تلفات آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در تالاب میقان اراک به ۳۳۱ بال رسید

اراک - ایرنا - مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی گفت: بر اساس آخرین اطلاعات پایش و مراقبت، تلفات پرندگان مهاجر بر اثر شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در تالاب میقان اراک از ابتدای شیوع این بیماری تاکنون به ۳۳۱ بال رسید.

دکتر« محسن شانقی» روز شنبه در جمع اصحاب رسانه استان مرکزی افزود:  پایش تالاب میقان، سدها و آبگیرهای استان مرکزی برای مقابله با شیوع احتمالی بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان تا عادی شدن شرایط از سوی بازرسان اداره کل دامپزشکی استان مرکزی ادامه دارد.

وی بیان کرد: بیشترین تلفات پرندگان بر اثر شیوع آنفلوآنزای فوق حاد در تالاب میقان اراک در بین گونه غاز خاکستری مشاهده شده و لاشه پرنده‌های تلف شده در همراهی با اداره کل محیط زیست استان مرکزی جمع‌آوری و با رعایت موارد بهداشتی دفن شده‌ است.

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی گفت: ۱۴ گروه متشکل از ۲۸ نفر از دامپزشکان و کارشناسان بهداشتی اداره کل دامپزشکی استان مرکزی وظیفه پایش و مراقبت فعال و غیرفعال در زیستگاه‌های مختلف پرندگان استان، تالاب میقان اراک را برعهده داشته و در  هفته اخیر هفت علاوه بر رصد تالاب‌ها، ۱۷۳ مورد بازدید از مرغداری‌های صنعتی و ۳۰ مورد بازدید از تالاب‌ها و سدهای استان نیز انجام شده‌ است.

شانقی ادامه داد: در این مدت همچنین۱۳۱ مورد بازدید از روستاها به خصوص نواحی اطراف تالاب میقان اراک، چهار مورد بازدید از کشتارگاه‌های استان مرکزی و ۲۰ مورد بازدید از پرنده فروشی‌های استان انجام شده‌ است.

وی اظهار داشت: موردی از بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به جز تالاب میقان اراک در بقیه تالاب‌ها، سدها و مرغداری‌های صنعتی و سنتی استان مرکزی مشاهده نشده‌است.

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی گفت: واکسیناسیون گله‌های تخم‌گذار بالای ۷۵ روز و پیگیری حذف گله‌های تخم‌گذار بالای ۱۰۰ هفته از جمله برنامه‌های این اداره کل با همکاری جهاد کشاورزی و اتحادیه مرغداران برای مقابله با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است.

شانقی، از واکسیناسیون سه واحد مرغداری مرغ تخم‌گذار در یک هفته اخیر در استان مرکزی خبرداد و افزود: سه میلیون قطعه طیور امسال در راستای مقابله با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در استان مرکزی علیه این بیماری ایمن‌سازی شدند.

وی، از مرغداران و روستائیان خواست ضمن رعایت اصول امنیت زیستی هرگونه تلفات پرندگان مهاجر را در واحدهای مرغداری و زیستگاه‌های پرندگان را به اداره کل دامپزشکی استان مرکزی اطلاع‌رسانی کنند.

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی اظهارداشت: نصب دست نوشته‌های و اطلاع رسانی به مردم در روستاهای اطراف تالاب میقان، برگزاری دوره‌های آموزشی رعایت اصول بهداشتی در واحدها برای مرغداران مرغ تخم‌گذار و واکسیناسیون افراد در معرض خطر بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ار جمله اقدامات اداره کل دامپزشکی این استان برای جلوگیری از شیوع و انتقال این بیماری بوده‌ است.

شانقی، از مرغداران و روستائیان خواست از خرید مرغ توسط دستفروشان خودداری کرده و هرگونه تلفات پرندگان مهاجر و تلفات غیرعادی در واحدهای مرغداری را به اداره کل دامپزشکی این استان اطلاع‌رسانی کنند.

وی ادامه داد: در راستای جلوگیری از انتقال بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به واحدهای پرورش طیور استان مرکزی، از واحدهای پرورش طیور اطراف تالاب میقان اراک خواسته شده تا عادی شدن وضعیت از جوجه‌ریزی در این واحدها خودداری کنند.

استان مرکزی با ۱۲ شهرستان، و یک هزار و ۵۳۹ روستا، دارای ۹۶۰ واحد مرغداری صنعتی، ۴۹۱ واحد گاوداری صنعتی و ۱۹۱ واحد کارگاه پرورش آبزیان است.

تالاب کویری میقان اراک یکی از مجموعه های کم‌نظیر زیستگاهی کشور و منطقه خاورمیانه است که پیشینه‌ای ۲ هزار ساله دارد و مامنی مهم و امن برای زمستان گذرانی طیف وسیعی از پرندگان از جمله درنای خاکستری محسوب می‌شود.
این تالاب از ۱۰ تالاب مهم کشور است که در ۲ دهه اخیر به دلیل برخی از تصمیم‌های نادرست مدیریتی، خشکسالی پیاپی، برداشت‌ غیراصولی سولفات سدیم، ایجاد جاده‌ای در خط میانی تالاب که رژیم آبی و زیستی دو سوی آن را برهم زده، با چالش های جدی زیست محیطی دست و پنجه نرم می‌کند و اهمال و غفلت در خصوص سامان آن، مرگ تالاب را در پی خواهد داشت، پدیده ای که با خود بحران های زیستی برای مردم اراک و ساکنان اطراف آن به ارمغان می آورد و با کانون های طوفان نمکی و تشدید ریزگردهای محلی ادامه زندگی در این مناطق را غیرممکن می سازد.
وسعت تالاب میقان اراک حدود ۲۵ هزار هکتار برآورد شده که شامل دریاچه با سه جزیره در وسط، قسمت کویری و دشت های اطراف است.
این تالاب دارای ویژگی‌های بوم شناسی خاصی است، از جمله اینکه سالانه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر را در فصل کوچ پذیرا است و در میان پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی که اقامت موقت در این زیستگاه دارند، بعضی از گونه های نادر و حمایت شده نظیر درناهای خاکستری دیده می‌شوند.
جمعیت بالای درناهای خاکستری در تالاب میقان نسبت به زیستگاه های دیگر کشور، این زیستگاه آبی را به یکی از کانون‌های اقامت موقت ایران در عرصه مهاجرت پرندگان تبدیل کرده و در فصل کوچ جلوه‌های زیبایی را فرا رو می‌نهد.
همچنین پوشش گیاهی منطقه بیشتر از نوع گیاهان شورپسند یا هالوفیت بوده که از این نظر نیز تالاب میقان یکی از ذخیره‌گاه های مهم گیاهان شور کشور به شمار می‌رود.
علاوه بر پرندگان، گونه های پستانداران، آرتمیا و انواع جلبک آب شور نیز از دیگر جانداران تالاب و محیط اطراف آن محسوب می‌شوند که هر یک در نوع خود حائز اهمیت هستند.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha