به گزارش ایرنا، براساس اعلام مسوولان و مردم محلی کُنارک قریب به پنج هزار نفر از اهالی این شهر که در محلههای قدیمی سکونت داشتند بر اثر بارش باران امکان دسترسی به امکانات ضروری زندگی در محل خانه خود را ندارند و نیروهای جهادی متعددی از نهادهای مختلفی همچون جمعیت هلال احمر، نیروی دریایی ارتش در کنارک، پایگاه دریایی امام علی (ع) سپاه پاسداران چابهار، چندین تیم امدادی از منطقه آزاد چابهار، نیروی هوای ارتش و سپاه پاسداران کُنارک درحال خدمترسانی به مردم هستند تا کارِ تخلیه آب از منازل مسکونی هرچه سریعتر به اتمام برسد.
به گفته نیروهای مردمی و جهادی مستقر در کُنارک، گسیل کردن تجهیزاتی همچون پمپهای کفکِش با دِبی بالا برای شتاب در تخلیه آب باران از کوچهها و خانهها ضروری است و میطلبد خیران و مسوولان در سطوح استانی و ملی توجه ویژهای به این موضوع مهم داشته باشند چراکه محلههای قدیم کُنارک نسبت به محلات جدید در سطح پایینتر و یک گودی واقع شدهاند و همین موضوع باعث تجمع آبهای سطحی ناشی از باران در این مکانها شده است.
همچنین کنارک بهواسطه خاک نفوذناپذیری که دارد نمیتواند بیش از پنج میلیمتر آب را در خود جای دهد و درواقع زمین این شهر کشش لازم برای جذب بیش از ۱۸۰ میلیمتر آب را ندارد. نکته قابل تامل دیگر اینکه بسیاری از این محلهها دارای کوچههای باریک و با عرض خیلی کم هستند و همین موضوع، روند کمکرسانی را با کُندی مواجه کرده است.
ورود آب به این خانهها به همین دلیل است که این منازل از سطح کوچهها هم پایینتر هستند و آب به راحتی به داخل آنها هدایت شده است. درمجموع طبق اعلام گروههای جهادی و امدادی، اولویت با تخلیه آب از خانهها و محلات است تا مردم بتوانند به روند عادی زندگی خود برگردند چراکه بسیاری از مردم به هر دلیلی حاضر نیستند خانههای خود را ترک کنند و در مکانهای اسکان اضطراری مستقر شوند پس از اینکه اعلام میشود اولویت با تخلیه آب و تمیز کردن خانههای مردم است کاملا منطقی و درست به نظر میرسد.
یکی از شهروندان کنارک به خبرنگار ایرنا گفت: این شهر در بارشهای پنج تا ۱۰ میلیمتری دچار بحران میشود حال اینکه طی ۲۴ ساعت بیش از ۱۸۰ میلیمتر باران به خود دیده و این اتفاق همه را متحیر کرده است و درواقع انتظار چنین بارشی آنهم پس از ۲۰ سال را نداشتیم.
یکی دیگر از اهالی کنارک اظهار داشت: حجم بارشها به قدری زیاد بود که بعد از گذشت ۲ ساعت از پایان بارش باران، هنوز از سقف خانه ما آب به داخل کوچه میریخت.
سرهنگ محمد نوذری فرمانده پایگاه دریایی امام علی (ع) نیروی دریایی سپاه چابهار که نیروهایش از روز گذشته درحال تخلیه آب منازل مردم هستند اعلام کرد که در شرایط فعلی اولویت با تخلیه آب و اسکان مردم در خانههای خودشان است و برای اینکه کار تخلیه آب زودتر انجام شود به موتورپمپهای کفکِش بیشتری نیاز است. وی همچنین عنوان کرد: کمکهای دیگری هم در بحث تامین پتو و پوشاک و همچنین بستههای غذایی برنامهریزی شده است که در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
فیلم/
البته ساعاتی قبل هم علیرضا شهرکی مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان، منصور بیجار معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار، عبدالرحیم کُردی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار به همراه عبدالغفور هوت فرماندار کنارک و جمعی از مسوولان استانی و شهرستانی از محلههای دچار آبگرفتگی این شهرستان بازدید کردند و روند خدماتدهی و کمبودها را از نزدیک مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند. پیگیریهای لازم برای تقویت نیروی انسانی و تامین تجهیزات مورد نیاز در دستور کار قرار گرفت.
اما تصور کنید حجم بارشها در چه حدی بوده که پس از دو روز هنوز خیابانها، کوچهها و خانههای شهر کنارک با بحران آبگرفتگی مواجه هستند و این درحالی است که از روز گذشته هوای این شهر سردتر شده و مردم به امکانات ضروری دیگری همچون پتو، پوشاک و البسه و مواد غذایی و کنسرو نیاز دارند.
در کنار این موارد باید اشاره کنیم به بارشها و سیلاب سال ۹۸ که بیش از ۲ هزار خانوار در جنوب سیستان و بلوچستان امدادرسانی شدند اما میزان بارشهای آن سال نصف بارشهای ۴۸ ساعت گذشته بود و این یعنی تدابیر پیشگیرانهای برای مهار روانآبها اتخاذ و عملیاتی شده است اما شواهد نشان میدهد که این شهرستان را باید ویژهتر از هر منطقه دیگری دید چون خاکش توانایی جذب آب ندارد.
در هرصورت تلاش نیروهای جهادی و امدادی همچنان ادامه دارد و اطلاعیههای هواشناسی مبنی بر ورود سامانه بارشی دیگری از فردا و پس فردا در این شهرستان، نگرانی بیشتری در بین مردم و گروههای امدادی و جهادی ایجاد کرده است و باید هرچه سریعتر و قبل شروع بارندگیهای بعدی، تخلیه آب از همه محلهها انجام و برای جلوگیری مجدد از ورود آب به خانههای مردم اقدامی جهادی و عاجل انجام شود.
بررسیهای میدانی حاکی از این است که خیابانهای اصلی که حجم کمتری از آب را در خود جای داده بودند تخلیه شده و فروشگاههای مهم و نانواییها در حال ارائه خدمات هستند اما مشکل آبگرفتگی در محلههای قدیمی همچنان وجود دارد و اینطور که روابط عمومی فرمانداری کنارک اعلام کرده است دستگاههای کفکِش بزرگتری در راه کنارک است و امید میرود با ورود دستگاههای جدید و همت نیروهای مردمی، جهادی و امدادی تخلیه آب از منازل مردم تا فردا صبح به اتمام برسد اما باید ببینیم این امکانات تا چه ساعتی به دست نیروهای امدادی میرسد.
همچنین منصور بیجار معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری سیستان و بلوچستان در جلسه ستاد مدیریت بحران کنارک از آمادگی تصویب مصوباتی در راستای تخصیص بودجه برای ساماندهی مدیریت شهری کنارک خبر داده است تا در آینده شهر کنارک با چنین مسائلی مواجه نشود.
وی در بحث تامین ماشینآلات سنگین برای رفع مشکل کنارک به طور اساسی هم اعلام آمادگی کرد.
عبدالغفور هوت نیز لحظاتی قبل در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بعد از فروکش کردن بارندگی، امدادرسانی به مردم آغاز شد و تاکنون چهار جلسه مدیریت بحران برای پیگیری بهتر امور و هماهنگیها درجهت امدادرسانی بهتر و مطلوب تشکیل شده است.
وی از همه مسوولان دستگاههای اجرایی و نیروهای نظامی و انتظامی و نیروی دریایی و هوایی، گروههای مردمی و جهادی و همچنین سازمان منطقه آزاد چابهار برای کمک به مردم در بحث بارندگی قدردانی کرد و افزود: متاسفانه خاک شهر کنارک نفوذپذیری لازم را ندارد و تا زمانیکه آبهای سطحی جمع آوری نشود تا چندین هفته و شاید بیشتر با آبگرفتگی مواجه خواهیم بود.
وی بسیج نیروی انسانی و دستگاههای اجرایی برای جمع آوری آبهای سطحی، اسکان بیش از ۱۰۰ خانوار توسط جمعیت هلال احمر و توزیع یکهزار و ۳۰۰ پرس غذای گرم توسط سپاه شهرستان کنارک به محلههای دچار آبگرفتگی، دیدار و بازدیدهای مختلف از سطح شهر، سرکشی از مردم، تخصیص پمپ آب برای خالی کردن آب از منازل را از مهمترین خدمات در کنارک بعد از بارندگی ۴۸ ساعت گذشته عنوان کرد.
به گفته فرماندار کنارک نیاز اصلی مردم جمعآوری آبهای سطحی با پمپهای قوی و تامین مواد غذایی و پوشاک و پتو است.
لازم به ذکر است که "حسین مدرس خیابانی" استاندار سیستان و بلوچستان نیز صبح امروز اعلام کرد: چهار محله در کنارک دچار آبگرفتگی شدید است که تیمهای مربوطه مشغول تخلیه آب از معابر و منازل مسکونی هستند.
وی تصریح کرد: مرخصی و ماموریت همه مدیران مربوطه لغو شده و اعزام تمامی امکانات و تجهیزات به شهرهای جنوب سیستان و بلوچستان با جدیت در حال انجام است.
"محسن حیدری" مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز گفته است، شهر کنارک در حالیکه بیشترین مقدار بارش را در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۳۸۶ به میزان ۱۲۱.۲ میلیمتر به خود دیده بود، تا روز شنبه ۱۱ دیماه ۱۴۰۰ با افزایش ۵۶ درصدی، میزان بارشهایش به ۱۸۹ میلیمتر رسید که از بدو تاسیس ایستگاه بارانسنجی این شهر بیسابقه بوده است.
هماکنون آسمان کُنارک صاف تا قسمتی ابری و بارش باران به صورت مقطعی و پراکنده ادامه دارد.
شهرستان کنارک همجوار سواحل مکُران در حدود ۶۵۰ کیلومتری جنوب زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان واقع شده است.