چشم‌انداز دیپلماسی اقتصادی تهران-اسلام‌آباد و لزوم مبارزه با تاثیرات تحریم

اسلام‌آباد- ایرنا- سخنرانان گردهمایی مجازی روابط ایران و پاکستان با تاکیدبر ظرفیت‌های دوهمسایه برای مقابله با تبعات تحریم و پیشبرد همکاری‌های منطقه‌ای، خواستار تقویت تجارت به ویژه در مرزهای مشترک و گام‌های موثر طرف پاکستانی برای بهره برداری از توانمندی ایران در حوزه انرژی و حمل و نقل منطقه‌ای شدند.

به گزارش روز شنبه ایرنا، وبینار «روابط ایران و پاکستان: چشم‌انداز همکاری‌های اقتصادی و اجتماعی» به اهتمام اندیشکده مطالعات منطقه‌ای (IRS) در اسلام‌آباد با حضور سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان، دیپلمات‌ها، اساتید دانشگاهی و تحلیلگران امور سیاسی پاکستان برگزار شد.

دکتر «قمر چیما» از دانشگاه ملی زبان‌های نوین در اسلام‌آباد (LUMS) به عنوان مجری برنامه بر ضرورت همکاری نزدیک ایران و پاکستان در حوزه دیپلماسی اقتصادی تاکید کرد و افزود: تهران به عنوان همسایه و کشور برادر اسلامی مهم نقش بسزایی برای صلح و ثبات در منطقه ایفا می‌کند.

«سید محمدعلی حسینی» سفیر ایران در پاکستان به عنوان سخنران اصلی این برنامه مجازی گفت: جمهوری اسلامی ایران و پاکستان با داشتن اشتراکات فرهنگی، قومی، مذهبی و داشتن بهترین روابط مسالمت آمیز طی سالیان طولانی و نیز برخورداری از ظرفیتها و پتانسیلهای اقتصادی فراوان، می‌توانند مکمل و تامین کننده نیازهای یکدیگر در عرصه‌های مختلف اقتصادی، تجاری و بازرگانی باشند. اصل همسایگی، برخورداری از مرز مشترک طولانی، ویژگی‌های ژئوپلتیکی،  (که من معتقدم پاکستان دروازه ورود به آسیا و ایران دروازه ورود به اروپا می‌باشد) ، موجب شده دو کشور همسیاه ناگزیر از همکاری متقابل باشند.

وی افزود: اصل اساسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی اصل طلایی «اول همسایگان» است و در این زمینه جمهوری اسلامی پاکستان یکی از اولویت‌های اصلی توسعه مناسبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. ویژگی و امتیازات هر یک از دو کشور در زمینه‌های اقتصادی، عامل دیگر پیوند دهنده بازارهای دو کشور است که در صورت درک درست از شرایط جاری، می‌تواند عاملی برای توسعه بیش از پیش مناسبات دوجانبه باشد.

چشم‌انداز دیپلماسی اقتصادی تهران-اسلام‌آباد و لزوم مبارزه با تاثیرات تحریم

حسینی اظهار داشت: اگر پاکستان کشوری متقاضی انرژی است، ایران سرشار از آن است. اگر ایران کشوری گرفتار خشکسالی است و به برنج و محصولات کشاورزی نیاز دارد، پاکستان منبعی سرشار از این محصولات است. بنابراین، سوال مهم این است که چقدر باید منتظر بمانیم تا این پتانسیل بزرگ فعال شود و مردم ما نتیجه همکاری ما را ببینند؟

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور مهم در بازار انرژی دنیا، آماده است توان و ظرفیت‌های مازاد خود در این زمینه را با کشور جمهوری اسلامی پاکستان به اشتراک بگذارد. ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم در زمینه تولید و استخراج نفت، دارنده دومین ذخایر گازی دنیا و برخورداری از ۸۰ هزار مگاوات ظرفیت تولید برق آماده است نیازهای انرژی کشور دوست و برادر پاکستان را در هر سطحی تامین نماید. اگرچه ما ملاحظات بین المللی و منطقه‌ای را درک می‌کنیم اما برخورداری از نعمت انرژی را حق همه مردم دنیا به ویژه مردم خوب پاکستان می‌دانیم.

توسعه مناسبات اقتصادی و بازرگانی؛ مهم‌ترین ماموریت پیش رو

سفیر کشورمان ادامه داد: با توجه به هدف گذاری مقامات بلندپایه ایران و پاکستان مبنی بر ارتقای حجم مبادلات تجاری به ۵ میلیارد دلار، باید تلاش‌های مضاعفی برای دستیابی به این راهبرد از سوی دو طرف صورت گیرد. شناسایی ظرفیت‌های بالقوه و حل موانع و مشکلات موجود می‌تواند کمک شایانی به ما برای رسیدن به این هدف نماید.

وی گفت: در حال حاضر حجم روابط تجاری ایران و پاکستان با توجه به ظرفیتهای دو کشور، کمتر از حد انتظار است که البته یکی از مهمترین عوامل آن، نبود مناسبات بانکی میان دو کشور است. لذا یکی از اولویت‌های مهم در موضوع توسعه مناسبات اقتصادی دو جانبه، می‌بایست برقراری روابط بانکی میان دو کشور باشد. این موضوع در کنار سایر اقدامات اعتمادساز از جمله نهایی‌سازی موافقت نامه تجارت آزاد می‌تواند ما را در رسیدن به این ماموریت مهم یاری کند. ما امیدواریم در بیست و یکمین نشست کمیسیون اقتصادی مشترک در پایان زمستان جاری، مهمترین مسائل پیش رو مورد توافق قرار گیرد و به افزایش حجم مناسبات اقتصادی کمک کند.

توسعه ترانزیت؛ نوید بخش آینده روشن در مناسبات دوجانبه

حسینی افزود: توسعه همکاری‌ها در حوزه حمل و نقل و ترانزیت، پیشران توسعه روابط اقتصادی و تجاری کشورها محسوب می‌شود، لذا این موضوع در روابط و مناسبات دوجانبه ایران و پاکستان نیز نقش برجسته‌ای دارد. با توجه به اصل همسایگی و مرز مشترک طولانی، خوشبختانه ایران و پاکستان در چهار حوزه حمل و نقل زمینی، ریلی، دریایی و هوایی در حال همکاری می‌باشند. با توجه به اهمیت این بخش، لازم است دو کشور با رفع مشکلات موجود، نهایت بهره برداری را از این زیرساخت‌ها به عمل آورند.

وی گفت: ایران و پاکستان با توجه به موقعیت ممتاز جغرافیایی، نقش برجسته‌ای در اتصال آسیا و اروپا داشته و توسعه زیرساخت‌های ترانزیتی دو کشور از این منظر مهم ارزیابی می‌شود. براساس توافقی که از سوی وزرای حمل و نقل کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی صورت پذیرفت، قطار باری استانبول – تهران – اسلام‌آباد که موسوم به قطار اکو نیز می‌باشد، از ماه گذشته فعالیت خود را آغاز کرده و هواپیمایی پاکستان نیز پروازهای خود را به ایران از سر گرفته است و این خبر خوبی برای دو ملت بزرگ ایران و پاکستان است.

تاثیر منفی تحریم‌ها بر روابط دوجانبه

سفیر ایران در پاکستان اظهار داشت: متاسفانه تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران شرایط بسیار دشواری را برای مردم به وجود آورده و همزمانی این پدیده شوم با همه گیری ویروس کرونا شرایط را برای تامین دارو و مواد غذایی مورد نیاز مردم دشوارتر کرده است. اما تحریم‌های ایالات متحده یکجانبه بوده و کاملاً از دستورکار بین المللی خارج است.

وی تاکید کرد: هیچ قانون و مشروعیتی در پشت این یکجانبه گرایی وجود ندارد و بسیاری از کشورها شهامت خود را برای متوقف کردن آن نشان داده‌اند. برای مثال اخیرا جمهوری عراق معافیت‌های ویژه‌ای برای همکاری اقتصادی و تجاری با ایران از جمله واردات برق از ایران دریافت کرده است.

همکاری‌های تهران و اسلام‌آباد در حوزه طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین موسوم به طرح «سیپک» ، صنعت گردشگری، مقابله دو کشور با پدیده کرونا، همکاری در حوزه‌های مدیریت شهری، مشارکت شهرهای ایران و پاکستان برای توسعه پایدار، همکاری در حوزه‌های علمی و دانشگاهی، همکاری در حوزه‌های فرهنگی، هنری و ورزشی و تعاملات منطقه‌ای از دیگر محورهایی بود که سفیر کشورمان بر لزوم گسترش آن تاکید کرد.

چشم‌انداز دیپلماسی اقتصادی تهران-اسلام‌آباد و لزوم مبارزه با تاثیرات تحریم

در ادامه این وبینار ژنرال «عبدالقیوم خان» رئیس سابق گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان در مجلس سنای این کشور با اشاره به سابقه درخشان دوستی دیرینه و تعاملات تاریخی دو کشور، گفت: تهران همواره در کنار ملت‌های مظلوم جهان از جمله مردم فلسطین ایستاده و به صدایی قوی علیه رژیم غاصب صهیونیستی تبدیل شده است.

وی افزود: آمریکا به رغم آگاهی از مشکلات پاکستان در حوزه انرژی دست به کارشکنی می‌زند و با همکاری‌های انرژی تهران و اسلام‌آباد مخالفت می‌کند، درحالی که تکمیل طرح خط لوله انتقال گاز از ایران کمک فراوانی به پاکستان برای دسترسی به انرژی آسان و به صرفه می‌کند.

نماینده سابق مجلس سنای پاکستان خواستار تجارت پایاپای این کشور با ایران، توسعه مرزهای مشترک و افزایش تبادل هیات‌های اقتصادی از جمله در حوزه پارلمان شد.

دکتر «رشید احمد خان» استاد دانشگاه و کارشناس امور سیاسی بر لزوم تبادلات فرهنگی میان ایران و پاکستان تاکید کرد و گفت: گام‌های موثر برای گسترش تجارت رسمی میان دو همسایه ضروری است. علاوه بر این توسعه ایالت بلوچستان بستگی به بهره برداری از توانمندی جمهوری اسلامی ایران در حوزه انرژی دارد و پاکستان باید در این بخش همکاری‌های دوجانبه را افزایش دهد.

خانم «رفعت مسعود» سفیر سابق پاکستان در ایران نیز با مهم برشمردن احیای قطار اکو و افزایش تعاملات منطقه‌ای میان دو همسایه، گفت: هر چند تحریم‌های آمریکا مانع در افزایش روابط اقتصادی است اما تهران و اسلام‌آباد باید از ظرفیت‌های یکدیگر برای گسترش همکاری‌ها مانند برقراری خط پروازی و سازمان همکاری اقتصادی (ECO) استفاده کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha