عبدالرحمن زاغی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت که باغداران با انجام شخم سطحی یا پابیل کردن سایه انداز درختان سیاه ریشه و همچنین با هرس شاخه های آلوده می توانند آفات زمستان گذران را بدون هزینه از بین ببرند چرا که این دو روش تلفیقی نیمی از روش های مقابله با آفت محسوب می شود.
وی با توضیح این نکته که شفیره ها و مگس های مدیریترانه ای بشدت نسبت به سرما حساس هستند و زود از بین می روند، افزود : با پابیل کردن سایه انداز درختان به عمق حدود ۱۰ سانتی متر، آفت های احتمالی روی خاک می آید و در شب های سرد و یخبندان زمستان از بین می روند.
زاغی با درخواست از باغداران برای استفاده از مبارزه تلفیقی در آفت زدایی از باغ ها ، تصریح کرد: اگر باغداران فقط مبارزه شیمایی را انجام بدهند ولی عملیات شخم سطحی زیر درختان را انجام ندهند به طور یقین با گرم شدن هوا ،آفات پنهان شده زیر درختان بیرون می آیند و تکثیر می شوند که در این صورت خسارت جدی متوجه درختان و محصولاتشان می شود.
وی افزود : با توجه به پیش بینی های هواشناسی ، ما در بهمن ماه شاهد شب های سرد و یخبندان هستیم و باغداران باید با استفاده از روش های تلفیقی یعنی انجام سمپاشی و زیر و رو کردن خاک از فرصت شب های سرد برای مقابله با آفات استفاده کنند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران یکی دیگر از راه های تلفیقی مقابله با آفات بدون هزینه را هرس درختان بویژه سرشاخه های آلوده و بیرون بردن این شاخه ها از باغ عنوان کرد و گفت : برای مبارزه با آفت سپردار سفید توت روی درختان سیاه ریشه مانند هلو، شلیل، گردو و کیوی و درختان غیر مثمر نظیر توت و بید، هرس سرشاخههای شدیدا آلوده، خارج کردن سرشاخهها از باغ و امحاء آنها در کاهش جمعیت آفت بسیار موثر است.
این کارشناس باغداری زمان مناسب مبارزه با آفات و عوامل بیماری زای زمستانی باغ های سیاه ریشه و کیوی در مناطق جلگه ای را از امروز هفتم و در مناطق میانبند و کوهستانی هم از هفدهم بهمن ماه به مدت سه هفته اعلام کرد.
وی خواستار پاک کردن تنه و شاخه های اصلی درختان آلوده با اسکاچ، برس نرم یا گونی آغشته به محلول روغن امولسیون شونده دو درصد به عنوان یک روش مکانیکی آفت زدایی شد و گفت : در صورت گسترش آلودگی آفت سپردارتوت در سرشاخه های درختان میوه و درختان غیر مثمر، روغن پاشی درختان آلوده با روغن امولسیون شونده به مقدار ۲ تا ۲.۵ لیتر در ۱۰۰ لیتر آب حتی الامکان یک هفته قبل از بازشدن جوانه های گل باید انجام شود.
زاغی تاکید کرد که برای کاهش جمعیت آفات زمستان گذران بیماریهای قارچی و باکتریایی نظیر لب شتری، لکه غربالی و شانکر باکتریایی درختان هسته دار هنگام تورم جوانه ها و قبل از باز شدن کامل گلها (مشاهده قرمزی یا رنگ صورتی جوانه های گل)، محلول پاشی با سموم مسی نظیر اکسی کلرورمس یا ترکیب بردو به مقدار توصیه شده ضروری است.
وی با اظهار این که مبارزه زمستانه پس از هرس باید با استفاده از سمپاش مناسب و سموم خریداری شده از فروشگاههای مجاز و معتبر بر اساس توصیه کارشناسان گیاه پزشکی انجام شود، خاطرنشان کرد: باغداران باید برای پیشگیری از اثرات سوء اختلاط ترکیبات مسی با روغن امولسیون شونده، از اختلاط سموم سی و روغن امولسیون شونده خودداری و فاصله یک هفته ای بین روغن پاشی و سمپاشی با ترکیبات مسی را رعایت کنند .
این کارشناس حفظ نباتات مازندران بیان داشت: برای پیشگیری از خسارات آفات درجه ۲ مانند کرم خراط و سایر آفات چوبخوار در باغ های سیب، گلابی و گردو و افزایش مقاومت درختان به تنشهای محیطی، باغداران باید نسبت به مدیریت تغذیه، آبیاری و بهداشت باغ با مشاوره و نظر کارشناسان ذیربط در فصل رشد اقدام کنند.
وی بر لزوم توجه به اطلاعات هواشناسی و اطمینان از عدم بارندگی ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از سمپاشی، رعایت نکات ایمنی مانند استفاده از ماسک، لباس مخصوص سمپاشی، کلاه، عینک، دستکش، عدم خوردن، آشامیدن و سیگار کشیدن هنگام سمپاشی و شستن اعضای آلوده بدن پس از اتمام کار با آب و صابون تاکید کرد.
زاغی به باغداران مازندران توصیه کرد برای کسب اطلاعات و راهنمایی های بیشتر به کارشناسان حفظ نباتات مستقر در مراکز جهاد کشاورزی، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها و کلینیک های گیاهپزشکی منطقه مراجعه کنند.
بر اساس آمار مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران ، ۱۶۰ هزار هکتار باغ در استان وجود دارد که ۲۰ هزار هکتار آن در مناطق کوهستانی و شیب دار است.
سیب ،هلو، شلیل ،گردو ،آلبالو و گیلاس از عمدترین درختان سیاه ریشه مناطق کوهستانی استان مازندران است.
۱۱۰ هزار هکتار از باغات مازندران را مرکبات به ویژه درختان پرتقال تشکیل می دهد.
نظر شما