پیشنهاد اجرای مطالعات جامع عدالت و پیشرفت در نشست دانشگاه شیراز
عکس از آرشیو / دانشگاه شیراز

شیراز- ایرنا- سومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی فصل تحول با موضوع گفتمان دولت سیزدهم، عدالت و پیشرفت در حوزه فرهنگ، آموزش عالی و تعلیم و تربیت، صنعت، سلامت و مدیریت و حکمرانی در شیراز برگزار شد و با طرح پیشنهاد اجرای مطالعات جامع عدالت و پیشرفت همراه بود.

به گزارش ایرنا، استاد دانشگاه شیراز و رئیس مرکز تحول در علوم انسانی و اجتماعی چهارشنبه در این نشست گفت: دکتر رئیسی رئیس جمهور کشورمان در نخستین روزهای ریاست جمهوری خود به این مطلب اشاره کرد که دانشگاه‌ها اتاق فکر دولت هستند و این سلسله نشست‌ها کوششی در جهت مشورت دهی دانشگاهیان به دولت است.
سید سعید زاهد زاهدانی افزود: طبق نظریه پردازی رهبر معظم انقلاب امروز در مرحله دولت سازی اسلامی قرار داریم و انقلاب و نظام اسلامی به جایگاهی رسیده که هیچ دولت و قدرتی نمی‌تواند تعرضی به جمهوری اسلامی داشته باشد و چه بخواهند و چه نخواهند این نظام را پذیرفته‌اند.
وی ادامه داد: در دولت سازی اسلامی، دستگاه حکمرانی و کسانی که جامعه را مدیریت می‌کنند و ساختارهایی که می خواهد جامعه را مدیریت کنند باید اسلامی شوند.
او اظهار داشت: پس از اسلامی شدن دولت و اسلامی شدن مدیریت‌ها، اقتصاد و نهادها است که جامعه اسلامی می‌شود.
استاد دانشگاه شیراز بیان کرد: امروز اگر مظاهری در جامعه مشاهده می‌کنیم که دل متدین و انقلابی‌ها را به درد می آورد علتش این است که دولت اسلامی هنوز استقرار پیدا نکرده  و الان مرحله استقرار دولت اسلامی است و پس از آن جامعه اسلامی شکل می‌گیرد و پس از آن هم سبک جامعه اسلامی قوام پیدا می‌کند و به تمدن نوین اسلامی تبدیل می‌شود.
زاهد زاهدانی افزود: الان باید تحول در ساختارهای دولت توسط اندیشمندان جامعه در حوزه و دانشگاه شکل بگیرد و بنابراین امروز فصل تحول در دستگاه ‌های اجرایی و استقرار دولت اسلامی است.
او بیان کرد: در بحث عدالت اجتماعی، علم جامعه شناسی ابزار مدیریت اجتماعی ما برای مدیریت است، یعنی باید جامعه را علمی اداره کنیم.
رئیس مرکز تحول در علوم انسانی و اجتماعی گفت: علم جامعه شناسی که از جامعه غرب صادر می‌شود نمی‌تواند مشکلات ما را حل کند و اگر این تبیین و تحول اتفاق نیافتد طبیعی است که ابزار کاملی برای اجرای منویات اجتماعی خودمان نخواهیم داشت، بنابراین تحول در رشته جامعه شناسی یکی از موارد مهمی است که باید اتفاق بیافتد.
وی گفت: دولت سیزدهم می تواند گام اصلی را برای اسلامی شدن بردارد و این پتانسیل را دارد.

عدالت در تحقق کمال و پیشرفت جامعه نقش بی بدیل دارد
استاد تمام دانشگاه شیراز هم گفت: عدالت در ابعاد گوناگون فردی و اجتماعی آن در تحقق کمال و پیشرفت جامعه نقش بی بدیلی دارد.
رحمت‌الله مرزوقی افزود: عدالت محور اصلی و اساسی حیات است و پیشرفت و اعتلا بدون عدالت غیر ممکن است.
وی ادامه داد: تحول و پیشرفت جامعه منوط به تحقق عدالت است و موجب پیشرفت، وفاق، همبستگی و مانع گسست و ناپایداری می‌شود.
او افزود: توسعه فرهنگ، توسعه اخلاق، و رشد و شکوفایی استعدادها تنها در سایه عدالت محقق می‌شود و می‌توان گفت که بین عدالت و پیشرفت رابطه متقابل وجود دارد و هر دو بسیار ترکیب دقیقی دارند.
مرزوقی گفت: ما باید در تبیین مفهوم عدالت یک رویکرد سیستمی داشته باشیم، به این معنا که به مفهوم آن به عنوان یک سیستم معرفی نگاه کنیم و رویکرد سیستمی به تمامی ابعاد عدالت و پیشرفت داشته باشیم چرا که انتزاع ابعاد عدالت از یکدیگر امری غیر اصولی است و همه باید در یک آرایه هماهنگ مورد توجه قرار دهیم.
وی، ضمن ارائه پیشنهاد انجام یک طرح جامع مطالعاتی عدالت و پیشرفت افزود: که پژوهشکده تحول علوم انسانی دانشگاه شیراز آمادگی دارد که در صورت موافقت ریاست جمهوری این طرح را عملیاتی کند.
مرزوقی افزود: امیدواریم دولت عدالت و پیشرفت سیزدهم بتواند این هدف بلندمرتبه عدالت و پیشرفت را که یک آرمان فراجناحی و آرمان نظام جمهوری اسلامی است را محقق کند.

تحقق جریان عدالت در کشور منوط به درست بودن الگوی حکمرانی است
استاد دانشگاه پیام نور شیراز و رئیس بسیج اساتید استان فارس نیز گفت: اگر الگوهای حکمرانی ما درست نباشند جریان عدالت نمی‌تواند تحقق یابد.
محسن جاجرمی زاده افزود: مکاتب مختلف بشری امروز تعاریف مختلفی از عدالت دارند و آنرا برابری یا آزادی معنا می‌کنند.
وی ادامه داد: اگر الگوهای حکمرانی ما در عرصه های مختلف بر اساس تناسبات ولایت حقه نباشد، بحث عدالت را تا حدی می‌توانیم محقق کنیم و اگر نتوانیم الگوهای مدیریتی را شکل دهیم قدرت تحقق عدالت را پیدا نخواهیم کرد.
او اظهار داشت: مردم باید بازیگر اصلی اقامه عدل باشند چرا که در طراحی الگوهای حکمرانی جایگاه مردم بسیار وسیع است.
جاجرمی زاده گفت: در سه حوزه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی باید بتوانیم به تحقق عدالت جریان دهیم.
او افزود: در سیاست هم باید مردم سالاری دینی را در مقابل قدرت متمرکز شرق و غرب مادی تعریف کنیم و در شیوه‌های حکمرانی فرهنگی نیز به همین شکل ساختارهای غیر متمرکز مردمی را در نهادهای تعلیم و تربیت در مقابل ساختارهای متمرکز غربی و شرقی طراحی کنیم.

شکل گیری عدالت و پیشرفت در نظام سلامت عزم همگانی می‌طلبد
رئیس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت هم گفت: طبیعتا تحقق عدالت و پیشرفت در نظام سلامت به تنهایی و بدون مشارکت دیگر بخش‌ها ممکن نیست.
کامران باقری لنکرانی افزود: ما در کشور شاهد حرکت‌های مختلف در جهت‌های مختلف هستیم، ما حرکت منظومه‌ای نداریم و نبود این حرکت و دستورهای متناقض باعث شده که کشتی انقلاب و حکمرانی در کشور دچار آشوب هایی شود.
وی ادامه داد: باید به سمتی برویم که این پارو زدن‌ها در یک جهت و مسیر باشد.
او اظهار داشت: همه دنبال این هستند که کارهای روزمره فعلی را درست انجام دهند در حالی که نیاز داریم کارهای متفاوت بهتری انجام شود که در بحث سیاستگذاری ممکن است صحبت‌های خوبی بشنویم اما تا این سیاستگذاری‌ها به برنامه ریزی تبدیل نشود در این روزمرگی خواهیم ماند.
باقری لنکرانی بیان کرد: دولت سیزدهم کار خود را با یک سرمایه اجتماعی خوب شروع به کار کرد و نیازهای کنونی و اطمینان به اینکه می‌شود بخشی از این نیازها را رفع کرد، امید زیادی را در جامعه ایجاد کرد و اعتماد به کارگزارن و مسئولان نیز رخ داد.
وی افزود: اگر درست اقدام نکنیم این سرمایه اجتماعی می‌تواند به بدهی اجتماعی تبدیل شود و این فاجعه خواهد بود و باید در مسیر حفظ سرمایه اجتماعی حرکت کنیم.
او ادامه داد: تجربه افراد در مواجه با نظام سلامت انتظارات آنها را شکل می‌دهد که باید توجه کنیم ظرفیت‌هایی وجود دارد و باید به نیازهای واقعی فکر کنیم و نه نیازهای اعلامی.
رئیس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت افزود: ممکن است خواسته ها با نیازهای واقعی تطبیق نداشته باشد و تمرکز باید بر نیازهای واقعی باشد.
باقری لنکرانی بیان کرد: دنیا با روندهای مهمی در بخش سلامت رو به رو است، جهانی شدن، تغییرات ساختار جمعیتی، الگوهای بیماری، اقتصاد سلامت، فناوری های نوین همه ابر روندهایی هستند که سلامت را در دنیا و کشور ما تحت تاثیر قرار می‌دهند و اگر ما بی توجه به این ابرروندها باشیم دچار مشکل خواهیم شد.
او افزود: کشور ما هم‌اینک با سالمندی مواجه هست و هرچند که تلاش هایی برای جوانی جمعیت شده اما سالمندی یک واقعیت است که باید برای مواجه با آن آماده باشیم.
وی گفت: بیماری ها صرفا یک اتفاق بیولوژیک نیستند و اغلب ریشه های اجتماعی دارند و اگر ما در مقوله سلامت به ریشه‌های اجتماعی موضوع توجه نکنیم و صرفا شاخه ها را ببینیم و به ریشه ها بی توجه باشیم اقدامات ما به نتیجه مطلوب نخواهد رسید و بیماری مکرر در جامعه باز تولید خواهد شد.
رئیس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت افزود: بحث عدالت و توسعه با هم تفاوت دارند، نیازهای مختلف باید پاسخ های متفاوت بگیرند و پاسخ یکسان در مقابل نیازهای متفاوت باعث مشکلات و حتی تبعیض های بیشتری می‌شود.

جمیله علم‌الهدی عضو هیات علمی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی تهران و همسر رئیس جمهور دیگر سخنران این نشست بود. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha