محمد صفایی دلویی روز چهارشنبه در همایش ملی زعفران در گناباد افزود: تعاونی ها و تشکلهای بخش خصوصی به تنهایی نمی توانند در توسعه کمی و کیفی بازار زعفران موفق باشند و باید از ظرفیت بخشهایی مانند آستان قدس رضوی در این ارتباط بهره گرفت و ایجاد هلدینگ های تخصصی در این زمینه بسیار مهم و موثر است.
وی ادامه داد: ایران با وجود تولید بیش از ۹۰ درصد زعفران جهان، سهم بسیار اندکی از بازار فروش و صادرات این محصول را دارد و در حالی که قیمت عمده فروشی هر کیلوگرم زعفران در جهان ۶ هزار دلار است، این رقم در کشور ما تنها هزار دلار است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: باید در کنار اهتمام به تولید کیفی و صادرات زعفران، تولیدات عصاره و فرآوری این محصول مورد توجه قرار گیرد، چون این مساله موجب افزایش ۲۰ برابری ارزش افزوده آن می شود.
صفایی خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفیتهای خاص تولید زعفران گناباد و قرار داشتن تنها ایستگاه تحقیقات زعفران کشور در این شهرستان، باید مرکز ژنتیک زعفران ایران نیز در گناباد راه اندازی شود.
وی با انتقاد از صادرات پیاز زعفران به خارج از کشور گفت: باید این ذخائر غنی کشاورزی را حفظ و از خروج بدون ضابطه آن از کشور جلوگیری شود.
صفایی گفت: کشت زعفران، با توجه به شرایط اقلیمی مناطق تنها مربوط به نواحی دارای اقلیم گرم و خشک و کم آب است ولی اکنون در بیشتر نقاط کشور، حتی مناطق دارای بارندگی و آب کافی هم کشت می شود، که این مساله به اقتصاد کشور آسیب می زند و به زیان زعفران کاران مناطق گرم و خشک که سالیان متمادی در این بخش فعالیت داشته اند، است.
نماینده گناباد و بجستان در مجلس گفت: همان گونه که کشت برنج تنها مربوط به مناطق پرآب مانند استانهای شمالی است، کشت زعفران هم تنها باید به مناطق گرم و خشک محدود شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم در این همایش با تاکید بر اهمیت ایجاد صندوق حمایتی زعفران در کشور و استان گفت: اگر به ازای هر کیلوگرم زعفران ۱۰۰ هزار ریال از سوی کشاورزان و فعالان مربوطه به این صندوق واریز شود، سالانه ۳۰ میلیارد ریال جمع آوری می شود که می تواند راه مهمی برای حمایت از این بخش باشد.
محمدرضا اورانی، کم آبی را بزرگترین معضل کشاورزی این استان ذکر کرد و گفت: باید تغییر اقلیم و کم آبی را به عنوان یک واقعیت بپذیریم و با حمایت بیشتر مسوولان ذیربط و پرداخت تسهیلات حمایتی، کشاورزان را به فعالیت در این بخش دلگرم کنیم.
وی گفت: در بین استانهای شرق کشور استانهای خراسان رضوی، کرمان و سیستان و بلوچستان کمترین بارشها را در یک سال اخیر داشته اند و در این بازه متوسط بارندگی در کشور ۲۰ درصد و در خراسان رضوی ۴۴ درصد کاهش یافته است.
اورانی افزود: مجموع تولیدات سالانه کشاورزی کشور ۲۵ میلیون تن و استان خراسان رضوی ۷.۵ میلیون تن است که تولیدات کشاورزی طی سنوات اخیر ۷ برابر افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: سهم بخش کشاورزی از اشتعال استان خراسان رضوی ۱۸ درصد است و این سهم در ارزش افزوده بخش کشاورزی ۶.۷ درصد است.
رییس سازمان جهاد کشاوری خراسان رضوی گفت: بالغ بر ۹۰ درصد کشت محصولات کشاورزی این استان تنها مربوط به ۱۰ محصول باغی به خصوص زعفران است.
وی تصریح کرد: ۴۳ درصد مجموع درآمد بخش کشاورزی خراسان رضوی مربوط به ۱۴ درصد محصولات است.
فرماندار گناباد هم با اشاره ظرفیتهای کشاورزی گناباد و از جمله در تولید زعفران و وجود قنوات و کمبود منابع آبی، راه اندازی گلخانه های کوچک مقیاس برای اشتغال جوانان جویای کار را مهم دانست.
حامد قربانی اضافه کرد: زعفران گناباد با توجه به کیفیت خود دارای جایگاه و ظرفیتهای بسیاری در سطح منطقه ای، ملی و حتی بین المللی است و مصداق بارز آن ثبت نظام آبیاری زعفران مبتنی بر قنات این شهرستان، به عنوان سومین میراث جهانی کشاورزی ایران طی سه سال گذشته در سازمان خواروبار ملل متحد (فائو) است.
وی گفت: بخش عمده ای از وسعت پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربعی گناباد کویری و بیابانی است و این اقلیم و شرایط سخت آب و هوایی موجب نشده که مردم این منطقه از کار و تلاش در بخش کشاورزی دست بردارند و با روحیه خستگی ناپذیر به فعالیت خود ادامه می دهند.
ششمین همایش ملی زعفران ۲۶ و ۲۷ آبان ماه به میزبانی مجتمع آموزش عالی گناباد در حال برگزاری است.
در این همایش مسوولان و صاحبنظرانی در سطوح مختلف ملی و استانی و از جمله معاون وزیر و تعدادی از مدیران تابعه وزارت جهاد کشاورزی، اعضای شورای ملی زعفران، اساتید برتر دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی استانهای مختلف در حوزه زعفران و اساتید برتر حوزه اقتصاد کشور شرکت دارند.
۸۶ هزار هکتار از مجموع ۱۰۵ هزار هکتار کشتزار زعفران ایران مربوط به استان خراسان رضوی است که در این میان گناباد با سه هزار و ۵۰۰ هکتار مزرعه زعفران، سالانه ۱۲ تن محصول تولید می کند و نیمی از زمین های زیر کشت این شهرستان به این گونه اختصاص دارد.
مرکز شهرستان ۹۳ هزار نفری گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
نظر شما