علی اکبر لبافی روز سه شنبه در نشست دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی افزود: برخی از مسئولان به قیمتگذاری آزاد، برخی به قیمتگذاری دستوری و شماری هم به تلفیق هر دو معتقدند و این وضعیت موجب تصمیم گیری براساس دیدگاههای متفاوت می شود.
وی تاکید کرد: یکی از اشکالات موجود در کشور، عدم نظرخواهی از بخش خصوصی در تصمیم گیریهاست در حالی که در قانون رفع موانع تولید و قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار به این موضوع و اخذ نظر بخش خصوصی تاثیرپذیر از موضوع در زمان تصمیم گیری تاکید شده است و قیمت گذاری باید به گونه ای باشد که هم واحد تولیدی حفظ شود و هم جریان صادرات تداوم یابد.
رییس دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی گفت: همه بر پایداری روند فعالیت کارخانجات تولیدی به استناد قیمت تمام شده منطقی کالا و عادلانه بودن بهای محصول برای مصرف کننده و توامان تولیدکننده تاکید داریم و برای این که پیشنهادات ما از غنای بیشتری برخوردار باشد، آنالیز قیمتی ظرف یک هفته انجام و این آنالیز به همه دستگاه های ذی ربط به ویژه سازمان جهاد کشاورزی ارسال شود.
لبافی افزود: تمامی اختیارات این حوزه در اختیار جهاد کشاورزی است. پس از آنالیز و ارسال آن، براساس مواد قانونی، پیشنهادی که دستگاه های مسئول و بخش خصوصی تاثیرپذیر از تصمیمات دارند را ارائه کنیم تا در شورای گفت و گو به تصویب برسد و با توجه به آنالیز قیمتی که انجام شود و تفویض اختیاری که صورت گرفته می توان مشکل را حل کرد.
انتقاد از قیمت گذاری دستوری بر لبنیات
مدیرعامل شرکت تعاونی کارخانجات فراورده های لبنی پاستوریزه خراسان نیز در این نشست گفت: قیمتگذاری دستوری در کشور برای همه استانها یکسان اعمال می شود اما با توجه به فاصله استان ما با بنادر، هزینه شیر خام برای واحدهای لبنی خراسان رضوی بیش از برخی استان ها تمام می شود و در نتیجه، قیمت تمام شده محصولات لبنی استان ما بیش از برخی دیگر از استان هاست.
مهدی هدایت نیا افزود: گاوداری ها آذرماه پارسال با ارائه شیر به قیمت هر کیلوگرم ۴۵ هزار ریال مخالف بودند و از همان زمان قیمتها روبه افزایش رفت و تا نوروز امسال به ۵۰ هزار ریال رسید این در حالی است که قیمت محصولات لبنی تغییر نکرد، در تابستان امسال نیز قیمت شیر به ۵۵ هزار ریال رسید و باز هم کارخانجات لبنی اجازه افزایش قیمت را نداشتند زیرا قیمت گذاری ها دستوری بود.
وی ادامه داد: از طرفی، با توجه به افزایش نرخ کره، دولت به صورت یک باره صادرات روغن و کره را پارسال ممنوع اعلام کرد و به همین دلیل هم اکنون، هشت هزار تن خامه، چربی و کره دپو شده در استان وجود دارد. صادرات شیر خشک هم فاقد توجیه اقتصادی است و به همین دلیل در این مدت کارخانجات لبنی استان ضررهای زیادی را متحمل شده اند.
مدیرعامل شرکت تعاونی کارخانجات فرآورده های لبنی پاستوریزه گفت: در ۱۷ تیرماه امسال اولین جلسه ستاد حمایت از محصولات کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد و قیمت شیر به ۶۶ هزار ریال افزایش یافت و به دنبال آن، در دستورالعملی اعلام شد که در مردادماه سازمان تعاون روستایی در هر استان شیر را خریداری کند.
هدایت نیا افزود: نکته دیگر این که علی رغم این که جهاد کشاورزی اعلام کرده کارخانجات، شیر را با قیمت ۶۴ هزار ریال خریداری کنند و می توانند افزایش قیمت را در محصولات اعمال کنند، سازمان تعزیرات حکومتی، این موضوع را نپذیرفت، این اتفاق فقط در استان خراسان رضوی افتاد و در سایر استانها موضوع افزایش نرخ محصولات کارخانجات لبنی، گران فروشی تلقی نمیشد.
وی تاکید کرد: با این وضعیت، نزدیک به چهار هزار میلیارد ریال چربی در استان خراسان رضوی دپو شده است اما در این جریان، قیمت گذاری دستوری بر لبنیات معنا ندارد و حتی شاید باعث گرانتر شدن برخی محصولات هم بشود و ما هم اکنون باید شیر را به قیمت ۷۲ هزار ریال خریداری کنیم و به قیمت ۴۵ هزار ریال بفروشیم.
مشکلات بیشمار صنایع لبنی
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: امروز در حوزه لبنیات سنتی بیش از هزار واحد بدون پروانه در سطح استان وجود دارد. این وضعیت به بهانه اشتغال در خراسان رضوی به وجود آمده است درحالی که شرایط موجود به نفع مصرف کننده نیست و در صورتی که شیر دارای مشکل باشد مصرف کننده در شکایت و پیگیری موضوع، دستش به جایی نمی رسد.
مریم سراج احمدی افزود: در بحث لبنیات صنعتی هم با کاهش مصرف از سوی مردم مواجهیم؛ افزایش قیمت شیر باعث حذف آن از سفره مردم می شود، صادرات ما به افغانستان هم متوقف شده و به ترکمنستان هم نمی توان صادرات کرد. همه این ها باعث افزایش مشکلات واحدهای لبنی استان شده است در حالی که وقتی قیمتگذاری لبنیات دستوری نباشد، کارخانه ها براساس نیاز مردم به نوع مختلف کم چرب و پرچرب، لبنیات را عرضه می کنند.
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: روزانه ۴۵۰ تن شیر در کارخانجات خوراک دام استان جمع می شود و باید درنظر بگیریم که قیمت تمام شده شیر برای واحد تولیدی بیشتر از آن چیزی است که اعلام می شود. گاه شیر صنعتی بیش از ۷۵ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم فروخته می شود و در این وضعیت مگر می شود واحد تولیدی با قیمت بالا شیر را خریداری کند و با قیمت دستوری، شیر و محصولاتش را بفروشد؟
فریدون کافی افزود: بیش از ۷۰ درصد هزینه های مرغداری و گاوداری مربوط به خوراک دام است و قیمت تمام شده را با هماهنگی دستگاه ها می توان به گونه ای پیش بینی کرد که با فرمولی که تهیه میگردد، بخشی از بار قیمت گذاری دستوری از دوش تولیدکننده برداشته شود. شیری که از سر مرز و از روستاهای دوردست خریداری می کنیم باید ظرف سه ساعت به واحد تولیدی برسد تا خراب نشود و بیش از ۴۰۰ نیسان، کار حمل را روزانه انجام می دهند و همه این ها هزینه دربردارد.
وی تاکید کرد: باید به طرحی برسیم که هم مصرف کننده و هم تولیدکننده در رابطه ای برد-برد باشند و ضرر نکنند.
نظر شما