به گزارش خبرنگار ایرنا در پویش "خجالت نداره" که با حمایت سازمان نظام پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد و شهرداری این شهر از اول دی ماه در محل پارک ملت این شهر آغاز شده است و به مدت یک ماه ادامه دارد مشاورههای روانشناسی و روانپزشکی رایگان با هدف انگزدایی از بیماران اعصاب و روان به مراجعان ارائه میشود.
رییس سازمان نظام پزشکی مشهد در این خصوص گفت: همه ما نسبت به بیماریهای جسمی حساس هستیم و به خاطر آن اقدامات مختلفی همچون آزمایشهای مکرر را انجام میدهیم اما به طور معمول از بیماریهای روحی روانی که وابسته به بعد روانی هستند غافل هستیم.
دکتر علیرضا صداقت طی سخنانی در بازدید از این کمپین افزود: این در حالی است که بیماریهای روحی و روانی اغلب میتوانند مسایل جسمی ما را تحت تاثیر قرار دهند و ایجاد بیماری کنند که به آن بیماریهای " روان تنی" گویند یعنی مسایل روحی ما منشا بیماری جسمی خواهند بود.
وی اضافه کرد: در این کمپین و در مرحله نخست که آشنایی با کمپین است به خوبی مردم را راهنمایی میکنند، در مرحله دوم غربالگری اولیه است و افراد مشکوک به مشکلات روحی و روانی تشخیص داده شده و به مختصصان روانشناس و روانپزشک ارجاع داده میشوند.
رییس سازمان نظام پزشکی مشهد با بیان این که کمپین "خجالت نداره" حرکت بسیار خوبی است که امیدواریم به صورت مستمر ادامه داشته باشد گفت: امید است بتوانیم این اقدام را با همکاری شهرداری مشهد و شورای شهر در فرهنگسراهای شهر با ارائه خدمات مشاوره انجام دهیم و این در حالی است که با شرایط اقتصادی و فاجعه کرونا مسایل روانی گاه بیشتر از مشکلات جسمی نمود پیدا میکند.
صداقت افزود: مسایل روحی و روانی هنگامی که درمان نمیشوند یا توسط فرد انکار میشوند به مسایل جسمی تبدیل میشوند که این موضوع گاهی تشخیص افتراقی را سخت میکند یعنی فرد برای آن مشکل جسمی به متخصصان متعدد مراجعه کرده و درمانهای مختلفی انجام میدهد در حالی که عامل آن بیماریهای روانی بوده است.
رییس بخش مراقبتهای ویژه بیماران کرونا در بیمارستان امام رضا(ع) مشهد درمورد نقش امید و روحیه خوب در درمان کرونا گفت: در مواردی که بیمار و خانوادهاش از کرونا میترسند اوضاع بدتر میشود و آن قدر این مساله مهم است که همکاران ما متوجه شدند که هر چه بیمار امیدواری بیشتری داشته باشد یا کمتر ترسیده باشد بهتر میتواند به شرایط غلبه کند.
صداقت با اشاره به این که در قرارگاه مبارزه با کرونا در خراسان رضوی کمیته حمایت روحی روانی از کارکنان و بیماران داریم افزود: تحمل شرایط روحی حاکم در پاندمی کرونا به ویژه در زمانهای اوجگیری برای کادر درمان ما بسیار سخت بود. علی رغم این که تصور میشد که برای کادر درمان فوت بیماران عادی است اما اصلا این طور نیست.
وی ادامه داد: ما با بیمارانمان زندگی میکنیم بهبودی آنها لحظه شادی ماست و از دست دادن بیمار، بدترین لحظات ما را رقم میزند، به طوری که گاه تا مدتها درگیر آن میشویم. البته شرایط سخت پاندمی اجازه نداد شاید سرویس مشاوره و رواندرمانی به طور فرد به فرد که مدنظر ماست انجام شود اما با تهیه محتواهای آموزشی در فضاهای مختلف اطلاعرسانی در این خصوص انجام شد.
رییس بخش مراقبتهای ویژه بیماران کرونا در بیمارستان امام رضا(ع) مشهد گفت: در حوزه حمایت روحی و روانی از کارکنان نیز برنامههایی انجام شد و اولین گروهی که مورد حمایت قرار گرفت کارکنان بخش مراقبتهای ویژه بودند، این آموزشها تاثیر خوبی هم داشت اما با شروع پنجمین اوجگیری کرونا که تمام همت دانشگاه به سمت درمان و کنترل این اوجگیری رفت این برنامه کمرنگ شد اما در جلسات اخیر بر راهاندازی مجدد این فعالیتها تاکید شد و امیدواریم با برنامه مدونی که تدوین شده تمام گروههای کادر درمان تحت پوشش برنامه مشاوره روان درمانی قرار بگیرند.
۳۰ درصد مبتلایان کرونا به اختلالات روانی دچار می شوند
مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: طبق تحقیقات انجام شده ۳۰ درصد از مبتلایان به کرونا در کشورمان به اختلالات روانپزشکی دچار میشوند و در این گونه بیماران ابتلا به اختلالات روانپزشکی که اضطراب و افسردگی شایعترین این اختلالات به شمار میرود بلافاصله پس از بهبودی ایجاد میشود.
دکتر محمد رضا فیاضی بردبار مهمترین علایم افسردگی را شامل احساس افسردگی، استرس، تغییر در خواب، تغییر در اشتها، تردید در تصمیمگیری، لذت نبردن از زندگی و تفکر خودکشی عنوان کرد.
وی با بیان این که اختلال افسردگی بیشترین بار بیماریها را در بین زنان کشورمان به خود اختصاص داده است ادامه داد: اختلالات افسردگی در بین مردان ایرانی پس از تصادفات و سوانح و اختلالات قلبی و عروقی بیشترین بیماریها به خود اختصاص داده است.
عضو هیات علمی گروه اعصاب و روان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت:تحقیقات نشان داده است که به طور میانگین هر بیمار دچار اختلال روانپزشکی در کشورمان از زمان بروز اولین علایم در او تا زمان مراجعه اش به درمانگر حدود هفت سال طول میکشد که این مدت طولانی، درمان را سخت تر کرده و مشکلات بیشتری در بیماران ایجاد میکند.
دکتر فیاضی افزود:راههای درمان در بیماران مبتلا به علایم اضطراب و افسردگی ناشی از کرونا شامل داشتن استراحت منظم، خواب کافی، سبک زندگی سالم تر، تفکر خلاقانه، بهبود تغذیه برای از بین بردن ضعف بدن، بازسازی فکری، مثبت نگری و پرهیز از دریافت اخبار منفی است و در مواردی که شدت علایم در حد اختلال است ضرورت دارد از درمانگران تخصصی کمک گرفته شود.
وی در خصوص لزوم "تاب آوری" در بین افراد جامعه اظهار کرد: تاب آوری زمانی معنا می یابد که مشکل، مزمن و طولانی شده است تا در شرایط سخت مانند دوران شیوع کرونا بتوان سلامت خود را حفظ کرد.
مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تابآوری به معنای ظرفیت بازگشتن از دشواری مستمر و توانایی در ترمیم خویشتن است و کسانی می توانند به لحاظ روانی سالم بمانند که ظرفیت تابآوری بیشتری دارند.
فیاضی با اشاره به راهکارهای افزایش تاب آوری در بین افراد جامعه افزود: انعطاف پذیری، به رسمیت شناختن، شناخت و بروز هیجانات و عواطف، اعتماد به نفس آدمها در مواجهه با چالشها، داشتن ارتباطات و توانایی در برقراری ارتباطات، تاب آوری افراد را افزایش می دهد.
وی ادامه داد: افرادی که در دوران کرونا عزیزانشان را به دلیل این بیماری از دست دادند نیز شرایط سختی را تحمل و سپری کردهاند چرا که در آن دوران اجازه برپایی مراسم سوگواری برای تخلیه احساسات و هیجانات نداشتند و همچنین دیگران به دلیل ترس از ابتلا به کرونا از آنها دوری میکردند.
لزوم ارائه خدمات مشاوره روان در فرهنگسراهای مشهد
نایب رییس کمیسیون خدمات شهری بهداشت سلامت و محیط زیست شورای شهر مشهد هم در این زمینه گفت: در مدیریت شهری از برگزاری برنامههایی مانند پویش "خجالت نداره" حمایت میکنیم و طبق مذاکرات انجام شده امیدواریم در آینده نزدیک به صورت آزمایشی، ارایه خدمات مشاوره در یکی از فرهنگسراهای مشهد راهاندازی شود.
فاطمه سلیمی ایجاد بستر ارایه خدمات مشاوره روانشناسی در مشهد مقدس را ضروری خواند و افزود: در دوران کرونا به خاطر قرنطینههای مکرر، پرهیز از برگزاری برنامههای گروهی و جمعی، کاهش سطح مراودات و تعاملات افراد و فوت اعضای خانواده نیاز به ارائه خدمات مشاوره روانشناسی بیش از پیش احساس میشود.
وی با اشاره به مطالبه مردمی از فرهنگسراها در خصوص ارائه خدمات مشاوره ادامه داد: در مباحثی چون تربیت فرزند، مشاوره خانواده و مشاوره ازدواج تقاضاهای مکرر برای ارائه خدمات از سوی مردم داریم که امیدواریم با توسعه تعاملات با دانشگاه علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی مشهد بتوانیم به صورت سازماندهی شده این خدمات را در فرهنگسراها عرضه کنیم.
او افزایش دسترسی مردم به مراکز ارائه خدمات روانشناسی در مشهد را وظیفه مدیریت شهری خواند و ادامه داد: هر چه قدر میزان دسترسی مردم به خدمات افزایش یابد ما در حل مسایل بعدی شهر موفق تر خواهیم بود به عبارتی علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد یعنی قبل از بروز طلاق، اعتیاد باید مشکلات روانی و افسردگی چارهاندیشی شود.
نظر شما