کشاورزی حفاظتی در ۲۰ هزار هکتار از اراضی چهارمحال و بختیاری اجرایی شد

شهرکرد- ایرنا- رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه کشاورزی با روش کشت بی‌خاک‌ورزی از روش‌های کشاورزی حفاظتی است و موجب پایداری منابع آب و خاک می‌شود، گفت:هم‌اکنون کشاورزی حفاظتی در ۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان اجرا شده است.

عطاءالله ابراهیمی روز یکشنبه در همایش استانی روز جهانی خاک در شهرکرد افزود: ۲۵۰ هزار هکتار از وسعت استان اراضی کشاورزی است که اجرای طرح کشاورزی حفاظتی با روش کشاورزی به روش بی‌خاک‌ورزی و کم خاک‌ورزی یک روش برای کاهش فرسایش خاک و مدیریت مناسب منابع طبیعی است. 

وی با اشاره به اینکه برای تشکیل یک سانتیمتر خاک با توجه به شرایط آب و هوایی کشور بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ سال زمان نیاز است، گفت: خاک منبع تغذیه و امنیت غذایی را تامین می‌کند که باید در حوزه کشاورزی به حفاظت از این موهبت توجه بیشتر انجام شود و اجرای کشاورزی حفاظتی شامل کم خاک‌ورزی و بی‌خاک‌ورزی، از سه سال گذشته به عنوان یکی از اولویت‌های جهادکشاورزی در دستور قرار گرفته است.

وی بر اجرای طرح حفاظت شیمیایی خاک و استفاده از کودهای شیمیایی تاکید کرد و گفت: در این حوزه باید سنجش و اندازه‌گیری دقیق در زمینه استفاده از کودهای شیمیایی و نیاز خاک به این کودها انجام شود.

ابراهیمی اظهار داشت: سالانه ۳۰ هزار تن کود شیمیایی در بخش کشاورزی استان مورد مصرف قرار می‌گیرد که باید مصرف این میزان کود شیمیایی، با سنجش و ارزیابی دقیق و براساس میزان نیاز خاک انجام شود.

وی گفت: حفاظت شیمیایی و جلوگیری از شور شدن خاک که شعار امسال روز جهانی خاک است، یکی از برنامه‌های جهادکشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی است که کارهای خوبی در این زمینه انجام شده است.

دخالت‌های نادرست و استفاده نامتعادل از منابع طبیعی فرسایش خاک را افزایش داده است

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: دخالت‌های نادرست و استفاده نادرست و نامتعادل از منابع طبیعی فرسایش خاک را افزایش و زمینه هدر رفت آب و وقوع سیلاب‌های ویرانگر را افزایش می‌دهد.

به گفته وی، استفاده بهینه از منابع طبیعی براساس آمایش سرزمین یک گام اثرگذار در جلوگیری از فرسایش و شور شدن خاک و هدر رفت آب است.

ابراهیمی افزود: در سال‌های گذشته به دلیل دخالت انسان در طبیعت و بی‌توجهی به اصول اکولوژیک و اکوسیستمی باعث خشک شدن چشمه‌ها، تشدید فرسایش خاک و بروز سیلاب و یا خشکسالی شده است.

وی با اشاره به اینکه مساحت استان یک درصد کل کشور را شامل می‌شود، گفت: بحرانهای آبی،  فرسایش خاک و خشکسالی‌های چند سال گذشته به دلیل استفاده نادرست از منابع آب، خاک به وقوع پیوسته است.

به گفته وی،هم‌اکنون بیشتر مراتع استان جز مراتع متوسط و ضعیف قرار گرفته است و تاج پوشش جنگل‌ها در کمترین حد قرار دارد که همه این‌ها اثرات منفی در ذخیره آب و نفوذ منابع آبی دارد.

ابراهیمی افزود: استفاده و برداشت بیش از حد از منابع آبی و آبخوانهای یک تهدید برای استان است که حفر چهار هزار حلقه چاه در دشت‌های استان و برداشت بیش از حد آب از آبخوان‌های استان نمونه نادرست از استفاده از منابع آبی برهم‌زدن اصول اکولوژیکی است.

وی به بالابردن بهره‌وری منابع آب به عنوان یک راهکار برای جلوگیری از فرسایش خاک اشاره کرد و گفت:هم‌اکنون فرسایش خاک در استان از ۱۸ تا ۳۵ تن در سال است که این میزان فرسایش نشان‌دهنده استفاده نادرست از طبیعت است.

وی به فرسایش بالای ۳۵ تن خاک در منطقه حفاظت شده سبزکوه اشاره کرد و افزود: بهره‌برداری بیش از حد از پوشش گیاهی و چرای دام پیش از موعد از مهمترین دلایل تخریب پوشش گیاهی این منطقه و افزایش فرسایش خاک است.

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری به کاهش سطح آبخوان‌های استان تا حدود ۱۰۰ متر اشاره کرد و اظهار داشت: این امر باعث ممنوعه شدن دشت‌ها و فرسایش خاک در دشت‌های استان شده است.

ابراهیمی با تاکید بر اینکه میانگین فرسایش خاک در استان از میانگین کشور نیز بالاتر است، گفت: میزان شیب در استان به طور متوسط ۳۴ درصد است و شیب بالا، بهره‌برداری بیش از حد از منابع گیاهی، چرای نامتعادل و زودهنگام از عوامل افزایش فرسایش خاک در استان است.

وی به حفاظت و حراست از جنگل‌ها و مراتع اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه اراضی مرتعی و جنگلی بیشترین سطح مساحت استان را تشکیل می‌دهد در اولویت برنامه‌ریزی برای حفاظت از خاک قرار دارند.

رییس سازمان‌ جهادکشاورزی استان گفت:هم‌اکنون ۲۸ طرح در حوزه کشاورزی از جمله آبیاری نوین، مبارزه شیمیایی، کشاورزی در اراضی شیب‌دار در سطح اراضی کشاورزی استان در دست اجراست که این طرح‌ها در زمینه افزایش بهره‌وری از منابع آب، جلوگیری از فرسایش و شوری خاک اثر گذار است.

ابراهیمی به آلودگی نفتی خاک بر  اثر ترکیدن لوله نفت در سرخون به عنوان یکی از تهدیدهای خاک اشاره کرد و افزود:تاکنون اقداماتی برای تعویض لوله و جلوگیری از ایجاد خسارت در این منطقه اجرا شده است تا سلامت خاک تامین و از آلودگی بیشتر خاک جلوگیری شود.

وی گفت:افزایش عملکرد در واحد سطح به جای توسعه سطح کشاورزی به عنوان یکی از  اولویت‌های بخش کشاروزی برای استفاده بهینه از خاک است که باید با استفاده از مواد آلی این امر محقق شود.

به گزارش ایرنا، در پایان این همایش از ۲۵ نفر از برگزیدگان مسابقات نقاشی و شعر  با موضوع خاک تقدیر شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha