به گزارش روز یکشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری ساینس، بر اساس این مطالعه که توسط محققان ایتالیایی و آمریکایی صورت گرفته، بیان (expression) یک گیرنده سلولی به نام ACE۲ که به عنوان واسطهای برای ورود ویروس کرونا به سلول عمل میکند، در ریه مدلهای حیوانی و انسانی سالمند افزایش مییابد. بیان این گیرنده سلولی بر اثر فرآیند کوتاهشدن تلومرها افزایش مییابد.
به قسمت انتهایی کروموزومها، تلومر گفته میشود. تلومرها از آسیب کروموزوم حین تقسیم سلولی محافظت میکنند. طول تلومرها به مرور زمان و با تقسیم سلولی کوتاه میشود تا اینکه انسان به مرور زمان پیر میشود و میمیرد. طول تلومرها نقش مهمی در طول عمر و فرآیند پیری دارند. بر اثر افزایش سن قسمت انتهایی کروموزمها که تلومر نام دارند کوتاه میشود.
هرچه آسیب دی ان ای بر اثر کوتاهشدن طول تلومرها شدیدتر باشد، افزایش بیان ACE۲ هم بیشتر است. محققان احتمال میدهند این مکانیسم دلیل افزایش آمار مبتلایان سالمند به کرونا و شدت بیماری در آنان باشد.
طول تلومر در افراد بر اساس تفاوتهای ژنتیکی متفاوت است؛ ولی برخی از عوامل مانند بی تحرکی و مصرف بیش از حد نمک، تلومرها را زودتر از حد طبیعی کوتاه میکند.
ادامه مطالعات نشان میدهد گیرنده ACE۲ همچنین در تنظیم فشار خون و تعادل مایعات و املاح نیز نقش داد و علاوه بر ریه، در قلب و کلیه نیز بیان میشود، بنابراین مطالعه کاربردهایی فراتر از کرونا خواهد داشت.
نتایج این مطالعه در نشریه EMBO Reports منتشر شده است.
نظر شما