به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، افزایش رفت و آمد هیاتها و برگزاری جلسات پیدرپی و فشرده در جریان مذاکرات لغو تحریمها در وین در روزهای اخیر، نشان میدهد که مسیر گفت وگوها به سمت جلو حرکت می کند و به اذعان مذاکرهکنندگان گفت وگوها کند، اما در حال پیشرفت است.
در روزهای اخیر علاوه بر دیدار مذاکره کنندگان ارشد ایران، ۱+۴ و نماینده اتحادیه اروپا، کارشناسان هیاتهای مذاکره کننده نیز با یکدیگر به رایزنی و تبادل نظر پرداختند.
بر اساس تصمیمهای اتخاذ شده در آخرین جلسه کمیسیون مشترک، بناست هیاتها جلسات را در سطح کارشناسی و دیدارهای دوجانبه و چندجانبه بین مذاکرهکنندگان ارشد کشورها در موضوعات مختلف ادامه دهند.
دیروز (دوشنبه) نیز مانند روزهای گذشته، دیدارهای دوجانبه و چندجانبه دیپلماتیک در چارچوب هشتمین دور از مذاکرات وین که با هدف رفع تحریمها برگزار میشود، جریان داشت.
علی باقری در روز دوشنبه با میخائیل اولیانوف مذاکرهکننده ارشد روسیه و همچنین مذاکره کننده ارشد چین در مذاکرات لغو تحریمها، دیدار و گفت وگو کرد.
مذاکره باقری با اولیانوف
مذاکره کننده ارشد روسیه روز دوشنبه پس از دیدار با علی باقری رئیس هیات ایرانی در وین گفت که دو طرف پیرامون موضوع رفع تحریمها در جریان مذاکرات وین بحث و تبادل نظر کردند.
میخائیل اولیانوف با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: «ما درباره طیف وسیعی از موضوعات مورد مناقشه که باید برای اطمینان از احیای برجام و لغو تحریمها حل و فصل شود، تبادل نظر کردیم.»
او در پیام دیگری از دیدارش با انریکه مورا هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام خبر داد و عنوان کرد که دو طرف در مورد راهها و ابزارهای ممکن برای تسریع روند مذاکرات و رفع تحریمها گفت وگو کردند.
مذاکره کننده ارشد روسیه همچنین به دیدار با رئیس جدید هیات آلمان خانم«جورون بلمن» اشاره کرد و افزود که مشتاقانه در انتظار همکاریهای سازنده با وی در جریان مذاکرات است.
حمایت قاطعانه چین از مطالبات ایران
مذاکره کننده ارشد چین نیز پس از دیداری نسبتا طولانی با علی باقری رئیس هیات ایرانی در چارچوب هشتمین دور مذاکرات رفع تحریمها در وین، تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران با ارائه ایدههای تازه و جامع نقش بسیار سازندهای را در گفت وگوها ایفا میکند.
وی گفت که چین قاطعانه از مطالبات منطقی ایران در زمینه فعالیتهای اتمی، مادامی که خطر اشاعه تسلیحات هستهای نداشته باشد حمایت میکند. دیپلمات چین خاطر نشان کرد که این کشور به حمایت از ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی ادامه میدهد.
مذاکره کننده ارشد کشورمان همچنین با انریکه مورا معاون دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا که هماهنگکننده گفت وگوها نیز هست، دیدار کرد.
در ادامه رایزنیهای اعضای گروه ۱+۴ در دور هشتم مذاکرات وین، دیداری میان هیاتهای ایران و روسیه با حضور روسای دو هیات در هتل کوبورگ برگزار شد.
باقری همچنین در ادامه رایزنیهای خود در روز دوشنبه با نمایندگان کشورهای اروپایی با حضور هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام در هتل کوبورگ دیدار و گفت وگو کرد.
رئیس هیات مذاکرهکننده کشورمان پیش از این گفته بود که مذاکرات با محوریت لغو تحریمها جریان دارد و موارد اختلافی موسوم به پرانتزهای باز، رو به کاهش است.
مذاکره در موضوعات چهارگانه
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته در نشست خبری هفتگی خود درباره روند این مذاکرات گفت: ایران و ایالات متحده از طریق متن مکتوب غیررسمی، نظرات خودشان را در چهار موضوع رفع تحریمها، اطمینان از رفع موثر تحریمها، تعهدات هستهای، راستی آزمایی و اخذ تضامنی که دولتی در واشنگتن توافقات بینالملل و این توافق را به سخره نخواهد گرفت، بیان کردهاند.
این دیپلمات عالیرتبه تصریح کرد: ما نه بدبینانه مذاکره میکنیم نه خوشبینانه. ما بر اساس واقعیت مذاکره میکنیم. درباره خوش بینی در مذاکرات باید با من، وزیر امور خارجه و یا آقای باقری صحبت کرده باشد و اگر کسی درباره خوشبینی ایرانیان مطلبی شنیده، اعلام کند.
وی خاطرنشان کرد: اتفاقا آنچه فضای منفی ساخته میشود شاید دقیقتر باشد؛ چون برخی طرفهای مقابل تلاش میکنند یا تلاش میکردند از فضای مذاکرات منفیسازی کنند. نه با خوشبینی مذاکره میکنیم نه با بدبینی. ما با واقع بینی و واقعنگری مذاکره میکنیم و با واقعنگری به مردم گزارش میدهیم. اگر میگوییم گفت وگوها سازنده است، تحت تاثیر دقایق و لحظات نیست؛ ارزیابی خود را به مردم عزیز میگوییم و آنچه میگویم بازتاب آن چیزی است که در وین در حال اتفاق افتادن است.
روز یکشنبه روزنامه رای الیوم به نقل از منابع ویژه گزارش داد که پس از ۹ دور طاقت فرسای مذاکرات هستهای در وین پایتخت اتریش، مذاکرات در این دور به سمت یک نتیجه قطعی پیش رفت و بنا به اطلاعات اختصاصی روزنامه، این توافق عملا حاصل شده است و تمام موانع دورهای گذشته، برطرف شد.
رایالیوم به نقل از منابع مطلع نوشت: مذاکرات در این دور به توافقی موقت به مدت دو سال رسید که مرحله راستیآزمایی و اعتمادسازی به حساب میآید که بر اساس آن آمریکا تمامی تحریمهای اعمال شده علیه ایران در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ را لغو خواهد کرد.
اما یک منبع نزدیک به تیم مذاکرهکننده ایران در گفت وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، گزارش رای الیوم درباره مذاکرات وین را تکذیب کرد و گفت: گزارش و ادعای رای الیوم، غلط و ساختگی است.
خطیبزاده همچنین درباره توافق موقت اظهار کرد: ما به دنبال یک توافق پایدار و قابل اتکا هستیم و هیچ توافقی که این دو مولفه را نداشته باشد، در دستور کار ما قرار ندارد.
وی تصریح کرد: همه باید تلاش کنیم که مطمئن شویم بازگشت آمریکا به برجام همراه با اخذ تضامین لازم و راستیآزمایی است و همچنین چرخهای از رفع تحریمها که وفق برجام باید انجام میشده، به طور موثر انجام میشود که اینها با هیچ توافق موقتی حاصل نمیشود.
بر اساس آنچه که به گوش میرسد، قریب به اتفاق هیاتهای مشارکتکننده در گفت وگوها، به رو به جلو بودن مذاکرات اذعان دارند و در صورتی که طرفهای غربی دست از مقصر نمایی ایران و تعیین ضرب الاجلهای ساختگی بردارند، زمان زیادی تا احیای توافقات سال ۹۴ باقی نمانده است.
ایران تاکید دارد هرچقدر طرف مقابل آمادگی جدیتری برای لغو تحریمها داشته باشد و اراده جدی تری برای پذیرش ساز وکارهای مد نظر جمهوری اسلامی ایران در لغو تحریمها داشته باشد، زمان دست یابی به توافق نهایی کوتاهتر خواهد شد.
مذاکرات لغو تحریمها، ششم تا نهم دیماه در وین برگزار شده و پس از یک وقفه کوتاه سه روزه به دلیل تعطیلات سال نو میلادی، در ۱۳ دیماه مجدداً در وین آغاز شده و همچنان در جریان است.
نظر شما