به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ورود به نیمه دوم آذر ماه، شور و هیجان تپش رویدادها و جشنوارههای مختلف تئاتری کشور را همزمان با برگزاری و پشت سرگذاشتن بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی میان هنرمندان تئاتر، دوستداران وعلاقهمندان هنر نمایش افزایش داد.
همین بهانه کافی بود تا عطش هنرمندان و مخاطبان هنرهای نمایشی کشور برای رسیدن به فصل جدید جشنوارههای مهم و معتبر تئاتر کشور که طی ماههای باقی مانده از سال ۱۴۰۰ در صف اجرا و برگزاری قرار دارند بیش از پیش افزایش یاد.
چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان و سومین جشنواره تئاتر ملی سردار آسمانی تنها بخشی از رویدادهای تئاتری در ماههای پیش رو هستند. جشنوارههایی که بعد از دو سال وقفه به سبب شیوع کرونا با آرامتر شدن شرایط بار دیگر امید میرود تا با همان شور و حال سابق برگزار شوند.
برگزاری جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی بعد از یک هفته تقویم فشرده از ۱۴ تا ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۰ پاسخی شایسته به شیفتگان و دلدادگان سنتهای آیینی، روایتها و خرده روایتهای نمایشی در سراسر کشور بود. خوشبختانه به مدد پخش آثار صحنهای این رویداد از طریق فضای مجازی این جشنواره بر خلاف ادوار پیشین مخاطبانی به وسعت ایران داشت.
در این میان تلاش مسئولان و متولیان تئاتر کشور جهت افزایش بودجه این هنر در راستای تحقق عدالت فرهنگی و تلاش برای بازگرداندن ظرفیت ۱۰۰درصدی تماشاخانهها و سالنهای تئاتری برای میزبانی از مخاطبان، کام و جان اهالی تئاتر، مخاطبان آثار نمایشی و مدیران تالارهای نمایشی را طراوتی نو و تازه بخشیده است.
بر همین اساس از مهمترین تیتر اخبار حوزه هنرهای نمایشی از ۱۴ تا ۲۱ آذر ماه میتوان به توجه به هنرهای آیینی؛ اولویت دولت سیزدهم، تاکید وزیر فرهنگ بر عدم حضور نمادین خود در رویدادهای تئاتری کشور، دو درخواست خانواده نمایشهای آیینی و سنتی از وزیر فرهنگ، انتخاب مهمان ویژه جشنواره چهلم تئاتر فجر!!، معرفی برگزیدگان جایزه جلال ستاری، اعلام آخرین مهلت حضور در ۲ بخش جشنواره تئاتر کودک و نوجوان، معرفی داوران ۴ بخش فصلواره فرهنگی و هنری ایثار، برپایی پنجمین جشنواره ملی فانوس در بخشهای مختلف هنری، معرفی رییس و اعضای هیات مدیره انجمن صنفی نمایشنامهنویسان و روشن شدن چراغ آخرین نمایش زندهنام علی سلیمانی اشاره کرد.
توجه به هنرهای آیینی؛ اولویت دولت سیزدهم
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر آنکه حیات فرهنگی جامعه به دم هنرمندان فعال و خلاق وابسته است تصریح کرد: توجه به هنرهای اصیل، آیینی و سنتی از مهمترین اولویتها و سیاستهای دولت سیزدهم است.
وی که در شامگاه ۲۱ آذر همزمان با برگزاری مراسم اختتامیه بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی در تالار وحذت سخن میگفت تاکید کرد: کشور ما با سابقه کهن فرهنگی، روحیه امید، نشاط و شادابی را همواره با دم مسیحایی هنرمندان به جامعه تزریق کرده است. به برکت حضور هنرمندان است که فصل مهمی از آیین، سنن و فرهنگ کهن ایرانیان در طول تاریخ جاودان شده و به جریانسازی پرداخته و امروز بهعنوان میراثی ارزشمند به دست ما رسیده است. دراینمیان سهم خانواده نجیب و پرکار تئاتر ایرانزمین غیرقابلانکار بوده است.
از برنامههای این وزارتخانه حمایت ویژه از هنر و فرهنگ اصیل و سنتی در بخشهای مختلف ازجمله هنرهای نمایشی است. طی همین مدت کوتاه دوران حضورم در وزارتخانه با سفرهای استانی و حضور در جشنوارههای مختلف تئاتری شاهد درخشش هنرمندان بزرگ کشورمان در نمایشهای آیینی و سنتی بودم که این مهم اصلی یادآور برای حمایت هرچه بیشتر از این هنر و هنرمندانش در عرصه و پهنه کشور عزیزمان است.
تاکید وزیر فرهنگ بر عدم حضور نمادین خود در رویدادهای تئاتری کشور
اسماعیلی با تاکید براینکه بنا داریم تاآنجاکه میتوانیم همراه و یاریگر هنرمندانمان باشیم اظهار داشت: حضور من بهعنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محافل هنری و سفرهای استانی نمادین نخواهد بود. تلاش میکنیم در تعامل همهجانبه با هنرمندان، گامی در راستای حل مسائل و مشکلات آنها برداریم.
برنامه توسعه و اعتلای تئاتر کشور و هنرهای نمایشی آیینی و سنتی را با جدیت در معاونت امور هنری دنبال میکنیم و تلاش میکنیم تا علاوه بر رونقبخشی هرچه بیشتر آیینها و سنن نمایشی کشورمان در مناطق مختلف ایران، فضای پررونقی را برای اشاعه، معرفی و اجرای ایندست از آثار مهیا کنیم.
دو درخواست خانواده نمایشهای آیینی و سنتی از وزیر فرهنگ
داوود فتحعلیبیگی دبیر بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی در مراسم اختتامیه این رویداد که شامگاه ۲۱ آذر ماه رد تالار وحدت برگزار شد به نمایندگی از خانواده نمایشهای ملی کشورمان دو درخواست هنرمندان این عرصه را به عنوان مطالبهای ۲۰ ساله و امید به تحقق آن در دولت مردمی و انقلابی سیزدهم را به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه داد.
دبیر بیستمین نمایشهای آیینی و سنتی تصریح کرد: نخستین درخواست ما این است شرایط اجرای عمومی تمامی آثار حاضر در بخشهای متنوع و مختلف این جشنواره در سالنهای تابعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سراسر کشور را در طی روزها و ماههای پیش رو فراهم کنید.
به نمایندگی از طرف خانواده بزرگ نمایش آیینی و سنتی خواهشمان از شما جناب آقای دکتر محمدمهدی اسماعیلی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم آن است که کانون نمایشهای آیینی و سنتی را بیشاز پیش دریابید و فعالیتهای آن را مورد حمایت و تقویت قرار دهید تا آرزوی دیرین و ۲۰ ساله این کانون برای تشکیل بنیاد ملی نمایشهای آیینی و سنتی با سه محور پژوهش، آموزش و آفرینش در دولت مردم و انقلابی سزدهم شکل عینی و اجذرایی پیدا کند.
انتخاب مهمان ویژه جشنواره چهلم تئاتر فجر!!
شنیدهها از آخرین مراحل انتخاب مهمان ویژه چهلمین جشنواره تئاتر فجر و به احتمال زیاد تاجیکستان به دلیل همزبانی و نزدیکیهای فرهنگی با ایران حکایت دارد.
حسین مسافرآستانه در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: تا امروز اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر فجر در گام چهلم به شکل مستمر و متمرکز جلسات خود را برای اداره امور این جشنواره در بخشهای مختلف پشت سر گذاشتهاند و یکی از اصلیترین محورهای این گفتوگوها رسیدن به تفاهی برای دعوت از کشوری بهعنوان میهمان ویژه در جشنواره بود.
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر تصریح کرد: طی تعامل و گفتوگو با اعضای شورای سیاستگذاری، کشور تاجیکستان با توجه به مؤلفه همزبانی همچنین نزدیکی فرهنگ، آداب، رسوم و سنتهای مردمان آن سامان، به عنوان یکی از اصلیترین کشورها برای دعوت به عنوان میهمان ویژه، بیشترین آرای اعضای شورای سیاستگذاری را نیز با خود بههمراه داشت.
درحالحاضر درحال رایزنی با سفارت تاجیکستان در کشورمان ایران همچنین رایزنی فرهنگی کشورمان در کشور تاجیکستان در حال انجام است تا بتوانیم موافقتهای اصولی و ضمنی برای دعوت از تاجیکستان بهعنوان نخستین میهمان ویژه جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را نهایی کنیم.
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر یادآور شد: گفتوگوها و رایزنیها در حوزه مدیران ارشد فرهنگی همچنین همکاری مسئولان در وزارت امور خارجه سفارت تاجیکستان در ایران و سفارت ایران در تاجیکستان به شکل فشرده و متمرکز در حال انجام است؛ بهزودی، نهایی شدن این کشور یا کشوری دیگر را بهعنوان میهمان ویژه در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در گام چهلم اعلام خواهیم کرد.
چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بهمن سال جاری به دبیری حسین مسافر آستانه برگزار میشود. جشنواره شامل بخشهای مسابقه نمایشنامهنویسی، نمایشهای صحنهای، نمایشهای خیابانی، دیگرگونه های اجرا، تئاتر ملل، رادیو تئاتر، مسابقه و نمایشگاه عکس تئاتر، مسابقه و نمایشگاه پوستر است.
معرفی برگزیدگان جایزه جلال ستاری
حمیدرضا اردلان دبیر هشتمین سمینار بینالمللی بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی در مراسم اهدای جایزه جلال ستاری که روز ۱۶ آذر برگزار شد ضمن اشاره به اینکه سه پژوهشگر براساس نظر هیات داوران بخش سمینار به منظور دریافت این جایزه انتخاب شدهاند، گفت: از این سه نفر، دو تن خارجی و یک نفر ایرانی است. پیتر شومان، نینا مالیکوا و جمشید ملکپور به عنوان سه پژوهشگر برتر این دوره از جایزه جلال ستاری معرفی شدند و لوح تقدیر و تندیس جشنواره بیستم را دریافت خواهند کرد.
هشتمین سمینار بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی به عنوان سرآغاز فعالیت بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی با محوریت نگاه علمی به داشتهها، ظرفیتها و توامندیهای پژوهشگران و بدنه آکادمیک جهان در راستای حفظ، اشاعه و معرفی داشتههای آیینی و سنتهای نمایشی از ۱۴ تا ۱۶ آذرماه به میزبانی تالار مشاهیر مجموعه تئاترشهر با حضور ۲۰ پژوهشگر داخلی و ۹ پژوهشگر بینالمللی برگزارشد.
اعلام آخرین مهلت حضور در ۲ بخش جشنواره تئاتر کودک و نوجوان
آخرین مهلت ارائه تقاضا برای حضور در بخش مسابقه تئاتر خردسال و مسابقه خیمه شب بازی، نقالی و پردهخوانی بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان همدان ۲۳ آذر ماه تعیین شد.
باتوجه به عدم امکان تمدید مهلت ارائه تقاضا در بخش های مختلف جشنواره، متقاضیان این بخش ها می توانند تا تاریخ مذکور با مراجعه به بخش ویژه بیست و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک ونوجوان همدان بر روی سایت ایران تئاتر ضمن مطالعه دقیق فراخوان، نسبت به ارائه تقاضا و بارگذاری مدارک و اثر هنری خود اقدام کنند.
بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، اسفند ۱۴۰۰ به دبیری امیر مشهدیعباس در همدان برگزار خواهد شد.
معرفی داوران ۴ بخش فصلواره فرهنگی و هنری ایثار
عبدالله مرتضوی دبیر نخستین فصلواره استانی فرهنگی و هنری ایثار طی احکامی هیأت داوران ۴ بخش تئاتر خیابانی، مسابقه نمایشنامهنویسی صحنهای، مسابقه طرح و ایده تئاتر خیابانی و بخش سرود نماهنگ این فصلواره را معرفی کرد.
بر این اساس نسیم ادبی، امیرحسین شفیعی و وحید لک به عنوان داوران بخش مسابقه تئاتر خیابانی؛ شهرام زرگر، افشین خورشیدباختری و کامران شهلایی به عنوان اعضای هیأت داوران بخش مسابقه نمایشنامهنویسی صحنهای؛ توحید معصومی، مرتضی اسدیمرام و هاشم پورمحمدی داوران بخش طرح و ایده تئاتر خیابانی و محمود صالحی، حسن قهرمانی، سعید عنایتی و محمد لارتی به عنوان اعضای هیات داوران بخش سرود و نماهنگ این رویداد هنری انتخاب شدند.
اولین فصلواره استانی فرهنگی و هنری ایثار به همت ادارهکل امور هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران به دبیری عبدالله مرتضوی از تاریخ ۱ مهر آغاز و اختتامیه آن روز ۲۳ آذر برگزار میشود.
این فصلواره برای اولین بار در طول یک فصل به اجرای برنامههای متنوع از جمله سرود، تئاتر خیابانی، نمایشگاه پوستر و عکس، مسابقه نمایشنامه نویسی صحنه ای و خیابانی برگزار میشود.
برپایی پنجمین جشنواره ملی فانوس در بخشهای مختلف هنری
محمود سزاوار رییس سازمان هنری و امور سینمایی دفاع مقدس گفت: پنجمین جشنواره ملی فانوس ویژه تولیدات هنری دفاع مقدس در بخشهای متنوع هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی، موسیقی، سرود، فیلم، مستند، پویانمایی و برنامههای رادیویی برگزار میشود.
ترویج و نشر فرهنگ و ارزش های دفاع مقدس، زنده نگه داشتن یاد شهدای عزیز و بیان حماسه های جاودان ایثارگران و رزمندگان در دوران دفاع مقدس از اهداف مهم ما در این جشنواره است.
سزاوار گفت: ۴ هزار و ۹۴۳ اثر در این دوره از جشنواره شرکت داشتند که بخش عمده آن آثار هنرمندان جوان کشور است که هرچند دوران دفاع مقدس را تجربه نکرده اند ولی الان در کنار پیشکسوتان این عرصه مقدس، پرچمدار و ادامه دهنده ترویج این فرهنگ متعالی حماسه، جهاد و مقاومت شدند که به طور جدی نیاز امروز و آینده ایران عزیز است.
معرفی رییس و اعضای هیات مدیره انجمن صنفی نمایشنامهنویسان
همزمان با برگزاری آخرین جلسه هیات مدیره انجمن صنفی نمایشنامهنویسان و مترجمان تئاتر ایران، سمتهای اعضای این هیات مدیره مشخص شد.
در این جلسه با اکثریت آرای اعضای هیات مدیره این انجمن، حمیدرضا نعیمی به عنوان رییس، آرام محضری به عنوان نایب رییس، رحیم رشیدیتبار به عنوان خزانهدار، شهرام احمدزاده به عنوان دبیر، جواد عاطفه به عنوان سخنگو و مریم منصوری به عنوان مسئول روابط عمومی نخستین هیات مدیره انجمن صنفی سراسری نمایشنامهنویسان و مترجمان تئاتر ایران انتخاب شدند.
در انتخابات نخستین هیات مدیره انجمن نمایشنامهنویسان و مترجمان تئاتر ایران که در روز ۲۶ آبان ۱۴۰۰ برگزار شد، بهزاد صدیقی به عنوان عضو اصلی هیات مدیره، ندا قربانیان به عنوان عضو علیالبدل دوم هیات مدیره و سمیه نصرالهی به عنوان بازرس اصلی این انجمن انتخاب شدند.
روشن شدن چراغ آخرین نمایش زندهنام علی سلیمانی
مراسم شبچراغ نمایش خاموشان به کارگردانی زندهنام علی سلیمانی و سهیلا جوادی (همسر این هنرمد فقید) شامگاه ۲۱ آذر توسط شهرام کرمی کارگردان تئاتر و از دوستان علی سلیمانی و با حضور دیگر همکاران نزدیک آن مرحوم از جمله هادی کاظمی، هومن حاجیعبداللهی، حجت الاسلام شریفیدوست مشاور رییس سازمان بهزیستی کل کشور و پریسا مقتدی مدیر تماشاخانه سنگلج روشن شد.
زندهنام علی سلیمانی که ۲۱ مرداد۱۴۰۰ به دلیل ابتلا به بیماری کرونا دار فانی را وداع گفته بود مهر و آبان ۹۸ این اثر نمایشی را که مضمونی در ارتباط با پیاده روی اربعین دارد در تماشاخانه مهر حوزه هنری به صحنه برده بود و حال در نبود بود خانواده این هنرمند شناخته شده و فقید بار دیگرً این نمایش را برای اجرا آماده کردهاند.
علیرضا ناصحی، حسین میرزائیان، سهیلا جوادی، مسعود انعامی، سبا سلیمانی، داوود سلیمانی و با حضور علی سلیمانی (صدا و تصویر) بازیگران خاموشان هستند.
خاموشان از ۲۱ آذر هر شب ساعت ۱۸:۳۰ در تماشاخانه سنگلج به صحنه میرود.
نظر شما