به گزارش ایرنا، توسعه هر کشوری در سایه توجه دولتها به بخشهای مختلف آن کشور رخ میدهد و در همین راستا توجه به این نکته الزامی است که تنوع و غنای ذخایر عظیم معدنی، ایران را یکی از کشورهای پرپتانسیل جهان از نظر توانایی تامین مواد اولیه مورد نیاز صنعت کرده است و موقعیت جغرافیایی و وضعیت ژئوپلیتیک ایران در منطقه، امکان صادرات صنایع معدنی را به تمامی نقاط دنیا میسر میکند.
توسعه هر کشوری نیازمند توجه به بخشهای مختلف فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی آن کشور است که در همین راستا بهره وری از نعمتهای خدادادی میتواند برای مردم و کشور ثروت آفرینی کند و در همین راستا دولت مردمی سیزدهم نیز توجه ویژهای به این بخش دارد.
از نظر تنوع مواد معدنی، آذربایجان غربی با داشتن ۵۱ ماده معدنی جایگاه سوم کشور و از نظر ذخایر معدنی با داشتن یک میلیارد و ۲۲۷ میلیون تُن ذخیره مواد معدنی در جایگاه هفتم کشور قرار دارد.
باید به این امر توجه شود که یکی از مهمترین و اساسیترین پایههای اقتصادی هر منطقه و کشوری منابع معدنی بوده و نقش معادن و منابع در رشد اقتصادی امری انکار ناپذیر و بی بدیل است؛ در این بین دولت مردمی توانسته از زمان شروع به فعالیت خود چرخ رشد توسعه بخش معدن در آذربایجانغربی را به فعالیت دربیاورد و زمینه اشتغال را در این استان فراهم کند.
افزایش ۳۲۹ درصدی سرمایه گذاری در حوزه معادن آذربایجان غربی
در همه حال جذب سرمایه گذار دربخشهای مختلف برای رشد و توسعه بسیار حائز اهمیت است و در آذربایجان غربی نیز به برکت دولت مردمی و در سایه توجه آن به بخش معدن بیش از یک هزار میلیارد ریال در این بخش سرمایه گذاری شده و این امر با رشد ۳۲۹ درصدی روبرو بوده است؛ به گفته معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجانغربی، طی ۱۰ ماهه نخست سال جاری ۳۸ معدن جدید با اخذ پروانه بهرهبرداری در این استان وارد مدار تولید شده که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته از لحاظ صدور پروانه بهره برداری نزدیک به ۱۲ درصد افزایش داشتهایم.
پریسا عابدپور به میزان استخراخ سالانه این معادن اشاره دارد و معتقد است ظرفیت استخراج سالانه این تعداد معدن بیش از سه میلیون و ۹۴۲ هزار تن انواع مواد معدنی بوده که نسبت به سال گذشته ۵۵۲ درصد افزایش را نشان میهد.
وی به میزان سرمایه گذاری این معادن اشاره دارد که برای بهرهبرداری از این معادن یک هزار و ۴۱۲ میلیارد ریال سرمایه گذاری انجام شده است که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته بیش از ۳۲۹ درصد افزایش را شاهد هستیم.
به گفته وی با توجه به افزایش سرمایه گذاری در حوزه معادن آذربایجانغربی و به بهره برداری رسیدن معادن جدید زمینه اشتغالزایی مستقیم برای ۷۲۸ نفر فراهم شده است که نسبت به مدت زمان مشابه سال ۱۳۹۹ بیش از ۲۰۴ درصد در زمینه اشتغال آفرینی نیز افزایش را شاهد هستیم.
محدوده معادن آذربایجانغربی تحت پوشش سه زون از زونهای بیستگانه اکتشاف سیستماتیک کشور شامل "اشنویه" - "خوی"، - "مهاباد" و "شاهیندژ" قرار گرفته و این استان از نظر تنوع مواد معدنی با داشتن ۵۱ ماده معدنی جایگاه سوم کشور و از نظر ذخایر معدنی با داشتن یک میلیارد و ۲۲۷ میلیون تُن ذخیره مواد معدنی در جایگاه هفتم کشوری قرار دارد.
اشتغال بیش از پنج هزار نفر در بخش معدن آذربایجانغربی نشان میدهد که همین ظرفیت کم نظیر که بهره وری آنچنانی نیز از آن نشده است، میتواند بخش بزرگی از معضل بیکاری در منطقه را رفع کند؛ البته ثروت آفرینی این معادن برای کشور را نیز نباید فراموش کرد چرا که فقط از ۲ معدن طلای "زرشوران" و "آقدره" تکاب، آذربایجانغربی سالانه در مجموع یک هزار و ۳۵ تُن طلا استخراج میشود.
از طرفی دیگر هممرز بودن با کشورهای ترکیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان، میتواند ظرفیتی برای پیداکردن بازارهای هدف باشد و صنعت معدن و فرآوردههای معدنی را شکوفا سازد.
۵۱۱ معدن در آذربایجانغربی فعال است
توجه به این مساله خالی از لطف نیست که هم اکنون ۶۸ نوع ماده معدنی در کشور شناسایی شده که از این تعداد، ۵۱ نوع در آذربایجانغربی در مرحله اکتشاف و بهرهبرداری قرار دارد و شامل انواع سنگهای زینتی، طلا، چیتان، باریت، سلیس و پوکه معدنی است.
غلامرضا بابایی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی به این مطلب اشاره دارد که ۵۱ نوع ماده معدنی در آذربایجانغربی شناسایی و کشف شده که با این آمار، این استان به لحاظ تنوع مواد معدنی در جایگاه سوم کشور قرار دارد.
بابایی با اشاره به اینکه اکثر معادن آذربایجانغربی فعال است، تاکید داشته در این استان ۵۱۱ معدن وجود دارد و استان از این لحاظ نیز در جایگاه هفتم کشور ایستاده است.
وی با اشاره به اجرای طرحهای فرآوری معدنی طی سالهای اخیر در آذربایجانغربی نیز گفته که در حال حاضر سه واحد فرآوری مستقر در معادن در شمال و جنوب استان فعال است که چینی پیرانشهر، تراورتن تکاب و مرمریت پلدشت را شامل میشود.
استخراج سالانه بیش از ۱۷ میلیون تُن مواد معدنی در آذربایجانغربی
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی به این امر تاکید دارد که سالانه ۱۷ میلیون و ۸۲۸ هزار تُن انواع مواد معدنی از معادن این استان استخراج میشود.
غلامرضا بابایی بیان میکند که این میزان برداشت از ۵۱۱ معدن استان استخراج و به مراکز فرآوری در داخل و خارج از کشور ارسال میشود.
وی به این امر اشاره میکند که میزان سرمایهگذاری بر روی این معادن پنج هزار و ۴۸ میلیارد ریال است.
باید به این نکته توجه کرد که هم اکنون ۲۱۷ محدوده معدنی دارای پروانه اکتشاف و ۶۴ معدن دارای گواهی کشف معتبر در آذربایجانغربی مشغول به فعالیت و تکمیل فرآیند اخذ پروانه بهره برداری میباشند که با وارد شدن این معادن به چرخه تولید افزایش چشمگیری در زمینه های سرمایه گذاری، فرآوری، استخراج و اشتغالزایی در حوزه معادن خواهیم داشت.
لازمه این امر توجه به بخش معدن و فراهم کردن زمینه برای رشد این بخش است و در این راستا مسوولان دولت مردمی در آذربایجان غربی نیز با برگزار جلسات متعدد سعی در توسعه فعالیتهای معدنی در استان را دارند.
مشکلات معادن و پهنههای معدنی آذربایجانغربی احصا شود
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجانغربی در این رابطه معتقد است که باید مسائل و مشکلات بخش معدن این استان در راستای توسعه بیشتر و جذب سرمایهگذار بررسی و ارزیابی دقیق شوند.
نادر صادقی به این مورد نیز اشاره دارد که باید مشکلات بخشهای مختلف از جمله راه دسترسی، آب، تامین امکانات در بخش معادن این استان مورد بررسی قرار گیرند.
به گفته وی مسوولان مربوطه این مسائل را بررسی کنند تا تدابیر لازم برای حل مشکلات این بخش مورد ارزیابی قرار گیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجانغربی تاکید دارد که نتیجه مصوبات جلسات برای ساماندهی پهنههای معدنی آذربایجانغربی جمع بندی و نتیجه ارائه شود تا اقدامات لازم در دستور کار مدیران مربوطه قرار گیرد.
با وجود مشکلاتی که بر سرراه حوزه معادن آذربایجان غربی وجود دارد با این وجود داشتن معادن طلا، باریت، تیتان و سنگ تزئینی از مهمترین قابلیتهای معدنی در این استان است، که ظرفیت بالایی در ایجاد اشتغال دارد و هرچند که در سالهای گذشته این ظرفیت مورد غفلت قرار گرفته است ولی با برنامهریزی مدون و جذب سرمایهگذاری و توجه دولت در این حوزه میتواند نقش مهمی در اقتصاد آذربایجانغربی ایفا کند.
ایران از لحاظ تنوع مواد معدنی با کشف ۶۸ نوع ماده در جایگاه دهم دنیا جای گرفته و از نظر ذخایر شناسایی شده با حدود ۶۰ میلیارد تن که از این رقم نزدیک به ۴۰ میلیارد تن ذخیره قطعی و بقیه احتمالی است، رتبه پانزدهم را به خود اختصاص داده است.
نظر شما