به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، سید مسعود میرکاظمی در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی با اشاره خشکسالی امسال، گفت: قرار بود که یازده و نیم میلیون تن گندم از داخل خریداری شود اما به دلیل خشکسالی میزان برداشت کاهش یافت و فقط ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن خریداری شد که باید حدود ۸ میلیون تن واردات با ذخیره احتیاطی انجام میشد.
رییس سازمان برنامه و بودجه کشور اضافه کرد: این موضوع در بودجه مازاد خرید دیده نشده بود، از طرف دیگر به دلیل افزایش قیمتهای جهانی ما کسری مضاعفی پیدا کردیم. به عنوان مثال نرخ دانههای روغنی سال گذشته ۴۳۴ دلار بود امسال به ۶۹۷ دلار، کنجاله ۳۷۱ دلار در تن به ۵۳۵ دلار در تن، روغن ۷۴۶ دلار در تن به ۱۴۵۰ دلار در تن، ذرت ۲۲۰ دلار در تن به ۳۵۰ دلار در تن، جو ۲۱۷ دلار در تن به ۳۳۰ دلار در تن و گندم ۲۰۶ دلار در تن به ۳۴۰ دلار در تن افزایش یافته است.
میرکاظمی ادامه داد: بر اساس برآوردهای انجام شده اگر قرار باشد جهادکشاورزی برای گندم، وزارت بهداشت و درمان برای دارو و وزارت صمت ماموریتهای خود را انجام دهند به ۱۸ میلیارد دلار ارز نیاز دارند که این موضوع برای دولت امکان پذیر نبود که بتواند این میزان ارز را تخصیص دهد.
وی خاطرنشان کرد: در این موضوع دو راهکار به مجلس ارائه شد؛ نخست اینکه اجازه دهید میزان یارانه با توجه به اثربخش نبودن آن را به سمت پرداخت مستقیم ببریم. با توجه به این که امروز کالاهایی که ارز ترجیحی دریافت میکنند از لبنیات تا مرغ و تخم مرغ از مهر سال گذشته تا مهر امسال بیش از ۱۵۰ درصد رشد داشته است یعنی اینکه اثربخشی این خیلی در زندگی مردم دیده نمیشود و به تدریج کمرنگتر میشود.
رییس سازمان برنامه و بودجه کشور یادآور شد: معمولاً پرداخت اینگونه یارانهها وقتی طولانی میشود، مقداری مشکلات سیستمی از لحاظ مفسده ایجاد میکند. امروز اتحادیهها اعلام میکنند که کالا به ما نمیرسد، از طرفی با توجه به اینکه دولت یارانه میداده، مجبور شده است در زنجیره مرغ و تخم مرغ هم وارد شود و قرارگاه بزند؛ در حالی که ضرورتی ندارد دولتها وارد این موضوعات شوند، اتحادیهها خودشان میتوانند این مسوولیت را بر عهده بگیرند.
میرکاظمی اضافه کرد: با توجه به اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان برای نهادههای دامی، گندم و دارو پرداخت میشود، از مجلس اجازه میخواهیم برای دارو و تجهیزات مصرفی بهداشتی و گندم، این ارز همچنان تخصیص داده شود اما میزان یارانه نهادههای دامی به حساب حمایت از محرومان واریز شود. یعنی مجلس به ما اجازه دهد برای چهار دهک میزان بیشتری تا سقف ۶۰ میلیون به میزان ریالی پرداخت کنیم.
وی ادامه داد: پیشنهاد ما این بوده برای امسال به ما اجازه داده شود از این ۲۷۰ هزار میلیارد ریال، مابهالتفاوتی صرفه جویی به مردم مستقیما پرداخت کنیم.
نظر شما