بحران پناهجویان؛ چالش تازه بین روسیه و غرب

مسکو - ایرنا - بحران تجمع پناهجویان گرسنه و سرمازده در مرز بلاروس و لهستان درسرمای زیر صفر درجه، به مناقشه‌ای جدید بین روسیه و غرب تبدیل شده است. اتحادیه اروپا، روسیه و بلاروس را در ایجاد این وضعیت متهم می داند و خواستار اقدامات متقابل علیه آنها شده است؛ اتهاماتی که روسیه و بلاروس آن را رد می کنند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از مسکو، اردوگاه آوارگان «بروزگی» در مرز لهستان و بلاروس به تدریج دارد به یک اردوگاه تمام عیار با زیرساخت های صحرایی تبدیل می شود. در کنار کپرهای دست ساز، چادرهای بزرگ و ژنراتور برق مستقر می شود و برای روزنامه نگاران حتی یک مرز رسانه ای ایجاد شده است. مهاجران هنوز امیدوار هستند که وارد اروپا شوند اما در مقابل، لهستان با اقدامات سخت گیرانه، راه آنها را مسدود کرده و حاضر نیست ذره ای از مواضع خود در ممنوعیت ورود پناهجویان کوتاه بیاید.

پناهجویان نمی توانند اردوگاه را ترک کنند و سرنوشت آنها حالا بستگی به این دارد که مینسک و اتحادیه اروپا کی و چگونه توافق کنند. مهاجران بدون مشکل، بدون توقف و بدون بررسی مدارک، اجازه دارند وارد «اردوگاه بروزگی» شوند. اما در اینجا یک نکته وجود دارد: آوارگان بعد از اینکه وارد اردوگاه شدند دیگر نمی توانند به سادگی، به میل خود، از آنجا خارج شوند.

 

بحران پناهجویان؛ چالش تازه بین روسیه و غرب



افراد بیشتری به کمپ بروزگی در نزدیکی گرودنو بلاروس می رسند. طی چهار روز گذشته، حدود هزار مهاجر از خاورمیانه به اینجا سرازیر شده اند و به بر اساس آمار ها اکنون بیش از سه هزار پناهجو بیش از یک هفته است که تلاش می کنند از طریق مرز بلاروس و لهستان به اروپا نفوذ کنند اما صدها مرزبان لهستانی و سیم های خاردار راه آنها را سد کرده اند.

الیزابت تراس، وزیر خارجه انگلیس که همانند متحدان اروپایی خود روسیه و بلاروس را مسوول این بحران در مرز لهستان می داند، در مقاله ای پیشنهاد داده است اتحادیه اروپا علیه روسیه اقدامات متقابل اتخاذ کنند، به ویژه خواستار کنار گذاشتن پروژه «نورد استریم ۲» برای انتقال گاز روسیه اروپا شده است .
 

بحران پناهجویان؛ چالش تازه بین روسیه و غرب



اتحادیه اروپا قرار است به همین خاطر تحریم های جدیدی علیه بلاروس اعمال کنند. چون اعتقاد دارد بلاروس از پناهجویان به عنوان یک سلاح علیه اروپا استفاده کرده است.

ماریا زاخارووا، نماینده رسمی وزارت خارجه روسیه بلافاصله به مقاله الیزابت تراس واکنش نشان داد. وی با رد اتهام انگلیس به کشورش یادآوری کرد که لندن در برنامه ریزی حمله به عراق و اشغال این کشور با آمریکا شرکت کرده است.
 

بحران پناهجویان؛ چالش تازه بین روسیه و غرب



سخنگوی وزارت خارجه روسیه، مساله شرکت انگلیس در لشکرکشی و اشغال عراق را به این خاطر که شمار قابل توجهی از پناهجویان در مرز بلاروس و لهستان، اتباع عراقی هستند مطرح کرد.

اما الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس اتحادیه اروپا را تهدید کرد که در صورت افزایش تحریم ها،   خط لوله انتقال گاز (روسیه) -اروپا را مسدود خواهد کرد و عملا در زمین منتقدان روسیه که آن را به استفاده از «سلاح گاز» متهم می کنند، بازی کرد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در پاسخ این انتقاد اروپا احتمال داد که لوکاشنکو عصبانی شده باشد و قول داد که «درباره این موضوع با او صحبت کند»، اما در عین حال یادآور شد که علل بحران، ساخته­  «خود کشورهای غربی و کشورهای اروپایی است» و «این دلایل ماهیت سیاسی، نظامی و اقتصادی دارد».

ژنرال نیکولاس کارتر، رئیس ستاد دفاعی انگلیس نیز در مصاحبه با تایمز رادیو در خصوص احتمال بالای «جنگ تصادفی» با روسیه، بیشتر از زمان جنگ سرد، هشدار داد. او ضمن اینکه سیاستمداران را به خویشتن داری و ممانعت از تشدید تنش فراخواند، یادآور شد که «بسیاری از ابزارهای سنتی دیپلماسی و سازوکارهای آن در جنگ سرد، امروز وجود ندارند».

نیکولاس کارتر در پاسخ به این پرسش که آیا باور دارد که بحران مهاجرت در مرز بلاروس ناشی از اقدامات روسیه است یا نه، اعلام کرد که پاسخی برای این پرسش ندارد، اما اگر اینگونه باشد متعجب نخواهد شد. نیکولاس کارتر خاطرنشان کرد: «خصلت در حال تغییر مناقشات و جنگها فرصتهایی را برای استفاده از همه روش ها و ابزارهای ممکن ایجاد می کند تا بدین وسیله انسجام ما را محک بزنند»

پوتین: غرب باعث و بانی بحران پناهجویان در مرز بلاروس و لهستان است
در واکنش به هجمه غرب علیه روسیه و در مورد شرایط ملتهب در مرز بلاروس و لهستان، ولادیمیر پوتین خودکشورهای اروپایی خود مقصر هستند و اظهار داشت: آنها خودشان شرایطی را بوجود آوردند که هزاران و صدها هزار مهاجر به این کشورها رفتند و هم اکنون در جستجوی مقصر هستند تا از خود بخاطر وضعیت بوجود آمده رفع مسئولیت کنند.

وی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی سراسری روسیه افزود: روسیه هیچ گونه ارتباطی با این بحران ندارد و همه اتهامات ضدروسی به دلیل مقصر جلوه دادن این کشور مطرح می شود.  
 

بحران پناهجویان؛ چالش تازه بین روسیه و غرب


 

رئیس جمهوری روسیه همچنین از اینکه کشورهای غربی شرکت هواپیمایی ایرفلوت روسیه را از مسئولان وضعیت بوجود آمده در مرز بلاروس و لهستان خوانده و خواستار وضع تحریم علیه آن شده اند ابراز نگرانی کرد و گفت: آیا ایروفلوت تاکنون کسی (از پناهجویان) را به آنجا (بلاروس) منتقل کرده است.  

رئیس جمهوری روسیه همچنین گفت که رفتار مرزبانان لهستانی با ارزش های انسانی اعلام شده ازسوی اتحادیه اروپا مغایرت دارد. پوتین گفت: من زمانی که به پناهجویان در مرز بلاروس ولهستان نگاه می کنم در وهله اول دلم برای کودکان می سوزد.

وی افزود: در آنجا (محدوده مرزی بلاروس و لهستان) درجه برودت هوا چند درجه زیر صفر است و آنها بدون مایحتاج اولیه زندگی هستند و آذوقه و لوازم آنها به پایان می رسد.  

  سرنوشت پناهجویان چه خواهد شد

برخی رسانه ها نوشته اند مهاجران حالا دو راه دارند: یا داوطلبانه به کمک سازمان های بین المللی به خانه بازگردند یا از بلاروس درخواست پناهندگی موقت کنند اما بر اساس اطلاعات رسانه ای  آوارگان هیچ کدام از این دو گزینه را مدنظر ندارند آنها فقط علاقه مند به مهاجرت به اروپا هستند. و حالا سرنوشت مهاجران کاملا بستگی به مقامات بلاروس و اتحادیه اروپا و همکاری روسیه دارد.
 

بحران پناهجویان؛ چالش تازه بین روسیه و غرب



تا مدتی نچندان قبل، اروپا و بلاروس همدیگر را در قبال پناهجویان به طور متقابل متهم می کردند و سخن از تحریم های جدید می شد اما حالا گفت و گوهایی را شروع کرده اند که هنوز نتیجه ای بدنبال نداشته است.

ولادیمیر ماکِی، وزیر خارجه بلاروس و جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان) برای اولین بار درباره مهاجران گفت و گو کردند.

بر اساس این گزارش ولادیمیر ماکی به گفت و گوی خود در خصوص اقدامات بلاروس برای کاهش جریان مهاجران از آسیا، آفریقا و خاورمیانه، ارائه کمک های بشردوستانه به پناهجویان در مرز و تعامل با سازمان های بین المللی در این زمینه، اطلاع داد.

بخش مطبوعاتی وزارت خارجه بلاروس خبر داد: «تمایل متقابل به حل و فصل سریع بحران مهاجرت مورد تأیید قرار گرفت». همانطور که از پیام بر می آید، طرفین علاقه خود را برای حل و فصل زودهنگام بحران مهاجرت ابراز کرده و توافق کردند که کانال های گفت و گو را باز نگه دارند. مسکو در این کار می تواند به مینسک کمک کند. چنانچه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه ۱۴ نوامبر در گفت و گو با کانال «روسیه ۱» اعلام کرد، روسیه حاضر است «به هر شکلی به رفع این وضعیت کمک کند».

او خاطرنشان کرد: «البته اگر در این موضوع چیزی بستگی به ما داشته باشد». رئیس جمهور روسیه پیش از این ابراز امیدواری کرده بود که آنجایی که بسیاری از مهاجران برای رسیدن به آلمان تلاش می کنند، آنگلا مرکل، صدراعظم موقت آلمان با الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس گفت و گو کند.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha