مرور خاطرات فعال انقلابی هرمزگان/به عنوان رهبر مارکسیست‌های مسلمان استان ساحلی بازداشت شدم

بندرعباس- ایرنا- یک فعال انقلابی در هرمزگان گفت: سال ۵۱ به عنوان رهبر مارکسیست‌های مسلمان استان ساحلی (هرمزگان فعلی) توسط ساواک دستگیر و بازداشت شدم و به مدت هشت ماه در زندان پهلوی بندرعباس مورد بازجویی و شکنجه قرار گرفتم.

به گزارش ایرنا، آیت‌الله قنبر درویشی در برنامه «یاران انقلاب» که به مناسبت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از سوی نمایندگی ولی فقیه در استان هرمزگان به بیان خاطرات مبارزان علیه حکومت ستمشاهی می‌پردازد، اظهار داشت: در سال ۱۳۳۳ در روستای نخل ابراهیمی میناب به دنیا آمدم و سال ۴۲ کلاس دوم ابتدایی بودم که با اصرار پدرم برای یادگیری دروس طلبگی وارد حوزه شدم اما آن سال ادامه ندادم و به میناب برگشتم.

وی ادامه داد: بعد از آن مرحوم حجت الاسلام عباسی به دلیل اینکه از فامیل ما بود و درس طلبگی می‌خواند، از این طریق با اسم امام خمینی و درجریان اینکه یک درگیری بین روحانیت و حکومت است، آشنا شدم.

این مبارز انقلابی هرمزگان گفت: در سال ۴۷ دوباره پدرم مرا نزد آیت الله گلپایگانی در قم برد و از ایشان خواست مکانی برای ماندن برایم پیدا کرده و از این طریق وارد مدرسه علمیه حاج ملا صادق شدم اما امام خمینی این زمان به عراق تبعید شده بود و به صورت مستقیم با امام ارتباطی نداشتیم تا اینکه سال ۵۰ از طریق واسطه‌ای با سید مرتضی پسندیده برادر امام خمینی آشنا شدم.

آیت‌الله درویشی ادامه داد: مرحوم حجت الاسلام عباسی که از سال ۴۶ به خاطر فعالیت‌های انقلابی اش در شیراز زندانی بود، از سال ۵۰ به همراه حجت الاسلام غفوری تصمیم گرفتند به قم بیایند، د رواقع رابط بین انقلابیون استان هرمزگان و مبارزان انقلابی در قم همان حجره ما سه نفر در قم بود.

وی با بیان اینکه مرحوم عباسی رهبر روحانی انقلابی در بین روحانیون و در بین مردم عادی نیز مرحوم مظفری از چهره‌های اولیه انقلابیون استان هرمزگان بودند که نقش بسیار مهمی مبارزات انقلابی داشتند، تصریح کرد: در زمان ما عمده فعالیت های انقلابی بیشتر در حد تبلیغ برای جذب مقلد و طرفدار از مرجعیت امام راحل بود، اما رژیم پهلوی با این کار شدیدا مخالف بود و حتی اجازه چاپ توضیح المسائل امام خمینی جرم بود و بین ۳ تا ۱۱ سال زندانی داشت.

مبارزات انقلابی ما سابقه فرهنگی و مطالعاتی داشت

این زندانی سیاسی دوران پیش از انقلاب گفت: روش مبارزاتی ما با رژیم پهلوی بیشتر سابقه فرهنگی و مطالعاتی از جمله پخش توضیح المسائل و سخنرانی‌ها پیرامون تفسیر نهج البلاغه، قرآن و ولایت فقیه بود و در فعالیت‌های انقلابی مان از آقایان پسندیده با برادر امام خمینی، آیت الله مروی داماد آیت الله خزعلی، آیت فاضل لنکرانی، آیت الله مکارم و شهید حقانی که جزوه هسته اولیه مبارزان بودند، ارتباط داشتیم.

درویشی افزود: نخستین دستگیری من به سال ۵۱ به بهانه حضور در یک مراسم ختم در مدرسه فیضیه برای یکی از شهدا برمی گردد، که توسط شهربانی دستگیر اما بعد از ۲۴ ساعت آزاد شدم، دومین بار در اواخر سال ۵۴ به دلیل سخنرانی در مسجد فاطمیه میناب به همراه آقای مجیدی سخنران مسجد جامع این شهر و به عنوان رهبر مارکسیست‌های مسلمان استان ساحلی بازداشت و به مدت هشت ماه در زندان پهلوی بندرعباس مورد بازجویی و شکنجه قرار گرفتم.

۱۱ ماه انفرادی بودم/ فعالیت‌های انقلابی مردم هرمزگان همپای قم است

وی گفت: سال‌های ۵۴ تا ۵۵ به همراه مرحوم عباسی در زندان بودم، ۱۱ ماه انفرادی بودم، هشت ماه آن همراه آقای عباسی در بندرعباس بودم، نزدیک دو ماه هم در زندان شهربانی بودیم و بعد از آن ما را به کرمان فرستادند که در مجموع یکسال هم در این مقطع زندان بودیم.

این مبارز انقلابی خاطرنشان کرد: سال ۵۵ که آزاد شدم برای ادامه تحصیل دوباره به قم برگشتم ولی باز که برای سخنرانی‌ها برگشتم در میناب باز حدود ۲۰ روزی بازداشت شدم و بعد با ضامن آزاد شدم تا اینکه سال ۵۷ حدود ۲ ماه یک جریانی در کل ایران به وجود آمد که در یک شب در سرتاسر ایران رهبران و انقلابیون شاخص را دستگیر کردند در بندرعباس آقایانی مثل حجت‌الاسلام متین، علی فلاحتی، محمد رزم و در میناب هم من و آقایانی مثل طالب، زارعی، عباسی و سلامتی را دستگیر کردند.

آیت‌الله دوریشی گفت: این مرحله از دستگیری من، برخی از افرادی که همزمان زندانی شدیم برای آزادی ما چند روز مردم میناب تحصن کردند با این تحصن ها همه آزاد شدند بجز من و آقای مرحوم عباسی که تا ۲۶ دی ماه ۵۷ که شاه از ایران رفت، در زندان بودیم.

تفکر مبارزه با شاه سال ۴۶ با بازداشت مرحوم عباسی آغاز شد

امام جمعه موقت بندرعباس با بیان این جمله که؛ آغاز فعالیت‌های انقلابی مردم هرمزگان همپای مبارزات انقلابی در قم است، بیان داشت: تفکر مبارزه با شاه در سال ۴۶ در میناب و بندرعباس با بازداشت شدن مرحوم عباسی شکل گرفت.

وی گفت: مرحوم عباسی به عنوان رهبر روحانی انقلابی استان هرمزگان سال ۴۶ یعنی بعد از آغاز حرکت‌های مبارزاتی در قم به شیراز می‌رود و فعالیت‌های انقلابی خود را در این شهر دنبال تا جایی که وی دستگیر و زندانی می‌شود.

آیت‌الله دوریشی در بیان نقش مبارزان انقلابی به فعالیت‌های مبارزاتی شهید موسی درویشی از شهدای دوران دفاع مقدس اشاره کرد و ادامه داد: شهید درویشی قبل از انقلاب نماینده کارگران معدن خاک سرخ در جزیره هرمز بود، که سال ۵۱ در این جزیره دستگیر و به حسن آباد تهران تبعید شد، وی برخی مواقع از حسن آباد فرار و در بین مبارزان انقلابی در قم حضور داشت.

وی در بخش پایانی سخنان خود ضمن قدردانی از راه‌اندازی نهضت ثبت و ضبط خاطرات مبارزان انقلابی در استان هرمزگان بیان داشت: کاش این کار زودتر انجام می‌شد، با این حال از دست اندارکاران حوزه فرهنگی تقاضا دارم که نسبت به جمع آوری خاطرات مبارزان انقلابی بیشتر تلاش کنند.

انقلاب به آسانی به دست نیامده/ برخی امروز خود را انقلابی جا می‌زنند

این فعال انقلابی خطاب به تمامی مردم و مسوولان استان ابرازداشت: این انقلاب به آسانی به دست نیامده، من با چشم خودم فردی را دیدم که بخاطر شکنجه ساواک پایش زخم بود و کرم زده بود، یا صورت فردی را که با سیگار می‌سوزاندند و همین طور شکنجه‌های سنگین دیگر، لذا قدر آزادی و استقلال امروز خود را بیشتر بدانیم، زیرا فردای قیامت باید پاسخگوی خون شهدا باشیم.

امام جمعه موقت بندرعباس یادآور شد: اگر امروز شاه فرار نکرده بود و انقلاب نشده بوده امثال من امروز همه اعدام شده بودیم، لذا امثال ما که انقلاب اسلامی ما را آزاد کرده است نباید خود را طلبکار آن بدانیم، از طرفی مسوولان دلسوز انقلاب باید حواس خود را جمع کنند برخی امروز خود را انقلابی جا می‌زنند اما در عمل انقلابی نیستند و تفکر انقلابی ندارند، این افراد نباید در پست حساس و کلیدی کشور قرار بگیرند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha