رییس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسرا در این آیین گفت: حوزه علمیه از برکات نظام اسلامی است و در همه بخشها فعالیتهای علمی، فرهنگی و دینی را مدنظر دارد که هرازگاهی این پژوهشها به جامعه اسلامی عرضه میشود.
حجتالاسلاموالمسلمین مرتضی جوادی آملی افزود: این بنیاد آثار پژوهش خود را در خدمت فرهنگ دوستان و علاقهمندان علم و دین عرضه میکند و کتاب «رجال تفسیری» از جمله این آثار است که نشاندهنده فعالیت چندین ساله پژوهشگران است.
وی اضافه کرد: این کتاب محصول تلاش حدود ۱۰ سالهای است که محققان تحت اشراف آیتالله جوادی آملی برای جامعه علمی و با هدف علم پروری و علم باوری انجام دادهاند.
وی گفت: بیش از سه دهه است که آیتالله جوادی آملی در درسها، خصوصا درس تفسیر بر این امر اصرار داشتند که علم تفسیر علم اصلی و اساسی است و باید با آن به مثابه علم واقعی برخورد شود؛ همانطور که فقهای بزرگ در طول هزاران سال آثار فوقالعادهای در عرصه فقه خلق کردند.
جوادی آملی با بیان اینکه اهتمام به نگارش این اثر، کار آسانی نبود، افزود: هفت جلد این اثر گرانقدر به عرصه علم، فرهنگ و نظام علمی ما تقدیم شد و تخمین زده میشود این اثر تا ۲۰ جلد نگارش شود.
وی با تاکید بر اینکه کتاب با تلاش کارشناسان، حدیث شناسان و رجال شناسان تکمیل خواهد شد، بیان کرد: رجال فقهی مسیر تحقیقی خود را تا نهایت پیش برده و غنای علمی در رجال فقهی به حد مطلوب رسیده است، ولی در زمینه تفسیر باید کار بیشتری شود تا سخن اساتیدی که رشته تفسیر را نه بهعنوان کار علمی بلکه جریانی که آثار و برکات ارزشمندی دارد، بشنویم.
آیت الله جوادی آملی در موضوعات مورد نیاز جامعه قلم می زند
مولف و محقق کتاب «رجال تفسیری» نیز در این آیین گفت: ویژگی موضوعاتی که آیتالله جوادی آملی ورود پیدا میکند، سخن میگوید یا مینویسد، بر اساس نیاز جامعه است و زمانی که در زمینه موضوعی احساس خلا کند، درباره آن موضوع قلم میزند.
حجتالاسلاموالمسلمین ابوطالب علی نژاد افزود: توجه ویژه به روایات و بهویژه راویانی که در اسناد روایات تفسیری قرار گرفتهاند، در نگارش کتاب «رجال تفسیری» مدنظر قرار گرفته است.
وی ادامه داد: دانش رجال از جمله دانشهایی است که از ریشه قوی و قدیمی برخوردار است و ریشه آن را باید در آیات قرآن جستوجو کنیم؛ از جمله کارهای علمی عالمان و فقیهان بزرگ دین مربوط به دانش رجال بوده است.
وی با بیان اینکه دانش رجال از جمله علومی بوده که مورد اهتمام و توجه ویژه علما و بزرگان دین بوده است، خاطرنشان کرد: در گذشته بخشی از علوم اسلامی مهجور و به فراموشی سپرده شده بود که به برکت انقلاب اسلامی و تاسیس مراکز علمی و پژوهشگاههای دینی بخشی از علومی که مهجور بود، در حال احیا است.
به گفته علی نژاد، تفسیر، حدیث و کلام از جمله علومی است که در سالهای گذشته احیا شده است.
اهل بیت(ع) در مبانی تفسیری شیعه نقشی اساسی دارند
یکی از پژوهشگران حوزه علمیه نیز در این آیین با بیان اینکه در مبانی تفسیری شیعه، اهلبیت(ع) نقشی اساسی و بنیادین دارند، گفت: متاسفانه دسترسی به سنت واقعی نداریم و از راه نقلیاتی که معصوم نیستند، سنت به دست ما میرسد.
حجتالاسلاموالمسلمین رحمان ستایش با اشاره به اینکه علاوه طباطبایی در حوزه روایات تفسیری اولین کسی است که نظریهپردازی میکند، افزود: نقش رجال در حوزه تفسیر و علوم قرآن باید مشخص شود.
وی اضافه کرد: نگاه در تفسیر به حدیث و سامانه علوم حدیث از جمله رجال، امر ضروری و روشن است و ایده آیتالله جوادی آملی در این زمینه قابلتقدیر است.
وی خاطرنشان کرد: آیتالله جوادی آملی بهشدت و با دقت همه کتب رجالی شیعه و سنی را دیده و روشهایشان را مورد مطالعه قرار داده است و با توجه و با نظارت به روشها، طراحی رجال حدیث را انجام داده است.
کتاب «رجال تفسیری» اختصاص به شرححال راویان تفسیری دارد؛ در این کتاب، اسامی راویان بعد از استخراج از اسناد تفسیری بر اساس حروف الفبایی تنظیم شده و تخمین زده میشود نگارش این کتاب تا ۲۰ جلد انجام شود.
تعیین طبقه و اصل راوی و مصاحبت وی با معصوم، معرفی زندگینامه، استادان و شاگردان و مشخص کردن مذهب راویان از جمله مواردی است که در این کتاب پرداخته شده است.
نگارش کتاب «رجال تفسیری» با تلاش پژوهشگران بنیاد اسرا و با اشراف آیتالله عبدالله جوادی آملی از مراجع تقلید انجام شده است./
نظر شما