امیکرون، مهمان ناخوانده یلدا

۲۹ آذر ۱۴۰۰، ۱۷:۱۴
کد خبر: 84583857
امیکرون، مهمان ناخوانده یلدا

تهران- ایرنا- تایید شناسایی ویروس امیکرون در تهران از سوی وزارت بهداشت، موجب افزایش نگرانی‌ها و توصیه‌های لازم در این خصوص شده‌است. رسانه‌های داخلی نیز با توجه به سخنان مقام‌های مربوطه و توصیه‌های لازم مطالبی در این زمینه منتشر کرده‌اند.

رسانه‌های کشور ۲۹ آذر ۱۴۰۰ خورشیدی به موضوع ورود امیکرون به ایران پرداختند و اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبه‌هایی در این خصوص منتشر کرده‌اند که در ادامه بخشی از آنها رصد می‌شود.

رسانه‌های اعتدال‌گرا

۲ اقدام برای مقابله با امیکرون

محمد جزایری ویروس شناس و رئیس شبکه تحقیقات بیماری های ویروسی کشور در مورد سویه جدید امیکرون به روزنامه همشــهری می گوید: اومیکرون ۶آذر به عنوان یک واریانت نگران کننده نامگذاری شد و علت این نامگذاری هم ۳۰ جهش قابل توجه آن بود کــه در هیچ یک از واریانت های قبلی دیده نشده بودند. تمام این جهش ها در نقاط حســاس اتصال به گیرنده یا اتصال به آنتی بادی است که ایجاد آنتی بادی ها می تواند بعد از واکسیناسیون یا بر اثر ابتال به بیماری و همچنیــن عفونت، طبیعی باشد.

به گفته جزایری، تجربه ۲ســال اخیر نشــان می دهد هرگاه در گوشه ای از دنیا واریانت جدیدی از ویروس گزارش شده، سایر کشــورها از جمله ایران هم درگیر آن شــده اند، همچنین در سطح جهانی نگرانی از برپایی مراسم کریسمس و آغاز ســال نوی میالدی وجــود دارد که می تواند بــه انتقال اومیکرون کمک زیادی کند، به همین دلیل مقامات بهداشــتی و سیاسی کشــورها مقرراتی را مبنی بر وضع محدودیت ها و جلوگیری از تجمع افراد در نظر گرفته اند: با توجه به شناختی که از ویروس کرونــا داریم می دانیم انتشار یک سویه جدید در کشورهایی ازجمله چین، هند یا انگلستان باعث انتقال آن به کشورهای دیگر می شود و همین نگرانی درباره ســویه جدید وجود دارد. 

درخواست ۳ هفته قرنطینه

روزنامه همشهری در گزارش دیگری به جزئیاتی از شناسایی اولین مورد امیکرون در ایران و خطرات احتمالی شیوع آن در کشور، پرداخت و نوشت: اولین مورد ابتلا به ســویه اومیکرون در کشور شناسایی شد. صبح دیروز وزارت بهداشت اعلام کرد که یک مسافر ایرانی پس از سفر به امارات و در بازگشت به کشور با مشاهده نشانه های مشکوک، مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت ابتلای او به کرونای اومیکرون تأیید شــد. شناســایی نخستین مورد ابتلا به اومیکرون در ایران در حالی است که نزدیــک بــه ۲۳روز پیش، نخســتین مــورد در آفریقای جنوبی شناسایی شد و در کمتر از یک ماه، موارد ابتلای آن به ۵۷هزار و ۹۵۹ نفر در بیش از ۹۰کشــور رسید. سرایت اومیکرون به ایران، حالا تبدیل به موضوعی نگران کننده شده است، به طوری که روز گذشته، اعضای کمیته علمی کشوری کنترل کرونای وزارت بهداشت، درخواست بازگرداندن محدودیت های کرونایی به مدت ۳تا ۴هفته در کشور شدند. به گفته آنها، با توجه به تجربه سایر کشورها، اومیکرون تنها در ۱۷روز می تواند به سویه غالب در کشــور تبدیل شــود. حالا تأکیــد بر رعایت پروتکل های بهداشتی وتکمیل واکسیناسیون، بیش از گذشــته مورد توجه قرار گرفته، این درحالی است که میانگین رعایت پروتکل های بهداشــتی در کشــور، همچنان زیر ۵۰درصد گزارش شــده است و کشور در آستانه دورهمی های شــب یلدا قرار دارد و می تواند در انتشار این ویروس نقش مهمی داشته باشد.

شناسایی یک مبتلای قطعی امیکرون و ۲فرد مشکوک

روزنامه حمایت در گزارشی به توصیه جدی بر استفاده از ماسک، پرداخت و با طرح سوال حال در شرایط ایجاد شده چه باید کرد؟ نوشت: در مرحله نخست این را باید عنوان کرد؛ با توجه به اینکه انتقال این واریانت بسیار بیشتر از موارد دیگر است، مهمترین موضوع برای مقابله با این بیماری و واریانت جدید استفاده از ماسک بوده که افراد باید به آن توجه جدی داشته باشند.

در این رابطه البته دبیر کمیته علمی کشوری کرونا بر ضرورت اتخاذ تمهیدات جدی برای ممانعت از شیوع گسترده این بیماری تاکید کرده است، جماعتی معتقد است، باید قرنطینه‌ها درباره مدارس، دانشگاه‌ها، کنسرت‌ها، ورزشگاه‌ها، رستوران‌ها و مجامعی که بیش از ۱۰ نفر در آنجا هستند، اعمال شود، زیرا هرگونه بی‌توجهی به این امر  ممکن است موجب وقوع موج ششم کرونا در بازه زمانی سه تا چهار هفته آینده شود.

اما اینکه سویه جدید که زنگ خطر آن در کشورما و نیز حدود ۸۰ کشور جهان به صدا درآمده است چه علائمی دارد؟ پرسشی است که در پاسخ به آن باید عنوان کرد؛ سویه آفریقایی کرونا علامت‌هایی شبیه کرونا دارد، ضمن اینکه اومیکرون بیشتر افراد سن پایین و جوانان را مبتلا می‌کند، زیرا این محدود سنی در دورهمی‌های زیادی شرکت می‌کنند. ضمن اینکه نباید از یاد برد که سازمان بهداشت جهانی، این سویه جدید را به عنوان یک گونه نگران کننده معرفی کرده است.

رسانه‌های اصول‌گرا

اولین مورد ابتلا به امیکرون در ایران شناسایی شد

روزنامه کیهان در گزارشی به سخنان حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کرونا درخصوص لزوم تشدید محدودیت‌های فوری، پرداخت و به نقل از وی نوشت: در کمیته علمی همه اعضا بر این نکته توافق نظر داشتند که از امروز تا حداقل چهار هفته آینده، در تمامی مجامع، کنسرت‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها و رستوران‌ها، هتل‌ها و به ویژه دورهمی‌های شب یلدا، محدودیت‌ها اجرا شود تا با پیک اُمیکرون روبه‌رو نباشیم.

وی افزود: توصیه دوم کمیته علمی این است که افرادی که دُز دوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند، حتما دُز سوم و یادآور را تزریق کنند و افراد کمتر از ۱۸ سال حتما واکسیناسیون را به طور کامل (دو دُز) انجام دهند چون اُمیکرون در نوجوانان و جوانان شاید بیشتر دیده شود. جماعتی یادآور شد: کمیته علمی کشوری کرونا تاکید دارد که حتما واکسیناسیون برای گروه سنی ۷ تا ۱۱ سال نیز بعد از تصویب در ستاد ملی کرونا، انجام شود چون یکی از موارد شیوع اُمیکرون می‌تواند ابتلا در سنین پایین‌تر و مدارس باشد بنابراین باید با پیشگیری، جلوی پیک بعدی را بگیریم.

وی تاکید کرد: افراد پرخطر حتما واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند چراکه اخیرا گزارش‌هایی از بیمارستان‌های مختلف با بیماری حاد و شدید سیستم تنفسی گزارش شده که مربوط به ویروس آنفلوآنزا بوده است.

و اینک امیکرون!

روزنامه وطن امروز در گزارشی به شناسایی نخستین مورد ابتلا به سویه جدید کرونا در ایران شناسایی اشاره و به تاکید کارشناسان بر ضرورت پایبندی مردم به پروتکل‌های بهداشتی، پرداخت و نوشت: پای اُمیکرون به ایران باز شد و کرونا همچنان برای ما کُری می‌خواند. خبر ورود اُمیکرون به کشور دیروز اعلام شد تا هشداری باشد برای توجه بیشتر به پروتکل‌های بهداشتی. حالا ایرانی‌ها در طولانی‌ترین شب سال میزبان قدرتمندترین سویه کرونا خواهند بود!

در شرایطی که این روزها آمار فوتی‌ها و مبتلایان به کرونا در ایران رو به کاهش است و رنگ‌های قرمز و نارنجی از نقشه کشور حذف شده، نگرانی‌ها و حرف و حدیث‌ها درباره نسل تازه کرونا شدت گرفته است.

ما ایرانی‌ها چند هفته‌ است سویه دلتای کرونا را تقریبا به زانو درآورده‌ایم اما این ویروس، حالا بزرگ‌تر خودش را به میدان نبرد با جهانیان فرستاده است! اُمیکرون بنا به اعلام دانشمندان در سراسر جهان، ۳ تا ۵ برابر قوی‌تر از سویه‌های دلتا و بتاست و البته برخی معتقد به قدرت ۱۰ برابری آن از نظر شدت سرایت و میزان عفونت هستند.

امیکرون سوغات یلدایی مسافری از امارات!

روزنامه جوان در گزارشی به نحوه انتقال این ویروس به ایران اشاره کرد و نوشت: سویه امیکرون کرونا هم به طور رسمی وارد کشور شد. فردی که ابتلای وی به اومیکرون تأیید شده، آقایی است که اخیراً از کشور امارات وارد کشور شده و سویه اومیکرون را با خود به سوغات آورده‌است! این در حالی است که بنا بود با شیوع اومیکرون در دنیا، در مبادی ورودی کشور مسافران مورد پایش بیشتری قرار بگیرند. عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با تأکید بر اینکه خطر اومیکرون جدی است، معتقد است این سویه می‌تواند ظرف ۱۷ روز به سوش غالب در کشور تبدیل شود، در حالی که این مسئله درباره سویه دلتا صد روز طول می‌کشید. بر همین اساس هم دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با هشدار نسبت به شیوع تند سویه اومیکرون کرونا، خواستار بازگشت محدودیت‌های کرونایی شد. از نگاه وی موضوع شیوع اومیکرون جدی است و اگر محدودیت‌ها به موقع اعمال نشود، احتمالاً طی سه تا چهار هفته آینده شاهد پیک اومیکرون در کشورمان خواهیم بود.

شادی پرکشیدن نقاط قرمز کرونایی از نقشه کشور چندان طولانی نبود و روز گذشته شناسایی نخستین مورد ابتلا به اومیکرون به طور رسمی از سوی وزارت بهداشت تأیید شد. این فرد، آقایی ایرانی است که از کشور امارات وارد کشورمان شده و ویروس اومیکرون را با خود به سوغات آورده‌است! این آقا تنها مورد ابتلا به اومیکرون نیست و به گفته محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، یکی دو مورد دیگر مشکوک به اومیکرون هم وجود دارند که در حال بررسی هستند. با عنایت به سرایت‌پذیری بالای این سویه تازه که پیش از این در ۸۵ کشور دنیا شناسایی شده، شناسایی همین یک مورد هم نشانه ورود رسمی این سویه به کشور است. همین مسئله هم موجب شد روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا جلسه اضطراری تشکیل دهد و پیشنهاداتی برای بازگشت محدودیت‌ها مطرح شود. به خصوص اینکه در آستانه شب یلدا و برگزاری دورهمی‌های خانوادگی هستیم و این مسئله می‌تواند شیوع ویروس تازه وارد را تشدید کند. بگذریم از اینکه با بازگشایی‌ها ساختار حمل و نقل عمومی، اتوبوس و مترو درست مانند روزهای قبل از شیوع کرونا به طرز نگران‌کننده‌ای شلوغ است و این یعنی برگ برنده‌ای در دست ویروس تاجدار برای شیوع هر چه سریع‌تر!

امیکرون در آستانه یلدا

روزنامه ایران در یادداشتی با اشاره ضرورت تزریق واکسن یادآوری و رعایت پروتکل ها، می خوانیم: اولین مورد امیکرون در کشور شناسایی شد و رسماً ورود این سویه جدید ویروس کرونا اعلام شد. متخصصان می‌گویند اگر پروتکل‌ها رعایت نشود، اگر مردم در زدن واکسن و آنها که واکسن زده‌اند در زدن دوز سوم واکسن تعلل کنند، اگر ماسک‌ها پایین بیاید، اگر فاصله‌گذاری فراموش شود، امیکرون در ۱۷ روز به سویه غالب در ایران تبدیل می‌شود. (این عدد برای سویه دلتا ۱۰۰ روز بود).

اگر رفتار امروزمان را بر اساس آمار امروز و بی توجه به احتمالات تنظیم کنیم، یک ماه دیگر رنگ‌های آبی روی نقشه کشورمان به سرعت قرمز خواهد شد. تجربه نشان داده است که تنها دفاع ما در مقابل کرونا، رعایت تک تک شهروندان است. یادمان نرفته است که همین چندماه پیش در ۲۶ مرداد تعداد مبتلایان جدید روزانه در کشور به رقم بیش از ۵۰ هزار نفر رسید و در دوم شهریور تعداد موارد مرگ و میر روزانه کرونا به رکورد خود یعنی ۷۰۹ نفر رسید. ۷۰۹ جان عزیز!

در شیوع پیک پنجم هم شاهد بودیم که مردم بر خصوصیات مثبت رفتاری که انتخاب کرده بودند (سفر، میهمانی، تجمع و...) تأکید داشتند و ویژگی‌های منفی آن را مورد بی اعتنایی قرار دادند. فاجعه از همانجا کلید خورد! امروز هم همان دیروز است، همان آغاز فردای فاجعه پیک ششم که می‌تواند با انتخاب یک رفتار هماهنگ تکرار نشود. تا انتخاب خودمان چه باشد!

دقیقه‌های حیاتی

روزنامه خراسان در مطلبی با طرح سوالی مبنی بر مسئولان و مردم چه باید انجام دهند که مانند پیک قبلی کرونا ضربه فنی نشویم؟، نوشت: نه این‌که چشم به راهش بودیم نه بلکه به ۹۰ کشور سرک کشیده و ما هم ناخواسته باید منتظر ورودش می‌بودیم و سرانجام آمد؛ اتفاقا اگر رسیدن امیکرون به کشور را از همین روزها دیرتر اعلام می‌کردند، قطعا تعجب‌آور می‌شد. طبق آن‌چه «امیکرون» این روزها بر سر دنیا آورده و گویا خیلی هم عجول است، آمدن این سویه جدید کووید۱۹ به هیچ عنوان دور از تصور نبود.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

کابوس پاندمی با اُمیکرون برمی‌گردد؟

روزنامه شرق در مطلبی به سخنان حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کرونا اشاره کرد و به نقل از وی آورده است: نکاتی که روی آن تأکید داریم، یکی رعایت پروتکل‌های بهداشتی با همان جدیت قبل است و همان اقداماتی که در پیک‌ها داشتیم، باید با همان جدیت پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنیم. دوم اینکه محدودیت‌ها و قرنطینه‌هایی که وجود داشت، مجددا انجام دهیم. توصیه ما این است که قرنطینه‌ها را دوباره و حداقل برای چهار هفته بازگردانیم و اجرا کنیم. زیرا اگر قرار باشد پیکی با اُمیکرون در کشور ایجاد شود، با توجه ‌به‌ زمان شیوع تندی که ویروس دارد، احتمال دارد که طی چند هفته آینده ما نیز شاهد این پیک باشیم.

اُمیکرون آمد

روزنامه اعتماد در مطلبی به نامعلوم بودن زمان شناسایی سویه جدید در کشور اشاره کرد و نوشت: به دنبال تایید تست اولین مبتلای امیکرون در کشور توسط انستیتو پاستور و بررسی دو نمونه مشکوک، صبح دیروز جلسه اضطراری با حضور وزیر بهداشت و اعضای کمیته علمی مقابله با کرونا برگزار شد اما درحالی‌که برخی اعضای حاضر در این جلسه، خواستار اعمال یک ماه قرنطینه در سراسر کشور، بازگشت محدودیت‌ها و تعطیلی مدارس و تمام واحدهای آموزشی بودند، نتیجه این جلسه، فقط به تذکر درباره ضرورت تسریع واکسیناسیون و لزوم تداوم استفاده از ماسک و رعایت فاصله  اجتماعی در اماکن عمومی ختم شد.

بنا به اعلام رسمی وزارت بهداشت، مبتلای امیکرون، یک فرد ساکن تهران بوده که طی روزهای گذشته، سفری به کشور امارات داشته و یک منبع آگاه به «اعتماد» خبر داد که تست این فرد روز پنجشنبه به انستیتو پاستور رسیده بود درحالی‌که پیش‌بینی می‌شود غیر از این فرد هم مبتلایان دیگری در کشور باشند که آنها هم در همین روزهای اخیر مبتلای سویه امیکرون شده‌اند اما به دلیل ضعف توالی‌یابی در ایران، سرعت شناسایی مبتلایان این سویه جدید چندان بالا نیست و بنابراین، شناسایی اولین مبتلا، احتمالا با تاخیر انجام  شده  است.

فرصت؛ فقـط١٧روز

روزنامه آرمان ملی با اشاره به سخنان محمدمهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت مبنی بر شناسایی اولین مورد ابتلا به سویه ‌اُمیکرون کرونا در کشور نوشت: علیرضا زالی همزمان حضور ‌اُمیکرون در کشور را تکذیب و به جامعه و رسانه‌ها القا می‌کند که اطلاعات او درباره ‌اُمیکرون از کمیته علمی ستاد ملی کرونا بیشتر است.

همزمان با این اظهارات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم از برگزاری کنسرت‌های موسیقی طبق برنامه زمان ‌بندی و از اول دی ماه خبر می‌دهد و می‌گوید طبق تاییدیه ستاد ملی مقابله با کرونا مقرر شده است این کنسرت‌ها با ظرفیت ۱۰۰ درصدی در سالن‌ها برگزار شود. در اقدام تعجب برانگیز دیگری که تبلیغ برای دورهمی‌های خانوادگی و فامیلی مراسم شب یلدا محســـوب می‌شود، رئـــیس مرکز سنجش و پایش وزارت آموزش و پــرورش با وجود هشدار کارشناسان و متخصصین بیماری‌های عفونی درباره مهمانی‌های شب یلدا، خبر از تغییر زمان امتحانات نهایی دانش ‌آموزان کشور می‌دهد. خسرو ساکی گفته امتحانات نهایی دانش‌آموزان از پنج‌ شنبه ۲ دی آغاز خواهد شد تا دانش ‌آموزان بتوانند در شب یلدا زمان بیشتری در کنار خانواده و اقوام خود باشند. همچنین هشدارها درباره ‌اُمیکرون و موج ششم شیوع کرونا در حالی توسط ستاد ملی کرونا صادر شده است که وزارت بهداشت و درمان در دستورالعملی مجوز برگزاری عزاداری‌های «ایام فاطمیه» در اماکن مسقف در سراسر ایران را صادر کرده است. این در حالی است که به تازگی، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت و درمان هشدار داده بود که شرکت در تجمعات می‌تواند کشور را به سمت موج ششم ببرد.

امیکرون و رویکرد ما

روزنامه همدلی در یادداشتی آورده است: در حال حاضر نیز تنها سپر دفاعی درباره پیشگیری از موج جدید بیماری، واکسیناسیون کامل جمعیت هدف و تزریق دوز سوم واکسن عنوان می‌شود؛ آن‌هم بی‌توجه به نتیجه یک مطالعه جدید که نشان می‌دهد واکسن‌های کرونای جانسون ‌و جانسون، سینوفارم و اسپوتنیک ‌وی علیه اومیکرون که کرونای خفیف هم نامیده می‌شود، اصلاً مؤثر نیستند. محققان دانشگاه واشنگتن و شرکت داروسازی سوئیسی هامباس این تحقیقات را درباره کارایی واکسن‌های مطرح کرونا در جهان انجام داده‌اند و عنوان می‌کنند حتی تأثیر واکسن‌های مدرنا، آسترازنکا و فایزر هم برای اومیکرون کم بوده است.

یلدای امیکرونی!

بابک قرائی مقدم پزشک و کارشناس در گفت و گو با روزنامه آفتاب یزد با تاکید بر تزریق دوز بوستر برای تمام گروه‌های سنی، مطرح کرد:  الان با توجه به اینکه این گروه سنی به مدارس می‌روند باید برای واکسینه کردن آن‌ها هرچه سریعتر تصمیم گیری شود. این‌ها گروهی هستند که در جامعه رفت و آمد دارند لذا می‌توانند هم برای خودشان و هم برای خانواده‌ها خطرآفرین باشند. از سوی دیگر الان اعلام شده است افراد بالای ۱۸ سال بعد از گذشت سه ماه می‌توانند دز یادآور را دریافت کنند. تاکید می‌کنم رعایت فاصله گذاری اجتماعی و عدم حضور در تجمعات و دورهمی‌های بزرگ باید مورد توجه همگان قرار بگیرد. این سویه یه سرعت می‌تواند تعداد زیادی را درگیر کند و باعث شود طی چند هفته ما با پیک دیگری مواجه شویم.

هادی یزدانی پزشک و کارشناس نیز در این باره به آفتاب یزد گفت: به نظر من که ما طبق معمول ورود این سویه را به کشور دیر تشخیص دادیم. یعنی مستندات آن در یک ماهه گذشته مشهود بود. خود من چندبار گفتم که ما یکسری بیمارها را داریم که بیماری خفیفی دارند ولی سرعت انتقال بالا است. یعنی اگر یک بیماری علائم را بروز داده است اگر منتظر باشیم تا دو هفته بین دو سه روز نفر بعدی علائم را بروز می‌دهد. ما بارها تذکر دادیم که این مسئله را بررسی کنید. حالا هم به نظر می‌رسد یک آزمایشگاه خصوصی این مستندات را پیدا و به وزارت بهداشت ارائه کرده است. به هر حال در حال حاضر کاری نمیتوان انجام داد. در اولین وهله باید جلوی تمام آزادسازی‌ها گرفته شود مانند ورزشگاه ها، کنسرت، استخر و ... دوباره یک قرنطینه محدودی در حد چند هفته داشته باشیم. ما نباید اسیر آبی شدن رنگ نقشه باشیم زیرا این رنگ آمیزی‌ها مستند بر آمار مرگ و میر و بستری‌ها است و حدود یک ماه بعد با تاخیر خودش را نشان می‌دهد. الان باید بتوانند که فاز مبتلایان مدیریت شود و جلوی این فاز مبتلایان هم با آموزش تا حدودی گرفته می‌شود. باید به مردم گفته شود که اومیکرون دقیقا چیست. بسیاری از مردم اگر به بیماری مبتلا شوند می‌گویند این سرماخوردگی است زیرا ما کرونا گرفته‌ایم و آن شدیدتر بوده است. مردم علائم پیک‌های قبلی را مبنای کار قرار داده اند.

جمع‌بندی

رسانه‌های اعتدال‌گرا به بالا بردن پوشش واکسیناسیون و توجه بیشــتر به رعایت پروتکل‌ها و جلوگیری از تجمعــات، پیشنهاد اعمال قرنطینه‌ها درباره مدارس، دانشگاه‌ها، کنسرت‌ها، ورزشگاه‌ها، رستوران‌ها و مجامعی که بیش از ۱۰ نفر در آنجا هستند، اشاره کرده‌اند. رسانه‌های اصول‌گرا نیز در مطالب خود به جدیت بیشتر روی محدودیت‌ها، عدم کوتاهی و سهل‌انگاری در رعایت پروتکل‌های بهداشتی، شلوغی حمل و نقل عمومی همچون اتوبوس و مترو، تنها دفاع رعایت شهروندان، پرداخته‌اند. رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز در مطالب خود به لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی، نگرانی از تاخیر در شناسایی دیرهنگام امیکرون، نگرانی از تکرار ماجرای موج‌های قبلی کرونا و لزوم تزریق دوز واکسن، اشاره کرده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha