به گزارش روز دوشنبه ایرنا، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا روز گذشته در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز عنوان کرده بود که حمله روسیه به اوکراین قریبالوقوع است و هر زمانی در آینده نزدیک ممکن است رخ دهد.
این موضعگیری ممکن است در ظاهر سخنوری تاکتیکی از سوی آمریکا به عنوان یک رقیب جدی روسیه در جهان محسوب شود اما این اظهارات سالیوان به شدت تحریکآمیز بوده که گویی واشنگتن به شدت تمایل دارد تا حمله ای به اوکراین انجام شود و در حال روزشماری است.
پیشینیه
آمریکا اخیرا مدعی شده که روسیه به دنبال حمله به اوکراین است و در این مسیر متحدان واشنگتن نیز با کاخ سفید همراهی میکنند.
غرب مدتهاست تلاش داشته با هر ابزاری روسیه را تحت فشار بگذارد. اخیرا آمریکا تحرکات روسیه را دستاویزی برای به راه انداختن هجمه و فشار علیه مسکو کرده است. روسیه بارها تاکید کرده که این تحرکات و فعالیت های نظامی در قلمرو خود این کشور انجام می شود و مغایر با قوانین بینالمللی نیست.
کرملین تصریح کرده که اقدامات نظامیاش تهدیدی برای هیچ کشوری محسوب نمیشود و فضاسازی غرب در مورد تمرین های نظامی روسیه بیپایه و اساس بوده که با اهداف خاص دنبال می شود.
آمریکا با همراه برخی کشورهای ناتو تلاش کرده اند اتفاقات سال ۲۰۱۴ در اوکراین را بار دیگر زنده کنند و تحولات اخیر را مشابه آن سال بخوانند.
اهمیت موضوع
اظهارات روز گذشته جیک سالیوان از این جهت اهمیت دارد که نشان می دهد کاخ سفید در انجام هرگونه حمله به اوکراین عجله دارد و گویی منافعاش در این مقطع زمانی در تشدید بحران و به راه افتادن جنگی در یک کشور اروپایی است.
مشاور امنیت ملی آمریکا به گونهای سخن گفته است که فراتر از یک لفاظی عادی جلوه میکند. این اظهارنظر تحریکآمیز به رغم درخواستها برای حرکت طرفهای درگیر به سمت کاهش تنش بوده و بیشتر از هر طرفی واشنگتن است که بر طبل جنگ میکوبد و برای به راه افتادن جنگی دیگر در جهان شتاب دارد.
سالیوان در این میان فراتر از طرفهای مشخص بحران اوکراین نیز سخن گفته و یک بازیگر دیگر را نیز وارد عرصه کرده است. وی به چین هشدار داده که نباید از روسیه در صورت تلاش برای حمله به اوکراین حمایت کند. اظهارنظر این مقام آمریکایی نشان می دهد که دولت بایدن برنامههایی در این راستا دارد؛ طرحهایی تحریکآمیزی که امنیت جهانی را در مخاطره قرار می دهد.
این نخستین بار نیست که کاخ سفید با راه انداختن موجی از اخبار کذب و تبعلیغات رسانه ای، قصد روشن کردن آتش جنگ را دارد. در سال 2003 و در زمان ریاست جمهوری بوش پسر، واشنگتن با مطرح کردن این خبر دروغ که رژیم وقت عراق سلاح های کشتار جمعی در زرادخانه هایش انبار کرده است، به همراه برخی متحدانش اقدام تشکیل ائتلافی نظامی برای لشکرکشی به عراق و اشغال نظامی این کشور کرد؛ کشوری در قلب خاورمیانه با موقعیت های راهبردی و منابع عظیم نفت .
آنچه امروز جهان شاهد آن است، تکرار سنت همیشگی آمریکا در یکی از نقاط دیگر جهان و تنش آفرینی دوباره است. به رغم اینکه شمار زیادی از مقامات مهم جهان از جمله دبیرکل سازمان ملل خواستار کاهش تنشها شدهاند اما مقامات دولت بایدن همچنان اصرار بر این دارند که روسیه قصد حمله به یک کشور مستقل دارد. این نوع موضعگیریهای مقامات آمریکایی که به زغم خودشان هشداری برای جامعه جهانی است، ماهیتی خطرناکی به همراه دارد.
اینکه آمریکاییها در ارزیابی اطلاعاتی همچنین مدعیاند در صورت وقوع این حمله، بین پنج هزار تا ۲۵ هزار نظامی اوکراینی و سه تا ۱۰ هزار نیروی روسی جان خود را از دست میدهند، عملا در ایجاد رعب و وحشت در جهان گام برمیدارند . این ادعاها درحالی مطرح می شود که مقامات روس بارها تاکید کردند که هیچ برنامه ای برای حمله به اوکراین در دستور کار ندارند وحتی مقامات اوکراین نیز از شانس اندک وقوع درگیری و شانس بالای حل و فصل بحران از طریق دیپلماسی سخن می گویند.
ارزیابی
سخنان روز گذشته مشاور امنیت ملی آمریکا نشان می دهد کاخ سفید روند خطرناکی را در مورد بحران اوکراین در پیش گرفته و به دنبال برافروخته شدن جنگی دیگر در گوشه از جهان است تا بهره برداری های موردنظر خود را از آن داشته باشد.
واشنگتن اگرچه با خروج از افغانستان، بخشی از فعالیت های جنگی اش را متوقف کرده است اما با قدم گذاشتن در مسیر خطرناکی دیگر به بهانه بحران اوکراین، درحال کوک کرد ساز جنگی دیگر است.
به فرض محقق شدن آنچه آمریکا از آن به عنوان قریب الوقوع بودن حمله روسیه به اوکراین نام می برد، نمی توان نقش تحریک کننده آمریکا را در بروز این جنگ احتمالی نادیده گرفت چرا که وارد شدن روسیه به فاز جنگ با اوکراین، می تواند امتیازهایی برای واشنگتن داشته باشد که تضعیف اروپا و روسیه به عنوان پیامدهای این جنگ احتمالی، تنها بخشی از امتیازهایی است که واشنگتن به آن فکر می کند.
نظر شما