به گزارش ایرنا،تا پیش از زمان فعالیت اداره ثبت احوال در کهگیلویه و بویراحمد وقایع مهم مانند تولد نوزادان بر روی جلد کتاب های مذهبی چون قرآن کریم نگاشته می شد و در آن دوران که بسیاری از والدین سواد خواندن و نوشتن نداشتند، کتاب های موجود در خانه خود را نزد فردی با سواد یا به اصطلاح آن زمان ملا می بردند تا روز،ساعت و سال تولد فرزندشان را ثبت کند.
در آن زمان بسیاری از والدین کوشش میکردند، سال تولد فرزندشان را با حادثه مهمی که در آن سال رخ داده گره بزنند تا زمان دیده به جهان گشودن کودکانشان در خاطر بماند،در آن سال های نه چندان دور خبر چندانی از نام خانوادگی نبود و افراد را با نام کوچک صدا و پسوند نام پدر، پدربزرگ یا پیشه او برای شناسایی آنان کاربرد داشت.
تا پیش از راه اندازی اداره ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد افراد با تمکن مالی برای خود از دولت لقب های خاص می گرفتند و کسی نام خانوادگی نداشت.
در آن دوران ثبت مرگ افراد هم تنها بر روی سنگ قبر آنان صورت می گرفت و پس از سال ها که به علت بارش باران و سایر عوامل نوشته های روی آرامگاه آنان پاک می شد هویت شهروندان به فراموشی شده اند.
تاریخچه ثبت احوال در کهگیلویه و بویراحمد
سال ۱۳۱۲ یعنی ۱۶ سال پس از تاسیس ثبت احوال در کشور اولین سند هویتی کهگیلویه و بویراحمد به نام شهروندی از شهر لنده ثبت شد و تا سال ۱۳۳۷ همه نیازهای ثبت وقایع حیاتی مردم کهگیلویه و بویراحمد از سوی ماموران سیار ثبت احوال شهرستان بهبهان که پیش از این جزیی از استان هفتم کشور به مرکزیت شیراز بود صورت می گرفت.
در سال ۱۳۳۷ اداره ثبت احوال کهگیلویه از ثبت احوال بهبهان جدا و در شهر دوگنبدان مستقرو مسئولیت ثبت وقایع حیاتی در محدوده فعلی استان به آن اداره واگذار شد و در سال ۱۳۴۲ که فرمانداری کل کهگیلویه وبویراحمد ایجاد شد ثبت احوال شهرستان بویراحمد نیز مستقل و در شهر یاسوج مستقر شد.
به دنبال ارتقای فرمانداری کل کهگیلویه و بویراحمد به استان در سال ۱۳۵۳ و ایجاد شهرستان های بویراحمد ، گچساران و کهگیلویه ، اداره ثبت احوال گچساران نیز ایجاد و از ثبت احوال کهگیلویه جدا و ثبت احوال کهگیلویه از شهر دوگنبدان به شهر دهدشت منتقل و مشغول ارائه خدمات شد.
اداره کل ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد در حال حاضر با یک واحد ستادی ، یک واحد پشتیبانی ، ۹ واحد اجرایی مستقل ، هفت نمایندگی دائمی مشغول ثبت وقایع و خدمات رسانی به مردم استان کهگیلویه و بویراحمد است.
ارائه ۱۲۰ خدمت در اداره ثبت احوال
مدیرکل ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد می گوید: هم اکنون ۱۲۰ خدمت هویتی به شهروندان این استان ارائه می شود.
داود صادقی اظهار داشت:ثبت ولادت و صدور شناسنامه، ثبت وفات و صدور گواهی، تعویض شناسنامه های موجود در دست مردم، ثبت ازدواج و طلاق و نقل تحولات، صدور گواهی ولادت برای اتباع خارجه و تنظیم دفاتر ثبت کل وقایع و نام خانوادگی، ایجاد پایگاه اطلاعات جمعیتی و صدور کارت شناسایی ملی از جمله ماموریت های این سازمان محسوب می شود.
وی تاکید کرد:نقش سازمان ثبت احوال در جایگاه ارزشمندترین ارگان ثبت کننده رویدادهای حیاتی باعث شده تا شورای فرهنگ عمومی کشور سوم دی را به عنوان روز ملی ثبت احوال تصویب و در تقویم رسمی ایران به ثبت برساند.
صادقی عنوان کرد:اسناد ثبت احوال دربردارنده اطلاعات ارزنده ای درباره مهمترین شاخص های جمعیتی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است که داده هایی مانند سن، سواد، تعداد فرزندان، شغل، شغل پدر و محل سکونت افراد کمک شایانی به تصمیم سازان و برنامه ریزان کشور می کند.
وی با اشاره به اینکه در گذشته برای انجام خدمات ثبت احوال باید به محل صدور شناسنامه مراجعه می کرد عنوان کرد: با انجام طرح آرشیو الکترونیک افراد با مراجعه به هر نقطه از کشور خدمات هویتی دریافت می کند.
صادقی ابراز داشت: صدور شناسنامه مکانیزه از دیگر طرح های در حال اجرای ثبت احوال است که در صورت تمایل شهروندان در مورد فرسودگی یا تغییر نام این خدمت انجام می شود.
وی تاکید کرد: در حال حاضر همه اداره های تابعه ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد مجهز به سیستم چاپگر صدور شناسنامه هستند.
صادقی بیان کرد:۴۴ دفتر پیشخوان خدمات هویتی را برای شهروندان استان انجام می دهند.
صدور کارت هوشمند ملی
صدور کارت هوشمند ملی به عنوان کلید ورود به دولت الکترونیک که موجب توزیع عادلانه فرصتها، کاهش بسیاری از هزینههای دولت و مردم می شود یکی از مهمترین ماموریت های کنونی سازمان ثبت احوال است.
مدیرکل ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد گفت: هشت هزار و ۵۰۰ کارت ملی هوشمند معادل ۲ درصد از افراد واجد شرایط دریافت این کارت در استان تهیه و آماده تحویل به شهروندان شده است.
صادقی اظهار داشت:با توجه به روند قانونی و امکان ابطال کارت پس از گذشت مدت زمان محدود شهروندانی که برای آنان پیامک آماده بودن کارت هوشمند ملی ارسال شده برای دریافت کارت های خود اقدام کنند.
وی با اشاره به اینکه تعدادی از کارت های هوشمند ثبت نام شده با تاخیر تهیه و در اختیار متقاضیان قرار می گیرد گفت: تا زمان تحویل کارت ملی هوشمند شهروندان مذکور می توانند از رسید ارائه شده در مقابل نام نویسی برای انجام مراحل احراز هویت استفاده کنند.
مدیرکل ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: براساس پیگیری های رییس سازمان ثبت احوال کشور کارت های ملی هوشمند نام نویسی شده تا پایان امسال یا حداکثر تا نیمه نخست سال آینده در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت.
وی شمار جمعیت واجد شرایط دریافت کارت هوشمند ملی در کهگیلویه و بویراحمد را ۵۵۶ هزار و ۵۰۹ نفر ذکر کرد و افزود : از ابتدای زمان اجرای این طرح تاکنون ۴۴۶ هزار فقره کارت هوشمند ملی برای متقاضیان در این استان صادر شده است.
صادقی افزود: از ابتدای زمان اجرای این طرح تاکنون ۴۳۶ هزار و ۴۳۱ فقره کارت هوشمند ملی به متقاضیان در کهگیلویه و بویراحمد تحویل داده شده است.
مدیرکل ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: کارت هوشمند ملی با هدف تسهیل فرآیند شناسایی، تصدیق هویت و حفظ امنیت اطلاعات فردی هر شهروند برای ورود به فضای مجازی، مبادله خدمات الکترونیکی و استفاده در مجامع اداری ارائه شده و دارای تراشه الکترونیکی است که اطلاعات هویتی شهروندان از جمله اطلاعات شناسنامهای، عکس، اثر انگشت، کد پستی و کلید انجام امضای دیجیتال را به صورت امن و محافظت شده در حافظه خود ذخیره دارد.
صادقی اضافه کرد: کارت هوشمند ملی مهمترین سند برای احراز هویت است و دستگاههای مختلف با ارتباط با پایگاه اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال میتوانند برای خدمات مورد نظر خود احراز هویت افراد را انجام دهند.
نگاهی به وقایع حیاتی در کهگیلویه و بویراحمد
مدیرکل ثبت احوال استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: نرخ ازدواج در استان کهگیلویه و بویراحمد با ۷.۴ مورد در یک هزار نفر ، رتبه دهم کشور را به خود اختصاص داده است.
صادقی اظهار داشت : نرخ ازدواج در کشور ۶.۴ مورد در یک هزار نفر است که وضعیت استان در این زمینه بهتر از کشور است.
وی ادامه داد: در هشت ماهه سال جاری چهار هزار و ۲۲۸ واقعه ازدواج در استان به ثبت رسید که نسبت به چهارهزار و ۸۴۳ مورد ازدواج در مدت مشابه پارسال ، ۱۲.۷ درصد کاهش کاهش نشان می دهد.
وی به بالا رفتن سن ازدواج طی سال های اخیر در کهگیلویه و بویراحمد اشاره کرد و تصریح کرد: در حالی که سال ۹۲ میانگین سن ازدواج مردان ۲۷ و زنان در استان ۲۳ سال بود این آمار در سال ۹۹ در بین مردان مردان به ۳۱ سال و زنان به ۲۵.۵ سال افزایش یافت که زنگ خطری برای کاهش فرزندآوری و افزایش جمعیت در منطقه ارزیابی می شود.
مدیرکل ثبت احوال استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: نرخ طلاق در استان کهگیلویه و بویراحمد ۱.۸ و در کشور ۲.۱ در یک هزار است که استان رتبه ۲۲ میزان طلاق در کشور را دارد.
وی تاکید کرد:در هشت ماهه امسال ۹۹۱ واقعه طلاق در مناطق مختلف استان ثبت شد که این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته با ۸۸۴ واقعه طلاق ، ۱۲.۱ درصد افزایش یافته است.
صادقی تاکید کرد که روند افزایش میزان طلاق در استان مشهود است و نیاز به آسیبشناسی جدی دارد .براساس آمار موجود در سال ۹۲ از هر هشت واقعه ازدواج در استان کهگیلویه و بویراحمد یک مورد به طلاق میانجامید در حالی که این آمار در کشور پنج واقعه ازدواج و یک مورد طلاق بود.
به گفته صادقی ،در سال ۹۹ از هر پنج واقعه ازدواج در استان کهگیلویه و بویراحمد یک مورد به طلاق ختم شد که این آمار در کشور سه واقعه ازدواج و یک مورد طلاق است.
مدیرکل ثبت احوال استان کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت : در سال ۹۲ میانگین سن طلاق مردان در استان ۳۲ سال و زنان ۲۸ سال بود اما در سال ۹۹ سن طلاق مردان به ۳۷ سال و زنان به ۳۲ سال رسید.
صادقی تصریح کرد که بررسی آماری نشان می دهد که ۵۰ درصد طلاقهای صورت گرفته در استان کهگیلویه و بویراحمد در پنج سال اول ازدواج رخ داده است.
صادقی در ادامه به وقایع حیاتی در استان اشاره کرد و گفت: نرخ ولادت در استان ۱۳.۸ و در کشور ۱۳.۴ در یک هزار است که این استان رتبه سیزدهم کشور را دارد.
وی اظهار کرد: در هشت ماهه امسال هفت هزار و ۱۶ واقعه ولادت در استان ثبت شده این در حالی است که در هشت ماهه سال گذشته وقایع ولادت ثبت شده هفت هزار و ۷۵۹ مورد بوده که شمار ولادت طی این مدت نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد کاهش داشته است.
مدیرکل ثبت احوال استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به رشد ۱.۶ درصدی جمعیت استان خاطرنشان کرد: افزایش سن ازدواج، کاهش تعداد ازدواج، تمایل به تک فرزندی، طلاق عاطفی و افزایش روند طلاق در کاهش ولادت و فرزندآوری تاثیر دارد.
صادقی تصریح کرد: نرخ وفات در استان کهگیلویه و بویراحمد ۵.۲ و در کشور ۶.۸ است که این استان رتبه سی ام کشور را دارد.
وی ادامه داد: در هشت ماهه امسال ۲ هزار و ۷۱۸ واقعه فوت در استان به ثبت رسیده که این آمار در سال گذشته ۲هزار ۳۴۲ بوده و تعداد فوت امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۱ درصد افزایش داشته که افزایش این امار ناشی از بیماری کرونا بوده است.
کهگیلویه و بویراحمد افزون بر ۷۲۶ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴درصد از این جمعیت در مناطق روستایی زندگی می کنند.
نظر شما