به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حسن شیخ الاسلامی روز چهارشنبه در مراسم هفتاد و ششمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد اظهار داشت: هفتاد و شش سال پیش سازمان ملل متحد در چنین روزی پس از جنگی خانمانسوز با هدف حفظ صلح و امنیت بین المللی، توسعه روابط دوستانه میان ملتها بر مبنای اصل تساوی حاکمیتها و ایجاد هماهنگی میان اعضا برای یافتن راه حل مشکلات بین المللی در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تاسیس شد.
وی با بیان اینکه این اصول مورد توافق کلیه کشورها بوده و همگی برای اعتلای بشریت ضروری است، ادامه داد: روز ملل متحد چارچوبی مناسب برای یادآوری نقش مهم سازمان ملل در حمایت از تلاش کشورها در تحقق اهداف و اصول منشور ملل متحد است.
رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه ادامه داد: سازمان ملل متحد به عنوان عالیترین تجلی چندجانبهگرایی میتواند و میبایست زمینه و بستر مورد نیاز کشورها برای توسعه روابط دوستانه بر اساس حقوق برابر و تلاش مشترک به منظور حل مشکلات کشورها برای حقوق برابر در زمینه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را فراهم سازد.
وی تصریح کرد: برای تحقق این هدف لازم است تمام اعضا چند جانبه گرایی را ارتقا بخشند و از یک جانبهگرایی خودداری کنند زیرا یک جانبه گرایی روابط کشورها را تخریب و هدف ملل متحد نادیده میانگارد.
این دیپلمات کشورمان ادامه داد: سازمان ملل متحد در جهان، توسعه روابط دوستانه میان ملل را برعهده دارد اما نمیتواند نقش موثرتری را در مقابله با اقدامات زورمداران یکجانبه و اثرات مخرب آن ایفا نماید.
شیخ الاسلامی با بیان اینکه چند جانبهگرایی نه یک انتخاب، بلکه یک الزام و ضرورت برای دستیابی به راه حل چالش ها و بحران های بشری است، گفت: جمهوری اسلامی ایران معتقد به چند جانبهگرایی، شراکت و همکاری با همه اعضای جامعه بین المللی و سازمان ملل متحد است.
رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه تصریح کرد: تحریمهای نامشروع یکجانبه زورمداران آمریکا مغایر حقوق بین الملل و چندجانبهگرایی و مغایر با اهداف عالی ملل متحد هست و تحریم گسترده آمریکا به ویژه در شرایط امروز جهان و گسترش پاندمی کرونا مصداق بارز تروریسم اقتصادی است که به کشور ما متحمل شده است.
وی ادامه داد: کشور ما متأثر از تروریسم اقتصادی بوده است و درخواست ما از اعضای سازمان ملل متحد این است با صدای واحد در برابر یکجانبهگرایی و تروریسم و آمریکا علیه مردم ایران بایستند و آن را محکوم کنند.
شیخ الاسلامی تصریح کرد: ایالات متحده به جای پایبندی به اجرای توافقات و تعهدات خود ذیل برجام با خارج شدن از آن نه تنها سیاست ترور اقتصادی علیه ملت ایران را در پیش گرفت بلکه با فشار بر دیگر کشورها آنها را از داشتن رابطه معمول اقتصادی و تجاری با ایران بازداشت و متاسفانه کشورهای اروپایی هم با بیعملی و بی تفاوتی دنبالهرو ایالت متحده شدند.
این دیپلمات کشورمان گفت: در واقع ایران تنها کشور طرف برجام بوده که تمامی تعهدات خود را انجام داده و در مقابل پاسخی که دریافت کرده، تروریسم اقتصادی ایالات متحده و سکوت اروپا در برابر آن بوده است.
وی اضافه کرد: سیاستهای آمریکا با اروپا در قبال توافق هستهای ضربه مهلکی به چندجانبهگرایی بوده و بر خلاف حقوق بین الملل در بلندمدت تهدیدی علیه دیگر اعضای ملل متحد میباشد.
شیخ الاسلامی با بیان اینکه فلسفه شکل گیری نظام ملل متحد چند جانبه گرایی و نفی یکجانبه گرایی بوده است، گفت: تاسیس سازمان ملل متحد، این امید را ایجاد کرد که قرار است جهان بر اساس قانون و چندجانبه گرایی اداره شود متاسفانه ۷۶ سال پس از تاسیس سازمان ملل متحد شاهد روندی معکوس و قهقرایی در روابط بینالمللی هستیم.
رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه گفت: امروز مقابله با رویکردها و سیاستهای یکجانبهگرایی و قوانین فراسرزمینی که ایالات متحده آمریکا از طریق آن فلسفه وجودی سازمان ملل متحد را زیر سوال برده، از وظایف اصلی و اولویت دار این سازمان است.
وی ادامه داد: سازمان ملل متحد باید با اتخاذ موضعی منسجم و متحدتر پیام قوی برای مقابله با این رویکردها و سیاست ها ارسال کنند و متناسب با آن اقدامات هماهنگ را در دستور کار قرار دهند.
شیخ الاسلامی خاطرنشان کرد: از دیگر مصادیق تروریسم دولتی آمریکا، ترور سردار سلیمانی است یعنی شخصی که عامل شکست داعش و افراط گرایان و تروریستها در سوریه و منطقه بود.
وی ادامه داد: ترور سردار سلیمانی نشان داد که مبارزه با تروریسم در سیاست آمریکا تنها در حرف و گفتار و برای فشار بر دیگر دولتها بوده و اینجا نیز آمریکا چندجانبهگرایی صلح و ثبات منطقه را به خاطر اهداف خود را به خطر انداخته است.
معاون وزیر امور خارجه در ادامه با اشاره به تروریسم آمریکا علیه اقلام دارویی و درمانی به کشور گفت: آمریکا مانع دستیابی ایران به امکانات لازم برای مقابله با معضل کووید ۱۹ شد اما جمهوری اسلامی ایران علیرغم مواجهه با این حجم از تحریمهای ظالمانه آمریکا تاکنون موفقیت های قابل تحسینی در مبارزه و کنترل کوئید ۱۹ داشته است.
شیخ الاسلامی با بیان اینکه اصلاح ساختار سازمان ملل متحد به منظور فائق آمدن بر چالشهای امروز یک ضرورت است، اظهار داشت: زمان آن رسیده است که مجمع عمومی سازمان ملل نقش جدیتری را در راستای اصلاح ساختار شورای امنیت برای تامین امنیت بینالمللی فراهم کند.
وی با بیان اینکه ارتقای شورای امنیت به یک رکن پاسخگو و قانون محور باید در مرکز تلاشها باشد، گفت: ترکیب شورا مطابق با واقعیات جهان امروز نیست و کشورهای در حال توسعه باید به صورت عادلانه تری در این شورا نمایندگی شوند. علاوه بر این هدف شورای امنیت باید این باشد که از نظر تعداد و نمایندگان عضو، وسیعتر، شفاف تر و کارآمدتر شود و جمهوری اسلامی ایران از اصلاح شورا حمایت میکند.
شیخ الاسلامی با اشاره به تحولات اخیر افغانستان اظهار داشت: این تحولات تهدیدات جدی از نظر قحطی، خشونت و افراطگرایی و تروریسم و موج جدیدی از پناهجویان را ایجاد کرده که در درجه اول متوجه مردم این کشور و سپس کشورهای همسایه و منطقه و جهان است.
این دیپلمات کشورمان یادآورشد: جمهوری اسلامی ایران از تقویت نقش سازمان ملل متحد در افغانستان حمایت کرده و خواستار اجرای فرومهای سایر کشورها در افغانستان با نظارت سازمان ملل متحد است.
وی افزود: در شرایطی که آغاز موج سرما که بروز یک فاجعه انسانی را در این کشور ایجاد میکند، ارسال کمکهای بشردوستانه و سر و سامان دادن به شرایط پناهجویان از جمله اولویتهای است که از این رو تسهیل کمکهای سایر کشورها و تسهیل در ارسال آن به افغانستان از جمله و وظایف سازمان ملل متحد است.
معاون وزیر خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران برای چهار دهه میزبان چهار میلیون پناهجوی افغانستانی بوده و در تمام این سالها به رغم شرایط تحریمی و همچنین شرایط کرونا در زمان اخیر سعی کرده میزبان خوبی باشد اما ضروری است سازمانهای بینالمللی به وظایف خود به صورت فراگیر اقدام کنند تا از آواره شدن مردم افغانستان جلوگیری کنند.
وی افزود: با عنایت به حجم بالای نیازها و هزینه های ایران در کمک به پناهجویان،کمک های ارسالی به ایران بسیار حداقلی و دور از انتظار بوده و ایران با از خودگذشتگی این کار را انجام داده است.
نظر شما