به گزارش خبرنگار ایرنا، گرچه در ابتدای بهمن ماه تعداد بستری های کرونایی خراسان شمالی پس از حدود ۲۷۰ روز ۲ رقمی شد اما در روزهای اخیر زیرسایه برخی باورهای اشتباه و ناآگاهی ها از امیکرون دوباره بستری های کرونایی به مدار سه رقمی بازگشت.
با ادامه روند افزایشی مبتلایان به طور میانگین روزانه بیش از ۵۰ بیمار جدید در بیمارستان های خراسان شمالی به دلیل ابتلا به بیماری کووید ۱۹ بستری می شوند و هم اینک با بستری حدود ۲۰۰ نفر از این بیماران، یک سوم تخت های بیمارستانی ویژه بیماران کووید ۱۹ در اشغال این بیماران قرار دارد.
در این بین گرچه با سرعت گرفتن واکسیناسیون عمومی در ماه جاری شاهد ثبت روزهای متوالی بدون فوتی نیز هستیم ولی به باور کارشناسان حوزه سلامت با گسترش باورهای اشتباه و سطحی چون «امیکرون نمی کشد، امیکرون همان سرما خوردگی است، الکی بزرگش می کنند، کرونا تمام شده است» بزودی شاهد شاخص های نگران کننده کرونایی و ورود استان به وضعیت قرمز کرونایی خواهیم بود.
امیکرون نمی کٌشد
به نظر میرسد با وجود قدرت بسیار بالای سرایت سویه امیکرون، هنوز این سویه از نگاه برخی از شهروندان تهدید جدی برای سلامت عمومی در حد سویه دلتا نیست.
در واقع با وجود اینکه کارشناسان بهداشت و سلامت به صورت مرتب می گویند که باید از امیکرون به شدت ترسید ولی به نظر می رسد حضور این ویروس در استان چندان هم بحران زا تلقی نمی شود.
یکی از شهروندان با بیان اینکه امیکرون نمی کٌشد، می گوید: الان حدود یک هفته ای است که نه تنها من بلکه تمامی اعضای خانواده ام گلودرد و آبریزش بینی داریم ولی این دلیل بر داشتن کرونا نیست چون سرماخوردگی تو فصل زمستان همیشه بوده است.
مجید محمدی می گوید: این علائم سرماخوردگی را دو هفته پیش، یکی از دوستان من هم داشت ولی هیچ اتفاقی برای او رخ نداده است.
یکی از دست فروش های بجنوردی نیز می گوید: به نظرم ۶ ماه پیش واقعا کرونا وجود داشت ولی الان کرونا خیلی ضعیف شده، چون خیلی وقت است که در استان فوتی کرونایی نداریم.
علی مرادی می افزاید: مطمئن باشید اگر کرونای واقعی وجود داشت الان شاهد محدودیت های گسترده بودیم و به این راحتی ما فعالیت نداشتیم و مردم هم به این راحتی تردد نمی کردند.
وی ادامه داد: کرونا مربوط به مردادماه بود که روزانه کٌلی فوتی داشتیم الان هم که بعضی سرفه می کنند یا آبریزش بینی دارند مربوط به فصل سرما است چون الان زمستانه و سرماخوردگی هم طبیعی است.
یکی دیگر از شهروندان بجنوردی با بیان اینکه از ماسک زدن خسته شده است، می گوید: واقعا خسته شدم، زیاد هم از کرونا نمیترسم، چون که ترس از این بیماری مربوط به دورانی بود که واکسن نزده بودیم الان که ۲ دُز تزریق کردم دیگر ترسی از این بیماری ندارم، چون می دونم دیگر مرگی در کار نیست.
وی می افزاید: واقعیتش را بخوای بین آشنایان ما تا الان کسی بعد از تزریق ۲ دُز واکسن فوت نکرده تا ما بخواهیم حساس بشویم و بترسیم.
گرچه این دست کم گرفتن امیکرون شاید به ثبت شدن روزهای بدون فوتی کرونایی در استان، غلبه نوعی اعتماد به نفس کاذب از واکسیناسیون و یا خستگی مردم از فرسایشی شدن این بیماری بر می گردد ولی هر آنچه است این نگاه موجب شده بسیاری از مردم به اشتباه تصور کنند که سویه امیکرون برخلاف سویههای قبلی کشنده نیست و تنها حالتی همچون سرماخوردگی و آنفلوآنزا دارند.
در این میان به باور بسیاری از کارشناسان، امیکرون از جهت علائم و نشانهها، به سرماخوردگی بسیار شبیه است و برخلاف تصورات می تواند، کٌشنده نیز باشد و واکسیناسیون نیز دلیلی بر عدم ابتلا نیست بلکه احتمال ابتلا، شدت وضعیت بیماری و مرگ ومیر را کاهش می دهد.
همچنین این در حالی است براساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی میزان مراجعات به مراکز نمونه گیری در روزهای اخیر بیش از چهار برابر شده است و بیش از ۵۰ درصد نمونه گیری های کرونا نیز در استان مثبت اعلام می شود.
هیچ بیماری و یا سویه ملایمی نداریم
متخصص اپیدمیولوژی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می گوید: با این که گفته می شود شدت بیماری امیکرون کمتر از سویه قبلی دلتا است اما نباید این سویه را ملایم فرض کنیم زیرا افراد مبتلا به این واریانت نیز ممکن است در بیمارستان بستری شوند و با توجه به سرعت بالای شیوع امیکرون در ردههای سنی که به آن مبتلا میشوند برای اقشار بیشتری از جامعه خطر ایجاد می کنند.
دکتر حمیدرضا شرکا می افزاید: سویه امیکرون سن و سال نمی شناسد، بنابراین کودکان، افرادی که واکسینه نشده اند، سالخورده ها و یا دارای بیماری های زمینه ای در معرض خطر شدید قرار دارند.
وی بیان این که افرادی که به طور کامل واکسینه شده اند، ممکن است به عفونت امیکرون نیز مبتلا شوند، می گوید: اما واکسن ها در پیشگیری از موارد شدید کوید مؤثر هستند و تزریق یادآوری واکسن در پیشگیری از بیماری بسیار کمک کننده است.
دکتر شرکا با تاکید بر رعایت جدی شیوه نامه های بهداشتی های، گفت: امیکرون قدرت سرایت بالایی دارد و نیاز است افراد با رعایت پروتکل های بهداشتی به خصوص فاصله گذاری و ماسک زدن از تجمعات بی مورد جلوگیری کنند تا رنگ بندی کرونا در استان به سمت وضعیت تر بحرانی تر پیش نرود.
مراجعه افراد کرونایی با علائم شبه سرماخوردگی
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به روند افزایشی مبتلایان به کرونا در روزهای اخیر، می گوید: درصد زیادی از افراد مبتلا به کرونا با علائم خفیف و علائمی شبیه به سرماخوردگی به مراکز درمانی استان مراجعه می کنند که برخی با با درمان های عمومی بهبود پیدا میکنند ولی بیماران دارای علائم شدید باید درمان های اختصاصی دریافت کنند.
دکتر سیدجواد پورنقی می افزاید: احساس تنگی نفس، تب بالا، کاهش سطح هوشیاری و کاهش درصد اشباع اکسیژن خون ازجمله علائم خطرناکی هستند که فرد باید سریعا به مراکز درمانی مراجعه کند.
وی با اشاره به سرایت پذیری بالای امیکرون، می گوید: به دلیل قدرت سرایت پذیری بالای این بیماری، به سرعت افراد خانواده و جامعه را درگیر میکند و به طور حتم با افزایش مبتلایان، شاهد افزایش موارد بستری نیز خواهیم بود.
کودکان، ۲۰ درصد از مبتلایان به کرونا در استان
دکتر پورنقی با بیان اینکه در سویه جدید، کودکان نسبت به سویه دلتا بیشتر درگیر این بیماری می شوند، می افزاید: اکنون حدود ۲۰ درصد از مبتلایان به کرونا در استان کودکان هستند که برخی ها بستری شدند.
وی می افزاید: سویه جدید اُمیکرون بر خلاف سویه های دیگر سن و سال نمی شناسد که باید برای برون رفت از این چالش خطرناک، میزان رعایت دستورالعملهای بهداشتی و همچنین تزریق واکسن را در بین گروه سنی کودکان را نیز فراگیر کنیم.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی شناخت علائم خطر و مراجعه زود هنگام به مراکز درمانی را ضروری دانست و گفت: باید با مراقبت و رعایت موازین بهداشتی ضرب آهنگ شیوع بیماری را کند کنیم زیرا که افزایش ناگهانی مبتلایان باعث افزایش بار در مراکز درمانی می شود و ممکن است کادر درمان با امکانات محدود به ارائه خدمات مطلوب نرسند.
وی تکمیل واکسیناسیون را یکی از راههای پیشگیری از این بیماری برشمرد و عنوان کرد: افراد در صورت نداشتن علائم میتوانند به مراکز تجمیعی و پایگاههای سلامت در سراسر استان مراجعه و واکسن خود را دریافت کنند.
تاکنون حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار دُز واکسن کرونا در این استان تزریق شده است و ۹۵ درصد جمعیت هدف دُز اول واکسیناسیون، ۸۵ درصد جمعیت هدف دُز دوم و ۴۱ درصد نیز دُز سوم واکسیناسیون کرونا را دریافت کرده اند.
براساس اعلام سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان از ابتدای شیوع کرونا تاکنون ۲ هزار و ۱۰۰ نفر در استان بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند که بیشترین آمار فوتی هشت ماه امسال بوده است.
براساس آخرین فهرست رنگبندی کرونایی که از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام شد، شهرستان های بجنورد، شیروان، فاروج، اسفراین و مانه و سملقان در وضعیت نارنجی و شهرستان های رازوجرگلان، گرمه و جاجرم نیز در وضعیت زرد کرونایی قرار دارند.
نظر شما