رسانههای کشور هجدهم دی۱۴۰۰ به موضوع حذف برخی از تیم های فوتبال ایران از لیگ قهرمانان آسیا پرداختند و اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبههایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از آنها رصد میشود.
رسانههای اصولگرا
وزیر سابق ورزش پاسخگو باشد!
روزنامه کیهان در گزارشی با اشاره به اعلام رسمی AFC (کنفدراسیون فوتبال آسیا) مبنی بر حذف دو تیم فوتبال استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا، نوشت: بررسی دلایل حذف سرخابیها از لیگ قهرمانان آسیا نشان میدهد، اصلی ترین مشکل این دو باشگاه که باعث صادر نشدن مجوز حرفهای آنها شد، مالکیت مشترک بوده است.
کنفدراسیون فوتبال آسیا دیروز جمعه به صورت رسمی از حذف تیمهای استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا و رد درخواست باشگاه گل گهر خبر داد. به این ترتیب ایران در فصل ۲۰۲۲ لیگ قهرمانان آسیا تنها دو نماینده یعنی فولاد خوزستان و سپاهان اصفهان را خواهد داشت.
خودمان استقلال و پرسپولیس را جدی نمیگیریم
در بخشی از یادداشت منتشر شده در روزنامه کیهان آمده است: اظهار نظرهایی است که از سوی مسئولان ورزش کشور خاصه از سوی وزیر محترم ورزش مطرح شده است. در اظهار نظرهای آقای سجادی نکات قابل تامل و مهمی مطرح شده است که در جای دیگری به آن پرداخته شده است. در میان این صحبتها این نکته برای ما خیلی جالب و قابل توجه بود که ایشان میگوید در نامه به دبیرکل کنفدراسیون آسیا ضمن قول حل مشکلات این دو تیم تاکید کردهایم «مسئولان فوتبال آسیا نباید ازکنار این دوتیم یعنی استقلال و پرسپولیس به سادگی عبور کنند...هر چند که این اتفاق رخ نداد و روز جمعه کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرد استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا حذف شدهاند.» با این حال از یک طرف باعث خوشحالی است که آقای سجادی بر خلاف اسلاف خود به ویژه این آخری، جایگاه مهم این دو تیم را میداند و میشناسد و در این باره به کنفدراسیون هم تذکر میدهد و از طرف دیگر موجب تاسف میشود برای اینکه اگر آسیا نباید از کنار این دوتیم به راحتی عبور کند، پس چرا خود ما و مسئولان ورزش از کنار این دو تیم بارها به راحتی عبور کرده و به جای حل قطعی مشکلات و سروسامان بخشی به آنها، به اقدامات سطحی برای رفع تکلیف مبادرت کرده و چون فرزند سرراهی با آنها برخورد کردهاند!؟
جرایم AFC در انتظار فوتبال ایران
روزنامه وطن امروز در گزارشی به بررسی دلایل حذف سرخابیها از لیگ قهرمانان آسیا پرداخت و نوشت: اصلیترین مشکل این ۲ باشگاه که باعث صادر نشدن مجوز حرفهای آنها شد، مالکیت مشترک بوده است.
کنفدراسیون فوتبال آسیا اقدام به حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان ۲۰۲۲ کرد و حالا باید منتظر جرایم دیگری برای آنها بود. شاید خبر حذف به اندازه کافی برای هواداران استقلال و پرسپولیس ناراحتکننده باشد اما فقط همین خبر نمیتواند پایان ماجرا باشد. فدراسیون فوتبال در شرایطی اقدام به صدور مجوز حرفهای برای استقلال، پرسپولیس و همچنین گلگهر کرد که هیچکدام از این ۳ باشگاه شرایط دریافت این مجوز را نداشتند. فدراسیون فوتبال ۲ سال پیش در کمیته انضباطی AFC بابت صدور مجوز حرفهای غیر واقعی ۱۲۰ هزار دلار جریمه شد که پرداخت ۴۰ هزار دلار آن الزامی و۸۰ هزار دلار آن برای ۲ سال تعلیقی بود. حالا ۲ سال به پایان نرسیده که فدراسیون فوتبال بار دیگر مرتکب تخلفی مشابه شد و این بار برای ۳ باشگاه مجوز حرفهای صادر کرد، در حالی که هیچکدام از آنها صلاحیت دریافت مجوز را نداشتند. پرونده صدور مجوز حرفهای استقلال، پرسپولیس و گلگهر از سوی فدراسیون فوتبال به دبیرخانه کمیته انضباطی و اخلاق AFC ارسال شده است. نقش این کمیته بسیار تعیینکننده خواهد بود که میتوان جریمه مجدد فدراسیون فوتبال و حتی سنگینتر را با توجه به تکرار تخلف، قطعی دانست و باید دید در قبال ۳ باشگاه چه اتفاقی رخ خواهد داد. در صورتی که مشخص شود استقلال، پرسپولیس و گلگهر با ارائه اسناد خلاف واقع قصد داشتهاند فدراسیون فوتبال و AFC را برای دریافت مجوز حرفهای خود فریب دهند، مسلما باید منتظر تبعات آن هم باشند؛ تبعاتی که میتواند از جریمه نقدی که حداقل محکومیت است آغاز شود و تا محرومیت از حضور در لیگ قهرمانان آسیا که محکومیتی سنگین خواهد بود، ادامه پیدا کند. این محرومیت احتمالی هم فراتر از لیگ قهرمانان ۲۰۲۲ خواهد بود که این تیمها فرصت حضور ندارند و میتواند منجر به محرومیت آنها از حضور در فصلهای آینده شود. وزارت ورزش و جوانان به عنوان متولی ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس و فدراسیون فوتبال به عنوان متولی فوتبال کشور و مسؤول نظارت، بررسی و صدور مجوز حرفهای، اکنون وظیفه دارند وضعیت را برای سالهای آینده آماده کنند. حتی در صورت محرومیت استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان سال ۲۰۲۳ یا بیشتر از آن، باید شرایطی فراهم شود که هواداران ۲ تیم بار دیگر سرخورده نشوند و این بار ریسمانشان حتی به مو هم نرسد، چه رسد بخواهد پاره شود.
فوتبال جراحی سخت میخواهد
روزنامه جوان در یادداشتی به لزوم اصلاحات در فوتبال اشاره کرد و نوشت: تصمیمی که البته میتواند سرآغاز یک رنسانس در فوتبال ایران باشد و سبب شود یکبار برای همیشه تصمیمگیران فوتبال با واقعیت روبهرو شوند. یک حقیقت تلخ که سالها بود با دیپلماسی پسته و قالی و لابیهای سیاسی سعی کردیم آن را نادیده بگیریم و از کنار آن عبور کنیم. شرایط تیمهای آماتوری که حداقلهای حرفهای شدن را هم ندارند با جعل مدارک، حرفهای نشان دادیم تا با ارائه تصویری غیرواقعی، مجوز حضور در لیگ قهرمانان صادر شود.
اعتراف علی کفاشیان، رئیس سابق فدراسیون فوتبال که میگوید ۱۱ سال مدارک جعلی برای گرفتن مجوز حرفهای استقلال و پرسپولیس به کنفدراسیون فوتبال آسیا ارائه میدادیم، به خوبی گویای سندسازیهایی است که با توسل به آنها سعی کردیم.
حال امروز فوتبال دو راه بیشتر پیشرو ندارد؛ راه اول اصرار بر مسیر غلط ۱۰ سال گذشته و چشم بستن بر واقعیت و اصلاح نکردن شرایط حاکم بر باشگاههایمان است، مسیری که باز هم سبب خواهد شد هر دوره به دنبال یک کجراهه برای گرفتن مجوز حرفه باشیم. کجراهههایی که امسال جواب نداد و تیمهای ایرانی را پشت در لیگ قهرمانان گذاشت. هرچند همچنان هم میبینیم که برخی نامدیران که واقعیت امروز سرخابیها نتیجه عملکرد آنهاست، اصرار بر ندیدن واقعیت و ادامه دیپلماسی خواهش و التماس برای بازگشت تیمهای ایرانی به لیگ قهرمانان دارند تا همچنان بار دیگر سال آینده هم این کابوس بالای سرمان باشد.
راه دوم که میتواند یک رنسانس در فوتبال باشد، بازگشت به مسیر درست و اصلاح شرایط باشگاهداری و رفتن به سمت حرفهای شدن با شفافیت مالی و توجه ویژه به حداقلهای زیرساختی و تیمهای پایه برای پشتوانهسازی است، مسیری که با مدیران کارنابلد امروز فوتبال نشدنی است و مدیرانی را میخواهد که به جای اصرار بر ندیدن واقعیت و جعل با واقعیت روبهرو شوند و برای از بین بردن موانع حرفهای شدن، به جراحی فوتبال بپردازند. یک تصمیم سخت که آینده فوتبال ایران را میسازد، یک آینده روشن و به دور از کابوس حذف.
بازتاب حذف استقلال و پرسپولیس در رسانههای خارجی
روزنامه ایران در گزارشی ضمن برشمردن دلایل حذف تیم های ایرانی از لیگ قهرمانان آسیا و معرفی سلطانی فر وزیر ورزش دولت قبلی به عنوان مقصر اصلی مشکلات فوتبال کشور، نوشت: پس از این اتفاق رسانههای دنیا نسبت به حذف ۳ نماینده ایران در لیگ قهرمانان آسیا واکنش نشان دادند و رسانه فرانسوی africafootunited خبر حذف ۳ نماینده ایرانی را کار کردند.
سایت یونانی politic نیز از حذف ۳ نماینده ایران از لیگ قهرمانان آسیا به دلیل عدم ثبت مجوز حرفهای نوشت. فرانس ۲۴ نیز خبر حذف استقلال، پرسپولیس و گلگهر را نیز کار کرد و از غیبت ۳ تیم ایرانی در لیگ قهرمانان آسیای سال ۲۰۲۲ صحبت کرد. رویترز نیز از رسیدن فولاد به طور مستقیم به لیگ قهرمانان آسیا پس از حذف ۳ نماینده کشورمان نوشت.
رسانههای اعتدالگرا
برای حضور در لیگ برتر مجوز ملی فوتبال ایران الزامی شد
روزنامه حمایت در گزارشی نوشت: فدراسیون فوتبال پس از سالها در نهایت یک تصمیم مهم را عملیاتی خواهد کرد.
بنا بر این طرح اگر تیمی نتواند چک لیستهای لازم را برای حضور در رقابتهای لیگ برتر را تیک بزند حق شرکت در این رقابت را نخواهد داشت. به نظر میرسد این چک لیستها شامل مسائلی مثل امکانات سخت افزاری(زمین و استادیوم) و همچنین مسائل مالی(صفر بودن حساب و نداشتن شکایت یا تضامین بانکی لازم) باشد.
به گزارش خبرگزاری ها، این خبری است که علی عالی، مشاور رئیس فدراسیون فوتبال آن را اعلام کرده است. او توضیحات کاملی در این باره دارد و از زیر و بم این طرح میگوید. طرحی که جلوتر از کلاب لایسنسینگ AFC باید در خود ایران اجرا شود تا باشگاهها برای شرکت در رقابتهای آسیایی مسئله خاصی نداشته باشند.
جرایم احتمالی
خبرآنلاین در گزارشی به قابل پیشبینی بودن حذف دو باشگاه استقلال و پرسپولیس از آسیا از مدتها اشاره کرد و نوشت: در این بین خطر بزرگی که استقلال و پرسپولیس را تهدید میکند جرایمی است که احتمال میرود به دلیل صدور مجوز حرفهای غیرواقعی برای فدراسیون فوتبال و دو باشگاه در نظر گرفته شود و ممکن است حتی دو تیم از حضور در دورههای بعدی هم محروم شوند.
حذف دو تیم استقلال و پرسپولیس خوشحالی عربستانیها به خصوص هواداران تیم الهلال را هم در پی داشته و این تیم با توجه به غیبت استقلال و پرسپولیس و چند تیم قدرتمند دیگر مثل النصر حالا شانس زیادی برای تکرار عنوان قهرمانی خود خواهد داشت. این موضوع حتی در خبرگزاریهایی چون رویترز و فرانس۲۴ هم بازتاب داشته و آنها حذف دو باشگاه پرطرفدار ایرانی از آسیایی را پوشش دادند.
رسانههای اصلاحطلب
به خاطر دروغهامان
در بخشی از یادداشت منتشر شده در روزنامه اعتماد میخوانیم: دروغ گفتیم. در تمام این سالها به ایافسی و هواداران فوتبال دروغ گفتیم و بالاخره باید یکجا تاوان این دروغها داده میشد. حالا تازه به قول معروف سر بزرگ ماجرا زیر لحاف است و با ارسال شدن پرونده دو باشگاه به کمیته انضباطی ایافسی ممکن است دو باشگاه با اتهام بزرگ جعل سند مواجه شوند. اتهامی که اگر رخ داده باشد و به اثبات برسد مجازاتهای بیشتری برای سرخابیها به ارمغان خواهد آورد.
لزوم آسیبشناسی حذف تیمها
روزنامه اعتماد در یادداشت دیگری آورده است: حذف تیمهای ایرانی به یک آسیبشناسی نیاز دارد. مشکل فقط بحث فوتبال نیست. کارشناسان ورزشی و اقتصادی به اضافه آسیبشناسان، جامعهشناسان باید این مشکلات را بررسی کنند. این بحث بسیار مهمی است که چرا کار به اینجا کشیده شده است. همه میدانند وقتی کسی شاخهای که روی آن نشسته را میبرد سقوط حتمی است. داستان فوتبال ایران شبیه همین است. متاسفانه عدهای در داخل کشور در توهم زندگی میکنند و مدام میگویند نهادهای بینالمللی نمیتوانند کاری کنند. حال نگرانی اصلی این است که فوتبال ایران از صحنه جهانی حذف نشود. اگر به قوانین بینالمللی پایبند نباشیم و نتوانیم قوانین را اجرایی کنیم آنها خیلی قاطعانه برخورد میکنند کما اینکه شاهدش هستیم. باید دانست که اظهارنظر در مورد چنین مسائلی آگاهی میخواهد و این آگاهی باید به دور از احساس باشد. در بخش مدیریتی و جامعه فوتبالی اکثر اظهارنظرها احساسی است.
میگویند آنها نمیتوانند این کار را بکنند! چرا! خیلی هم راحت انجام میدهند. سالیان دراز است که تمام پروندههامان را در ایافسی و فیفا باختیم و خسارتهای سنگینی پرداخت کردیم. علاقهمندان سرخابیها هرگاه سوال کردند که چه اتفاقی رخ میدهد؟ با همین جوابها مواجه شدند که نهادهای بینالمللی هیچ کاری نمیکنند. میگویند خاطرتان جمع باشد و قول میدهیم و... بعد وقتی فاجعه رخ میدهد پاسخگویی وجود ندارد. هرکسی که قول داده بود تقصیر را میاندازد گردن نفرات قبلی و این دردی از دردهای ما را دوا نمیکند. ای کاش کسانی که تصمیمساز هستند درک بکنند شرایط را. درک کنند شرایط را که دنیا ایران نیست که قوانینی وضع کنند و فردا عوضش کنند. این نیست که کمیته انضباطی یک رای بدهد و استیناف آن را بشکند. در نهادهای بینالمللی چارچوبها و قوانینی وجود دارد.
تاوان سندسازی داخلی
روزنامه شرق هم در یادداشتی به انتقاد از سندسازی های داخلی پرداخت و نوشت: استقلال و پرسپولیس رسما از رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا حذف شدند. این دو تیم که پیش از این چند بار در آستانه اخراج از این رقابتها قرار گرفته بودند، روز گذشته سرانجام به طور رسمی و از طریق بیانیهای که کنفدراسیون فوتبال آسیا صادر کرد از لیگ قهرمانان ۲۰۲۲ کنار گذاشته شدند. در مورد دلایل حذف این دو تیم مطرح ایرانی از رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا هم حرف و حدیث بسیار زیاد است؛ عدهای از نداشتن تیرک دروازه اضافی در ورزشگاههای دو تیم نوشتهاند و حتی در بخشی عنوان شده از آنجا که تعداد دوشها در رختکن به اندازه کافی نیست، این تیمها نتوانستهاند مجوز حرفهای را به دست بیاورند. البته اصل ماجرا پررنگتر از این شایعههاست؛ چون آنطور که مطرح شده، کنفدراسیون فوتبال آسیا قریب به ۴۰۰ صفحه ایراد از دو تیم مطرح ایران گرفته که بخشهای اصلی آن مربوط به اتفاقاتی است که چندین سال میشود در فوتبال ایران از طریق سندسازی حلوفصل میشود! دو موضوع مهم اصلی در این مورد مدیریت هزینه و مالکیت دو باشگاه است که هر دو به طرق مختلف، پیش از این دستکاری شده است.
اگرچه انتظار میرفت با خبر اخراج دو تیم مطرح ایرانی از گردونه رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا موجی از ناراحتی فضای فوتبال را دربر گیرد، ولی برخلاف انتظارات اولیه نهتنها چنین نشده، بلکه از روز گذشته که این خبر به صورت رسمی اعلام شده بسیاری از علاقهمندان به فوتبال از کنار گذاشتهشدن این دو تیم ابراز خوشحالی کردهاند. البته دلیل اصلی خوشحالی آنها این است که اگر یک سال این دو از دور رقابتها کنار بروند، بهتر است که هر سال با اما و اگر راهی این تورنمنت شوند. هرچند به غیر از فوتبالیها، بسیاری دیگر هم در فضای مجازی از این اتفاق ابراز خرسندی کرده و آن را به مدیریت بحثبرانگیز در همه موضوعات رایج در ایران ربط داده و ابراز امیدواری کردهاند حالا که یک نهادی حرفهای دو باشگاه ایرانی را نادرست خوانده، وضعیت این دو تیم مطرح ایران برای سال آینده بهتر از قبل شود.
روزنامه آرمان ملی در گزارشی به سخنان سعید آذری مدیرعامل سابق باشگاه فولاد خوزستان در خصوص حذف سرخابیها از لیگ قهرمانان آسیا پرداخت و به نقل از وی نوشت: باید به حال فوتبال کشورمان گریه کنیم اتفاقی که باید طی سالهای گذشته میافتاد امروز رخ داد نه تنها برای استقلال و پرسپولیس بلکه برای خیلی از باشگاههای لیگ برتری این اتفاق افتاده است. به قول کفاشیان رئیس سابق فدراسیون فوتبال ما ۱۱ سال به کنفدراسیون فوتبال آسیا دروغ گفتیم و بر اساس همین موضوع در سال ۲۰۰۷ کنفدراسیون فوتبال آسیا با ارسال نامهای به فدراسیون وقت فوتبال از ایران در خواست کرد تا خواستار باشگاههای خود را تغییر دهد. در همان زمان عزیز محمدی این تامه را به همه باشگاهها ابلاغ کردند که بعد از آن دیدید که سازمان لیگ شکل گرفت و اساسنامهای هم برای این موضوع ایجاد شد و فوتبال ما شکل ظاهری خود را تغییر داد و از بدنه فدراسیون فوتبال جدا شد. آذری در خصوص آغاز مسئله مجوز حرفهای توسط کنفدراسیون فوتبال آسیا عنوان کرد: بعد از آن کنفدراسیون فوتبال آسیا از همه باشگاه خواست تا در مسائل حرفهای روز فوتبال آسیا سهیم شوند که حاصل این نگاه هم این بود که هر تیمی که نتواند مجوز حرفه گری را کسب کند نمیتواند در لیگ قهرمانان آسیا شرکت کند. از زمان اعلام چنین قانونی از سوی کفندراسیون فوتبال آسیا تا کنون ۱۱ سال میگذرد و ما هیچ کاری برای به هدف رساندن استانداردهای مورد نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا انجام ندادیم. خیلی از این باشگاهها باتوجه به مدیران حرفهای که داشتند روش حرفهای را پیشه کردند، مانند فولاد خوزستان، ذوبآهن اصفهان، سپاهان اصفهان که توانستند فوتبال خود را به سمت حرفهای شدن ببرند و حرف و حدیث را هم نداشته باشند.
جمعبندی
رسانههای اصولگرا در مطالب خود به لزوم اصلاحات در فوتبال و اصلاح شرایط باشگاه داری و بازتاب این موضوع در رسانههای خارجی اشاره کردهاند. رسانههای اعتدالگرا معتقدند در این بین خطر بزرگی که استقلال و پرسپولیس را تهدید میکند جرایمی است که احتمال میرود به دلیل صدور مجوز حرفهای غیرواقعی برای فدراسیون فوتبال و دو باشگاه در نظر گرفته شود و ممکن است حتی دو تیم از حضور در دورههای بعدی هم محروم شوند. احتمال جریمههای بیشتر به دلیل اتهام جعل سند و خوشحالی برخی طرفداران به دلیل مشخص شدن تکلیف تیم ها، از موارد مورد توجه در رسانه های اصلاح طلب است.
نظر شما