به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ورود به نیمه دوم آذر ماه، شور و هیجان تپش رویدادها و جشنوارههای مختلف تئاتری کشور را همزمان با برگزاری و پشت سرگذاشتن بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی میان هنرمندان تئاتر، دوستداران وعلاقهمندان هنر نمایش افزایش داد.
همین بهانه کافی بود تا عطش هنرمندان و مخاطبان هنرهای نمایشی کشور برای رسیدن به فصل جدید جشنوارههای مهم و معتبر تئاتر کشور که طی ماههای باقی مانده از سال ۱۴۰۰ در صف اجرا و برگزاری قرار دارند بیش از پیش افزایش یاد.
چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان و سومین جشنواره تئاتر ملی سردار آسمانی تنها بخشی از رویدادهای تئاتری در ماههای پیش رو هستند. جشنوارههایی که بعد از دو سال وقفه به سبب شیوع کرونا با آرامتر شدن شرایط بار دیگر امید میرود تا با همان شور و حال سابق برگزار شوند.
برگزاری جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی بعد از یک هفته تقویم فشرده از ۱۴ تا ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۰ پاسخی شایسته به شیفتگان و دلدادگان سنتهای آیینی، روایتها و خرده روایتهای نمایشی در سراسر کشور بود. خوشبختانه به مدد پخش آثار صحنهای این رویداد از طریق فضای مجازی این جشنواره بر خلاف ادوار پیشین مخاطبانی به وسعت ایران داشت
در این میان تلاش مسئولان و متولیان تئاتر کشور جهت افزایش بودجه این هنر در راستای تحقق عدالت فرهنگی و تلاش برای بازگرداندن ظرفیت ۱۰۰درصدی تماشاخانهها و سالنهای تئاتری برای میزبانی از مخاطبان، کام و جان اهالی تئاتر، مخاطبان آثار نمایشی و مدیران تالارهای نمایشی را طراوتی نو و تازه بخشیده است.
بر همین اساس از مهمترین تیتر اخبار حوزه هنرهای نمایشی از ۲۱ تا ۲۵ آذر ماه میتوان به ارزشمندی مردمیسازی فرهنگ ایثار با زبان هنر، استقبال نزدیک به ۱۲ هزار نفری از پخش برخط جشنواره آیینی و سنتی، «همای همایونِ» بهروز غریبپور با صدای سالار عقیلی، تعطیلی تالارهای نمایشی به مناسبت شهادت حضرت فاطمه(س)، میزبانی تئاترشهر از نمایش «تا اشکستان» در ایام فاطمیه(س)، معرفی سرپرست تالار هنر، اکران فیلمتئاتر «مهمان ناخوانده» همزمان با شب یلدا و انتشار کتاب «تئاتر و اجرای مدرن در آسیا» اشاره کرد.
ارزشمندی مردمیسازی فرهنگ ایثار با زبان هنر
اولین فصلواره فرهنگی و هنری ایثار مراسم پایانی خود را عصر روز سهشنبه ۲۳ آذر با حضور امیرحسین قاضیزاده هاشمی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار کرد.
قاضیزادههاشمی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز در این مراسم تأکید کرد: کار بسیار پسندیدهای را حوزه فرهنگی بنیاد شهید، با این فصلواره انجام داد که میدانی سازی و مردمی سازی حوزه ایثار با زبان هنر است. نقش آفرینان این حوزه مردم هستند و کسانی هم که از ثمرات آن برخوردار میشوند مردم هستند.
جامعه به فداکاری نیازمند است و جامعه بدون فداکاران جامعه مرده است
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران تأکید کرد: از تشکلهای مردمی در این عرصه استفاده شده و سازمان ما بستر و بسترساز است. امیدوارم همه شهرها، بخشها و روستاها وارد جریان برگزاری فصلواره شوند و به صورت مویرگی در هر مسجد و محله شاهد برگزاری این رویداد باشیم.
استقبال نزدیک به ۱۲ هزار نفری از پخش برخط جشنواره آیینی و سنتی
مهدی ابدالی معاون اداره کل هنرهای نمایشی از آمار تماشاگران پخش آنلاین بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی خبر داد و گفت: ۱۱ هزار و ۸۶۰ نفر از طریق دو سامانه تیوال و تلویزیون تئاتر ایران آثار جشنواره آیینی و سنتی را تماشا کردند.
مهدی ابدالی معاون اداره کل هنرهای نمایشی و دبیر اجرایی بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی درباره آمار بازدید تماشاگران از نمایشهای این دوره از جشنواره در سامانههای تیوال و تلویزیون تئاتر ایران گفت: ۲۵ نمایش در بخش صحنهای جشنواره حضور داشت و بر این اساس ۶۱۱۰ نفر، این نمایشها را از طریق سامانه تلویزیون تئاتر ایران تماشا کردند و هر سمینار نیز بهصورت میانگین ۵۰ نفر بازدیدکننده در این سامانه داشت.
۵۲۰۰ نفر نیز از طریق سامانه تیوال تماشاگر نمایشهای این دوره از جشنواره بودند و سمینارها نیز حدود ۵۰۰ نفر بیننده داشت. اختتامیه این دوره از جشنواره با حضور تماشاگران در تالار وحدت برگزار اما از طریق سامانه تلویزیون تئاتر ایران بهصورت زنده پخش شد و ۳۸۵ نفر نیز به تماشای مراسم اختتامیه این رویداد از طریق سامانه تلویزیون تئاتر ایران نشستند
بنا به اعلام اداره کل هنرهای نمایشی، وی در پایان تصریح کرد: بر این اساس در مجموع ۱۱۳۱۰ نفر، نمایشهای بخش صحنهای بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی را بهصورت آنلاین تماشا کردهاند و ۵۵۰ نفر نیز از طریق دو سامانه تیوال و تلویزیون تئاتر ایران، بیننده سمینارهای این رویداد بودهاند.
بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی از ۱۴ تا ۲۱ آذرماه به دبیری داوود فتحعلیبیگی برگزار شد.
«همای همایونِ» بهروز غریبپور با صدای سالار عقیلی
بهروز غریبپور، کارگردان اپرای عروسکی همای همایون در گفتوگو با ایرنا با اشاره به آنکه روند تولید اپرای عروسکی همای همایون به دلیل مشکلاتی متوقفشده گفت: با وجود این، به همراه سالار عقیلی در مقام خواننده شخصیت خواجوی کرمانی کار ضبط صدا و آواز شخصیتهای این نمایش را به پایان رساندهایم.
گام برداشتن به سمت تولید اپرای همای همایون بر اساس زندگی خواجوی کرمانی از مفاخر، شعرا و عرفای بزرگ قرن هشتم کشورمان به سفارش ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمان، استانداری و فرمانداری این استان آغاز شد.اما مسئولان فرهنگی و هنری استان کرمان فعلا آن اندازه که باید از آن حمایت مالی نکرده اند
وی خاطرنشان کرد: همواره در تولید اپراهای عروسکی گروه آران حساسیتهای بالایی داشتم. کار ضبط موسیقی اپرای همای همایون حدود دو ماه با ارکستر شهر کیف کشور اوکراین به آهنگسازی بهزاد عبدی به طول انجامید.
غریبپور خاطرنشان کردک ساخت عروسکهای صحنهای، دکور و همچنین تمرین اپرای عروسکی همای همایون تاکنون انجام نگرفتهاست و من به همراه بنیاد فرهنگیهنری رودکی در انتظار انجام تعهدات از طرف مقامات کرمان هستیم تا بتوانیم هرچه سریعتر تولید این اثر نمایشی را که بازتابدهنده یکی دیگر از مفاخر ادبیات، فرهنگ تاریخ سترگ کشورمان است را به اتمام برسانیم.
تعطیلی تالارهای نمایشی به مناسبت شهادت حضرت فاطمه(س)
تمامی تالارهای نمایشی روز جمعه (بیستوششم آذر ماه) به مناسبت فرا رسیدن سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) تعطیل هستند.
میزبانی تئاترشهر از نمایش «تا اشکستان» در ایام فاطمیه(س)
نمایش تا اشکستان عنوان یکی از تازه ترین آثار نمایشی مجموعه تئاتر شهر به نویسندگی، کارگردانی و تهیه کنندگی حمید حرا و همراهی گروه هنری سایه است که از چهارشنبه (اول دی) همزمان با فرا رسیدن ایام سوگواری شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در تالار اصلی تئاتر شهر میزبان مخاطبان خواهد بود.
نمایش تا اشکستان قصه پدریوحنا کشیش روشن ضمیری است که صومعه او در نزدیکی شهر مدینه واقع شده است. این کشیش مسیحی با مطالعه منابع اصیل مرتبط با حضرت عیسی مسیح (ع) از ظهور پیامبر خاتم آگاه شده، اما برای حفظ صومعه هم دغدغه های فراوانی دارد. کشیش دچار سرگردانی شده که بالاخره به مدینه برود یا نرود، اما بالاخره در شرایطی پیش بینی نشده، اسعد فرزندخوانده گوژپشت او راهی مدینه می شود تا آخرین خبرها را برای او بیاورد. اسعد ناخواسته در مدینه شاهد وقایع پرفراز و نشیبب پس از رحلت پیامبر(ص) قرار گرفته و با کوله ابری از خبرهای عجیب نزد یوحنا باز می گردد. یوحنا هم از شنیدن آن خبرها به گونه ای تحت تاثیر قرار می گیرد که درنگ را جایز نمی شمارد و شبانه با نزدیکان خود به سمت مدینه حرکت می کند، اما ...
محمد جواد حبیبی، محمد امین نیک پنجه، علیرضا عمرانی، سیدعلی زاهدی، مسعود اصغری، پیمان خراسانی، محمد مهدی هاشمی دانا، محمدرضا جمال، امیر صادقی، مهدی بیابانی بازیگران این اثر نمایشی هستند.
معرفی سرپرست تالار هنر
قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در حکمی جلیل رفیعی را به عنوان سرپرست تالار هنر منصوب کرد.
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از ادارهکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طی مراسمی با حضور مهدی ابدالی معاون اداره کل هنرهای نمایشی، حسین موذن مدیر تالار هنر و کارمندان مجموعه، جلیل رفیعی نویسنده و کارگردان تئاتر به عنوان سرپرست تالار هنر معرفی و از زحمات حسین موذن مدیر پیشین این مجموعه، تقدیر و تشکر شد.
در بخشی از حکم قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ خطاب به جلیل رفیعی آمده است: تالار هنر به عنوان یکی از اصلیترین سالنهای تخصصی تئاتر کودک و نوجوان نقش موثری در تولید و اجرای آثار نمایشی مناسب برای این گروه سنی دارد. بدیهی است توجه به بیانیه گام دوم انقلاب موردنظر رهبر معظم انقلاب، تعامل سازنده با مجموعه اداره کل و رعایت قوانین و مقررات اداری از جنابعالی مورد انتظار است.
جلیل رفیعی، نویسنده و کارگردان، دانشآموخته مقطع کارشناسی رشته بازیگری از دانشکده هنرهای زیبا و کارشناسی ارشد کارگردانی از دانشکده سینما وتئاتر است. او در چند آموزشگاه آزاد، مدرس تئاتر است. رفیعی پیش از این کارشناس رسمی تئاتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کارشناس تئاتر استان یزد، مسئول امور هنری شهرستان یزد، مسئول امور سینمایی و سمعی بصری وزارت فرهنگ و ارشاد استان یزد بوده است.
اکران فیلمتئاتر «مهمان ناخوانده» همزمان با شب یلدا
فیلمتئاتر عروسکی مهمان ناخوانده به مدت ۲ روز در پایگاه اینترنتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به صورت رایگان اکران میشود.
این نمایش برداشتی آزاد از کتاب مهمانهای ناخوانده نوشته فریده فرجام است که در سال ۱۳۴۵ از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر و بارها تجدید چاپ شده است.
فیلمتئاتر مهمان ناخوانده به مناسبت شب بلند یلدا در روزهای ۲۹ و ۳۰ آذر ۱۴۰۰ اکران رایگان میشود و مخاطبان میتوانند با مراجعه به پایگاه اینترنتی cinema.kpf.ir این فیلم تئاتر را به همراه دوستان و خانواده خود تماشا کنند.
این نمایش در باره مهمانهای خانه مادربزرگ است که در یکی از شبها، روباه به جمع مهمانان ناخوانده اضافه میشود و علیرغم قولی که داده، خروس را میدزدد و ...
هنرمندانی همچون جعفر والی، کامبیز صمیمیمفخم، مرضیه برومند، مسعود کرامتی، مریم سعادت، عادل بزدوده، شاپور پورامینی، فریبا جدیکار و آزاده پورمختار در این نمایش ایفای نقش کردند.
انتشار کتاب «تئاتر و اجرای مدرن در آسیا»
کتاب تئاتر و اجرای مدرن در آسیا با ترجمه مجید سرسنگی توسط انتشارات دانشگاه تهران در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
مجید سرسنگی مدرس و مترجم تئاتر ایران که پیش از این علاوه بر تألیفهای متعددی در حوزه تئاتر، آثار مرجعی همچون اشکال کلاسیک تئاتر در آسیا، تئاتر مدرن در نظریه و علم و مدیریت تئاتر؛ تولید و مدیریت هنرهای اجرایی را هم ترجمه کرده است.
وی به عنوان دانشیار گروه آموزشی هنرهای نمایشی دانشگاه تهران در جدیدترین تجربه خود در زمینه ترجمه آثار مرجع تئاتری، کتاب «تئاتر و اجرای مدرن در آسیا؛ ۱۹۰۰ تا ۲۰۰۰» نوشته کوین جی.وتمور، سیوآن لیو و ارین بی. می را ترجمه کرده است.
کتاب تئاتر و اجرای مدرن در آسیا؛ ۱۹۰۰ تا ۰۰۰» توسط انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است.
مطالب مندرج در این کتاب، تناسب بسیاری با برخی از واحدهای درسی دانشگاهی، در حوزه تئاتر و ادبیات نمایشی دارد. این کتاب، به ویژه میتواند برای تدریس دروسی چون ادبیات نمایشی شرق و تئاتر شرق مورد استفاده قرار گیرد
نظر شما