استفاده طولانی مدت از داروهای فشار خون به کلیه آسیب می‌رساند

تهران - ایرنا - مطالعات جدید محققان دانشگاه ویرجینیا در آمریکا نشان می‌دهد استفاده طولانی مدت از داروهای فشار خون و داروهایی که برای درمان نارسایی قلبی تجویز می‌شود، می‌تواند به کلیه‌ها آسیب وارد کند.

به گزارش روز جمعه گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری هلث، بر اساس این مطالعه سلول‌های تولیدکننده هورمون رنین مسئول آسیب به کلیه هستند. این سلول‌ها  برای دفاع از ما در برابر افت فشار خون و سلامتی بسیار مهم هستند؛ ولی در نتیجه فرآیندهایی باعث آسیب به کلیه می‌شوند. محققان در تلاشند تا نحوه آسیب این سلول‌ها به کلیه را شناسایی کنند. در قدم اول محققان باید دریابند که این سلول ها چه موادی تولید می‌کنند که منجر به رشد کنترل‌نشده عروق در کلیه می‌شود.

یک میلیارد نفر در سراسر جهان به فشار خون مزمن مبتلا هستند. بر اساس مطالعات قبلی فشار خون مزمن و شدید منجر به ضخیم شدن شریان‌ها و رگ‌های خونی کوچک در کلیه می‌شود. مطالعات جدید محققان دانشگاه ویرجینیا نشان می‌دهد نوعی سلول‌های کلیه به نام سلول‌های رنین نقش مهمی در این فرآیند ایفا می‌کنند.

این سلول‌ها به صورت طبیعی یک هورمون حیاتی به نام رنین تولید می‌کنند که نقش اصلی آن تنظیم فشار خون است. برخی تغییرات در سلول‌های رنین باعث می‌شود این سلول ها به دیواره عروق خونی کلیه حمله کنند. سپس سلول‌های رنین باعث تجمع نوعی دیگری از سلول‌ها به نام سلول‌های ماهیچه صاف (smooth muscle cells) می‌شوند که عامل ضخامت و سفتی عروق خونی است. در نتیجه خون نمی‌تواند به طور طبیعی از کلیه عبور کند.

ادامه مطالعات نشان می‌دهد داروهایی که به طور گسترده برای درمان فشار خون بالا، نارسایی و مشکلات قلبی استفاده می‌شود و مهارکننده ACE نام دارند، نیز می‌توانند به سخت شدن عروق خونی در کلیه منجر شوند. گرچه استفاده منظم از این داروها برای بیماران ضروری است، ولی باید غربالگری‌های لازم کلیه نیز به طور منظم انجام شود و علائم نارسایی کلیه جدی گرفته شود.

شایع ترین علایم نارسایی کلیه عبارتند از :
-تهوع و استفراغ
-کاهش میزان ادرار
-تورم، به خصوص در ناحیه مچ پا و دور چشم
-طعم نامطبوع در دهان و احساس بویی شبیه به ادرار در بازدم
-خستگی مزمن
-تنگی نفس
-کاهش اشتها
-مشاهده خون در ادرار
-مشاهده کف در ادرار
-ایجاد ضایعات پوستی
-کاهش حافظه

لازم است که افراد به محض مشاهده این عوامل؛ به خصوص تغییرات ادرار به پرشک مراجعه کنند. تشخیص انواع بیماری های کلیوی به کمک آزمایش خون و ادرار و سونوگرافی انجام می شود.
در صورت مراجعه زودهنگام به پزشک، بسیاری از بیماری های کلیه قابل درمان هستند ولی در صورت بی توجهی به نارسایی منجر می شوند.
نتایج این مطالعه در نشریه JCI Insight منتشر شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha