به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، دکتر پیام کبیری در گردهمایی معاونین تحقیقات و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور ضمن ارائه گزارشی در خصوص جایگاه دسترسی به منابع اطلاعاتی در چرخه پژوهش کشور، به کمبود منابع برای خرید کتاب برای کتابخانه ها اشاره کرد و خاطرنشان کرد:در گذشته بیمارستان ها از درآمدهای اختصاصی خود برای تامین کتاب های کتابخانه های بیمارستانی استفاده می کردند.
وی افزود:البته به دلیل کووید این منابع تحت شعاع قرار گرفت و برگزار نشدن نمایشگاه کتاب هم عامل بازدارنده دیگری بود.
کبیری با بیان اینکه، در سال گذشته بودجه ای معادل ۲ میلیارد تومان از طرف معاونت تحقیقات و فناوری اختصاص یافت، بیان کرد:انتظار می رود بودجه دیگری حداقل معادل سال گذشته برای خرید کتاب جهت کتابخانه های بیمارستان های آموزشی در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به سامانه جامع طرح های تحقیقاتی علوم پزشکی کشور جهت مدیریت و ساماندهی تحقیقات در کشور، افزود: در این سامانه امکان یافتن عناوین تحقیقاتی تکراری میسر شده است.
وی به همکاران خود توصیه کرد پیش از تصویب پایان نامه یا طرح تحقیقاتی، عنوان طرح را در سامانه طرح های تحقیقاتی علوم پزشکی کشور جستجو کنند چراکه در آینده در این سامانه امکان مشابهت یابی پروپوزال نیز فراهم خواهد شد.
به گفته وی سامانه جامع طرح های تحقیقاتی علوم پزشکی کشور در برگیرنده بیش از ۲۵۰ هزار طرح تحقیقاتی و پروپوزال است.
رییس مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، در ادامه به معرفی سامانه نوپا و کارکرد آن پرداخت و در ادامه به سامانه خبره یاب پژوهش اشاره کرد و گفت: بانک اطلاعاتی مقالات با عنوان خبره یاب پژوهش وجود دارد که امکان شناسایی افراد خبره فعال در حوزه تحقیقاتی خاص را فراهم می کند.
وی افزود: اخیرا مدیریت کتابخانه ها نیز به سامانه ارزشیابی راه اندازی شده است که در سال اول قرار نیست ارزشیابی انجام شود و فقط به عنوان یک بانک اطلاعاتی مورد استفاده قرار می گیرد.
کبیری گفت:خوشبختانه روند انتشار مقالات دانشگاه های علوم پزشکی کشور در طی زمان رو به رشد است. ضمن اینکه در عرصه پژوهش هر اقدامی انجام شود سال های آینده نمود پیدا خواهد کرد.
به گفته وی، در حوزه شاخص های عملکرد پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور، تعداد مقالات انتشار یافته هر دانشگاه در میان مقالات پراستناد یکی از شاخص هاست که عدد ۱۱.۱ درصد را نشان می دهد.
کبیری در خصوص شاخص های عملکرد پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور به مقالاتی که با همکاری میان دانشگاه و صنعت نگارش شده است نیز اظهارکرد:خوشبختانه جایگاه ما ۱.۲ درصد است که نسبت به متوسط کشوری که ۰.۷ درصد است عدد بزرگتری را نشان می دهد.
وی افزود: تعداد زیادی مقاله و پایان نامه داریم که یک فردی باید باشد که جایگاه استفاده و بهره برداری از این مقالات را دریابد و آن را به ذینفع اصلی متصل کند.
به گفته وی، سامانه ترجمان دانش راه اندازی شده اما باید به دنبال اتصال فعالانه این مقالات به ذینفعان باشیم. در حال حاضر بیش از ۲۹ هزار مقاله در این سامانه بارگزاری شده است.
کبیری با اشاره به سامانه علم سنجی نیز گفت: این سامانه در اکثر دانشگاه ها جایگاه خود را پیدا کرده است و در سال گذشته یک کارنامه پژوهشی هر فرد را تهیه کردیم امسال هم در تلاش هستیم تا کارکرد پژوهشی هر محقق تا ۲۰۲۰ را هم در دسترس قرار دهیم.
وی افزود: در سال جاری به سامانه علم سنجی تعداد طرح های تحقیقاتی هم به این کارنامه پژوهشی اضافه شده است.
به گفته رییس مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، تهیه خبر از پژوهش ها یکی از الزاماتی است که باید به صورت جدی روی آن کار شود.
وی با اشاره به اینکه ۴۶۲ عنوان مجله در وزارت بهداشت وجود دارد که در سال های اخیر روی کیفیت آنها کار شده است، افزود: ۱۶۸ عنوان مجله در اسکوپوس هم نمایه شده است که در این میان حتی مجلاتی به زبان فارسی هم وجود دارد. طی هر ماه سه مجله ما در اسکوپوس نمایه شده است.
کبیری در ادامه پیشنهاد کرد:در حال حاضر بهتر است روی کیفیت ۴۶۲ عنوان مجله موجود کار کنیم تا ارزش افزوده بیشتری جذب شود، مگر اینکه در حوزه های جدیدی که مجله ای در آن وجود نداشته باشد.
نظر شما