به گزارش روز سهشنبه ایرنا از سازمان بورس و اوراق بهادار، این مجموعه از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا انتهای آذر ماه، اقدام به انتشار ابلاغیههایی از جمله دستورالعمل «نحوه حضور و اعمال حق رای به صورت الکترونیکی در مجامع عمومی شرکتهای ثبت شده نزد سازمان»، رویه افشای پیشبینی عملکرد از سوی شرکتهای تولیدی پذیرفته شده، افشای جزئیات زمین و ساختمان توسط ناشران، الزام ناشران اوراق بهادار به ارائه جدول تحلیل حساسیت سود (زیان) هر سهم و جزئیات هزینه های انرژی به منظور فراهم کردن حضور حداکثری فعالان بازار سرمایه در مجامع و افزایش شفافیت اطلاع رسانی ناشران کرده است.
بر اساس ماده (۲) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران، مهمترین اهداف سازمان بورس و اوراق بهادار، ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارای اوراق بهادار و نظارت بر حسن اجرای قانون مذکور در راستای حمایت از حقوق سرمایهگذاران است.
نظارت بر افشای صورتهای مالی و اطلاعات با اهمیت ناشران
برپایه این گزارش، ماموریت «مدیریت نظارت بر ناشران»، نظارت بر افشای صورتهای مالی و اطلاعات با اهمیت ناشران، با هدف رعایت قانون و مقررات مربوطه در راستای ارتقای سلامت و شفافیت در اطلاعات و فعالیت ناشران است. همچنین نظارت بر موسسات حسابرسی معتمد و ارتقای گزارشگری مالی در سطح بازار سرمایه کشور از اصلیترین وظایف این مدیریت است که مطابق با قانون بازار اوراق بهادار این مهم انجام میشود.
۳۲۳۷ نظارت مستمر بر افشای اطلاعات در آذر ماه
مطابق بند ۱۸ ماده ۷ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران یکی از وظایف سازمان بورس اوراق بهادار، «بررسی و نظارت بر افشای اطلاعات بااهمیت توسط ناشران ثبت شده نزد سازمان» است. در این راستا، هر ناشری که مجوز انتشار اوراق بهادار خود را از سازمان دریافت کرده، مطابق ماده ۴۵ قانون بازار مکلف است حداقل مواردی مانند صورتهای مالی سالیانه حسابرسی شده، صورتهای مالی میاندورهای شامل صورتهای مالی ۶ ماهه حسابرسی شده و صورتهای مالی سه ماهه، گزارش هیات مدیره به مجامع و اظهارنظر حسابرس، اطلاعات اثرگذار بر قیمت اوراق بهادار و تصمیم سرمایهگذاران را طبق دستورالعمل اجرایی که توسط سازمان تعیین خواهد شد، به سازمان ارائه کند.
در این راستا، دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان در تاریخ سوم مرداد ۱۳۸۶ مورد تصویب هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفت و مقرر شد اطلاعات یادشده به همراه اطلاعات تکمیلی مورد درخواست سازمان در بازههای زمانی مقرر در دستورالعمل فوق الذکر از طریق سامانه کدال مورد اطلاعرسانی قرار گیرد که این امر توسط کارشناسان مدیریت نظارت بر ناشران کنترل میشود.
تا پیش از سال ۱۳۹۴، اطلاعات پیشبینی سود شرکتها به سازمان بورس اوراق بهادار ارسال می شد و کارشناسان واحد مدیریت نظارات بر ناشران، پس از بررسی اطلاعات مزبور، این گزارشها را با انتشار بر سامانه کدال به اطلاع عموم سهامداران میرساندند.
از تیرماه ۱۳۹۴ این روش تغییر کرد؛ اطلاعات مزبور توسط خود ناشران اوراق بهادار و بهطور مستقیم بر سامانه کدال قرار میگرفت. از دی ماه ۱۳۹۶ و مطابق با دستورالعمل جدید سازمان بورس، افشای اطلاعات پیشبینی به صورت اختیاری همراه با ارائه گزارش تفسیری شد و از این تاریخ دیگر ناشران الزامی به انتشار گزارش پیش بینی نداشتند.
مدیریت نظارت بر ناشران در دوره یک ماهه منتهی به ۳۰ آذر ماه سال جاری، سه هزار و ۲۳۷ بررسی اطلاعات در حوزههای یادشده، داشته است.
در راستای نظارت بهتر بر عملکرد ناشران و حمایت از حقوق سهامداران در مجامع، همکاران مدیریت نظارت بر ناشران بهصورت مستمر در مجامع شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران حاضر می شوند. در آذر ماه سال جاری، تعداد ۵۷ مجمع اعم از عمومی عادی سالیانه، عادی بطور فوق العاده و عمومی فوق العاده با حضور آنها برگزار شده است.
بازدید از ناشران بورسی در راستای بهبود تعامل
در راستای آشنایی با فرایندهای تولید، وضعیت پروژههای در دست بهرهبرداری و بررسی مسائل و مشکلات واحدهای تولیدی بازدیدهای موردی از ناشران اوراق بهادار بهعمل می آید. این امر سبب بهبود تعامل سازمان و ناشران در رعایت قوانین و اصلاح امور شده است. در این خصوص در آذر ماه دو مورد بازدید از شرکتهای بورسی انجام شده است.
ارسال گزارش به منظور دریافت نظر کارشناسی
با توجه به تعامل مستقیم همکاران ادارات نظارت بر ناشران در طی سال با ناشران اوراق بهادار گاهی مواردی مشاهده شده که مورد توجه حسابرسان و بازارسان قرار نگرفته یا در خصوص رویدادهای مالی اختلاف نظرهایی در خصوص نحوه رعایت استانداردهای حسابداری پیش آمده است که این امر سبب تهیه و ارسال گزارشها به اداره حسابرسی و گزارشگری مالی به منظور دریافت نظر حرفهای و اقدام براساس آن صورت می گیرد.
لازم به توضیح است، اداره حسابرسی و گزارشگری مالی دارای ۳ کمیته تخصصی و فنی شامل کمیته پذیرش و نظارت بر موسسات حسابرسی، کمیته نظارت بر گزارش های موسسات حسابرسی معتمد و کمیته استانداردها و آموزش است که متشکل از صاحبنظران حرفه حسابداری و حسابداری ایران است.
۷ درخواست تغییر در ارتباط با مفاد اساسنامه ناشران
براساس ابلاغ اساسنامه نمونه ناشران ثبت شده نزد سازمان در سنوات گذشته و تغییرات اساسنامه مذکور با توجه به قوانین و مقررات جدید، ناشران اوراق بهادار اقدام به بهروز رسانی اساسنامه خود میکنند.
همچنین مطابق ماده ۵۶ اساسنامه نمونه ابلاغ، هرگونه تغییر در مفاد اساسنامه منوط به تائید سازمان بورس و اوراق بهادار است.
در این راستا عمده تغییرات در مفاد اساسنامهها مربوط به تغییرات مذکور و تغییر در موضوع فعالیت و افزودن انتشار اطلاعیه دعوت به مجمع عمومی در سامانه کدال (به عنوان روش الکترونیکی مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار) است.
در همین راستا، طی آذر ماه، هفت گزارش صادر شده در خصوص تغییر در مفاد اساسانامه ناشران به مدیریت نظارت بر ناشران مخابره شده است.
ارسال ۱۳ گزارش تخلف به واحد حقوقی سازمان
در آذر ماه تعداد ۱۳ مورد گزارش تخلفات به واحد حقوقی ارسال شده است. در راستای این گزارشها اعضای هیات مدیره ناشران فراخوانده شده بهمنظور پاسخگویی در کمیته تخلفات حاضر شده و در صورت عدم پذیرش دلایل آنها، آرا مربوطه از جمله تذکر و درج در پرونده و اعمال جریمه نقدی برای آنها صادر شده است.
نظر شما