روستای محصور درقلعه "نیزار قم" در انتظار حمایت مسئولان

قم ـ ایرنا ـ اهالی روستای تاریخی "دولت‌آباد نیزار" قم که از اعصار گذشته، خانه‌های آن‌ها همچنان در درون یک «قلعه گِلی» قرار دارد، روز گذشته مشکلات خود را رو در رو با مسئولان در میان گذاشتند و چشم انتظار مساعدت آنان شدند.

 اهالی روستای دولت‌آباد نیزار در مسجد این روستا، میزبان احمد حاجی‌زاده معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار قم، مرتضی حیدری فرماندار قم و تعدادی از مسئولان این استان بودند تا مسایل و مشکلات خود را به صورت مستقیم بیان کنند.

در این جلسه اعضای شورای اسلامی روستا و تعدادی از اهالی؛ تامین آب کشاورزی مورد نیاز، آسفالت یا سنگفرش معابر روستا، تامین امنیت، نصب تابلوی علایم راهنمایی و رانندگی در جاده های منتهی به این روستا و رسیدگی به کیفیت جاده‌های روستایی را از جمله مشکلات خود برشمردند و خواستار رسیدگی و توجه مسئولان در این موارد شدند.

همچنین تعدادی از اهالی این روستا خواستار ساخت یک سالن ورزشی در این منطقه شدند تا علاوه بر اهالی این روستا، مردم روستاهای اطراف نیز بتوانند از آن استفاده کنند.  

در این جلسه معاون استاندار، فرماندار و تعدادی از مسئولان استانی حضور داشتند که از نزدیک با مشکلات اهالی این روستا آشنا شدند و توضیحات لازم را برای رفع این مشکلات برای مردم بیان کردند.               

روستای محصور درقلعه "نیزار قم" انتظار حمایت، از مسئولان دارد

ارتباط چهره‌به‌چهره مسئولان با مردم لازم است     

معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار قم در حاشیه این جلسه به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از وظایف مسئولان در جمهوری اسلامی ایران، خادمی و خدمت به مردم گرامی به ویژه مردم شریف روستاهاست که در خط اول تولیدات به خصوص در زمینه کشاورزی هستند.

احمد حاجی‌زاده با اشاره به مشکلات اهالی این روستا از جمله در زمینه آب کشاورزی افزود: بخش عظیمی از زمینهای این روستا در عرصه کشاورزی است که در سال‌های گذشته نیز بسیار فعال بوده‌است.

وی ادامه داد: اهالی چند موضوع داشتند که با مراجعه به استانداری مشکلات خود را مطرح کردند که امروز به همراه مسئولان استان به این روستا آمدیم، در خدمت مردم این روستا بودیم و مسایل آن‌ها را شنیدیم و قرار شد تا ان‌شاءالله در یک فرصت زمانی مشکلات آنان مرتفع شود.

وی گفت: این دولت، نمادش رییس جمهوری محترم است که مشاهده می‌کنید که از هر فرصتی استفاده و در میان مردم در نقاط گوناگون کشور حضور پیدا می‌کند و شان ما هم این است که خودمان به سراغ مردم برویم، در اتاق‌های خود نمانیم، کف میدان برویم و ارتباط چهره‌به‌چهره با مردم داشته باشیم.     

حاجی‌زاده بر ارتباط هر چه بیشتر مسئولان با مردم تاکید و خاطرنشان کرد: مردم، همین که مسئولان را در کنار خود می بینند، تسکینی برای آنان است و گرفتاری و مشکلات را تحمل می‌کنند.   

معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار قم ابراز امیدواری کرد که این سبک و روش در دولت جدید در استان قم، باعث بشود که دغدغه های مردم کاهش یابد و با مردم همدردی شود.

وی افزود: به هر حال مشکلات وجود دارد، محاصره اقتصادی هستیم، دشمنان از تمام توان خود استفاده می‌کنند، جنگ «سخت» به جنگ «نرم» تبدیل شده‌است و دشمنان از همه ابزار برای نا امید کردن مردم استفاده می‌کنند.

حاجی‌زاده تصریح کرد: باید در کنار مردم باشیم، هم تقویت روحیه برای خودمان باشد و همچنین پاسخگوی مشکلات مردم باشیم و ان شاءالله بتوانیم ترفند دشمنان را خنثی کنیم.        

روستای محصور درقلعه "نیزار قم" انتظار حمایت، از مسئولان دارد

برای حل مشکلات روستای دولت‌آباد نیزار تمهیداتی اندیشیده شد      

فرماندار قم نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: این دومین جلسه است که به این روستا می‌آییم، مردم تقاضاهایی دارند که در چند سال گذشته توجه مناسبی نشده‌است.

وی افزود: مهم‌ترین تقاضای آن‌ها این است که از زمانی که سد ۱۵ خرداد ساخته شده‌است، یک نهر آبی به آنان اختصاص دادند و آن‌ها حقابه‌ای از آب‌های بالادستی داشتند که آن نهر به طول ۲۴ کیلومتر بازسازی نشده‌است، بنابراین حقابه‌ای که اهالی از سد دارند می‌گیرند؛ داخل روستا یا زمین‌های کشاورزی آنان روان نیست.

مرتضی حیدری افزود:‌به خاطر جبران آن، یک چاهی را در سه کیلومتری روستا به آنان داده بودند که به وسیله آن چاه، بخشی از اراضی کشاورزی‌شان را آبیاری می‌کردند، حال برابر قانونی که امور آب دارد، می‌گوید که استفاده از آب‌های زیرزمینی مشمول مقرراتی است که مقداری سختگیرانه شده‌است و از آن چاه تاکنون مقدار ۲۸ لیتر بر ثانیه مصرف می‌کردند که امور آب می‌گوید؛ برابر قانون باید ۱۴ لیتر بر ثانیه مصرف کنند.

وی گفت:‌ این چالشی است که روستا چند سال است که با آن مواجه است  و مردم می‌گویند که حقابه ما قطع شده‌است، اگر این نهر درست شد، این چاه را قطع کنید، اما تا هنگامی که نهر درست نشده‌است، اجازه بدهید که از این چاه استفاده کنیم، توافق کردیم که این کار با نصب کنتور هوشمند انجام شود.

وی افزود: مساله دیگر نیز نصب علایم راهنمایی و رانندگی در جاده‌های این روستا بود که قرار شد تا اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در این زمینه اقدام کند و بخشی از راه را نیز که خراب شده‌است؛ ترمیم نماید.

فرماندار قم خاطرنشان کرد: درخصوص امنیت روستا نیز با نیروی انتظامی به توافقاتی رسیدیم.

حیدری گفت: مساله دیگر خود روستای دولت آباد نیزار است که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است و قرار شد که میراث فرهنگی با اختصاص ۱۰۰ میلیون تومان بودجه، نسبت به مطالعه و ارایه راهکار و یا نقشه راه برای بهسازی این روستا اقدام کند که ان‌شاءالله پس از انجام آن به طور حتم برای مردم نیز عایداتی خواهد داشت.              

روستای محصور درقلعه "نیزار قم" انتظار حمایت، از مسئولان دارد

قطعی آب چاه کشاورزی یکی از مشکلات روستای دولت‌آباد نیزار است

رییس شورای اسلامی روستای دولت آباد نیزار نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۵۰ خانوار در این روستا زندگی می‌کنند، گفت: خانه‌های این روستا در درون یک قلعه گِلی که دارای ۱۲ بُرج است، واقع شده‌است.

احمد احمدی با بیان اینکه همه بُرج های قلعه یک اندازه است، ادامه داد: این قلعه (یا روستا) دارای یک درِ ورودی است که جاده کنار قلعه نیز به جاده سلفچگان ـ اصفهان دسترسی دارد.

وی قطعی آب چاه کشاورزی روستا را یکی از مشکلات روستای مذکور دانست و گفت: یکی دیگر از مشکلات، حفاری معابر روستا توسط شرکت‌های آب و گاز است که به آسفالت و ترمیم نیاز دارد.  

وی اضافه کرد: مساله بعدی، خرابی‌های دیوار قلعه (که دورتادور روستا قرار دارد)، است که در این زمینه با میراث فرهنگی مکاتبه کرده‌ایم که می گویند؛ هنوز بودجه نداریم.

رییس شورای اسلامی روستای دولت آباد نیزار خاطرنشان کرد: آب شُرب روستا جداست که از طریق آب لوله کشی استان قم تامین می‌شود.   

احمدی با بیان اینکه بر اثر بی‌آبی، برخی از اهالی روستا مهاجرت کردند؛ گفت: خوشبختانه چند سالی است که دوباره بعضی از اهالی به روستا بازگشته اند که ان‌شاءالله با کمک‌های دولت، این روستا دوباره به آبادانی پیشین خود بازمی‌گردد.   

روستای محصور درقلعه "نیزار قم" انتظار حمایت، از مسئولان دارد

روستایی منحصر به فرد و تنها روستای جهان در درون یک قلعه گِلی

 «عبدالله باقری» جامعه‌شناس، مدرس دانشگاه و یکی از فرزندان اهالی روستای دولت‌آباد نیزار در گفت وگو با ایرنا، با اشاره به اینکه همه خانه‌های اهالی این روستا در درون یک «قلعه گِلی» قرار دارد؛ مدعی شد که این قلعه، تنها قلعه مسکونی دنیاست؛ بدین معنا که مردم درون یک قلعه زندگی می‌کنند که تنها راه ورود و خروج آن‌ها، درِ قلعه است.

وی افزود: ابعاد درِ چوبی این قلعه حدود سه در ۶ متر با ضخامت ۲۵ سانتیمتر است که دارای یک روکش فلزی نیز بوده که از آتش گرفتن آن جلوگیری می‌کرده است که البته به مرور زمان، بخشی از این ورقه فلزی روی «در» از بین رفته است.

وی گفت: دیوارها و بُرج‌های این قلعه از خشت و گِل است و مردم امروز در این قلعه زندگی می‌کنند، به همین علت اینجانب از آن به عنوان «تنها» قلعه مسکونی جهان یاد می‌کنم که از بیش از ۱۰ سال قبل در این زمینه پژوهش کرده‌ام.  

رییس انجمن جامعه شناسی ایران دفتر قم، با اشاره به واقع شدن خانه‌های این روستا در درون یک قلعه، از روستای دولت‌آباد نیزار به عنوان یک روستای «تاریخی» یاد کرد که از آن می‌توان در عرصه «گردشگری» نیز بهره برد.   

وی مراسم «نخلگردانی» در روز عاشورای حسینی(ع) را یکی از آیین‌های مذهبی در این روستا نام برد و گفت: برگزاری این آیین در روستای دولت‌آباد نیزار سابقه‌ای بیش از ۳۰۰ سال دارد و از لحاظ «قدمت» پس از استان‌های یزد و زنجان سومین مراسم نخلگردانی ایران در این روستاست.  

وی با بیان اینکه «نخل» کنایه از تابوت امام حسین(ع) یا حضرت ابوالفضل عباس(ع) است که مردم آن را حمل می‌کنند، افزود: در صبح عاشورا، این نخل در مسیر حدود سه کیلومتر از داخل این روستا تا امامزاده «ساریه خاتون» بر روی دوش اهالی روستا حمل می‌شود و عصر عاشورا به روستا بازگردانده می‌شود و این نخل دارای هشت پایه است.

این پژوهشگر، درباره قدمت روستای دولت‌آباد نیزار اظهار داشت: بر اساس پژوهش‌هایی که انجام داده‌ام، به طور قطعی می‌توان گفت که این قلعه (روستای دولت‌آباد نیزار) با سند بیش از ۳۰۰ سال قدمت دارد و بر اساس تاریخ شفاهی قدمت آن تا بیش از ۴۰۰ سال نیز گفته می‌شود.    

وی در بخش دیگر سخنان خود، با بیان اینکه تنها آب قابل دسترسی به روستای مذکور آب رودخانه «قمرود» بوده است، افزود: با ساخت سد ۱۵ خرداد که در بالادست «بند» این روستا قرار دارد، (بند در واقع نقطه‌ای است که موقعی که نوبت آب روستا می‌شود، آن‌جا را باز می کنند تا آب وارد جویی که به سمت روستا می‌رود، شود که به آن «بند آب روستا» می‌گویند)؛ پس از ساخت این سد، روستای دولت‌آباد نیزار دچار خشکسالی شد و سه نوبت مهاجرت را تجربه کرد که از حدود ۲۵۰ خانوار، جمعیت روستا به حدود ۵۰ خانوار رسید. 

وی اظهار داشت: از حدود ۲۰ سال پیش، جهاد کشاورزی چاهی را در حدود سه کیلومتری روستا حفر کرد که از آن‌جا، آب درون یک استخر پمپاژ و از آن‌جا به اراضی کشاورزان وارد می‌شود.

باقری افزود: متاسفانه، حقابه رسمی این روستا که سند آن در جهاد کشاورزی استان قم موجود است، با ۲۸ سنگ‌آب که از بند رودخانه می‌آمد در این چاه به چهار سنگ‌آب تبدیل شده‌است.

وی ادامه داد: ایجاد این چاه، «امید» را در دل مردم این روستا زنده کرد و بسیاری دوباره به روستا بازگشتند، متاسفانه در حال حاضر مشکلاتی در این زمینه ایجاد شده است که امیدواریم که این مشکلات رفع شود.

روستای محصور درقلعه "نیزار قم" انتظار حمایت، از مسئولان دارد

روستای «دولت‌آباد نیزار» از روستاهای بخش سلفچگان شهرستان قم در استان قم است که با شهر قم حدود ۶۰ کیلومتر فاصله دارد و در حدود ۲۵ کیلومتری شهر سلفچگان در محور سلفچگان ـ دلیجان (استان مرکزی) قرار دارد.

روستای تاریخی «دولت‌آباد نیزار» در سال ۱۳۹۱ هجری خورشیدی با شماره ۳۰۵۵۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و مساحت آن حدود ۶ هکتار است که تمام خانه‌های اهالی این روستا در داخل «قلعه‌ای گِلی» قرار گرفته و راه ورود به این روستا از درِ اصلی این قلعه است.     

روستای تاریخی «دولت‌آباد نیزار» در حدود ۲ کیلومتری روستای امامزاده ساریه خاتون قرار دارد که مراسم «نخلگردانی» اهالی این روستا تا امامزاده مذکور در روز عاشورای حسینی(ع) از جمله آیین‌های قدیمی این دیار است که بیش از ۳۰۰ سال قدمت دارد.

استان قم در حال حاضر دارای سه شهرستان قم، جعفرآباد و کَهَک و سه شهر سَلَفچِگان، دستجِرد و قنوات است.        

روستای محصور درقلعه "نیزار قم" انتظار حمایت، از مسئولان دارد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha