به گزارش ایرنا، خبرگزاری صدای افغان (آوا)به نقل از گزارش تازه سیگار اضافه کرد سقوط کابل پیش از فرار اشرف غنی و ورود طالبان به کابل برنامه ریزی شده بود.
در ادامه این گزارش اضافه شده است هزینه ۱۴۶ میلیارد دلاری آمریکا برای بازسازی افغانستان که ۸۹ میلیارد دلار آن برای آموزش و تجهیز نیروهای امنیتی بود با سقوط کابل از بین رفت .
براساس گزارش های منتشر شده ،خود طالبان هم انتظار نداشتند که چنین راحت و بدون درگیری شدید کابل را تسخیر کنند. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود (سهشنبه ۲۶ مرداد) پس از تصرف کابل اذعان کرد که «قرار بود واحدهای ما در دروازهٔ شهر باقی بمانند». ولی خروج اشرف غنی، رئیسجمهور، از کشور عملاً ستون فقرات دولت را به فروپاشی کشاند و طالبان با این توجیه که باید از هرجومرج جلوگیری کرد، وارد کابل شدند.
عملکرد ۲۰ ساله آمریکا و دولت های سابق افغانستان بجز فساد مالی و اداری ،قاچاق مواد مخدر و حملات شبانه به منازل مردم و جان باختن افراد بیگناه نتیجه ای برای مردم افغانستان نداشت.
بخش زیادی از این پول ها براساس گزارش تازه وال استریت ژورنال توسط خود آمریکاییها در چرخه فساد حیف و میل شد و بخش دیگر نیز توسط شماری از افراد در دولتهای حامد کرزی و اشرف غنی در یک چرخه فساد از بین رفته است.
براساس گزارش منابع خبری ، "عبدالسلام رحیمی" رئیس اداره امور دولت محمد اشرف غنی رئیس جمهوری سابق و حمدالله محب مشاور امنیت ملی پیش از سقوط کابل به طور منظم با طالبان در تماس بوده اند.
به گفته اشرف غنی ،بسم الله محمدی وزیر دفاع پیش از سقوط کابل در تماسی گفته بود که دیگر قادر به تامین امنیت کابل نیستند و مشاور امنیت ملی نیز از قصد طالبان برای اعدام اشرف غنی سخن گفته بود.
ملاعبدالغنی برادر معاون دولت موقت طالبان با رد گفته های محب در باره اعدام اشرف غنی گفته بود برنامه اعدام غنی در دستور کار طالبان نبود و وی نیز مانند دیگر مقامات مانند عبدالله عبدالله و حامد کرزی شامل عفو عمومی می شد.
بسم الله محمدی نیز پس از مصاحبه اشرف غنی واکنش نشان داد و گفت که از برنامه فرار محمداشرف غنی اطلاعی نداشت و بالگردهای وی را هنگام پرواز از کاخ ریاست جمهوری از پنجره وزارت دفاع مشاهده کرده است اما هنوزهم نمی دانست که رئیس جمهوری فرار کرده است تا اینکه فرمانده نیروی هوایی از فرار وی به ازبکستان اطلاع داده است.
بدبینانهترین پیش بینیهای سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس نیز سقوط نظام جمهوری در افغانستان را در ۱۵ آگوست پیش بینی نکرده بود.
برخی مقامهای طالبان هم گفته بودند که آنها هم انتظار سقوط زودهنگام را پیش بینی نکرده بودند و به همین دلیل بدون برنامه وارد کابل شدند و هرج و مرجی رخ داد.
برخی منابع دیگر هم در رسانههای افغانستان به نقل از منابع خارجی نوشته بودند که سقوط نظام توسط افراد پنهان طالبان در درون دولت اشرف غنی رخ داده است.
اشرف غنی در گفت وگوی ویژه با یک رسانه خارجی گفته است که اشتباه من اعتماد به آمریکا و شرکای بینالمللی بود.
نظر شما