توزیع عادلانه ثروت و توسعه پایدار از ارزشها و اهداف کلان حکمرانی در کشورمان است که در این زمینه می توان با رسیدگی به مسائل ملی همچون سلامت عمومی، معضل کم آبی، پروژه های ناتمام زیربنایی، احیای صنایع نیمه راکد، تقویت سرمایه انسانی و روابط خارجی، دستاوردهای مهمی را محقق کرد.
اما عواملی همچون تحریمهای ضدایرانی و پاره ای از سوء مدیریت های قبلی مشکلات کشور در حوزه های مختلف را پیچیده تر کرده و ضرورت تکیه بر توان داخلی و تقویت خودباوری را در پرتو استفاده از طرفیت مدیران دلسوز، کاربلد و جهادگر افزایش داده است.
روی کار آمدن دولت آیتالله رئیسی با شعار و رویکرد خدمت به مردم، چشمانداز امیدوارکنندهای را ایجاد کرد و سیاستگذاریهای مناسب و ۱۰ سفر استانی رئیس جمهوری و وزیران در مدت کوتاه سپری شده گام مهمی برای کاهش فاصله مسوولان با مردم و عمل به وعدهها محسوب می شود.
کارشناسان معتقدند که دولتی ها در این سفرها از نزدیک مشکلات مردم را میبینند و چون مقدمه یک تصمیمگیری خوب است، باعث توزیع عادلانه ثروت و قدرت و توجه به اقشار ضعیف میشود، هر چند بی تردید این سفرها باید بر اساس برنامه ریزی و درک صحیح از توانمندی ها و مشکلات و بررسی ظرفیتهای منطقه ای انجام شود تا اثر بخشی آنها افزایش یابد.
خبرنگاران ایرنا در استانها در گفتگو با کارشناسان و نخبگان نظر آنها را در خصوص نقاط قوت یا ضعف عملکرد دولت سیزدهم در ۱۰۰ روز نخست فعالیت آن جویا شدند که برخی از مهمترین محورهای ارزیابیها در زیر میآید:
نگاه واقعبینانه به رفع مشکلات
حجت الاسلام محمود ترابی امام جمعه گنبدکاووس نگاه واقع بینانه به رفع مشکلات با بکارگیری همه ظرفیتهای داخلی را از راهبردهای مطلوب دولت آیت الله رییسی در ۱۰۰ روز گذشته دانست و گفت: مساله اقتصاد باید از سیاست خارجی جدا و یا اثر آن کمرنگ باشد و به جای رفع تحریمها، برای خنثی سازی آنها مطابق ظرفیتهای داخلی تلاش کرد.
وی با اشاره به سیاستها و اقدامات دولت در بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاست خارجی طی ۱۰۰ روز نخست فعالیت افزود: تغییر نگاه سیاست خارجی از غرب به شرق و همسایگان از مهمترین اقدامات دولت است که یکی از اثرات آن در امضای قرارداد سواپ گازی بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان دیده شد.
امام جمعه گنبدکاووس اضافه کرد: عقلانیت انقلابی دولت در انجام مذاکرات هستهای در چارچوب سه اصل "عزت، حکمت و مصلحت" و با تبعیت از سیاستهای تبیینی رهبر معظم انقلاب از دیگر نقاط مثبت دولت است که ایران را در موضع اقتدار قرار داده است.
حُسن ارتباط بینالمللی
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی معتقد است که آیت الله رییسی طی ۱۰۰ روز نخست فعالیت خود در قوه مجریه، در حوزه ارتباطات بینالمللی بهویژه با همسایگان و کشورهای آسیای میانه بسیار موفق عمل کرده است و این از امتیازات دولت سیزدهم به شمار میرود.
محمدحسین روشنک خاطرنشان کرد: تامین واکسن و پوشش گسترده آن در خراسان رضوی و سایر نقاط کشور از طریق ارتباطات مطلوب بین المللی رییس جمهوری میسر شد که می توان آنرا اقدام شاخص دولت سیزدهم در ۱۰۰ روز گذشته برشمرد.
رییس کانون کارآفرینان خراسان رضوی گفت: دولت در حوزه اقتصاد می تواند برخی از پیشنهادها را از جمله استقراض ارزی از مردم و بازگرداندن آن از طریق فروش نفت اجرایی کند؛ مردم صدها میلیون دلار ارز در اختیار دارند که می توانند آن را به دولت قرض بدهند.
دیپلماسی اقتصادی
محمد صفایی دلویی نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس شورای اسلامی تقویت دیپلماسی اقتصادی را از جمله دستاوردهای دولت سیزدهم دانست و گفت: وجود دیپلماسی قوی در عرصه اقتصاد لازمه موفقیت در عرصه های ملی و بین المللی است و باید تعاملات اقتصادی کشور با سایر کشورها در سطوح منطقه ای و جهانی افزایش یابد و دولت در این زمینه اقدامات موثری انجام داده است.
وی ادامه داد: مهمترین لازمه کاهش تورم، رونق تولیدات داخلی است و تیم اقتصادی دولت سیزدهم و مسوولان و دست اندرکاران ذیربط باید حمایت از تولیدکنندگان داخلی و سرمایهگذاران را رویکرد اصلی برنامه ریزی های خود قرار دهند.
همچنین دکتر مجید فولادیان عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد عضویت ایران در پیمان شانگهای و انجام اقداماتی امیدآفرین برای توسعه تبادلات مالی و تجاری بین ایران و برخی از کشورها را موجب ایجاد چشم انداز مثبتی در عرصه اقتصادی خواند که البته هنوز نتایج آن در اقتصاد داخلی دیده نشده است.
دستاوردهای اقتصادی
علی رهایی فعال سیاسی و اجتماعی فارس عملکرد کابینه سیزدهم را در ۱۰۰ روز نخست فعالیت قابل دفاع دانست و گفت: اقدامات این دولت در حوزه مقابله با کرونا، واکسیناسیون عمومی جامعه، کاهش بدهیهای دولت و توسعه روابط خارجی بسیار موثر بوده است.
رئیس جبهه پیشرفت،رفاه و عدالت استان فارس کار دولت سیزدهم را باتوجه به وجود همهگیری ویروس کرونا و تحریمهای ظالمانه، سخت توصیف کرد و گفت: با وجود مشکلات فراوان، در حال حاضر و در پی فعالیت ۱۰۰ روزه دولت سیزدهم با کاهش بدهی دولت به بانک مرکزی مواجه هستیم که این اتفاق مثبتی است.
وی اظهار داشت: اقدامات موثر دولت در ساماندهی شرایط بورس و موفقیت های چشمگیر در حوزه سیاست خارجی و توسعه دیپلماسی اقتصادی نیز در همین دوره ۱۰۰ روزه بسیار چشمگیر بوده که نوید آینده ای به مراتب بهتر برای رشد و توسعه ایران اسلامی و تامین رفاه و آسایش مردم را می دهد.
علیاکبر علیزاده نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی هم اقدامهای شبانهروزی دولت سیزدهم از آغاز فعالیت تاکنون نشاندهنده تلاش برای توسعه همهجانبه و روشن شدن موتور محرکه تحول در تمام نقاط کشور دانست.
وی افزود: تلاش برای کاهش تورم، ساخت مسکن، مقابله با کرونا، واکسیناسیون عمومی، ارتباطات اقتصادی و تحول عظیم در سیاست خارجی، با گذشت ۱۰۰ روز از فعالیت دولت سیزدهم مشهود است.
علیزاده خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم در زمینه ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی با جدیت در حال فعالیت است، سهمیه استان ها تعیین، منابع تامین مصالح ساختمانی مشخص و به زودی ساخت واحدهای مسکونی عملیاتی میشود.
وی به کاهش هفت درصدی قیمت مسکن هم اشاره کرد و اظهار داشت: با ساخت این تعداد واحد، بدون شک مشکل مسکن تا حدودی رفع می شود و کاهش قیمت مسکن دور از انتظار نیست.
دولت سیزدهم و جلوگیری از رشد پایه پولی
سیاستمدار اصولگرا و استاندار پیشین لرستان مجموعه عملکرد دولت سیزدهم را در ۱۰۰ روز ابتدایی فعالیت بسیار مثبت و با نمره قبولی توصیف و تاکید کرد: جلوگیری از رشد پایه پولی از جمله کارهای بسیار بزرگ دولت بوده است.
سید حسین صابری اظهارداشت: دولت سیزدهم در شرایط خاصی اداره امور را برعهده گرفت که با کسری بودجه و خلق پول زیاد مواجه بود و نیاز به ساماندهی تورم و آثار مخرب آن وجود داشت.
دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی استان کرمان تصریح کرد: در عین حال دولت با جلوگیری از رشد پایه پولی توانست کار بزرگی را در ابتدای شروع به کار خود انجام دهد و همزمان کاری کرد که بتواند هزینه های جاری و حقوق کارمندان را هم پرداخت کند.
این فعال سیاسی اصولگرا اظهارداشت: یکی از مشکلاتی که دولت آیت الله رییسی با آن مواجه شده، پرداخت اقساط سررسیده اوراق قرضه سال های گذشته است که دولت برای این کار به سراغ بانک مرکزی نرفت و این رویکرد هنر بسیار بزرگی به شمار می رود.
مهار تورم و اشتغالزایی
شهریار حیدری رییس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه هم به تلاش دولت سیزدهم برای مهار تورم و ساماندهی اشتغال اشاره و تصریح کرد: دولت در این مدت سامانهای برای رصد و مدیریت بیکاری و ایجاد اشتغال عادلانهتر راهاندازی کرده که منجر به برقراری عدالت میشود.
نماینده مردم شهرستانهای قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی همچنین اظهار داشت: البته دولت باید تجدیدنظری در ساختار مدیریت داشته باشد و از افراد توانمندتر و با تجربهتر در برخی بخشها استفاده کند و از آنجایی که دولت به صورت تیمی فعالیت میکند، تیم کارآمد، توانمند و با تجربه مورد تاکید است و این مولفهها باید مدنظر باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: دولت باید از تمام ظرفیتهای داخلی و خارجی استفاده کند و ارتباطات خارج از کشور را نیز قویتر نماید که بتواند از هر ۲ ظرفیت حوزه داخلی و خارجی بهره بگیرد تا در نهایت منجر به ارتقای سطح رفاه مردم شود.
حیدری اضافه کرد: بیشترین نیاز این است که دولت تورم را مهار کند چون این دغدغه جامعه است و البته گام های خوبی هم برداشته شده که باید عملیاتی شود.
در همین ارتباط، علیاکبر علیزاده نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی هم معتقد است که کاهش سه درصدی تورم آغازی بر بهبود وضعیت اقتصادی کشور است.
علیزاده اظهار داشت: دولت آیت الله رییسی برای مهار تورم، چاپ اسکناس بدون پشتوانه و قرض از بانک مرکزی را پایان داد که طبق گفته کارشناسان، اثرات این اقدام طی بلندمدت در اقتصاد کشور بسیار امیدبخش است و اثر کوتاهمدت آن نیز توقف روند رو به رشد تورم و کاهش سه درصدی آن در کشور بود.
مقابله با کرونا
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد از جمله کارشناسانی است که همگی به اتفاق عملکرد دولت را در ۱۰۰ روز ابتدایی فعالیت آن به طور خاص در حوزه واکسیناسیون علیه کرونا درخشان و امیدآفرین می دانند.
به گفته دکتر مجید فولادیان، با توجه به نگرانی جامعه نسبت به بیماری کووید ۱۹، اقدام دولت برای تامین واکسن و واکسیناسیون شهروندان و حتی مهاجران خارجی، نشان از حرکتی ارزنده و درخشان دارد.
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه همدان هم ضمن اشاره به دستاوردها و خدمات ارزشمند دولت سیزدهم در ۱۰۰ روز گذشته، اظهار داشت: اقدامات موثر در راستای واکسیناسیون عمومی و تسهیل روند واردات واکسن کرونا با تزریق بیش از ۱۰۰ میلیون دُِز واکسن در کمتر از سه ماه از آغاز فعالیت دولت سیزدهم که منجر به مهار قابل توجه همه گیری ویروس و کاهش چشمگیر مرگ و میر ناشی از آن در کشور شده، از جمله موفقیت های ارزشمند و قابل تقدیر دولت در راستای عمل به وعده ها طی این مدت کوتاه فعالیت است.
آیت الله شعبانی موثقی تصریح کرد: از سوی دیگر، عملکرد دولت سیزدهم دز حوزه کسب و کار و فضای اشتغال کشور در شرایط همه گیری ویروس کرونا به خوبی زمینه بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی بخش مهمی از جامعه را فراهم کرده است.
تقویت سرمایه اجتماعی
در همین حال، مسوول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه تقویت سرمایه اجتماعی با شتاب بخشی به واکسیناسیون عمومی علیه کرونا، انجام سفرهای استانی و توجه به مشکلات معیشتی مردم را مهمترین دستاورد ۱۰۰ روزه دولت می داند.
حجت الاسلام حسین صافدل گفت: سفر رییس جمهوری به ۱۰ استان کشور، احیای پروژههای نیمهتمام و نیمه تعطیل صنعتی، عمرانی و اقتصادی در استانها، در دسترس مردم بودن مدیران و حذف فاصله مردم و کارگزاران دولت، توجه به طبقات فرودست و فراموششدگان جامعه، اهتمام به بخش کشاورزی و دامداری و حمایت از زندگی روستایی و عشایری به عنوان قشر مولد و کمهزینه جامعه از دیگر اقدامات مهم دولت در ۱۰۰ روز اخیر است.
فولادیان عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد هم در اشاره به سفرهای استانی هیات دولت، حضور میدانی رییس جمهوری را در مناطقی که دچار مشکلات و کمبود هستند، بسیار خوب و تاثیرگذار دانست مشروط به آنکه مصوبات و دستورهای صادر شده در آن مورد به نتیجه لازم برسد.
وی افزود: رییس جمهوری کشورمان این شجاعت را دارد که اگر نتواند برنامه های مد نظر خود را به اجرا درآورد، حتماً دلایل آن را با مردم در میان بگذارد، زیرا اگر توقع بی جایی در میان مردم شکل گیرد امکان مدیریت آن در آینده کشور بسیار مشکل خواهد بود.
همچنین نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر ولایتمداری، مردمی بودن، انقلابی و جهادی عمل کردن، در صحنه بودن براساس دانش را از اولویتهای دولت سیزدهم عنوان کرد که این ویژگی ها در ۱۰۰ روز گذشته به خوبی مشاهده شده است.
آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری ادامه داد: دولت در ۱۰۰ روز گذشته گامهای مهمی در حوزههای اقتصادی از جمله تعیین تکلیف اموال تملیکی، استقراضهایی که دولت برای تامین اعتبارات جاری از بانک مرکزی می کرد، مشکلاتی که بانکها به خاطر پرداخت نکردن وامهای کارگاهها و کارخانه ها آنها را تعطیل می کردند و حمایت از کارگاههای زودبازده و فعال کردن شرکتهای دانش بنیان، مراکز رشد و فعالیت دیپلماسی اقتصاد ایران در صحنههای بین الملل و فروش نفت بیش از زمانهای دیگر است.
امام جمعه بوشهر اظهارداشت: یکی دیگر از کارهایی مهم صورت گرفته در ۱۰۰ روز گذشته فعال شدن دیپلماسی اقتصادی جهانی ایران اسلامی است که از سوی وزارت امور خارجه و رایزنهای اقتصادی در حال شکل گیری است.
از سوی دیگر، حجت الاسلام یوسف جمالی رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان بوشهر حضور دولت سیزدهم در کنار مردم را موجب افزایش امید در جامعه دانست و گفت: ملت مشکلات دولت را درک میکند و انتظار حل یک شبه همه مشکلات را نیز ندارند اما حضور مستمر دولتمردان در کنار ملت باعث دلگرمی و ایجاد روزنه امید برای فردایی بهتر را به دنبال دارد.
جمالی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب در راستای امید آفرینی اضافه کرد:در گام دوم، این امید آفرینی باید در زندگی مردم احساس شود و جامعه به آرامش حداقلی در اقتصاد برسد که برای انجام این کار نیاز به یک کار جهادی است.
رییس دانشگاه پیام نور گنبدکاووس هم تزریق امید در جامعه را از ویژگیهای مثبت رییس جمهوری دانست و گفت: دولت سیزدهم همواره بر امیدبخشی و جلوگیری از یاس و ناامیدی در جامعه تاکید دارد که این نکته از منظر عملیات روانی در فرایند حکمرانی مهم و قابل تامل است.
رضا یازرلو جوانگرایی را از دیگر ویژگیهای محسوس دولت فعلی دانست و گفت: تعدادی از وزرا و برخی مدیران دولت سیزدهم متولدان دهه ۶۰ هستند و با شور و انرژی میتوانند به مردم کشور خدمت کنند.
وی در عین حال تصریح کرد: دولت برای پیشبرد امور و اجرای سیاستها به جوانگرایی در همه سطوح نیاز دارد اما این جوانگرایی نباید تحت الشعاع انتخاب افراد کم تجربه قرار بگیرد.یازرلو همچنین تاکید کرد: بنابر فرمایشات رهبر معظم انقلاب بهتر است از تخصص حوزه بانوان نیز بیشتر استفاده شود زیرا به نظر میرسد در گذشته سهم حوزه زنان در کمک به مدیریت و سیاستگذاری کاهش یافته بود.
در این راستا، نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی گفت: به استناد بسیاری از نظرسنجیها اقدامات دولت سیزدهم در همین مدت کوتاه فعالیت باعث تقویت و افزایش اعتماد عمومی شده که مهمترین سرمایه نظام است.
حسین خسروی اسفزار بیان کرد: همچنین رییس جمهوری در همین مدت در ۲ اجلاس سازمان همکاری شانگهای و اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) حضور موثری داشته که دستاوردهای خوبی نیز برای کشور به همراه داشته است.
همچنین نماینده مردم رامیان و آزادشهر در مجلس شورای اسلامی گفت دولت در ۱۰۰ روز اخیر با کاهش فاصله مردم و مسوولان، انجام واکسیناسیون عمومی، ذخیره سازی کالاهای اساسی، بهره گیری نیروهای جوان انقلابی و عضویت در سازمان شانگهای روح امید را در جامعه دمیده است.
غلامعلی کوهساری سفرهای ییس جمهوری و هیات دولت به استان ها را باعث کم شدن فاصله میان مدیران و مردم شده است.
وی خاطرنشان کرد: حضور مسوولان ارشد کشور در میان اقشار مختلف مردم از جمله ساکنان مناطق محروم، باعث افزایش امید آنان به آینده کشور و موفقیتهای دولت میشود.
کوهساری تصریح کرد: مردم به ویژه اقشار محروم انتظار دارند نتایج مثبت سفرهای استانی رییس جمهوری دولت سیزدهم را هرچه زودتر مشاهده کنند و بیان بموقع دستاوردهای دولت به مردم بسیار مهم و تاثیرگذار است.
مدیران کارآمد
حجت الاسلام مجید نصیرایی رییس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی با بیان این که مدیریت و نیروی انسانی توانمند، اساس تحول و پیشرفت در هر جامعهای است، گفت: امروز شاهد هستیم که دولت به مدیران کارآمد میدان میدهد و این امر تحول بزرگی است.
نماینده مردم فردوس، طبس، سرایان و بشرویه در مجلس شورای اسلامی گفت: به عنوان خادم مردم در مجلس شورای اسلامی طی ۱۰۰ روز اول فعالیت دولت سیزدهم به خوبی تغییر در نوع نگاهها را احساس کردم و مطمئنا این تغییر زمینه رشد و شکوفایی در حوزههای مختلف را ایجاد میکند که به نفع کشور است.
وی افزود: وحشت مفسدین اقتصادی با همراهی و همگامی قوای سهگانه از دیگر رخدادهاست و کسانی که قبل از این اهل سوءاستفاده از ساختارهای مدیریتی کشور بودند در حال حاضر بهشدت نگران و وحشتزده هستند.
فاصله از شعارگرایی
فعال سیاسی و نماینده ادوار مردم چهارمحال و بختیاری در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تلاش دولت برای کاهش دغدغههای مردم گفت: دولت سیزدهم در ۱۰۰ روز نخست فعالیت کاری خود برای تسهیل امور گام برداشته و در عین حال از شعارگرایی فاصله گرفته است.
نورالله حیدری دستنایی همچنین اظهار کرد: انتظار است تیم اقتصادی دولت در خصوص کنترل گرانی و تورم گامهای بلندی را بردارند.
تغییر رویه پشت میزنشینی
سفرهای استانی رئیس جمهوری که با هدف رسیدگی به مشکلات مناطق ممحروم تر انجام شده است، دستاوردها و مصوبات زیادی داشته است اما مهمترین نتیجه آن به گفته رییس شورای اسلامی استان خراسان جنوبی این است که که رییس جمهوری به مسوولان گوشزد کرد که باید از پشت میزنشینی به مدیریت میدانی تغییر رویه دهند.
محمدرضا حاجیآبادی اظهار داشت: حل مشکلات کشور نیاز به کار جهادی و میدانی دارد که در شرایط جدید اتفاق افتاده است.
رییس شورای اسلامی استان خراسان جنوبی همچنین حمایت از تولید و اشتغال را از اقدامات چشمگیر دولت در ۱۰۰ روز اخیر نام برد و گفت: سالهاست که مقام معظم رهبری بر موضوعات اقتصادی و اقتصاد مقاومتی تاکید داشتهاند و مدیران باید زمینه را برای سرمایهگذاری در حوزههای خرد و کلان فراهم کنند تا سرمایهگذار دغدغهای جز سرمایهگذاری نداشته باشد.
گزارشهایی درباره عملکرد دولت در استانها
۳۶ هزار متقاضی مسکن آذربایجانغربی در کانون توجه دولت مردمی
سرمایهگذاریهای کلان و نگاه ویژه دولت نوید توسعه سیستان وبلوچستان
از سرگیری احداث کارخانه بیواتانول باشت با مصوبه دولت سیزدهم
اقدام عملی دولت برای فعالسازی اقتصاد معدن در خراسان جنوبی
کیش و مات کرونای ۲ ساله گیلان در ۱۰۰ روز
تلاش برای توسعه بوشهر در امتداد ششمین جمعه سفر
حل مشکلات کهگیلویه و بویراحمد از ۳۶ مدرسه کپری تا طرح ۲۷ ساله
نظر شما