به گزارش ایرنا، امسال بخل آسمان و خشک دستی ابرها سبب شد تا ریزگردها مجال بیشتری برای جولان در آسمان بجنورد داشته باشند، مشکلی که اگر فکر اساسی برای آن نباشد رفع این آلایندگی به این سادگی ها امکانپذیر نخواهد بود.
کارشناسان و مسوولان می گویند تاکنون مشکل حادی در کیفیت هوای بجنورد پیش نیامده اما با توجه به کاسه ای بودن شهر در صورت بروز مشکل در این زمینه حل آن کار ساده ای نخواهد بود، کاسه ای بودن و شرایط توپوگرافی شهر بجنورد ایجاب می کند که توجه به منابع آلایندگی هوا بیش از پیش مورد توجه باشد باید تدبیری داشت تا هوای پاک شهر دستاویز جولان ریزگردها نشود.
حل مشکلات مربوط به آلودگی هوا در شهر بجنورد کار بسیار دشواری خواهد بود زیرا وضعیت شهر سبب ماندگاری بیشتر هوا شده و حتی وزش بادها نمی تواند هوای آلوده را جابه جا کند.
هشدار کاهش کیفیت هوای بجنورد از اوایل امسال به صدا درآمده است، کاهش بارندگی و وقوع خشکسالی سبب شد امسال شمار روزهای پاک در مرکز استان نسبت به مدت مشابه پارسال ۴۱ درصد کمتر شود.
در این میان فعالیت خودروها یکی از منابع آلایندگی هوای بجنورد است اما مسوولان می گویند آلایندگی گازی در این شهر زیاد نیست، مهم ترین عامل آلایندگی هوا و کاهش کیفیت آن گرد و غبار و ریزگردها هستند که البته کانون آن بیشتر در داخل استان است.
منشا پیدایش بخشی از ریزگردهای خراسان شمالی در سایر استان ها و نیز خارج کشور است، بخشی از گرد و غبار نفوذی به استان از دشت بزرگ قره قوم ترکمنستان هم خراسان شمالی را تحت تاثیر قرار می دهد.
کاهش بارندگی ها و وقوع خشکسالی ها سبب کاهش پوشش گیاهی مراتع و عرصه های طبیعی شده است، اکنون بستر رودخانه های خشک، زمین های تخریب و رها شده و زمین های بیابانی به عنوان کانون های گرد و غبار در استان عمل می کنند.
وقوع پدیده طوفان شن و ماسه در استانی که نگین سرسبز کشور شناخته شده و عنوان سرسبزی را یدک می کشد، بی سابقه است، اما امسال کاهش بارندگی ها و افزایش زمین های کشاورزی رها شده سبب پیدایش این پدیده شد، به طوری که طوفان در مقطعی از زمان سبب مسدود شده جاده اصلی در محور آشخانه-جنگل گلستان شد.
وجود ۶۸ هزار و ۹۱۰ هکتار کانون گرد و غبار در استان
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با اشاره به اینکه بیشترین عامل در کاهش کیفیت هوا افزایش ریزگردها و گرد و غبار است گفت: ۶۸ هزار و ۹۱۰ هکتار عرصه استان در معرض فرسایش بادی است که به عنوان کانون گرد و غبار شناسایی شده است.
حسین هراتی اظهار داشت: این عرصه های کشاورزی و یا طبیعی بیشتر در جنوب استان یعنی در شهرستان های گرمه، جاجرم و اسفراین قرار داد که میزان فرسایش پذیری آن خیلی شدید و یا متوسط است.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: خشکسالی و کاهش بارندگی ها سبب شده تا پدیده بیابان زایی شدت گیرد و وسعت بیشتری از عرصه های کشاورزی و یا طبیعی استان در معرض تبدیل شدن به بیابان باشد.
وی اظهار داشت: خشکسالی و کاهش بارندگی ها سبب شده تا پوشش گیاهی در عرصه ها کاهش یابد، علاوه بر آن چرای بی رویه و بیش از حد مراتع سبب شده تا پوشش گیاهی در عرصه ها ضعیف تر شود.
وی درباره وقوع طوفان و گردو غبار چند وقت پیش در شهرستان مانه و سملقان و نیز بسته شدن جاده آشخانه-چمن بید افزود: خشکسالی سبب شده تا کشت و کار در زمین های کشاورزی انجام نشود، کشاورزان زمین ها را رها کرده و کشت پاییزه انجام نداده اند.
هراتی خاطرنشان کرد: در حد فاصل جاده آشخانه- چمن بید و نیز در منطقه قره میدان شهرستان مانه و سملقان زمین های دیم بسیاری وجود دارد که امسال زیر کشت نرفته است.
به گزارش ایرنا وقوع طوفان و گرد و خاک در محور آشخانه-چمن بید سبب کاهش دید افقی رانندگان در این محور شد که بر این اساس این محور برای ساعاتی مسدود شد.
سرانه فضای سبز پایین است
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: ضعیف بودن پوشش گیاهی در مراتع این منطقه از دیگر عوامل ایجاد گرد و خاک است.
وی با تاکید بر توسعه فضای سبز در شهرها افزود: بر اساس اهداف ملی، سرانه فضای سبز در طول ۱۰ سال یعنی تا سال ۱۴۰۶ باید به ۱۵ سانتی متر مربع افزایش یابد اما در شهر بجنورد با توجه به شرایط حساس و توپوگرافی شهر باید زودتر از این موعد به این رقم دست یافت.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: اکنون سرانه فضای سبز در استان بسیار کمتر از هدفی است که تعیین شده است.
دودزایی اتوبوس های بجنورد
مدیر حفاظت محیط زیست بجنورد هم درباره دودزایی اتوبوس های شهری گفت: متاسفانه دودزایی اتوبوس ها در شهر زیاد است، ناوگان فرسوده است و باید نوسازی شود، بسیاری از اتوبوس ها هم معاینه فنی ندارند این در حالی است که این ناوگان بدون برگ معاینه فنی مجاز به تردد و فعالیت نیستند.
محمد خالقی اظهار داشت: بر اساس قانون هوای پاک، تکالیف دستگاه ها مشخص است و امید می رود ادارات به تکالیف خود عمل کنند، در این زمینه یکی از وظایف شهرداری ها نظارت و بررسی دودزایی اتوبوس های شهری است، در مرکز استان ناوگان اتوبوسی فرسوده و دودزا است و البته برخی از این ناوگان هم برگ معاینه فنی ندارند.
وی افزود: بارها با شهرداری و نیز نهادهای مربوط مکاتبه شده و خواستار رسیدگی به موضوع شده ایم اما هنوز شاهد تردد اتوبوس های دودزا در مرکز استان هستیم البته در سال های اخیر وضعیت بهبود یافته است.
خالقی با بیان اینکه پیش از این مصوب شد که شهرداری این شهر نسبت به معاینه فنی اتوبوس های خط واحد و رفع آلایندگی آن اقدام کند گفت: اتوبوس های دودزا یکی از منابع آلاینده هوای شهر بجنورد است که انتظار می رود شهرداری نسبت به نوسازی ناوگان و رفع دودزایی اتوبوس ها اقدام کند.
وی اظهار داشت: شمار بسیار زیادی از اتوبوس های شهرداری، معاینه فنی ندارند اما برخورد با این تخلف، تاکنون بازدارنده نبوده است و این ناوگان همچنان بدون برگ معاینه فنی، در شهر تردد دارند.
وی درباره فعالیت کارخانه آسفالت و واحد شن شویی شهرداری و نقش آنان در آلودگی هوای بجنورد گفت: یکی از اولویت های ما انتقال این واحدها به خارج از محدوده شهری است، در این زمینه بارها به شهرداری مرکز استان تذکر داده شده است اما تاکنون هدف حاصل نشده است.
مدیر حفاظت محیط زیست بجنورد افزود: در سال های اخیر پرونده مربوط به فعالیت کارخانه آسفالت شهرداری در محدوده حاج بیلر قضایی شده است اما این واحد همچنان فعال است.
وی درباره پایین بودن سرانه فضای سبز در مرکز استان گفت: اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است اما یکی از انتقاد ها در توسعه فضای سبز و درخت کاری ها، کاشت گونه های سوزنی برگ در عرصه ها است، درختان سوزنی برگ تاثیر بسیار ناچیزی در تلطیف و پاکی هوا دارند اما رویه بر این بوده است که این گونه کاشت می شود.
مدیر حفاظت محیط زیست بجنورد گفت: متاسفانه برخی مسوولان حتی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بدون توجه به این امر در توسعه فضای سبز از نهال های سوزنی برگ استفاده می کند این در حالی است که گونه های پهن برگ تاثیر بیشتری در تلطیف هوا دارند.
کاهش ۴۱ درصدی شمار روزهای پاک هوای بجنورد
کارشناس پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی هم گفت: کاهش بارندگی و وقوع خشکسالی سبب شد امسال شمار روزهای پاک در مرکز استان نسبت به مدت مشابه پارسال ۴۱ درصد کاهش یابد.
جواد عمارلو اظهار داشت: در ۹ ماه امسال مردم مرکز استان در ۵۳ روز در هوای پاک استنشاق کردند اما این آمار در مدت مشابه پارسال ۹۰ روز ثبت شده بود.
وی افزود: در ۹ ماهه امسال کیفیت هوای بجنورد در ۲۰۰ روز سالم، ۲۱ روز ناسالم برای گروه های حساس و در ۲ روز برای همه گروه ها بوده است.
عمارلو خاطرنشان کرد: در مدت مشابه پارسال کیفیت هوای مرکز استان در ۱۵۱ روز سالم و در چهار روز ناسالم برای گروه های حساس اعلام شد و در هیچ روزی برای تمام گروه ها حساس اعلام نشده بود.
کارشناس پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: ریزگردها عمده ترین علت آلودگی و کاهش کیفیت هوا در بجنورد، مرکز استان است.
بر اساس این گزارش کیفیت هوای مرکز خراسان شمالی تنها در یک نقطه سنجش می شود و تنها ایستگاه سنجش آلایندگی هوا در جوار اداره کل حفاظت محیط زیست استان قرار دارد.
خراسان شمالی در شمال شرق کشور قرار دارد و بجنورد مرکز این استان ۲۱۰ هزار نفر جمعیت دارد.
نظر شما