ممانعت دولت از بیکاری ۲هزار کارگر شرکتی خصوصی در کرمان/ماجرای کلیپ‌ اعتراضی چه بود؟

کرمان- ایرنا - فرماندار سیرجان در کرمان می‌گوید با بهره‌گیری از ظرفیت‌های محلی، امکان‌سنجی همه شرایط و از طریق اجماع اعضای شورای تامین شهرستان در هماهنگی با مدیران استان موفق شدیم از تعطیلی یک شرکت معدنی بزرگ جلوگیری کنیم و مانع بیکاری افزون بر ۲ هزار و ۱۰۰ کارگر شویم.

به گزارش ایرنا موضوع به فعالیت شرکت معدنی «تخت گنبد» واقع در محدوده شهرستان ویژه سیرجان بر می‌گردد که توانسته با ظرفیت‌سازی و سرمایه‌گذاری عظیم تاکنون میزان اشتغال مستقیم خود را به افزون بر ۲ هزار نفر برساند.

آنطور که سهراب بهاءالدینی فرماندار سیرجان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا مستقر در این شهرستان توضیح می‌دهد شرکت مذکور طی ماه های اخیر و به دنبال تداوم خشکسالی‌ها با مشکل کمبود ذخیره منابع آبی مواجه شده بود و در مرحله تعطیلی قرار داشت که پس از نظارت و بازدید میدانی از این مجموعه و منابع آبی جاری در اطراف آن در این فصل سال، جلوگیری از تعطیلی کارخانه در دستور کار قرار گرفت و اجازه ندادیم عواقب بیکاری این تعداد کارگر و تبعات اجتماعی آن رخ دهد.

وی تشریح کرد: مجوز موقت برداشت از برخی منابع آب‌های سطحی جاری در اطراف این شرکت معدنی از طریق شورای تامین و در هماهنگی با مدیران استان در بازه زمانی مشخص داده و مقرر شد که شرکت ضمن پرداخت آب‌بها، میزان مشخصی از آب برای تامین نیاز این مجتمع بردارد.

شرکت مذکور نیز اعلام کرده به دنبال تامین منابع آبی پایدار است اما تا تحقق کامل آن نیازمند تامین آب موقت از منابع سطحی اطراف است که دبی آنها در این فصل از سال بسیار بیشتر از نیاز معدن برآورد می شود؛ ضمن اینکه به علت سردسیر بودن منطقه، این ایام از سال آب های جاری مورد استفاده کشاورزی و باغداری قرار نمی‌گیرد. 

در واقع مسئولان شهرستان می‌گویند با این تصمیم هم مشکل یک مجموعه عظیم معدنی و صنعتی حل و از بیکاری افزون بر ۲ هزار کارگر جلوگیری شده و هم آسیبی به وضعیت کشاورزی و منابع آبی موجود وارد نشده است.

ماجرای توضیح شرکت چه بود؟

اما مصاحبه فرماندار سیرجان در شرایطی رخ داد که خبرگزاری ایرنا مطلع شد شرکت معدنی تخت گنبد نیز همزمان یک توضیح رسانه ای در اختیار رسانه های محلی قرار داده است؛ در آن توضیح ضمن تشریح وضعیت موجود و تلاش ها برای تامین منابع پایدار آبی، با اشاره به محتوای یک رسانه محلی با عنوان اعتراض برخی افراد به موضوع استفاده از آب های سطحی جاری در اطراف این شرکت معدنی مواردی را تشریح کرده بود که فرماندار نیز آن موارد را توضیح داد.

دادستان بر جلوگیری از بیکاری کارگران تاکید دارد

همزمان کلیپی به دست خبرنگار ایرنا رسید که در آن یک رسانه محلی با همین موضوع اعتراضی به سراغ مسئولان شهرستان رفته بود و در آن، دادستان عمومی و انقلاب سیرجان نیز بصراحت تاکید می کند که با تصمیم جمعی مسئولان شهرستان و استان از بیکاری افزون بر ۲ هزار کارگر جلوگیری به عمل آمده است.

دادستان سیرجان همچنین تاکید می کند که برای حل مشکل آب این شرکت در ادامه نیز باید کارگروهی تشکیل و به شکل اصولی برای به حل مشکل تصمیم گیری کند.

آنطور که دادستان سیرجان توضیح می دهد، در واقع مشخص می شود تصمیم برای حل مشکل کارگران تنها با رویکرد دولت گرفته نشده بوده و همه مسئولان شهرستان اشراف کامل بر وضعیت فعالیت های معدن و نیز منابع آبی موجود دارند و با اتکا به جمیع شرایط در تصمیمی همه مانع بیکاری کارگران شدند و هم نگذاشته اند لطمه ای به محیط زیست وارد شود.

ضمن اینکه مسئولان شهرستان سیرجان تاکید کرده اند هرگونه تصمیم گیری ذیل شورای تامین یا دیگر نهادهای دولتی و قانونی، بدون درنظر گرفتن صرفه و صلاح همه مسائل نبوده و نیست.

ممانعت دولت از بیکاری ۲هزار کارگر شرکتی خصوصی در کرمان/ماجرای کلیپ‌ اعتراضی چه بود؟

توضیح فرماندار و موضوع مجوز استفاده از آب های سطحی

فرماندار اما در مصاحبه خود تاکید دارد که برخی افراد که به این اقدام واکنش نشان داده اند مالکیتی هم در منطقه ندارند و مقاصد دیگری را دنبال می کنند؛ وی تصریح کرد: تامین آب و منابع آبی این معدن از بیکاری ۲ هزار کارگر جلوگیری کرد و طی مکاتبات لازم با استانداری و منابع آب استان مقررشد با پرداخت آب‌بها توسط این شرکت آب مورد نیاز معدن از طریق رودخانه اهره و به وسیله تانکر در منطقه تامین شود که متاسفانه تعداد کمی از کسانی که هیچگونه مالکیتی هم در منطقه ندارند در فرصت به وجود آمده قصد تشویش اذهان عمومی دارند و در این زمینه فعالیت می کنند.

بهاءالدینی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا با موضوع برخی کلیپ های رسانه ای با موضوع اعتراض به این رویداد، این کلیپ ها و اقدامات را «جهت دار» خواند و اقداماتی با کلیدواژه هایی مانند «نزاع» و «تاراج منابع آبی شهرستان» خواند که از نظر وی موضوعیت و مصداق ندارد و بعضی افراد بیشتر دنبال تهییج و تشویش افکار عمومی هستند زیرا مگر می شود مسئولان شهرستان و استان در تصمیم گیری های خود ملاحظات مربوط به مسائل محیط زیست یا آب شرب مردم را نداشته باشند؟

به گفته وی این تصمیم البته بتنهایی در درون شهرستان هم گرفته نشده زیرا باتوجه به اهمیت موضوع، عظمت مجموعه معدنی و شاغل بودن افزون بر ۲ هزار و ۱۰۰ کارگر، تامین آب و منابع آبی این معدن طی مکاتبات لازم با استانداری و منابع آب استان، آن هم پس از بررسی های کارشناسی میدانی محقق شده است.

بهاءالدینی افزود: این عده اندک با استفاده از فضای مجازی قصد عملی کردن خواسته های خود را داشتند که موضوع از طریق مدیریت شهرستان در حال پیگری است و به همین منظور در هفدهم آبان ماه امسال جلسه شورای تامین در فرمانداری تشکیل و در این جلسه مصوب شد برای مدتی و تا تامین منابع پایدار آب به منظور جلوگیری از تعطیلی کارخانه، تنش ها و عواقب بیکاری کارگران شاغل و نگرانی خانواده های آنان در منطقه کمبود آب مورد نیاز از طریق رودخانه مذکور تامین شود.

منطقه‌ای بدون بیکار

وی تاکید کرد: اشتغالزایی این معدن به گونه ای است که در بخش بَلوَرد سیرجان که این معدن فعالیت دارد تمامی جوانان مشغول به کار شده اند و فعالیت این معدن در عمران و آبادانی شهرستان بویژه بخش بلورد و منطقه چهارگنبد نقش بسزایی دارد.

فرماندار سیرجان ادامه داد: باتوجه به این مسائل و اهمیت فعالیت های این معدن بزرگ، ما هم در برنامه کاری خود به دنبال تامین منابع آب مورنیاز و پایدار شرکت مذکور هستیم.

توضیح شرکت چه بود؟

یاسر داودی مدیر روابط عمومی شرکت معدن تخت گنبد با بیان اینکه باتوجه به افق های توسعه و فعالیت های معدن در حال تامین منابع آب پایدار هستیم اظهارداشت: این شرکت باتوجه به ظرفیت‌سازی‌های انجام شده طی سال‌های گذشته و تحقق اشتغال بالا بویژه از بین نیروهای بومی منطقه، همه راههای ممکن  را به طور جدبرای تامین منابع آب پایدار به کار گرفته است.

استانداردهای زیست محیطی

وی گفت: این شرکت معدنی در شهرستان توانسته تا این زمان افزون‌بر ۲ هزار و ۱۰۰ شغل مستقیم و هفت هزار فرصت شغلی غیرمستقیم ایجاد کند و در قبال ایفای ظرفیت های قانونی و مسئولیت های اجتماعی در منطقه توجهات لازم را داشته و تمامی طرح های توسعه ای آن نیز با رعایت همه مسائل زیست محیطی به انجام رسیده و همواراه موسسه های متولی ناظر و محیط زیست در منطقه نظارت کامل دارند.

داودی افزود: فعالیت و بالندگی این مجموعه معدنی فعال البته نیازمند الزامات حیاتی از جمله آب است که رایزنی های کارشناسی برای تدوین طرح های منابع پایدار در برنامه ریزی اجرایی قرار دارد و لازم است تا تحقق این منابع با همیاری و بکارگیری منابع در دسترس و رعایت موازین قانونی و زیست محیطی، از همه ظرفیت های قانونی دراختیار کمک گرفته شود تا ادامه فعالیت این شرکت بزرگ معدنی دچار مخاطره یا تعطیلی نشود.

مدیر روابط عمومی شرکت معدنی تخت گنبد بخش بلورد سیرجان عنوان کرد: به دنبال ادامه خشکسالی‌های متوالی که خشک شدن منابع آبی را نه تنها در شهرستان سیرجان بلکه در استان و نیز سایر نقاط کشور به دنبال داشته، مجتمع معدنی تخت گنبد با کمبود شدید ذخیره آبی مواجه و در آستانه تعطیلی بخش قابل توجهی از فعالیت های خود قرار گرفته بود که بخش اعظمی از نیروهای آن در این شرایط معیشتی، اقتصادی و تحریمی کشور بیکار می‌شدند که راهکارهای لازم برای تامین آب بررسی شد.

تشکر از دولت

وی گفت: در این شرایط و با توجه به آغاز فصل سرد و شروع بارش ها در منطقه که بحمدالله تاکنون از وضعیت به نسبت مناسبی برخوردار بوده، مجموعه مدیران شهرستان هم پس از بازدید میدانی از وضعیت معدن و نیز منابع آبی اطراف آن، بعد از امکان سنجی و راستی آزمایی نتایج کارشناسان معدن برای تامین موقت آب موردنیاز از منابع اطراف این پهنه معدنی وبه منظورپیشیگری از تعطیلی یکی از بزرگترین مجموعه های معدنی مس در کشوردر این منطقه مجوز برداشت آب به میزان و مدت زمان مشخص را صادر کردند.

داودی عنوان کرد: نظر به موارد قانونی مقرر شد تا تامین منابع آبی و توجه به  آب‌های سطحی جاری در حاشیه این مجتمع معدنی  مقدار مشخصی از آب جاری در منطقه اهره برداشت شود و این برداشت هم تا زمان مشخصی بوده و در این فصل بیشتر از هرزآب ها و پیش از شروع آبیاری کشاورزی در منطقه خواهد بود.

ضرورت تمدید مجوز باز به صورت موقت

وی تاکید کرد: البته در فصل سرد امسال به لطف خدا بارش ها خوب بوده اما به علت برودت هوا و سردن نشدن یخ ها و برف ها، ذخیره های آبی شرکت همچنان اندک هستند و نیاز به تمدید مجوز به صورت موقت تا یک بازه زمانی دیگر وجود دارد؛ این درحالی است که به علت فصل سرما، این آب های جاری در کشاورزی هم استفاده ای نمی شود.

مدیر روابط عمومی این شرکت در ادامه با انتقاد از بی توجهی تعدادی از افراد به موضوع مهم اشتغال کارگران و نیز فعالیت های تولیدی بخش معدن در این منطقه گفت : اگر مسئولان شهرستان برداشت بخشی از آب رودخانه را برای جلوگیری از توقف و تعطیلی کارخانه صادر کردند همه شرایط و مولفه های حوضه های آبریز، نیاز آبی، مسائل زیست محیطی و حتی شرایط ساکنان مناطق همجوار را مورد توجه قرار داده اند و همه موارد کارشناسی شده است؛ دیگر معلوم نیست چرا باید شاهد کم لطفی عده ای و چوب لای چرخ تولید گذاشتن عده ای معدود باشیم.

داودی افزود : اگر فرد یا افرادی با کلیدواژه های نزاع و تاراج منابع آبی کلیپ تهیه و در فضاهای مجازی آن هم به بهانه نگرانی و دغدغه های زیست محیطی منتشر کرده اند، همانطور که مسئولان دولتی گفته اند، بیشتر اهداف دیگری را دنبال می کنند و مسئولان و مجموعه شرکت و حتی کارگران و مهندسان بومی نیز این آمادگی دارند تا با حضور مراجع قانونی و برای اقناع افکارعمومی و مالکان واقعی آب که دیگران سنگ شان را به سینه می زنند و به منظور رسیدن به تامین حق و حقوق ذینفعان عمل شود و حق خود را نیز در پیگیری حقوقی و قضایی علیه افرادی که به دنبال تخریب افکارعمومی هستند محفوظ می دانیم.

شهرستان سیرجان در ۱۷۵ کیلومتری غرب مرکز استان کرمان قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha