به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس روسیه، وی که برای نخستین بار پس از ناآرامی های داخلی در کشورش سخن میگفت، با محکوم کردن «شایعات بیاساس» در مورد وجود اختلاف میان او و رئیس جمهور کشور، گفت که هیچ درگیری یا تقابلی میان نخبگان این کشور وجود ندارد.
نظربایف در ادامه تأکید کرد که توقایف که در سال ۲۰۱۹ به عنوان رئیس جمهوری قزاقستان انتخاب شد، از تمام اختیارات برخوردار است و در حال حاضر او خودش به عنوان یک مستمریبگیر در پایتخت قزاقستان به زندگی خود ادامه میدهد.
روزنامه گاردین انگلیس روز گذشته در گزارشی مدعی شده بود که نظربایف و توقایف طی چند سال اخیر بر سر موضوعات مختلف از جمله بر سر مسائل مالی و امینتی دچار اختلافات شدید هستند و همین اختلافات در سطح نخبگان کشور موجب بروز بحران سیاسی در این کشور شده است.
طبق این گزارش، توقایف از سرکوب در قزاقستان برای سلب قدرت از نظربایف و خاندان وی استفاده کرده است.
اما رئیس جمهور پیشین قزاقستان در مورد اعتراضات مرگباری که در اوایل ژانویه قزاقستان را لرزاند، گفت که هدف معترضان ضربه زدن به تمامیت ارضی کشور و پایههای دولت بوده است، لذا این تراژدی برای همه ما درس عبرت شده است. مهم است که بفهمیم چه فردی این همه جنایت و قتل را سازماندهی کرده است.»
بر اساس برخی گزارشهای منتشر شده، خشم معترضان بیشتر متوجه نظربایف بوده که او و نزدیکانش متهم به فساد مالی هستند. نورسلطان نظربایف، ۸۱ ساله برای حدود سه دهه در مسند قدرت در این کشور آسیانه میانه قرار داشت.
وی با وجود واگذاری پست ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۹، نقش تأثیرگذار خود را در قزاقستان حفظ کرد و به ریاست شورای امنیت این کشور ادامه داد. اما از زمان گسترش خشونتها در قزاقستان، توقایف با تقویت نقش خود در کشور، ریاست شورای امنیت را برعهده گرفت.
همچنین شماری از نزدیکان رهبر سابق قزاقستان مجبور شدند تا از مسئولیتهای حکومتی خود کنارهگیری کنند. همزمان با این رویداد، آقای توقایف با انحلال کابینه قزاقستان دستور بازداشت شماری از مسئولان امنیتی این کشور از جمله کریم ماسیموف، رئیس پیشین کمیته امنیت ملی که از نزدیکان آقای نظربایف است را به ظن خیانت صادر کرد.
آقای توقایف، رئیسجمهوری قزاقستان روز سهشنبه ۱۱ ژانویه در سخنانی صریحا نظربایف را متهم کرده بود که از ظهور یک «طبقه ثروتمند» در کشور حمایت کرده است.
با این وجود، گاردین به نقل از یک منبع نوشته بود که نظربایف در چین به سر می برد، اما «یرموخامت یرتیسمایف» مشاور سابق وی این خبر را رد کرد و گفت رئیس جمهوری سابق همچنان در قزاقستان و در حال مذاکره است، اما روشن است که دوره وی به سر آمده است.
یک منبع دیگر نیز گاردین نیز گفت که بخشی از نخبگان سیاسی قزاقستان نسبت به توقایف اعلام وفاداری کرده اند.
پیشتر گزارش شده بود که الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس با رئیس جمهوری سابق قزاقستان تماس تلفنی برقرار کرده است.
استعفای نظربایف از جمله مطالبات مردم قزاقستان در جریان اعتراض های اخیر بود. از زمان آغاز اعتراض ها در این کشور، نظربایف هیچ بیانیه ای صادر نکرده و محل استقرار وی و خانواده اش مشخص نشده است.
اعتراض های گسترده در قزاقستان در مخالفت با افزایش قیمت سوخت از روزهای نخستین سال ۲۰۲۲ آغاز شد.
این اعتراض ها به تدریج گسترش یافت، شهرهای مختلف را در بر گرفت، با غارتگری همراه شد، شبه نظامیان به موسسات دولتی حمله کردند و به سلاح دست یافتند.
در واکنش، مقام های قزاقستان در سراسر کشور وضعیت فوق العاده اعلام کردند و عملیات ضد تروریستی به راه انداختند.
نظر شما