سید سعید زاهد زاهدانی سهشنبه در گفتگو با ایرنا اظهار کرد: برای اینکه شاهد خروجی و بازدهی خوبی از عملکرد دستگاههای اجرایی کشور باشیم بایستی کل ساختارها را متحول کنیم. در حال حاضر نیاز به شکل گرفتن یک انقلاب اداری در دستگاههای اجرایی کشور داریم و تا زمانی که این انقلاب اداری ایجاد نشود ما نمیتوانیم ادعا کنیم که از روحیه جهادی و شیوه مدیریتی سردار سلیمانی برای ساماندهی دستگاههای اجرایی بهره بردهایم.
دستگاههای اجرایی نیازمند تغییر و تحول در شیوه مدیریت
عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز ادامه داد: دستگاههای اجرایی بدون ایجاد تغییر و تحول در سیستم اداری، نمیتوانند با روحیه جهادی به فعالیت بپردازند و با ادامه دادن روش کنونی خود به مصرفکننده تبدیل میشوند و این راه منجر به افزایش فساد در این مجموعهها خواهد شد.
زاهدانی افزود: شیوه مدیریتی در کشور با الگوبرداری از فعالیتهای دستگاههای اجرایی در کشورهای اروپایی و آمریکایی شکل گرفته است. میتوان گفت چهار ستون این الگوبرداری در حکومت پهلوی تنظیم شده و در همان دوره بسط یافته و حتی تحولاتی در آن ایجاد شده است.
وی اضافه کرد: هرچند که این نوع ساختار در شیوه مدیریت دستگاههای اجرایی در نظام جمهوری اسلامی ترمیم و تلاش شده تا این قوانین مطابق با نیاز جامعه شکل بگیرد اما مروری بر چهل سال گذشته نشان میدهد که هر جا خواستهایم در این چارچوب عمل کنیم با شکست مواجه شدیم و به کارگیری این شیوه نه تنها منجر به رفع نیازهایمان نشده بلکه توقعات و نیازهای بیشتری را در بین عموم مردم و به ویژه کارمندان دستگاههای اجرایی ایجاد کرده است.
شیوه کنونی مدیریتی در دستگاههای اجرایی کشور بر اساس نظام سرمایهداری غرب
زاهدانی بیان داشت: از آنجا که شیوه مدیریتی دستگاههای اجرایی کشور بر اساس نظام سرمایهداری تنظیم شده است، این دستگاهها همواره نیازمند به تزریق اعتبار و اعمال نظارت دقیق بر روند بهرهگیری از این اعتبارات هستند.
این استاد جامعه شناس گفت: بررسی عملکرد دستگاههای اجرایی در طول سالهای اخیر و افزایش فساد اداری در این سالها نشاندهنده این است که ما نتوانستیم نظارت دقیقی بر روی عملکرد دستگاههای اجرایی داشته باشیم.
وی عنوان کرد: شیوه مدیریتی سردار سلیمانی وَرای سیستم و نظام سرمایهداری حاکم بر کشور است و اگر شهید سپهبد قاسم سلیمانی اقداماتش را با رویکردهای مبتنی بر این سیستم انجام داده بود هیچگاه نمیتوانست خصوصیات بارز و درخشندگیهای شخصیتی خود را بروز دهد.
او یادآور شد: شهید قاسم سلیمانی ساختار مدیریتی و سازماندهی جدیدی را طراحی کرده است و از طریق این شیوه مدیریتی توانسته زبانزد عام و خاص شود و در جامعه نورافشانی کند. البته ما در گذشته هم شاهد جلوههایی از این نوع مدیریت در جامعه بودهایم. به عنوان مثال جهاد سازندگی در سالهای اولیه پس از انقلاب این خط مشی مدیریتی را تا حدود زیادی به کار گرفت و توانست روستاها را ظرف مدت کوتاهی آباد کند.
زاهدانی بیان کرد: بدون شک دستاوردها و پیشرفتهای کشور در دوران پس از انقلاب محصول ساختارهایی ورای ساختار تحمیل شده غرب است و طی این سالها افرادی مانند سردار سلیمانی وارد میدان شدند و شیوههای جدید مدیریتی را ایجاد کردند. هر جا که از نظام سرمایهداری غرب استفاده کردیم در نهایت فساد، زیادهخواهی و ناامیدی حاصل شده است.
وی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب گفت: طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب، روحیه جهادی و انقلابی جوانان ثروت عظیمی برای کشور به شمار میرود و نیاز است روحیه انقلابی جوانان را احیا کنیم. با وجود اینکه در کشور از انبوه جوانان با روحیه انقلابی بهره میبریم اما ساختارهای موجود در سیستم اداری کشور موجب تلف شدن این ظرفیتها و دلسردی و ناامیدی جوانان شده است.
ضرورت تئوریزه کردن سبک مدیریت سردار سلیمانی
زاهدانی اضافه کرد: بهرهگیری از منش و عملکرد سردار سلیمانی کمک شایانی به شکوفایی این روحیههای جهادی و انقلابی میکند. برای تحقق این امر مهم نیاز به تئوریزه کردن سبک مدیریتی سردار سلیمانی داریم و تئوریزه کردن سبک مدیریت و سازماندهی ایشان هم باید توسط متخصصین و افراد باتجربه در حوزه علم مدیریت و جامعهشناسی سازمانها صورت بگیرد.
این استاد دانشگاه گفت: سبک مدیریتی سردار سلیمانی می بایست به صورت علمی ارائه و به شیوه کاربردی به جامعه و جوانان انقلابی عرضه شود تا جوانان بتوانند روحیه و تلاش جهادی خود را بروز بدهند.
زاهدانی یادآور شد: برای بهرهگیری از مدیریت جهادی سردار سلیمانی باید اندیشههای این شهید بزرگوار تئوریزه شود. نباید تنها به شعار دادن اکتفا کنیم بلکه باید تمام تلاش خود را به کار بگیریم تا مشی مدیریتی، شیوه عملیاتی و روش زندگی سردار سلیمانی که مطابق با سبک زندگی ائمه اطهار است در جامعه جاری و ساری شود.
استاد دانشگاه شیراز افزود: شهید قاسم سلیمانی را در دنیا مرد میدان عمل میدانند. لذا برای پرورش و تربیت این روحیه در میان جوانان به عنوان مسئولان آینده کشور میتوانیم نوع آموزش و کتابهای درسی مربوط به دوران دبستان تا دانشگاه و مطالب آموزشی ارائه شده در کلاسهای بازآموزی را بر اساس نظریهپردازی از سبک زندگی و شیوه مدیریتی قاسم سلیمانی تنظیم کنیم.
پرورش انسانهای انقلابی توسط نظام تعلیم و تربیت
زاهدانی بیان داشت: نظام تعلیم و تربیت وظایف خود را بر اساس اهداف و آرمانهای انقلاب انجام نمیدهد و انسانهای انقلابی تربیت نمیکند. در واقع انسانهای انقلابی تاکنون در مکتب روحانیت انقلابی پرورش یافتهاند. اگر بخواهیم این امر را تعمیم دهیم باید نگرش تربیت افراد انقلابی را در ساختارهای رسمی آموزش کشور ترویج دهیم.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز عنوان کرد: هرچند که گفتو گو با همرزمان و افرادی که از نزدیک با سردار سلیمانی دیدار داشتهاند و خاطرات و سخنان ناگفته از شخصیت و روحیه این شهید بزرگوار دارند، حُکم درد دل را دارد و بسیار خوب است اما این خاطرات و گفتهها تا زمانی که توسط متخصصان نظریهپردازی نشود و در قالب فرمولی قابل تعمیم و تدریس، به مردم جامعه آموزش داده نشود تأثیرات عملی و اجرایی در رفتار جامعه نخواهد داشت. ما باید تلاش کنیم تا از این گفتارها به فرمولی از شیوه مدیریت و سازماندهی سردار سلیمانی دست یابیم.
لزوم ایجاد تغییر در نظریههای مدیریتی متخصصان با بهرهگیری از زندگی سردار قاسم سلیمانی
وی گفت: هرچند انجام اقداماتی به منظور متحول شدن افراد و ایجاد تأثیر عاطفی در مردم و افزایش گرایش جوانان نسبت به سردار سلیمانی کار بسیار پسندیدهای است اما کافی نیست و اثر اجتماعی قابل توجهی نخواهد داشت. در واقع متخصصان هم باید تحت تأثیر شخصیت و اقدامات این شهید قرار بگیرند و نظریههای مدیریتی و سازماندهی خود را تغییر دهند.
زاهدانی اضافه کرد: در حال حاضر تجربههای کسب شده از میدان جنگ در دهه شصت و چگونگی انجام عملیات در این دوران به عنوان متن درسی در مؤسسات و دانشگاههای افسری کشور تدریس میشود و این تجربیات منجر به پیشرفت نظامی کشور و تبدیل شدن ایران به یکی از قدرتهای بزرگ جهان شده است. بنابراین سبک زندگی سردار سلیمانی هم باید تبدیل به متن درسی برای متخصصان، دانشآموزان و دانشجویان شود.
استاد دانشگاه شیراز اعلام کرد:ما معتقد هستیم که شهید سلیمانی زنده است. لذا هماکنون هم از روحیه انقلابی ایشان بهرهمند هستیم و آثار وجودی این شهید در جامعه هویدا است اما نباید از روحیه سردار سلیمانی تنها برداشت عاطفی شود و این روحیه محدود به الگوگیری ما از این شهید در بخش اخلاقی و عاطفی باشد بلکه باید با افزایش ظرفیت دریافت خود تجلی وجود ایشان را در بخشهای مختلف تکثیر کنیم.
به گزارش ایرنا، صبحگاه جمعه ۱۳ دیماه ۱۳۹۸ سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در حمله آمریکاییها در فرودگاه بغداد به شهادت رسید.
در این حمله همراه با سردار سلیمانی، ابومهدی المهندس فرمانده حزب الله عراق و قائم مقام بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) و شمار دیگری از رزمندگان عراقی به شهادت رسیدند.
حمله فوق به دستور مستقیم رییس جمهوری سابق ایالات متحده صورت گرفت.
از دهم تا شانزدهم دیماه به عنوان هفته مقاومت و ۱۳ دی روز شهادت سردار قاسم سلیمانی در تقویم کشور روز جهانی مقاومت نامگذاری شده است.
گفت و گو از فرزانه قنبر دزفولی
نظر شما