به گزارش روز سه شنبه ایرنا، وزیران محیط زیست و انرژی در نشست آمیان که روزهای پنجشنبه تا جمعه با دستور بحث بر سر پیشنویس طرح کمیسیون اروپا برای قراردادن انرژی هستهای و گازی در فهرست انرژیهای سبز برگزار شد، گرد هم آمدند. این نشست صحنه اختلاف نظرها میان اعضا بود که مهمترین آن به فرانسه حامی جدی طرح و آلمان مخالف مصمم آن تعلق داشت.
کمیسیون اروپا در آخرین شب سال ۲۰۲۱ (۱۰ دی ماه) از یک پروژه رونمایی کرد که هدف آن تسهیل تامین مالی تاسیساتی است که در مبارزه با تغییرات آب و هوایی مشارکت دارند. به همین منظور نیروگاههای هستهای و گازی در زمره تاسیسات مولد انرژی پایدار و سبز قرار می گیرند.
فرانسه که برای نوسازی صنعت هسته ای خود شامل بهسازی نیروگاه های فرسوده و ساخت نسل جدید نیروگاه نیازمند سرمایه گذاری کلان است از پیشنهاد دهندگان اصلی این طرح است چرا که این طرح ارائه تسهیلات «مالی سبز» را برای تاسیسات هسته ای به عنوان اقدامی در جهت کاهش گازهای گلخانه ای تسهیل می کند.
پاریس که با رایزنی گسترده توانسته این طرح را تا اینجا پیش ببرد برای تصویب نهایی آن باید ۲۶ کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا را با خود همراه کند. تا کنون کشورهای شرق اروپا که آنها نیز برای کاهش گازهای گلخانه ای نیازمند تسهیلات مالی سبز برای استفاده بیشتر از انرژی هسته ای هستند به پاریس چراغ سبز نشان داده اند.
آلمان، اتریش و لوکزامبورگ؛ مخالفت تا مرحله شکایت حقوقی
«استفان تیدو» مقام مسئول محیط زیست آلمان تاکید کرد: انرژی هستهای نه «پایدار» است و نه «اقتصادی». این ادامه موضعی است که از همان ابتدای مطرح شدن طرح کمیسیون اروپا از سوی آلمان شنیده می شد. از همان ابتدا تعدادی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به رهبری آلمان تلاش کرده بودند تا انرژی هسته ای را از این طرح حذف کنند.
تیدو تاکید کرد که بر سر موضع کشورش در روند اصلاح پیش نویس و تا زمان تصویب نهایی طرح خواهد ایستاد. در کنار آلمان، اتریش و لوکزامبورگ نیز از مخالفان جدی طرح محسوب می شوند. آنها انرژی هسته ای را «بسیار کند و زمان بر» برای مقابله با تغییرات اقلیمی میدانند. این دو کشور حتی به شکایت حقوقی از این طرح تهدید کرده اند.
مخالفان این طرح عمدتا ایرادهای زیست محیطی را متوجه آن میدانند چرا که نیروگاه های گازی تولید گاز دی اکسید کربن را افزایش می دهد و از سوی دیگر نیروگاه های هسته ای هم زباله های پرتوزا را ایجاد می کند که تصفیه و معدوم کردن آن روند بسیار پیچیده ای دارد.
لوکزامبورگ همچنین درگیر نزاع دیگری با پاریس شده است. این کشور در پی بروز مشکل در یکی از نیروگاه های هسته ای فرانسه، توقف فعالیت نیروگاه هستهای «کاتنون» فرانسه را که در نزدیکی مرزش قرار دارد، خواستار شد. این نیروگاه یکی از مهمترین منابع تولید برق فرانسه محسوب میشود که به نسبت عمرش در زمره تاسیسات فرسوده قرار میگیرد. لوکزامبورگ سالهاست که هشدار می دهد بروز اختلال در این نیروگاه باعث نابودی این کشور خواهد شد.
پیش نویس طرح اتحادیه اروپا در مورد برچسب انرژی، چهار ماه پس از انتشار، تصویب شده تلقی می شود مگر آنکه از طرف اکثریت در پارلمان اروپا یا اکثریت واجد شرایط دولت ها (شامل ۲۰ کشور از ۲۷ تا) رد شود.
نظر شما