به گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا از اداره کل هنرهای نمایشی، محمود شالویی پیامی به بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی پیامی صادر کرد و نوشت: آیینها و باورهای جمعی کهن هر جامعهای، نمادهای تجمیعِ خصایص نیک و روحانی آحاد آن جامعه، در زندگی فردی و زیست اجتماعی موردنظر ادیان آسمانی- از جمله دین مبین اسلام- در حوزه حیات مردمی است و با نگاهی از سر تامّل، آنچه دریافت میشود آنست که ساحتهای ارزشمند ذکر و تذکّر و تفکّر و خلوت منزّه آدمی، نتیجه آیین مداری اوست.
در ادامه این پیام آمده است: حقیقت غیرقابل انکار اینکه آیینهای حاضر در متن فرهنگ عامه، چراغ روشنی است افروخته از دیرباز ناپیدا تا امروز، برای یادآوری باورهای اصیل پاک و نجاتبخش آدمی از خطا و تبهکاری؛ هرچند زندگی فردی مدرن و واگراییهای بشری امروز از مولّفههای حقیقی حیات اجتماعی، او را از توجّه به این ارزشها و نقش بیبدیل این میراث گرانقدر، به میزان وسیعی باز داشته باشد.
شالویی می افزاید: اما بهرغم این واقعیت ناپسند، اقوام متنوّع و یکپارچه ایرانی، به اتّکاء توانمندی، زیبایی، وسعت و عمق گنجینه آیینی خود در گذرانِ تاریخ و در فرصتها، درنگها، مناسبتها و بهانههای کوچک و بزرگ زندگی فردی و اجتماعی خویش، همواره بر گِردِ این مجموعه ارزشمند، فراهم آمده و روشنای راهگشایِ آن را به نسلهای متمادی رسانیدهاند، بهویژه آن بخشهایی از این گنج زمان دیده را که در آیینه دین و نگاه یکتاپرستانه این ملّت قویم، انطباق بیشتری از خود نشان دادهاند.
در ادامه پیام سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ آمده است: از این منظر، اهتمام بر بازشناسی شایسته و توجّه به عمق و ابعادِ پیدا و پنهان این آیینها سنّتها، گام نخست و بسیار تعیینکنندهای در حفظ و تعالی این میراث کمنظیر است و طبیعی است که برای درک و تداومِ درست این جریان زلال و حیاتی و حتی پیشبرد مفید آن، باید به بازشناسی، باز تعریفی و ارائه کاملتر و بهتر این بضاعت ارجمند- که بیشترین جلوه و جلال خود را در هنرهای نمایشی این سرزمین مییابد- به شکلی اصولیتر و عمیقتر پرداخت. بر این پایه، برگزاری جشنواره نمایشهای آیینی- سنتی کشور، میتواند و باید که صرفاً به نمایش و مرور نمونهها و دستاوردها، بسنده نداشته و فرصتی مغتنم برای آغاز پژوهشها، تبادل تجربیّات و بهرهگیریهای بسیار از نگاهها، برداشتها و ارائههای جدید از این امکانِ پرظرفیت باشد.
شالویی در پایان تاکید می کند: در این فرصت، تلاشها و همرسانیها و همفکریهای مشفقانه و خستگیناپذیر اهالی این رویکرد هنری و نیز دستاندرکاران برگزاری رخدادهای موفّق این گونهی هویّتی و بارآور را ارج گذارده و تعالی توفیقاتشان را از درگاه خداوند متعال امید میبرم.
به گزارش ایرنا، بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی از ۱۴ تا ۲۱ آذر ماه به دبیری داود فتحعلیبیگی در حال برگزاری است. جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی از سال ۱۳۶۸ با همت تعدادی از هنرمندان و فعالان این عرصه در راستای حفظ، معرفی، توسعه و اشاعه هنرهای نمایشی آیینی و سنتی پایهگذاری شد. رویدادی که در گامهای نخستین به شکل سالانه و از دوره چهارم به شکل دوسالانه برگزار شده و توانسته در کنار معرفی بخش مهمی از آیینها و سنن نمایش ایرانی در راستای معرفی هنرمندان پیشکسوت و فعالان جوان این عرصه به دامنه فعالیتهای نمایش ایرانی و شکل گیری حریان تئاتر ملی سهمی بسزا داشته باشد.
این رویداد از دوره دوازدهم با محوریت تاکید بر معرفی نمایشهای آیینی و سنتی ایران به دیگر نقاط جهان با برگزاری سمینار بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی در کنار میزبانی از پژوهشگران نمایشهای سنتی دیگر کشورها تلاش کرد در همراهی با زندهنام دکتر جلال ستاری و دکتر لاله تقیان دو تن از پژوهشگران بنام عرصه نمایشهای آیینی و سنتی گامی دیگر در راستای جهانی کردن آیینهای نمایشی کشورمان بر دارد.
نظر شما