مارکوف از کارشناسان برجسته سیاسی روسیه که از او به عنوان «معتمد پوتین» یاد می شود، روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: موافقتنامه راهبردی جدید که ایران و روسیه امضا خواهند کرد، در واقع نقشه راهی برای توسعه همکاریها است.
کارشناس روس با بیان اینکه توافقنامه ۲۰ ساله همکاری های ایران و روسیه که به تازگی برای پنج سال دیگر تمدید شد، در شرایط کاملا متفاوت با شرایط کنونی جهانی و بین المللی و اوضاع منطقه ای امضا شده بود.
وی ادامه داد: سند فعلی جوابگوی روابط ایران و روسیه نیست و نمی تواند برای توسعه همکاری های دوجانبه بکار گرفته شود و به همین دلیل نیاز به امضای سند جدید راهبردی توسعه روابط دو کشور نیاز بود.
به گفته کارشناس روس، زمانی که توافقنامه ایران و روسیه در سال ۲۰۰۱میلادی امضا شد، فضای دیگری بر روابط ایران و روسیه حاکم بود و هم اکنون دو کشور به این نتیجه رسیده اند که منافع آنها در همکاری بیشتر و هماهنگی مواضع با یکدیگر در مسائل مختلف بین المللی و منطقه ای است.
به گفته مارکوف، سران ایران و روسیه برای هماهنگ کردن مواضع خود در مسائل مختلف اعم از موضوعات دوجانبه یا مسائل منطقه ای و بین المللی اهمیت فراوان قائل هستند.
رئیس اندیشکده مطالعات سیاسی روسیه این احتمال را بعید ندانست که سند راهبردی ایران و روسیه برای امضا آماده شده باشد و در سفر آتی رئیس جمهوری ایران به روسیه، سران دو کشور آن را امضا کنند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته از آماده شدن سند همکاری ۲۰ ساله با روسیه خبر داد.
به گزارش ایرنا، معاهده اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در مسکو در تاریخ بیست و دوم اسفند ماه سال ۱۳۷۹ هجری شمسی برابر با دوازدهم مارس ۲۰۰۱ میلادی در دوره رئیس جمهوری وقت و در جریان سفر وی به روسیه امضا شد.
کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه پیشتر در گفت و گو با ایرنا خاطر نشان کرد: مقرر شده بود معاهده «اساس روابط متقابل و اصول همکاری ایران و روسیه» پس از پایان مهلت ۲۰ ساله، اگر دو کشور ایران و روسیه، یکسال قبل از خاتمه دوره معاهده به طرف مقابل ملاحظه و نکته ای را اعلام نکردند به شکل خودکار برای پنج سال قابل تمدید هست و هر پنچ سال به همین نحو می تواند تمدید شود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران گفت: مقامات عالی رتبه دو کشور با توجه به افق همکاریهای آینده، برای به روز نمودن و تمدید این معاهده تاکید کرده اند و هر دو طرف برای انعقاد قرارداد بلندمدت همکاری های مشترک و همه جانبه ایران و روسیه عزم جدی دارند.
جلالی ادامه داد: سطح مناسبات و حوزه همکاریهای فعلی ایران و روسیه بسیار فراتر از دهههای گذشته است، ضمن اینکه همکاری های طرفین عمیق تر و معنادار تر شده و ظرفیت های زیادی در روابط دو کشور وجود دارد که باید در قالب برنامه جامع همکاریها به آنها پرداخته شود.
نظر شما