به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا پیمان صالحی روز چهارشنبه در گردهمایی مدیران ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور که به مناسبت هفته پژوهش و فناوری در بیست و دومین نمایشگاه هفته پژوهش در سالن خلیج فارس نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد، افزود: برای اینکه دانشگاهها به سمت ارزشآفرینی و ایفای مسئولیت اجتماعی در راستای رفع نیازهای کشور حرکت کنند، باید سهم بودجه پژوهش از کل بودجه کشور افزایش یابد.
وی اظهار داشت: حتی در شرایط کمبود منابع مالی نیز باید بودجه های پژوهشی افزایش یابد، زیرا با پژوهش و تحقیق است که مشکلات کشور در حوزه های مختلف حل می شود و بدون پژوهش مشکلات کوچک فعلی به مشکلات بزرگ آینده تبدیل خواهند شد. تجربه توجه کافی به آموزش و پژوهش در کشورهایی مانند ژاپن و آلمان به ما نشان می دهد که توجه ویژه به این حوزه کشور را در مسیر توسعه و حل مشکلات قرار می دهد.
صالحی ادامه داد: مراکز ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاهها، حلقه اول ایجاد اشتغال دانشبنیان هستند و در بستر انعقاد قراردادهای پژوهشی و تجاری سازی محصولات دانش بنیان زمینه ایجاد شغل برای دانشجویان دانشگاهیان فراهم میکنند.
وی اظهار داشت: مراکز ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاهها، جایگاه ویژهای در زمینه ارزشآفرینی و ایفای مسئولیت اجتماعی دانشگاهها دارند که با هیچ بخش دیگری قابل جایگزینی نیستند. حل مساله، ارائه مشاوره، تولید دانش فنی، ارتقای فناوری و تولید محصول نمونه از انواع قراردادهای ارتباط صنعت با دانشگاه ها است. بسیاری از قراردادهای ارتباط با صنعت، برای حل مسائل و مشکلات است و نه فقط حل مسائل فنی، بلکه مسائل علوم انسانی و فرهنگی را نیز شامل میشود.
صالحی بیان کرد: معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: هیچ نهاد دیگری نمی تواند جای دفاتر ارتباط با جامعه و صنعت را بگیرد، مسیر تحول و ماموریت دانشگاه ها این است که بتوانند ارزش آفرینی کنند.
معاون پژوهشی وزارت علوم افزود: برای اثربخشی بیشتر حوزه ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاهها و پژوهشگاه ها باید تعامل مسئولان دانشگاه ها با مراکز اجرایی مهم استان، استانداری ها و سازمان های بزرگ بیشتر شود.
وی ادامه داد: هدایت پایاننامهها و رساله های دانشجویان به سمت نیازهای کشور و افزایش قراردادهای پژوهشی اعضای هیات علمی دانشگاهها با بیرون از محیط دانشگاه، از جمله اقداماتی است که باید با تقویت مراکز ارتباط با جامعه و صنعت و هدفمندکردن آن، اقدام شود. همچنین بسیاری از مسائل کشور در حوزه علوم انسانی و اجتماعی است و دفاتر ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاهها نباید فعالیت های خود را صرفاً به حوزه صنایع و کارخانهها تقلیل دهند.
معاون پژوهشی وزارت علوم با اشاره به اینکه هم اکنون سهم بزرگی از اقتصاد ایران، اقتصاد دولتی است، گفت: ارتباط و تعامل دانشگاهها با شرکتها و سازمانهای بزرگ باید بیشتر شود و مسئولان دانشگاهها و مسئولان ارتباط با جامعه دانشگاهها در سازمانها و مراکز بزرگ حضور پررنگ داشته باشند و جویای نیازها و تقاضاهای آنان باشند و منتظر نباشند که تقاضا از طرف سازمان ها به سمت آنها ارائه شود.
صالحی با اشاره به اینکه در شرایط تحریم، ارتقای دانش فنی برای صنایع هم از فعالیت های پررنگ دفاتر ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه ها و پژوهشگاه ها است، گفت: این مراکز ارتباط با دفاتر ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه ها و پژوهشگاه ها باید دغدغه ها مشکلات ملی و پیرامونی دانشگاه خود را به شکل مسائل علمی و پژوهشی مطرح کنند و در اختیار اعضای هیات علمی و دانشجویان برای طرحریزی یک پژوهش و ارائه راهکار قرار دهند.
نظر شما