به گزارش خبرنگار کتاب گروه فرهنگی ایرنا، ویلیام سیدنی پورتر معروف به اُ.هنری یکی از داستانکوتاهنویسان مشهور آمریکا بوده که داستان هایش به دلیل لطافت طبع، بازی با کلمات، شخصیتپردازی شورانگیز و پایان هوشمندانه و غافلگیرانه معروف هستند. این نویسنده در طول عمر خود بیش از ۴۰۰ داستان کوتاه نوشت که معمولاً حول چهار محور زندگی شهری به ویژه نیویورک، عشق و روابط عاشقانه، زندگی در غرب در مایه وسترن و طنز میچرخند.
جایزه ادبی اُ.هنری یکی از قدیمیترین جوایز مهم ادبی برای داستان کوتاه در آمریکاست. این جایزه از سال ۱۹۱۹ (به استثنای سال ۲۰۲۰) هر ساله به بهترین آثار داستانکوتاهنویسان معاصر اهدا شده است. داستانهای برگزیده در هر دوره از این جوایز، به صورت سالانه به همت انتشارات انکر بوکز (Anchor Books) در یک کتاب گردآوری و منتشر میشود.
زیبایی و تاثیرگذاری و سبک منحصر به فرد بسیاری از این داستانها که به صورت هفتگی در نشریات آمریکا منتشر میشد، باعث شد حدود یک دهه پس از مرگ وی، شاگردان و جمعی دوستدارانش به منظور اعتلای هنر داستاننویسی و حمایت و تشویق نویسندگان جوان در راستای داستاننویسی با موضوعات بدیع و انسانی اقدام به ایجاد جایزهای با نام وی کنند که بیش از یکصد سال قدمت دارد.
انتشارات نیستان در سالهای اخیر، مجموعه داستانهای کوتاه برگزیده جایزه اُ هنری را ترجمه و منتشر کرده و به تازگی نیز دو اثر جدید در این زمینه به چاپ رسانده است. این مجموعه طی سالهای گذشته و در بیش از ۱۰۰ مجلد از سوی انتشارات کتاب نیستان در دست ترجمه و انتشار قرار گرفته و مجموعهای از برترین داستانهای منتشر شده به زبان انگلیسی در قاره آمریکای شمالی را به مخاطبان فارسی زبان ارائه کرده است.
این داستانها هر یک به تنهایی دریچهای نو و بدیع به روی خلاقیت در نگارش داستان باز کرده و ترسیم و توصیف کننده موقعیتهای خاص انسانی و اجتماعی در جهان پیرامون ماست و موضوعات خاص انسانی مانند ترس، عشق، نفرت، جدایی، زیست جمعی و نیز برخی از مهمترین مسائل موجود در زندگی اجتماعی در عصر نگارش خود را شامل میشود.
کتاب باغ رستگاری، تازهترین اثر از مجموعه کتابهای برگزیدگان جایزه ادبی اُ. هنری است که با ترجمه زهره یاری به چاپ رسیده است، این اثر از داستانهای برگزیده این جایزه است که در سال ۱۹۸۶ منتشر شده و ۱۴ داستان کوتاه را در بر میگیرد، در میان نویسندگان این داستانها چهرههای سرشناسی چون جویس کرول اوتس، آلیس واکر و آلیس آدامز دیده میشود.
ویژگی منحصر به فرد این داستانها واقعگرایی و زاویه دید منحصر به فرد، دوری از بیان چند لایه و تکنیکال و استفاده به جا از سادهنویسی در نگارش داستان است. از سوی دیگر این داستانها در موارد زیادی قابلیت تعمیم داده شدن موقعیتهای خود به ساختارهای زیست انسانی مخاطبان خود را دارد که امری است قابل اعتنا و در خور توجه.
کتاب دختر چند فصل، نیز مجموعه از آثار برگزیده جایزه ادبی اُ. هنری در سال ۲۰۱۹ است که با ترجمه لیلا آقالو منتشر شده است.
این کتاب شامل ۱۱ داستان کوتاه است که در میان نویسندگان انگلیسی زبان آن مهاجران زیادی را میتوان دید. این کتاب با سردبیری لورا فورمن مهیا شده و او در مقدمه خود بر این مجموعه عنوان داشته که داستان کوتاه و به طبع آن آثار این کتاب به مثابه یک عرصه باز پیش روی مخاطبان خود قرار گرفته است که ممکن است سبک و سیاق نوشتاری آن برای مخاطبان داستان کوتاه در اوایل قرن بیستم و در زمان زیست اُ. هنری قابل درک نباشد.
به گفته فورمن این کتاب تلاشی است در راستای ستایش فرم اصیل داستان کوتاه که این جایزه در صدد حفظ و بیان اصیل آن بوده است.
وی در تشریح آثار این کتاب به این موضوع نیز اشاره دارد که عمده اتفاقات و چهارچوب این داستانها در قالب خانواده و تناقصات و اشکالات و کاستیهای موجود در ساختار آن روایت میشود تا بتواند شرحهای متفاوت از دلیل غیرنرمال شدن این ساختار از زاویه دیدها و در ساختارهای متفاوت بیان کند.
ویژگی منحصر به فرد دیگر این داستانها جغرافیای رخداد آن است که به واسطه حضور نویسندگان چند ملیتی در میان آنها به پهنههای مختلف جغرافیایی در زمین بسط پیدا کرده است و همین مساله آنها را مبدل به داستانهایی فرامرزی کرده است. این موضوع باعث شده تا پهنههای متفاوتی از مخاطبان بتوانند با آنها ارتباط برقرار کننده و دایره تاثیرگذاری آنها توسعه پیدا کند.
انتشارات نیستان تا کنون بیش از ۳۰ مجموعه از این داستانها را در قالب مجموعه برگزیدگان جایزه اُ.هنری منتشر کرده است.
نظر شما