به گزارش ایرنا، گاز یکی از بزرگترین نعمت های خدادادی است که کشور ما از آن بهره مند بوده، هر چند این نعمت به آیندگان این مرز و بوم نیز تعلق دارد از این رو مصرف بهینه آن همواره توصیه شده است تا جایی که بزرگان و اندیشمندان دینی نیز بر این مساله تاکید کرده اند.
براساس آمارهای موجود، مصرف سوخت در کشور ما از بسیاری کشورهای جهان بیشتر است و این مساله به خصوص در فصول سرد سال بیشتر خودنمایی می کند، از این رو، فرهنگ سازی در مصرف انرژی بیش از گذشته ضروری است.
صرفه جویی و مصرف بهینه گاز علاوه بر افزایش رونق تولید در حوزه صنعت و کشاورزی موجب از بین رفتن محدودیت آن برای برخی از واحدهای حساس مانند نیروگاه های برق می شود و کمک شایانی نیز به رفع آلایندگی های زیست محیطی می کند.
به همین منظور خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان قزوین برای بررسی آخرین وضعیت گازرسانی به مناطق مختلف استان و اقداماتی که در حوزه صرفه جویی از آن صورت گرفته به سراغ اسماعیل مفرد بوشهری، مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین رفته است.
ایرنا. لطفا گزارشی از آخرین وضعیت گازرسانی و تعداد مشترکان آن در استان قزوین ارایه کنید.
عملیات گازرسانی، به خصوص از پنج سال گذشته شتاب خوبی را در این استان داشته تا جایی که امروز تمامی شهرهای استان قزوین از این نعمت خدادادی بهره مند بوده و روستاهای آن در مناطق رودبار الموت، آوج و طارم سفلی که تا پیش از این از مرحله گازرسانی عقب افتاده بودند، در شرایط خوبی قرار دارند و هم اکنون نیز سعی داریم تا تمامی روستاهای حایز شرایط گازرسانی را به لحاظ سرانه ای که وزارت نفت تعیین کرده، گازدار کنیم.
این در حالی است که تا پایان سال ۹۴ تنها ۳۰۰ روستای استان قزوین از نعمت گاز طبیعی بهره مند بودند و از آن سال به بعد ۲۹۵ روستای دیگر به مجموعه مناطق گازدار منطقه اضافه شد و با برنامه ریزی های صورت گرفته و در آینده نزدیک، این تعداد نیز افزایش خواهد یافت.
امیدواریم تا پایان سال آینده حدود ۵۰ تا ۶۰ روستای دیگر را نیز از نعمت گاز طبیعی بهره مند کنیم و اگر روستایی هم از این نعمت بهره مند نشود دلیل آن، سخت گذر بودن یا نداشتن شرایط برای گازرسانی است.
در حال حاضر شرکت گاز استان قزوین دارای ۴۵۸ هزار مشترک در بخش های مختلف خانگی، صنعتی، تجاری و کشاوری است و به طور طبیعی نیز بیشتر مشترکان، خانگی بوده و در عین حال نیز حدود سه هزار مشترک در بخش صنعت از جمله مشترکان این شرکت هستند.
ایرنا. سرانه مصرف سوخت گاز در استان قزوین چقدر بوده و میانگین کشوری و جهانی آن چقدر است؟
متاسفانه باید بگوییم که در این حوزه، از وضعیت مناسبی برخوردار نیستیم تا جایی که کشور ما با داشتن جمعیت ۸۵ میلیونی خود مصرف سوختش با کشوری مانند چین با یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر برابر می باشد و نسبت به کشوری مانند ژاپن نیز از عدد بالایی برخوردار هستیم و در عین حال نیز به طور متوسط ۱۰ برابر اروپا مصرف سوخت داریم.
بیشتر مصرف سوخت گاز نیز در حوزه خانگی صورت می پذیرد و امیدواریم مردم با توجه به اینکه نعمت گاز به دشواری برای مردم اقصی نقاط استان یا کشور تامین می شود با صرفه جویی، مصرف خود را طوری مدیریت کنند تا شرکت گاز هم دچار مشکل نشود.
محدویت توزیع مصرف گاز استان قزوین روزانه ۱۴ تا ۱۵ میلیون متر مکعب است که حدود سه تا چهار میلیون متر مکعب آن در حوزه صنعت و هشت میلیون متر مکعب آن در فصل تابستان به نیروگاه برق شهید رجایی و مابقی آن نیز در بخش خانگی به مصرف می رسد.
با توجه به این موضوعات، به این نتیجه می رسیم که اگر در مصارف خانگی نتوانیم صرفه جویی کنیم به ناچار باید مصرف بخش صنعت را محدودتر کنیم تا جایی که برخی اوقات ناچار می شویم علاوه بر محدودیت های اعمال شده در حوزه نیروگاهی، مصرف در حوزه واحدهای تولیدی را هم گاهی اوقات محدود کنیم.
مشترکان ما باید توجه داشته باشند که مصرف سوخت اگر در تابستان کاهش پیدا کند به دنبال آن، مصرف گاز نیروگاهی افزایش پیدا کرده و این مصرف در فصل زمستان حالت معکوس پیدا می کند، چرا که اولویت سوخت رسانی برای ما در فصل سرما، مصارف خانگی است.
در فصل تابستان مصرف سوخت نیروگاه، روزانه تا ۱۰ میلیون متر مکعب افزایش پیدا می کند در حالی که همین میزان مصرف در فصل زمستان به بخش خانگی اختصاص پیدا می کند، یعنی مصرف گاز خانگی استان قزوین در فصل زمستان بین ۱۰ تا ۱۱ میلیون متر مکعب است.
در فصل سرما اگر با کاهش سهمیه گاز استانی روبه رو شویم، نیروگاه برق مجبور خواهد بود تا از سوخت دوم خود استفاده کند.
ایرنا. کاهش یا حذف سوخت های فسیلی برای رفع آلایندگی های زیست محیطی از موارد مهم در سال های گذشته بوده، در این زمینه چه اقداماتی در استان صورت گرفته است؟
صنایع استان قزوین در حوزه استفاده از سوخت پاک طی پنج سال گذشته جهش خوبی داشته اند به طوریکه در سال ۹۷ و ۹۸ استان به لحاظ جایگزینی گاز با سوخت های فسیلی به اندازه ۳۴ میلیون لیتر صرفه جویی داشته است و رتبه نخست وزارت نفت را نیز کسب کرد.
این موضوع، بیانگر اقدامات مناسب صورت گرفته در این حوزه است که با گازدار شدن بیش از یک هزار و ۲۰۰ واحد صنعتی طی پنج سال گذشته، اهمیت مسایل مربوط به محیط زیست برای این شرکت دوچندان شده و در حال حاضر صنایع ما برای بهره مند شدن از گاز طبیعی به روز هستند و امروز هیچ واحد تولیدی در انتظار دریافت گاز در سطح استان نداریم.
برخی صنایع ما همانند فولاد گاهی اوقات با محدودیت های جزیی در دریافت گاز روبه رو می شوند یعنی مصرف روزانه آنها از روزی ۸۰ تا ۹۰ هزار متر مکعب به ۱۰ هزار متر مکعب می رسد و این محدودیت نیز از سوی واحد دیسپاچینگ وزارت نفت اعلام می شود و ما نیز ملزم به رعایت آن هستیم.
تمامی مرغداری و دامداری های استان قزوین با هیچ محدودیتی در مصرف گاز روبه رو نیستند و در طول سال از گاز طبیعی استفاده می کنند.
ایرنا. نوع و میزان مصرف گاز نیروگاه شهید رجایی قزوین همواره یکی از دغدغه ها و پرسش های مهم شهروندان این استان بوده، به طور صریح در این رابطه توضیح دهید.
باید اذعان داشت که نیمی از مصرف گاز استان قزوین در طول سال به نیروگاه برق شهید رجایی تعلق می گیرد تا جایی که از حدود پنج میلیارد متر مکعب گاز مصرفی استان در سال، حدود نیمی از آن به مصرف نیروگاهی می رسد که بیشتر این میزان در فصل تابستان است.
البته تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم تا بتوانیم در آینده مصرف ۱۰۰ درصدی گاز این نیروگاه را تامین کنیم اما از ابتدای پاییز و با ذخیره سازی های صورت گرفته این نیروگاه، آمادگی لازم وجود دارد تا در صورت کاهش محدودیت ها، سوخت دوم جایگزین مصرف این واحد شود.
البته سهمیه بندی سوخت گاز نیروگاهی به صورت سراسری صورت می گیرد و به هر استان اعلام می شود.
طی پنج سال گذشته نیز نمودارها بیانگر آن هستند که سال به سال به ظرفیت سوخت گاز نیروگاه شهید رجایی اضافه شده اما به لحاظ میزان آلایندگی های این نیروگاه در قزوین و آبیک، تلاش داریم تا اولویت سوخت آن گاز باشد هرچند باید توجه داشت که وظیفه توزیع و تولید سوخت چنین واحدهایی توسط واحد دیسپاچینگ وزارت نفت صورت می گیرد.
ایرنا. با توجه به میزان مصرف حامل های انرژی، استفاده از انرژی های نو و تجدید پذیر را امروز در جامعه تا چه حد ضروری می دانید؟
خوشبختانه مسوولان کشوری، به خصوص این استان دیدگاه های خوبی در این حوزه دارند و امیدواریم در آینده نزدیک، شاهد بهره برداری از شهرک انرژی های نو در قزوین باشیم.
به عنوان مثال، مساله رمز ارزها و اینکه قرار است پنج هزار متر مکعب در ساعت گاز به آن تخصیص داده شود، به نظر بهتر است سوخت آنها از محل انرژی های نو و تجدید پذیر تامین شود.
اینکه سوخت های فسیلی و حتی گاز از منابع محدودی در کره خاکی برخوردارند بر کسی پوشیده نیست و به همین جهت بشر امروز ناچار است تا در فکر جایگزینی مناسب این سوخت ها باشد و به همین جهت باید با شتاب بیشتر و با عزمی راسختر در پی استفاده از انرژی های نو و تجدید پذیر باشیم و این نوع سوخت، به خصوص در صنایع قابلیت بهره برداری بیشتری نیز دارد.
ایرنا. در حوزه گاز با موضوع هدر رفت آن روبه رو هستیم، با توجه به بافت های قدیمی در برخی نقاط استان، میزان هدر رفت این انرژی در استان چقدر بوده و چه اقداماتی در کاهش این معضل انجام شده است؟
موضوع هدر رفت در حوزه گاز امروزه نه تنها برای ما بلکه برای وزارت نفت نیز دغدغه مهمی به حساب می آید تا جایی که این مساله همه ساله در سطح کشور پیگیری می شود و ما نیز هر ساله باید در این زمینه پاسخگوی شرکت گاز باشیم.
هدر رفت گاز در حوزه صنعت، مورد پیگیری و توجه شرکت گاز استان قرار دارد و به عنوان متولی نیز به طور جدی آن را پیگیری می کنیم، خوشبختانه در این بخش توانسته ایم میزان هدررفت گاز را از سه دهم درصد به یک دهم درصد کاهش دهیم.
بیشتر میزان هدررفت گاز متاسفانه در بخش خانگی است و ما متاسفانه شاهد هدر رفت انرژی به سادگی در منازل مسکونی به خصوص در فصل سرما هستیم.
اگر چنین مسایل کوچکی را، یعنی بستن دریچه های کولر در هنگام زمستان به انجام برسانیم و اینکه مشترکان ما با احساس مسوولیت در فصل سرما درزهای پنجره و درهای خود را بگیرند به میزان زیادی می توان از اتلاف و هدررفت انرژی جلوگیری کرد و در آن صورت صنایع بزرگ ما می توانند کماکان و بدون دغدغه به تولید خود ادامه دهند.
امیدواریم با روش های به کار گرفته شده بتوان در آینده میزان هدر رفت انرژی در استان را به طور ۱۰۰ درصد گرفت و البته در این راه چند طرح پژوهشی نیز از سوی این شرکت تهیه شده و در حال پیگیری آن هستیم تا بتوانیم هدررفت انرژی را در ایستگاه های اصلی به حداقل ممکن برسانیم.
برای این کار ما گروه اندازه گیری در شرکت گاز استان داریم که ماموریت دارند به طور مرتب این مساله را رصد کرده و گزارش ماهانه ایستگاه ها را نیز به طور مرتب گزارش دهند.
قزوین در حوزه کنترل هدر رفت انرژی گاز جزو سه تا چهار استان برتر کشور بوده که توانسته این مساله را به حداقل برساند.
ایرنا. در حوزه مصرف انرژی با مولفه سبز آن روبه رو هستیم، چه تعداد از شهرهای استان در وضعیت سبز به سر می برند و برای رسیدن به این مساله چه مواردی مورد توجه قرار می گیرد؟
تمامی شهرستان های استان به غیر از قزوین به لحاظ برخوداری از شبکه سراسری گاز در وضعیت سبز قرار دارند.
باید توجه داشت که شهرستان هایی که بیش از ۹۵ درصد شهرها و روستاهای آن گازرسانی شده باشد، سبز محسوب می شوند.
شهرستان قزوین به لحاظ اینکه اقدامات گازرسانی به مناطق رودبار الموت شرقی و غربی و همچنین طارم سفلی که از مناطق کوهستانی و سخت گذر محسوب می شوند، دیر به انجام رسیده است و در حال حاضر جزو مناطق سبز قرار ندارند اما با توجه به عملیات گازرسانی به مناطق یاد شده، تا ۲ سال آینده امیدواریم این شهرستان نیز در زمره شهرستان های سبز استان قرار گیرد.
ایرنا. طرح رایگان شدن گاز طی ۲ سال گذشته در سطح استان عملیاتی شده، در این رابطه توضیح دهید و اینکه آیا این طرح ادامه دار خواهد بود؟
دولت در آذرماه سال جاری تعرفه گذاری پلکانی را برای مشترکان پرمصرف گاز در نظر گرفته تا در این راستا بتواند از مصرف بی رویه انرژی جلوگیری به عمل آورد.
با توجه به اینکه پرمصرف ترین مشترکان، بیشترین استفاده از برق را می برند اما در عین حال نیز کمترین هزینه را پرداخت می کنند، به نوعی باید جلوی این ناهنجاری در مصرف انرژی گرفته شود که با اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی، می توان به خواسته مورد نظر دست یافت.
سال گذشته ۳۰۰ هزار مشترک گاز استان از طرح رایگان گاز برخوردار شدند یعنی اینکه الگوی میزان مصرف از سوی مشترکان استان تا حد مطلوبی رعایت شده است.
باید یادآوری کنیم که امسال نیز مشترکان پلکان اول تا سوم، اقشار کم درآمد و تحت پوشش نهادهای حمایتی کماکان شامل این طرح خواهند بود.
باید توجه داشت مشترکان گاز استان ضمن رعایت اصول ایمنی، با استفاده از درزگیرها و بستن دریچه های کولر در فصل سرد سال و همچنین نگاه داشتن دمای معتدل ۲۱ درجه به طور حتم در پلکان اول تا سوم قرار گرفته و افزایش نرخ گاز نیز شامل حال آنان نمی شود.
ایرنا. از ادامه اجرای عملیات گازرسانی به مناطق رودبار الموت و طارم سفلی گزارش دهید.
در سال ۹۶ شهرهای معلم کلایه و رازمیان در بخش های رودبار الموت شرقی و غربی به همراه سیردان در طارم سفلی از نعمت گاز طبیعی برخوردار شدند و به دنبال این موضوع و با انجام عملیات گازرسانی، ۱۰۰ روستا در مناطق رودبار الموت گازدار شدند.
هم اکنون نیز طراحی گازرسانی به ۶۰ روستای دیگر آغاز شده و در حال گرفتن مجوزهای لازم هستیم و امیدواریم با همت بالای مسوولان استان به خصوص نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بتوانیم در اقصی نقاط لازم استان گاز را به مردم برسانیم.
ایرنا . در حوزه مطالبات شرکت نیز توضییحاتی ارایه دهید.
بیشترین مطالبات شرکت گاز استان قزوین به بخش صنعت و بعد خانگی مربوط است اما به لحاظ آنکه ما در حوزه صنعت با افزایش میزان تعرفه ها براساس خوراک پتروشیمی روبه رو هستیم، بخشی از مطالبات ما نیز با افزایش مواجه شد.
با توجه به اینکه نمی خواهیم، مطالبات ما باعث توقف یک واحد تولیدی باشد به دادن اخطاریه بسنده کرده ایم اما این انتظار را داریم که واحدهای تولیدی با فروش محصولات خود، مطالبات این شرکت را حتی به صورت قسطی پرداخت کنند.
مطالبات سال گذشته شرکت گاز در حوزه صنعت ۳۵ میلیارد تومان بود اما الان ۱۳۵ میلیارد تومان شده و در بخش خانگی نیز این میزان از ۱۰ میلیارد تومان سال گذشته به ۲۰ میلیارد تومان در سال جاری رسیده است.
منابع این شرکت نیز از محل داخلی آن تامین می شود و اگر بتوانیم مطالبات خود را به موقع دریافت کنیم در آن صورت رقم های خوبی برای توسعه عملیات گازرسانی به استان تعلق می گیرد و با توجه به اینکه سالانه حدود ۲۰۰ میلیارد تومان در پروژه های عمرانی استان هزینه می شود، این میزان اعتبارات بسیار سنگین است و با توجه به تورم موجود، هزینه های اجرایی ما را نیز همه ساله افزایش می یابد.
در سال ۹۵ هزینه گازکشی به هر خانه حدود هشت میلیون بود اما الان این میزان به ۳۰ میلیون تومان رسیده و شاید به مرز ۴۵ میلیون تومان هم برسد.
نظر شما