سال زراعی جاری ۱۰ هزار و ۳۰۰ هکتار زمین کشاورزی در سه شهرستان گناباد، بجستان و خواف زیرکشت زعفران رفته بود.
مدیر جهاد کشاورزی گناباد روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: برداشت امسال زعفران از مزارع این شهرستان نسبت به پارسال ۷۵ درصد کاهش یافته است.
نعمت غفوریکاخکی افزود: امسال سه هزار و ۵۵۰ هکتار زمین کشاورزی در گناباد به کشت زعفران اختصاص یافته بود.
وی ادامه داد: همه ساله ۱۲ تن محصول از کشتزارهای زعفران گناباد برداشت میشد ولی کمبود آب برای کشاورزی در پی کاهش نزولات آسمانی و دو دهه خشکسالی تولید زعفران این شهرستان را ۷۵ درصد کاهش داد و به ۳.۴ تن رسید.
مدیر جهاد کشاورزی گناباد متوسط زمان لازم برای برداشت گل زعفران را از مزارع این شهرستان بطور معمول ۲۵ روز ذکر و بیان کرد: امسال کاهش شدید تولید و افت چشمگیر گلدهی زعفران در مزارع، زمان برداشت آن را به ۱۵ روز کاهش داد.
وی گفت: بحران کمبود آب کشاورزی در گناباد طی سال زراعی جاری در مقایسه با سالهای گذشته بیسابقه است بطوری که کشاورزان این شهرستان امسال خشکترین و کم بارشترین زمان را در ۳۰ سال اخیر تجربه کردند.
غفوری کاخکی افزود: ۴۵۰ هکتار از مزارع زعفران گناباد بخاطر این وضعیت بحرانی و محدودکننده با کمبود شدید آب مورد نیاز برای تولید محصول روبرو شد.
کاهش تولید پیاز زعفران در خواف
رییس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خواف نیز میزان کاهش تولید امسال زعفران را در این شهرستان ۸۵ درصد کمتر از پارسال اعلام و بیان کرد: برداشت امسال زعفران از کشتزارهای خواف به حدود چهار تن رسید.
اسماعیل خوشرفتار گفت: تداوم خشکسالی و کاهش شدید بارندگی همراه با دمای هوای بالاتر از ۴۰ درجه در فصل تابستان طی دو سال اخیر مانع رشد مناسب "پیازهای مادر" در مزارع زعفران خواف شد.
وی افزود: شرایط نامساعد جوی برای کشت زعفران موجب کاهش تولید "پیازهای دختری" این محصول در کشتزارهای خواف شد که آنها نیز از رشد متعادل برخوردار نیستند.
رییس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خواف ادامه داد: امسال گلها و کلالههای گیاه زعفران کوچکتر و وزن آنها نسبت به پارسال بسیار کمتر بود.
وی گفت: ظرف سالهای گذشته یک کیلوگرم محصول سرگل از ۹۰ کیلوگرم گل زعفران حاصل میشد ولی امسال برای حصول یک کیلوگرم سرگل زعفران ۱۰۰ کیلوگرم گل از این گیاه چیده و پاک شد.
خوشرفتار سطح امسال زیرکشت زعفران را در خواف چهار هزار و ۷۵۰ هکتار ذکر و بیان کرد: بیشترین سطح مزارع زعفران این شهرستان مربوط به بخش سلامی است.
کاهش ۴۲ درصدی تولید زعفران در بجستان
مدیر جهاد کشاورزی بجستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تولید امسال زعفران در این شهرستان ۴۲ درصد کاهش یافت.
مجتبی محرابی افزود: همه ساله ۲ هزار هکتار زمین در کشتزارهای بجستان زیر کشت زعفران میرود.
وی میزان معمول برداشت زعفران را از این سطح تا ۶ هزار کیلو گرم ذکر و بیان کرد: شرایط نامناسب برای کاشت و برداشت این محصول تولید امسال زعفران بجستان را به سه هزار و ۵۰۰ کیلوگرم کاهش داد که به معنای افت ۲.۵ تنی میزان برداشت این محصول راهبردی و صادراتی نسبت به شرایط معمول است.
۳۶ هزار و ۵۰۰ نفر بهرهبردار بخش کشاورزی در مجموع ۴۸ هزار و ۳۲۶ هکتار زمینهای زراعی و باغی شهرستانهای گناباد، بجستان و خواف فعالیت دارند.
شهرستانهای گناباد، بجستان و خواف با مجموع جمعیت ۲۹۰ هزار نفر در حدود ۲۷۰ کیلومتری جنوب مشهد و مرز میان خراسان رضوی با خراسان جنوبی واقع هستند.
۷۸ درصد از حجم ۲۰۰ تنی تولید سالانه زعفران ایران محصول مزارع خراسان رضوی است. تقریبا همه شهرستانهای این استان مزرعه زعفران دارند.
سطح زیرکشت این محصول در خراسان رضوی ظرف ۲ سال گذشته با پنج هزار هکتار کاهش نسبت به قبل، ۹۰ هزار هکتار بود که جایگزینی هم نداشت زیرا با توجه به تداوم خشکسالی و افزایش هزینههای تولید، کشت زعفران فاقد صرفه اقتصادی لازم برای کشاورزان است.
کشت امسال زعفران در سطح ۹۱ هزار هکتار از مزارع خراسان رضوی انجام شد اما حجم تولید امسال این محصول نسبت به تولید پارسال استان ۴۵ درصد کاهش یافت.
۱۳۸ هزار بهرهبردار بخش کشاورزی خراسان رضوی در حوزه کشت و تولید زعفران فعالیت دارند. همچنین ۸۰۰ هزار نفر در این استان بطور مستقیم درگیر امور مربوط به کشت، تولید و برداشت زعفران هستند.
نظر شما