به گزارش خبرنگار ایرنا ، آیین تجلیل از قهرمانان تالاب ها روز پنجشنبه با حضور علی سلاجقه معاون رییس جمهوری ، محمد هادی ایمانیه استاندار فارس و جمعی از مسوولان محلی و استانی برگزار شد و طی آن از محیطبانان، فعالان و دوستداران تالابها با عنوان "قهرمان تالاب" تقدیر شد.
در این آیین از قهرمان تالاب در بخش اجرایی مرحوم عبد الاحد سربوزی، همیار محیط بان اداره کل محیط زیست استان خراسان رضوی. قهرمان تالاب در بخش علمی- تحقیقاتی عباس عاشوری رئیس اداره تالاب های اداره کل محیط زیست استان گیلان. قهرمان تالاب در بخش مشارکتهای مردمی انجمن میراث پریشان کازرون. قهرمان تالاب در بخش مشارکتهای مردمی انجمن محیط زیستی نوژین سبز نقده سمن فعال تالابی استان آذربایجان غربی تجلیل به عمل آمد.
همچنین محمد محمدی حافظ تالاب زریوار خور خوران استان هرمزگان و حامد علیمردانی محیط بان پرتلاش و حافظ تالاب چغاخور و گندمان استان چهارمحال و بختیاری به عنوان " محیطبانان نمونه تالابی" تقدیر شدند.
نبیالله مرادی، معاون فنی محیط زیست استان فارس در این مراسم اظهار داشت : ۱۳ تالاب در استان فارس وجود دارد که ۵ تالاب در قالب دو سایت مشمول لیست رامسر قرار گرفته است، از ۵۰ سال پیش حفاظت تالابها مطرح شده و شاید در حفاظت خوب عمل نکردیم که امروز وضعیت تالابها چنین است.
وی با بیان اینکه ۱۳۴ هزار هکتار تالابهای استان فارس در مناطق تحت مدیریت محیط زیست است، گفت: تالابها را باید سیستمی و در حوزه آبخیز دید و از برنامه پنجم این نگاه برای احیا و حفاظت تالابها شروع و برای هر تالاب طرح زیست بومی ایجاد شد که برای ۵ تالاب طرح مدیریت زیست بومی داریم.
مرادی با اشاره به تامین و تعیین حقابه یا نیاز آبی تالابهای استان افزود: برای ۷ تالاب استان نیاز آبی تعیین شده و در این میان تعیین و اختصاص حقابه برای تالابهای بختگان، طشک و کمجان که بالادست آن سد قرار دارد امکانپذیر است.
معاون فنی محیط زیست استان فارس با بیان اینکه با پیگیریهای مستمر در ۲ سال اخیر ۱۰۰ میلیون مترمکعب رهاسازی شد، بیان کرد: برای امسال هم ۱۰۰ میلیون مترمکعب نیاز است که درخواست شده است تا به عنوان حقابه تالاب رها شود.
وی با بیان اینکه دانشگاه شیراز برای احیای تالابها مطالعاتی را شروع کرده و طرح برخی از تالابها آماده شده است، عنوان کرد: برای پریشان نیز دانشگاه تهران طرح احیا را آماده کرده است، مطالعات صورت گرفته و راهکارهای عملی احیا بدست آمده و برای عمل و اجرای آن نیاز به عنایت و توجه ویژه است.
معاون فنی محیط زیست استان فارس پیشنهاد کرد: کمیته محلی تالاب بختگان و طشک با شهرستان شدن بختگان به این شهرستان منتقل شود تا موضوعات این کمیته جدیتر دنبال شود.
برداشت بیرویه آب در حاشیه تالاب ها
اسکندر معصومی فرماندار شهرستان بختگان نیز اظهار داشت: تالاب بختگان ۱۲۶ هزار هکتار مساحت داشته و یکی از ویژگیهای این پهنه وجود آب شیرین و شور در زمستان است.
وی با بیان اینکه سفرههای زیرزمینی و آبخوانها از منابع تغذیه این تالاب بوده است، گفت: برداشت بیرویه سبب شده که این سفرهها و منابع تغذیهای تالاب از بین برود.
فرماندار بختگان با اشاره به عوارض خشک شدن تالابها گفت: انتقال آب شور به سمت سفرههای آب در اثر برداشت بیرویه سبب شده که کشاورزی منطقه نیز تحت تاثیر قرار بگیرد و رو به نابودی برود همچنین سبب ایجاد فرونشست و نمکزار شدن تالاب شده که زندگی و معیشت مردم شهرستان و روستاهای اطراف را تحت تاثیر قرار گیرد.
معصومی افزود: ایجاد کمربند سبز برای پیشگیری از نفوذ ریزگردها و نمکها امری لازم و ضروری است و در همین راستا باید رهاسازی حقابه تالاب و بررسی سلامت حاشیه نشینان مورد توجه جدی باشد.
شهرستان بختگان در فاصله ۱۷۰کیلومتری شرق شیراز در استان فارس قرار دارد.
نظر شما