«سینماحقیقت» باید محل عرضه مستندهای چالش‌برانگیز باشد

تهران- ایرنا- رئیس سازمان سینمایی حوزه هنری، گفت: جشنواره «سینماحقیقت» باید عرصه‌ای برای نمایش آثار چالش‌ برانگیز، صریح و جریان‌ساز باشد.

حمیدرضا جعفریان در گفت و گو با خبرنگار سینمایی ایرنا درباره اهمیت و اولویت تولید مستند در این سازمان، اظهار داشت: ثبت تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی، احیای هویت دینی و ملی از طریق روایت قهرمانان و رخدادهای بومی، پرداختن به موضوع پیشرفت و لزوم امیدآفرینی در سینمای مستند ازجمله سیاست‌های اصلی ما در حوزه مستند است.

وی با اشاره به لزوم جریان‌سازی در سینمای مستند ادامه داد: مستندها به دلیل آنکه با طیف عظیمی از مخاطب سروکار دارند و  نمایش آن‌ها در تلویزیون توده‌های عظیم مردم را با روایت خود همراه می‌کند، قالب مهمی به شمار می‌روند. رسانه‌های مهمی که در این سال‌ها توانستد بر مخاطب خود تاثیرگذار و جریان‌ساز باشند، عمدتا هدف خود را با ابزار مستند دنبال کرده‌اند. در سازمان سینمایی سوره این هدف را به واسطه مرکز تخصصی تولید مستندمان دنبال می‌کنیم.

رئیس سازمان سینمایی حوزه هنری با اشاره به تاثیر فیلم مستند بر جامعه ادامه داد: مستندها به دلیل وجه حقیقی بودن، می‌توانند به فرهنگ‌سازی عمومی کمک کنند و اکران آنها مفید باشد. نسبتی که اثر مستند با حقیقت، واقعیت و پژوهش پیدا می‌کند باعث ایجاد صراحتی در آن می‌شود که در قالب دیگری پیدا نمی‌شود. به همین دلیل قالب مستند، قالب مهمی است و در این شرایط که کارهای داستانی مستلزم زمان و هزینه زیاد است، مستند می‌تواند راه میانبری باشد.

جعفریان درباره تاثیر جشنواره سینماحقیقت در کشف فیلمسازان نوظهور و هموار کردن مسیرهای جدید برای مستندسازان توضیح داد: جشنواره‌ها علاوه بر اینکه کارکرد اعتباری برای فیلمسازان دارند، می‌توانند محل کشف استعدادهای جدید هم باشند. اما برای ترسیم مسیرهای تازه لازم است سیاست‌ها و خطی مشی سینماحقیقت به گونه‌ای بازتعریف شود که موجب بروز و نمایش مستندهای مسئله‌محور شود. آثاری که بتوانند چالش‌ برانگیز، صریح و جریان‌ساز باشند. زیرا سینماحقیقت به مثابه نقشهٔ راه برای مستندسازان است.

«سینماحقیقت» باید محل عرضه مستندهای چالش‌برانگیز باشد

وی با اشاره به آنکه سینمای مستند از پرسش آغاز می‌شود، اضافه کرد: سینمای مستند برای برقراری نسبتی با حقیقت با پرسش آغاز می‌شود. این پرسش است که تفاوت سینمای مستند و داستانی را عیان می‌کند. جشنواره سینماحقیقت در راستای حمایت از سینمای مستند باید زمینه‌ طرح پرسش‌های مختلف، تقویت تولید آثار مسئله‌محور و نمایش عمومی آنها را فراهم کند. ایجاد بسترها و محافل هویتی نقد و اکران فیلم مستند و کمک به تقویت رابطه مخاطب و مستند، می‌تواند تاثیر بسزایی در سینمای مستند ما داشته باشد.

رئیس سازمان سینمایی حوزه هنری در پاسخ به این سوال که سینمای مستند نیازمند چه ابزاری و کمبودها در این حوزه در بخش محتواست یا ساختار، گفت: به نظرم هیچ‌کدام. چون افرادی که در بخش مستند فعالیت دارند، در حوزه‌های محتوایی متخصص هستند و اگر کاستی هم وجود داشته باشند، خیلی راحت می‌توانند به متخصصان این حوزه دسترسی پیدا کنند. در حوزه ساختار هم ما توانمندی تولید هر مستندی در هر ژانری را داریم. آن چیزی که کمبود است، به نظر من امکانات و حمایت است. اگر امکانات و سرمایه در اختیار مستندسازان باشد، توانایی تولید چندبرابر مستندهای فعلی را داریم. 

جعفریان خاطرنشان کرد: به طور مثال مستندهای تاریخی و علمی نیازمند توجه از بُعد امکانات است و باید دسترسی‌ها برای مستندسازان فراهم شود. بسیاری از پیشرفت‌های کشور را مستندسازان می‌توانند روایت کنند، اما بدلیل عدم شناخت سازمان‌ها از رسانه‌ها، اجازه ساخت مستند را به مستندسازانی که می‌توانند راوی این موضوعات باشند، نمی‌دهند.

پانزدهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» از ۱۸ تا ۲۵ آذر به دبیری محمد حمیدی‌مقدم برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha