در حالی که تنها یک ماه از سفر رییس جمهوری و هیات دولت به کهگیلویه و بویراحمد گذشته، اما تحقق اعطای مجوز واردات تجهیزات مورد نیاز ساخت کارخانه های پتروشیمی دهدشت و گچساران به عنوان یکی از مصوبات این سفر نشانگر عزم دولت برای شتاب بخشی به این طرح هاست.
پیش بینی اعتبار ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی برای تکمیل احداث کارخانه های بیواتانول باشت و آجرسازی دهدشت ، فراخوان ثبت نام دیگر واحدهای صنعتی برای پرداخت تسهیلات بانکی و تلاش برای رفع موانع تولید ۱۴ واحد تولیدی از تلاش های دولت در یکصد روز اخیر برای توسعه و رونق صنایع در استان بوده است.
با توجه به اینکه براساس آمار موجود مجموع اشتغال واحدهای فعال کهگیلویه و بویراحمد ۶ هزار و ۳۱۴ نفر است که بسیار کمتر است ظرفیت های موجود می باشد مردم این استان امیدوارند تا با ادامه تلاش دولت سیزدهم صنعت این سرزمین زرخیز شاهد رونق بیشتری باشد.
صدور مجوز واردات تجهیزات
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه اعطای مجوز واردات براساس قانون نیازمند فرآیند بررسی به منظور تولید نشدن کالاها در داخل کشور است، گفت: با تاکید رییس جمهوری در سفر به استان این فرآیند در کمترین زمان ممکن انجام و مجوز واردات تجهیزات مورد نیاز کارخانه های پتروشیمی گچساران و دهدشت صادر شده است.
امیر تیمور موسویان اضافه کرد: دولت برای برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی تنها زمانی مجوز واردات صادر میکند که کالای مورد نظر در داخل کشور تولید نشود.
وی تاکید کرد: این اقدام نقش گره گشایی در شتاب بخشی به احداث کارخانه های پتروشیمی کهگیلویه و بویراحمد به عنوان واحدهای بزرگ صنعتی استان دارد.
آخرین وضعیت پتروشیمی های گچساران و دهدشت
مدیریت عملیات سایت پتروشیمی گچساران با بیان اینکه پیشرفت فیزیکی این کارخانه ۸۵درصد است ،گفت: با برنامه ریزی انجام شده این طرح نیمه نخست سال آینده بهره برداری خواهد شد.
غلامحسین معصومی اظهار داشت: پیش بینی میزان فروش فرآورده های کارخانه پتروشیمی گچساران پس از بهره برداری ۳۶۰میلیون دلار برآورد شده است .
وی تصریح کرد که این طرح سالانه یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن خوراک اتان خود را از پالایشگاه بید بلند بهبهان با خط لوله ای بطول ۹۰ کیلومتر تامین می کند.
به گفته معصومی گاز متان مورد نیاز پتروشیمی گچساران به میزان ۵۳ هزارو ۹۰۰ متر مکعب در ساعت از خط سراسری تامین و همچنین برق آن به میزان ۵۰ مگاوات از سوی شرکت برق منطقه ای خوزستان تامین می شود.
مجتمع پتروشیمی گچساران در زمینی به مساحت ۱۵۷ هکتار در حال ساخت است.
کارخانه پتروشیمی دهدشت که ۲۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و محصول آن پلیاتیلن سنگین خواهد بود با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن و با سرمایهگذاری ۱۴۳ میلیون یورو و یک هزار و ۸۴۶ میلیارد تومان در حال احداث است و براساس برنامه ریزی قرار است سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری برسد.
اختصاص اعتبار برای ۲ کارخانه بزرگ
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: پیش بینی ۲ هزار و ۵۰۰میلیارد ریال تسهیلات سرمایه در گردش برای از سرگیری احداث کارخانه های بیواتانول باشت و افزایش تولید در کارخانه آجرسازی دهدشت دستاورد دیگر سفر رییس جمهوری به استان بوده شده است.
موسویان افزود: از این میزان ۲ هزار میلیارد ریال برای کارخانه بیواتانول باشت اختصاص یافته و۵۰۰ میلیارد ریال برای کارخانه آجر دهدشت در نظر گرفته شده است.
وی تاکید کرد: در زمان حاضر مراحل مقدماتی تحقق تخصیص این اعتبار در بانک های عامل در حال انجام است.
به گفته موسویان قرار است در آینده نزدیک نشستی با حضور سرمایه گذاران برای تعیین دوره بازپرداخت و سایر برنامه های مورد نیاز انجام شود.
کارخانه بیواتانول باشت
عملیات اجرایی کارخانه بیواتانول باشت که مهرماه سال ۱۳۹۸ در زمینی به مساحت ۱۵ هکتار در شهرک صنعتی خان احمد آغاز شده پس از چند ماه و کمتر از ۲۰ در صد پیشرفت فیزیکی تعطیل شد و امیدها برای شکوفایی ظرفیت های صنعتی این خطه را به یاس مبدل کرد اما با تصویب اعتبار برای این طرح شهروندان به شروع دوباره ساخت آن امیدوار شده اند.
این کارخانه نخستین طرح صنعتی بزرگ شهرک صنعتی خان احمد باشت است که تکمیل و بهره برداری از آن می تواند زمینه فعالیت واحدهای تولیدی دیگر در این شهرک را فراهم کند به همین دلیل تکمیل این کارخانه به عنوان مهمترین مطالبه شهروندان شهرستان مطرح است.
در شرایطی که بسیاری از جوانان شهرستان ۲۲ هزار نفری باشت در جنوب کهگیلویه و بویراحمد به امید یافتن کاری با حداقل درآمد آواره شهرستان ها و استان های مجاور هستند بهره برداری از این طرح با ظرفیت ایجاد ۷۰۰ فرصت جدید شغلی نسخه شفابخش درد بیکاری در این خطه است.
به گفته کارشناسان تولید سوخت اتانول (Ethanol fuel) به عنوان سوخت اصلی موتور یا یک افزودنی به بنزین موجب کاهش آلودگی هوا هم می شود و به عبارت دیگر بهره برداری از این طرح می تواند سهمی اثرگذار در کاهش آلایندگی های زیست محیطی و سلامت انسان و موجودات زنده نیز داشته باشد.
زیستاتانول بر خلاف نفت، انرژی تجدیدپذیر محسوب می شود و از مواد خام کشاورزی و فراوردههایی مانند نیشکر، سیبزمینی و ذرت بدست می آید.
کارخانه آجر دهدشت
ساخت طرح بزرگ تولید آجر و سفال دهدشت نیز دی ماه سال ۱۳۸۸ با مشارکت بانک صنعت و معدن در استان کهگیلویه و بویراحمد و در یکی از مناطق توسعه نیافته شهرستان کهگیلویه آغاز شد.
این کارخانه در زمینی به مساحت ۲۳۰ هزار مترمربع با سرمایه گذاری ارزی به مبلغ ۱۰ میلیون یورو و سرمایه گذاری ریالی به مبلغ ۲۵۰ میلیارد ریال ساخته شده است.
خط اول تولید این کارخانه با پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا مرداد سال ۹۵ با ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار تن آجر و سفال در سال راه اندازی شد .
فاز دوم کارخانه آجر و سفال دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه با ۲ میلیون یورو سرمایه گذاری شهریوری سال گذشته مورد بهره برداری قرار گرفت.
ظرفیت تولیدی فاز دوم کارخانه آجر دهدشت ۶۰۰ تن در روز است و تا ۷۵۰ تن در روز قابل افزایش است.
دیگر برنامه های کمک به رونق صنعت
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: سازمان توسعه تجارت ایران موافقت نامه احداث پایانه صادراتی شهرستان گچساران را صادر کرده است که این خود گامی بلند به سوی رونق تولید در استان است.
موسویان اظهار داشت:طرح پیشنهادی پایانه صادراتی گچساران که از سوی یک سرمایه گذار در کارگروه اشتغال کهگیلویه و بویراحمد مطرح شده بود پیش از این مجوز دریافت کرده بود.
وی با اشاره به اینکه طرح پایانه صادراتی گچساران ۴۰ هکتار زمین برای احداث نیاز دارد اظهار داشت: این طرح هم اکنون در مرحله امکان سنجی تامین زمین مورد نیاز است.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: گمرک، بارانداز پایانه ، بانک ، ساختمان اداری و انبارهای مکانیزه از جمله زیرساخت هایی است که در این طرح پیش بینی شده است.
موسویان ابراز داشت: براساس طرح توجیهی پایانه صادراتی گچساران قرار است در مدت زمان چهار سال احداث شود.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: با توجه به اینکه گچساران در محل اتصال استان های فارس، خوزستان، بوشهر و در نزدیکی بنادر جنوب کشور قرار دارد ظرفیت های لازم برای ایجاد پایانه صادراتی را دارد.
وی تاکید کرد: در صورت ایجاد چنین زیرساختی امکان راه اندازی طرح های صنایع تبدیلی و نگهداری تولیدات کشاورزی به ویژه مرکبات و سیب در استان فراهم خواهد شد.
موسویان عنوان کرد: بازار یابی ، صادرات،اصلاح نظام توزیع و تنظیم بازار تولیدات استان کهگیلویه و بویراحمد از مزایای راه اندازی پایانه صادراتی در گچساران است.
فراخوان ثبت نام برای تسهیلات
معاون صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: پرداخت تسهیلات به واحدهای تولیدی صنعتی از دیگر برنامه های دولت برای رونق صنعت است به طوری که صاحبان واحدهای صنعتی و معدنی و مجریان طرح های نیمه تمام صنعتی این استان می توانند درخواست دریافت تسهیلات دهند.
دارا فرامرزی افزود: امکان ثبت درخواست تسهیلات این واحدها در سامانه بهین یاب وزارت صمت به آدرس www.behinyab.ir فراهم شده است و سرمایه گذاران می توانند از این فرصت بهره مند شوند.
وی اظهار داشت: بر اساس تفاهم نامه سه جانبه همکاری بین وزارت صمت ، بانک صنعت و معدن و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) و در راستای کمک به تامین مالی واحدها و پروژه های دارای اولویت ، دارندگان واحدهای صنعتی و معدنی و مجریان طرح های نیمه تمام می توانند برای بهره مندی حداکثری از تسهیلات پیش بینی شده ، درخواست خود را در سامانه بهین یاب ثبت کنند.
فرامرزی شرایط دریافت این تسهیلات را دارا بودن جواز تاسیس ایجادی یا توسعه، پروانه بهره برداری صنعتی ، معدنی و سایر مجوزهای معدنی معتبر از وزارت صمت اعلام کرد.
وی بیان کرد: پرداخت تسهیلات به اولویت های سرمایه گذاری به منظور تامین مالی واحدها و پروژه های معدنی و صنعتی . همچنین میزان تسهیلات قابل پرداخت به هر بنگاه اقتصادی، براساس نیاز واقعی بنگاه و و بررسی های کارشناسی مراجع ذیصلاح از جمله بانک عامل خواهد بود.
فرامرزی عنوان کرد: نرخ سود این تسهیلات بانکی براساس مصوبه شورای پول و اعتبار است.
وی اضافه کرد: شناسایی، اولویت بندی و اعلام فهرست پروژه های مرتبط با زنجیره معدنی و صنایع معدنی از طریق کمیته ای مشترک بین ایمیدرو و معاونت طرح و برنامه وزارت صمت صورت می گیرد و حداقل ۵۰ درصد منابع مالی فوق به این حوزه تخصیص می یابد.
تلاش برای رفع موانع تولید
معاون صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: مشکلات ۱۴ فعال اقتصادی و سرمایه گذاران بخش های مختلف اقتصادی (صنعتی و کشاورزی) بررسی و برای رفع آن ها تصمیمات لازم اتخاذ شد.
فرامرزی اظهار داشت: مشکلات این تعداد فعال اقتصادی با حضور مدیران عامل بانک های استان و مدیران شرکت های خدمات رسان بررسی شد.
وی افزود: عمده مشکلات این فعالان اقتصادی ، بدهی معوق تسهیلات ، ایجاد زیرساخت و نحوه تقسیط بدهی ها و استفاده از بخشودگی های قانونی و استمهال تسهیلات بود.
فرامرزی تصریح کرد: با تصمیم گیری های انجام گرفته ، امید است ضمن رفع موانع تولید و مانع زدایی ، شاهد توسعه اقتصادی در بخش های مختلف باشیم و متقاضیان بتوانند با اتمام طرح های در دست اجرا و فعالیت مجدد واحدهای غیرفعال و توسعه واحدهای موجود، به توسعه اشتغال و افزایش تولید استان کمک کنند.
هم اکنون ۳۹۱ واحد صنعتی معادل ۷۸ درصد واحدهای صنعتی استان فعال و ۱۱۰ واحد غیرفعال هستند.
رییس جمهوری و هیات دولت سیزدهم در اواسط نیمه اول مهرماه ۱۴۰۰پنجمین مقصدخود را استان کم برخوردار و در عین حال غنی از منابع خدادادی کهگیلویه و بویراحمد انتخاب کرد و ماحصل این سفر تصویب ۲۱۷طرح تولیدی، صنعتی و خدماتی با اعتبار ۲۱هزار میلیاردتومان برای این استان بود.
نظر شما