احیای ۱۳۳۰ واحد تولیدی آذربایجان‌غربی در سایه اجرای نهضت مانع زدایی

ارومیه- ایرنا- آذربایجان غربی با بیش از ۲۴ شهرک و ناحیه صنعتی، ظرفیت مناسبی برای رونق اقتصادی دارد و احیای بیش از یک هزار و ۳۳۰ واحد راکد این استان از عوامل مهمی است که منجر به رفع بخشی از مشکلات اقتصادی شده و اشتغال‌زایی را برای جوانان فراهم کرده است.

به گزارش ایرنا،  بازگرداندن واحدهای صنعتی راکد و نیمه راکد به چرخه تولید یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم به شمار می‌رود که رییس جمهوری نیز بارها در سخنرانی‌های خود به آن تاکید داشته است؛ البته بازگشت ۲۵ واحد صنعتی بزرگ در آذربایجان غربی به چرخه فعالیت طی سال جاری، گواه بر این مدعی است که دولت بیش از پیش به مساله تولید توجه ویژه‌ای دارد.

توسعه فعالیت‌های صنعتی یک راهبرد مهم در مسیر افزایش فرصت‌های شغلی است و با احیای هر واحد صنعتی، علاوه بر فرصت‌های شغلی که به‌صورت مستقیم برای افراد جویای کار ایجاد می‌شود، زمینه‌های متعددی برای اشتغال غیرمستقیم افراد نیز در بخش‌های مرتبطی همچون حمل‌ونقل، توزیع و فروش کالا، خدمات و پشتیبانی و سایر حوزه‌ها فراهم خواهد شد.

از سویی نیز رهبر معظم انقلاب که طی سال های اخیر توجه ویژه‌ای به موضوع اقتصاد و تولید کشور داشته‌اند، عزم دولت انقلابی را برای تلاش برای بهبود معیشتی مردم و رفع معضل بیکاری دوچندان کرده است.

آذربایجان غربی طی سالیان طولانی گذشته، یکی از مناطق کم برخوردار در حوزه صنعتی بود و بهره چندانی از این بخش نداشت ولی با تغییر رویکرد در روند توسعه صنعتی و تولیدی دراین خطه از کشور می‌توان گام های بلندی برای توسعه برداشت.

پرداخت ۱۳ هزار میلیارد ریال تسهیلات رفع موانع تولید در آذربایجان‌غربی

اما پرداخت تسهیلات یکی از راه‌کارهای رهایی بخش بخش تولید از بند رکود است؛  رییس اداره امور صنایع غیر فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در این رابطه مدعی است که کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید از اردیبهشت ۱۳۹۴ با تصویب و ابلاغ قانون رفع موانع تولید آغاز به کار کرده و در همین مدت با برگزاری بیش از ۸۸۰ جلسه،  علاوه بر حل مشکلات بیش از یک هزار و ۳۰۰ واحد تولیدی در قالب بیش از سه هزار مصوبه، نسبت به بررسی سه هزار و ۲۰۰ درخواست پرداخت تسهیلات واحدهای تولیدی نیز اقدام کرده است.

علی روشن میلانی تاکید دارد ‌که تاکنون ۱۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال تسهیلات در قالب سرمایه ثابت برای تکمیل طرح‌های نیمه تمام، بازسازی و نوسازی، فعال سازی مجدد واحدهای راکد، افزایش سرمایه در گردش برای بالا بردن ظرفیت تولید واحدهای فعال از طریق بانک‌های عامل در قالب تسهیلات رونق تولید (از محل منابع داخلی بانک‌ها) و تسهیلات تولید و اشتغال (از محل منابع بند الف تبصره ۱۸) پرداخت شده است.

شناسایی ۵۷۵ واحد صنعتی نیازمند احیا در آذربایجان‌غربی

با تاکید ویژه دولت و پیگیری مسوولان استانی، تاکنون ۵۷۵ واحد صنعتی نیازمند احیا در آذربایجان‌غربی شناسایی شده است؛  مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی با تایید این موضوع اضافه کرده است که که برگرداندن این واحدهای صنعتی به چرخه تولید زمینه اشتغال بیش از پیش جوانان منطقه را فراهم می‌کند و به نوعی مشکل بیکاری در این منطقه تاحدودی حل و فصل می‌شود.

حسن حاتمی معتقد است که راه اندازی این تعداد واحد تولیدی می‌تواند زمینه توسعه صادرات داخلی و خارجی و جذب سرمایه‌گذار را نیز فراهم می‌کند.

امسال ۲۵ واحد در شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی احیا شده است

اما در کنار شناسایی واحدهای مشکل دار، سازمان شهرک های صنعتی در امر راه اندازی واحدهای تولیدی نیز آستین بالا زده و به گفته مدیرعامل این سازمان در آذربایجان‌غربی، فقط طی سال جاری ۲۵ واحد صنعتی در این شهرک احیا و به مدار تولید بازگشته‌ است؛ طبق بررسی‌های صورت گرفته زمینه فعالیت اکثر این واحدهای احیا شده در حوزه‌های صنایع غذایی،  شیمیایی، فلزی و کانی غیرفلزی بوده است.

حاتمی  ببا اشاره به اینکه شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی هم‌اکنون جزو رتبه‌های برتر کشور در برگرداندن واحدهای راکد به چرخه تولید است، افزود: احیای ۲۵ واحد تولیدی برای ۴۵۰ نفر در آذربایجان‌غربی منجر به اشتغال زایی شده است که برای تحقق همین امر بیش از ۱۷۰ میلیارد ریال هزینه شده است.

وی با اشاره به اینکه ۷۵ درصد واحدهای صنعتی در شهرک های آذربایجان‌غربی فعال است، گفت:  از ‌یک هزار و ۴۰۰ واحد به بهره‌برداری رسیده در شهرک‌ها و نواحی صنعتی این استان هم اینک هزار و ۵۰ واحد فعال است.

صاحب‌نظران بر این باورند که باوجود عزم جدی دولت برای راه اندازی چرخ تولید،  کمبود نقدینگی، نوسانات ارزی، بالابودن نرخ سود بانکی در پرداخت تسهیلات، قوانین دست و پاگیر و کاغذبازی اداری و افزایش قیمت مواد اولیه از جمله چالش‌های کنونی واحدهای صنعتی و تولیدی به شمار می‌رود و دولتمردان برای توسعه اقتصادی و گره گشایی از مشکلات صنعتگران باید همواره رویکردی کارشناسانه و عملگرا نسبت به این موضوع داشته باشند.

نکته مهمی که در پایش وضعیت واحدهای تولیدی غیرفعال در آذربایجان غربی وجود دارد آن است که بسیاری از این واحدها با مشکل کمبود تامین مواد اولیه و منابع محدود مالی مواجه هستند که با همکاری کارگروه‌های تسهیل و رفع موانع تولید استان‌ها، شبکه بانکی و دستگاه قضایی، می توان مسیر جدیدی برای احیای واحدهای راکد و نیمه راکد ایجاد کرد.

مشکلات ارزی در اولویت مشکلات واحدهای تولیدی است

اما به نظر می‌رسد نگاه کارشناسانه به دلیل رکود واحدهای تولیدی و اقتصادی می‌تواند کمک حال دولتمردان در این مسیر باشد؛ رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی به عنوان متولی این امر معتقد است که عامل اصلی رکود در واحدهای تولیدی و اقتصادی آذرابیجان‌غربی مشکلات ارزی است؛ وی کمبود نقدینگی ارزی و مشکلات مربوط به نقل و انتقال ارز حاصل از صادرات را از عمده مشکلات واحدهای تولیدی دانست.

به گفته غلامرضا بابایی مشکلات مالی و بانکی و نبود تجهیزات مدرن نیز از دیگر مشکلاتی است که گریبانگیر واحدهای تولیدی شده است؛ وی تاکید دارد که مشکلات ارزی باعث شده که تامین مواد اولیه برای واحدهای تولیدی با مشکل اساسی روبرو شود.

عارضه یابی موفق؛ گامی بلند در راستای حمایت از تولید است

در راستای حمایت از واحدهای تولیدی به نظر می‌رسد سازمان‌های دولتی می‌توانند در ارایه خدمات لازم در توسعه این واحدها نقش موثری ایفا کنند؛  معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه کلینیک عارضه یابی راهی برای کمک به واحدهای تولید در سال جهش تولید است، گفت: بیش از ٧٠ واحد تولیدی مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی این استان از خدمات پنج دپارتمان کلینیک تخصص صنعت بهره‌مند شده ‌است.

امیر شهسوار جلاوت ادامه داد که این واحدها از تولیدی‌های فعال در شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی هستند که از خدمات مشاوره‌ای در بخش‌های کیفی، بهره‌وری، بازاریابی، مسائل بانکی، دانش‌بنیان و فناورانه بهره‌مند شده‌اند.

به گفته وی ۳۵ مشاور متخصص در کلینیک‌ صنعتی، در شهرک فناوری ارومیه مستقر است تا مشاوره‌های لازم را به متقاضیان ارائه کنند؛  کلینیک تخصصی عارضه‌یابیبه عنوان کلینیک استانی بر تمام واحدهای صنعتی نظارت دارد و می‌تواند خدمات لازم را به متقاضیان ارائه کند.

وی بیان کرد: کلینیک‌های صنعتی، ویزیت واحدهای تولیدی دارای مشکل طرف قرارداد را برعهده دارند و با احصای مشکلات آنها و گرفتن مشاوره از متخصصان مربوطه در جهت رفع مشکلات آنها اقدام می‌کنند.

شهسوار اضافه کرده که دپارتمان‌های تخصصی در زمینه‌های عارضه‌یابی و بهره‌وری، سیستم‌های مدیریت و کیفیت، بازاریابی و برند، امور بیمه‌ای و بانکی و مالی، امور فناوری و دانش بنیان در کلینیک تخصصی صنعت این استان فعال شده و آماده ارائه خدمات به حوزه صنعت است.

به گفته وی خدمات توسعه کسب و کار مشمول حمایت در این طرح مسائلی از قبیل حقوقی، عارضه یابی، توسعه نظام مدیریت، تأمین مالی و سرمایه گذاری را نیز شامل می‌شود؛ معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی در خصوص اهداف این طرح معتقد است که ارتقای رقابت پذیری و توسعه فعالیت برای واحدهای تولیدی از اهداف اجرای این طرح است.

به گزارش ایرنا، ظرفیت‌های صنعتی و تولیدی سرشار در آذربایجان‌غربی ایجاب می‌کند که مسوولان همواره برای رونق این بخش از اقتصاد در تلاش باشند و توسعه کسب و کار و شکوفایی صنعتی، یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم در آذربایجان غربی باشد.

آذربایجان‌غربی از نظر صنعتی یکی از استان‌های کم‌برخوردار کشور به شمار می‌رود اما با اجرای قانون خروج از رکود تدوینی، دولت می تواند اقدامات خوبی در راستای بازگشت واحدهای تولیدی و صنعتی این استان به مدار تولید و جذب سرمایه آغاز کند.

۲ هزار و ۴۰۰ هکتار از اراضی آذربایجان غربی در اختیار شهرک‌های صنعتی بوده و ۲ هزار و ۲۰ قرارداد واگذاری زمین صنعتی در شهرک‌ها و نواحی صنعتی این استان منعقد شده است.

هم اینک ۲۵ شهرک از ۳۴ شهرک و ناحیه صنعتی استان در مساحت بیش از ۶۵۰ هکتاری فعال بوده و بنگاه‌های تولیدی در آنها مشغول تولید محصولات مختلف است.

۲۲ هزار و ۵۲۴ نفر در واحدهای فعال موجود در این شهرک‌ها و نواحی مشغول به کار هستند که این آمار نشان از جایگاه صنعت در آذربایجان‌غربی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha