برنامه شهر ایمن و سالم مراغه در مسیر گفتمان‌سازی حرکت می‌کند

مراغه- ایرنا- دبیر «شهر سالم و ایمن مراغه» گفت: گفتمان‌سازی بی‌شک از عوامل دخیل در اجتماعی کردن نظام سلامت به شمار می‌رود و بر همین اساس دبیرخانه شهر سالم و ایمن در مراغه با تولید فیلم، کتاب و در نهایت راه‌اندازی موزه در مسیر تحقق این گفتمان حرکت می‌کند. 

صدیقه صلواتی روز پنج‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: جهت دستیابی به هدف اجتماعی‌سازی سلامت، تعریف برنامه و ساختارهای لازم برای بهبود مشارکت بین‌بخشی و مشارکت مردمی ضروری بوده و برنامه شهر سالم و ایمن، فرصت مشارکت ساختارمند بین‌بخشی در جهت بهبود وضعیت سلامت و ایمنی شهروندان و حرکت به سمت اهداف توسعه پایدار را فراهم کرده است.

وی با تاکید بر اینکه این برنامه سلامت را در مرکز ثقل سیاستگزاری جهت توسعه پایدار شهری قرار می‌دهد، اظهار داشت: ساخت فیلم مستند تاریخ شفاهی نظام سلامت مراغه که رویدادهای حوزه سلامت این شهرستان را طی بیش از چهار دهه از زبان ۲۱ نفر از پیشکسوتان این بخش روایت می‌کند، در حقیقت گامی در جهت راه اندازی موزه سلامت و گفتمان‌سازی به شمار می‌رود. 

وی اضافه کرد: تهیه‌کنندگی این مستند بر عهده دانشکده علوم پزشکی مراغه بوده و تولید آن با بهره‌گیری از منابع انسانی، تجهیزاتی و فنی درون‌سازمانی طی فروردین ۱۳۹۸ آغاز شد؛ در خلق این اثر، دبیرخانه برنامه شهر سالم و ایمن مراغه نقش اساسی را بر عهده داشت که از مشاوره تخصصی انجمن تاریخ پژوهان مراغه نیز بهره گرفته شد.

به گفته وی در این مستند به شیوه تاریخ شفاهی که یکی از روش‌های پژوهش‌های تاریخی است تلاش شده تا وقایع، رویدادها و حوادث تاریخی نظام سلامت مراغه بر اساس گفته‌های افرادی  که خود شاهد، ناظر و دست‌اندرکار توسعه سلامت شهرستان بودند، ثبت و ضبط شود.

دبیر شهر سالم و ایمن و عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه اظهار داشت: تاکید بر «تاریخ نظام سلامت» به جای «تاریخ طب» در این مستند به صورتی تعمدی و کاملا آگاهانه مورد تاکید قرار گرفته زیرا رویکرد ساخت آن برخاسته از دیدگاه سازندگان آن است که سلامت را موضوعی فرابخشی دانسته و تمامی مولفه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و  فرهنگی و در نهایت بافتار جامعه را موثر بر سیاستگذاری‌های سلامت می‌دانند.

به گفته «صلواتی» آنچه که در این اثر بیش از پیش رخ می‌نماید، نقش مشارکت مردمی و اجتماعی در اعتلا و پیشبرد اهداف سلامت و نظام سلامت شهرستان فرهنگی و تاریخی مراغه بوده که همواره پدیدآورنده نقاط عطف تاریخ نظام سلامت این شهرستان است.

وی بیان کرد: اکران خصوصی این فیلم مستند طی روز جاری، پنجشنبه را می‌توان پیش رویدادی برای جشنواره ملی مشارکت اجتماعی در سلامت دانست که در اردیبهشت ۱۴۰۱ در بخش‌های مختلف برای شهروندان، دانش‌آموزان و دانشجویان برگزار خواهد شد.

به گفته وی در مرحله بعدی این پروژه تاریخی و فرهنگی، تالیف کتاب با همین عنوان در راستای هدف بلندمدت دانشکده علوم پزشکی مبنی بر تاسیس موزه تاریخ سلامت در دستور کار قرار می‌گیرد.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه اضافه کرد: موزه تاریخ سلامت مراغه دارای بخش‌های مختلف از جمله آثار و مستندات مکتوب و شفاهی خواهد بود که مجموعه آرشیو فیلم‌های ثبت و ضبط شده از پیشکسوتان نظام سلامت مراغه به عنوان گنجینه ارزشمندی، بخش سمعی و بصری موزه را شکل خواهد داد.

دبیر شهر سالم و ایمن مراغه بیان کرد: موزه تاریخ سلامت مراغه شامل بخش‌های مختلفی از جمله بخش‌های سمعی بصری، اسناد و مدارک و تالیفات و انتشارات خواهد بود؛ به همین منظور در ابتدا کتاب‌هایی در زمینه طب و سلامت جمع‌آوری و فیلم‌هایی نیز در زمینه تاریخ طب و سلامت مراغه تهیه شد.

«صلواتی» با بیان اینکه مراغه با توجه به قدمت حدود ۱۰۰ ساله بیمارستان شهید بهشتی از تاریخی غنی در عرصه طب و سلامت این شهرستان برخوردار است، افزود: برای تولید فاز نخست مستند تاریخ شفاهی سلامت حدود ۱۰ جلسه با حضور برخی اعضای کارگروه شهر سالم و ایمن برگزار شد.

به گفته وی در این جلسات معیار انتخاب جامعه هدف در این مستند مشخص، و چارچوب‌ها و محورهای مصاحبه تعیین شد؛ همچنین پیشینه پژوهش‌های کیفی انجام گرفته در سالیان گذشته و نیز نحوه طرح موضوعات، محل و طراحی لباس و صحنه نیز مورد بررسی قرار گرفت و با وجود برخورداری از یک تیم آماتور، اقداماتی در حد بضاعت انجام شد.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه اظهار داشت: نهایتا در مورد نحوه روایت فیلم و اینکه فیلمبرداری و تدوین با چه روندی انجام شود، بحث و تبادل نظر شد و تولید آن پس از کسب مجوزهای لازم کلید خورد. 

«صلواتی» به سایر اقدامات برای تولید این فیلم نیز اشاره و بیان کرد: تهیه لیست مصاحبه‌شوندگان نیز از جمله اقدامات اولیه‌ای بود که برای تولید این مستند انجام شد و برای اینکه پاسخگو باشیم که چرا ۲۱ نفر برای مصاحبه این مستند انتخاب شد؟، روی معیار مناسبی توافق کردیم.

به گفته وی ابتدا کهنسال‌ترین افراد در قید حیات که با بخش سلامت این شهرستان در ارتباط بوده‌اند، از داده‌هایی که از بخش نیروی انسانی دانشکده علوم پزشکی استخراج شده بود، انتخاب شدند؛ خدمت کردن به بخش سلامت نیز به عنوان معیار بعدی مورد توجه قرار گرفت. 

دبیر شهر سالم و ایمن مراغه اضافه کرد: در نهایت با این افراد در محل سکونت، کار یا در دانشکده علوم پزشکی این شهرستان مصاحبه و فیلم آن ضبط شد که به صورت متوسط هر مصاحبه شامل سه تا ۳.۵ ساعت طول کشید تا در مرحله بعدی ۲۱ فیلم برای تدوین آماده شود. 

به گفته وی از بین این ۲۱ نفر تنها سه نفر شامل «مسعود غلامیه» به عنوان تاریخ‌نگار، «دکتر اکبر اوغلی» خیر سلامت و حاج آقا همدانی از معتمدان شهر وابستگی سازمانی به دانشکد علوم پزشکی و شبکه بهداشت سابق این شهرستان نداشتند.

وی اظهار داشت: فیلم پس از طی کردن چنین مرحله تخصصی با عنوان مستند تاریخ شفاهی سلامت مراغه و در سه و نیم ساعت تولید شد که امروز، پنجشنبه در سالن عبدالقادر اکران می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha