بحران اوکراین؛ آمریکا درصدد جایگزینی قطر به جای روسیه در بازار گاز اروپا

تهران - ایرنا - مقامات آمریکا به منظور مواجهه با توقف عرضه گاز در صورت حمله احتمالی روسیه به اوکراین، بررسی امکان ارسال گاز طبیعی مایع توسط قطر به اروپا را در دستور کار قرار دادند؛ این در حالی است که تا کنون اظهار نظری از سوی مقامات قطری اعلام نشده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از روزنامه ال اکونومیستا اسپانیا، مسئله تامین گاز از قطر می‌تواند در میان موضوعات مختلف مورد بحث در جریان سفر اواخر ماه جاری میلادی تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر به آمریکا توسط جو بایدن مطرح شود. دیداری که از هفته‌ها قبل برنامه‌ریزی شده است.   

برخی کشورهای اروپایی از این بیم دارند که هرگونه تحریم اقتصادی علیه روسیه، در صورتی که تنش به درگیری یا تهاجم آشکار منتهی شود، می‌تواند بحران تامین انرژی در اروپا که به دنبال بحران ناشی از همه‌گیری کووید-۱۹ تشدید شده است را تحت تاثیر قرار دهد.

در حال حاضر اروپا بیش از ۴۰ درصد گاز طبیعی خود را از روسیه دریافت می‌کند و یک سوم گاز روسیه از اوکراین عبور می‌کند.

قطر به نوبه خود یکی از تولیدکنندگان اصلی گاز طبیعی مایع است. سه چهارم تولید آن به کشورهای آسیایی از جمله ژاپن و کره که با کمبود انرژی مواجه هستند، می‌رسد.

بر اساس برآوردهای بلومبرگ، تنها پنج درصد از گاز قطر به اروپا می‌رسد.

این در حالی است که به نوشته روزنامه ال پائیس، اتحادیه اروپا، تحریم های گسترده ای را در صورت حمله روسیه به اوکراین در نظر گرفته است. بروکسل اطمینان داد مجازاتی بی سابقه و بلافاصله در هماهنگی با واشنگتن و لندن به منظور ویران کردن اقتصاد روسیه اعمال خواهد شد.

به گفته منابع آگاه، مجازات از تعلیق هر نوع همکاری اقتصادی با مسکو تا کاهش شدید روابط تجاری از جمله واردات نفت و گاز روسیه را شامل می‌شود. به گفته همین منابع، بروکسل همچنین به منظور کاهش آسیب‌هایی که اقتصاد اروپا متحمل خواهد شد، برنامه‌های اضطراری آماده کرده است.

این طرح اروپا، روز دوشنبه در نشستی محرمانه با حضور وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل و به ریاست جوسپ بورل نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور سیاست خارجی مورد بحث قرار خواهد گرفت. آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا نیز به صورت ویدئو کنفرانس در این جلسه شرکت خواهد کرد.

روزنامه اسپانیا به نقل از یک دیپلمات‌ اروپایی نوشت: هدف از نشست روز دوشنبه، تصویب هیچ تحریم خاصی نیست، بلکه تعیین سناریوها و واکنش‌هایی است که هر یک از اقدامات (تحریم‌ها) ایجاد می‌کند.

به گفته این منابع، حمله جدید به اوکراین "پاسخی برابر با بزرگترین چالش امنیتی پیش روی اروپا از زمان پایان جنگ سرد خواهد داشت".

ال پائیس می‌نویسد در صورت حمله روسیه به اوکراین، اروپا خرید نفت و گاز روسیه که در حال حاضر به ترتیب ۲۶ و ۴۰ درصد از واردات اروپایی را تشکیل می‌دهد، متوقف خواهد کرد. وابستگی اتحادیه اروپا به انرژی باعث شد تا این اواخر کنار گذاشتن واردات از روسیه غیرقابل تصور باشد. اما توسعه منابع تجدیدپذیر و امکان واردات گاز مایع از کشورهای دیگر اخیراً این سناریو را تغییر داده است.

براساس داده های جمع آوری شده توسط اندیشکده بروگل، واردات گاز روسیه از ۳.۲۵ میلیارد متر مکعب در ابتدای سال ۲۰۲۱ به ۱.۷ میلیارد متر مکعب در هفته اول سال جاری کاهش یافته است. از میان چهار خط لوله گاز روسیه، تنها خط لوله نورد استریم که مستقیماً از طریق دریای بالتیک به آلمان متصل می شود، در همان سطح سال گذشته کار می‌کند. دومین خط لوله گاز بالتیک، نورد استریم ۲ نیز هنوز پمپاژ گاز را آغاز نکرده است (به دلیل عدم مجوز اروپا) و بحران اوکراین می تواند آن را برای همیشه غیرقابل استفاده کند.

بر اساس داده های بروگل، واردات گاز مایع با کشتی از کشورهای دیگر به اروپا، از یک میلیون و ۴۰۰ هزار متر مکعب در هفته اول ژانویه سال گذشته به سه میلیون و ۳۸۰ هزار متر مکعب در هر هفت روز از ماه جاری رسیده است. واردات گاز از نروژ در هفته های اخیر چندین بار به بالاترین حد خود رسیده است. واردات از الجزایر نیز با وجود درگیری با مراکش بسیار بالاتر از سطوح پایین تاریخی خود رسیده است.

گذشته از بحران انرژی، روابط تجاری میان روسیه و اتحادیه اروپا نیز به شدت در معرض خطر است. اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری روسیه و مقصد ۳۸ درصد از صادرات آن است. بر اساس داده های کمیسیون اروپا، بازار روسیه تنها ۴.۱ درصد از صادرات اروپا را دریافت می‌کند، با این حال اتحادیه اروپا، با سرمایه‌گذاری بیش از ۳۰۰ میلیارد یورویی، بزرگترین سرمایه گذار بین المللی در این کشور است.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha