به گزارش روابطعمومی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران، مهدی ایزدی این آثار تاریخی را شامل ساختمان بانک ملی، ساختمان بانک سپه، مدرسه پروین اعتصامی، هتل بنیاد پهلوی، پل فلزی، ساختمان آموزشوپرورش و ویلاهای جنگلبانی شهرستان چالوس و محدوده عرصه، حریم و ضوابط حفاظتی قلعه مارکوه در کتالم شهرستان رامسر معرفی کرد.
وی گفت که با توجه به تعیین و تصویب حریم حفاظتی ، از این پس هرگونه مداخله در محدوده پیرامونی و تصویب شده این آثار باید طبق ضوابط مربوط به میراثفرهنگی صورت گیرد.
ایزدی تصریح کرد: منظور از حریم آثار محدودهای است که با ضوابط و مقررات قانونی برای حفظ اثر از راه پیوند آن با محیط پیرامون از سوی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تعیین و ابلاغ میشود.
پل فلزی چالوس که در مرکز این شهر و روی رود چالوس قرار دارد و یکی از نمادهای شهر چالوس محسوب میشود، سال ۱۳۱۲ خورشیدی به بهرهبرداری رسید. این پل ۲۰۰ متر طول و ۶.۵ متر عرض دارد. قسمت فلزی آن دارای یک چشمه به طول ۶۸.۵ متر است و از دو طرف به دو دهانه طاق منتهی میشود. اتصالات فلزی پل تماما پرچکاری است. دو طرف پل نیز با پایه چراغها و مجسمه شیرهای سیمانی آراسته شده است. این پل سال ۱۳۹۸ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
هتل بنیاد پهلوی چالوس نیز مربوط به دوره پهلوی اول است و در حاشیه میدان معلم قرار دارد. این بنا بهعنوان هتل در دو طبقه و زیرزمین، در امتداد شمالی-جنوبی ساخته شده و پس از انقلاب به سپاه پاسداران واگذار شد و هماکنون بهعنوان درمانگاه تخصصی مورد استفاده عموم مردم قرار میگیرد. این ساختمان در تاریخ ۲ مهر ۱۳۵۳ با شمارهٔ ثبت ۱۵۲۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مدرسه پروین اعتصامی چالوس در خیابان امام خمینی(ره) نیز مربوط به دوره پهلوی اول است. این اثر ۱۵ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۹۰۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. ساختمانهای بانک ملی، بانک سپه و آموزش و پرورش چالوس نیز بناهای به جا مانده از دوره پهلوی اول هستند که به ثبت ملی رسیدهاند.
ویلاهای جنگلبانی چالوس مجموعهای شامل پنج ویلا در ضلع شمالی میدان معلم این شهر و در محوطه سازمان جنگلهاست که در فاصله کمی از ضلع شرقی رودخانه چالوس قرار دارد. این ویلاها تمام دو طبقه هستند و قسمت کرسی آنها از سنگهای تراشیده ساخته شده است. علاوه بر سنگ، مصالح متداول وقت از جمله آجر و چوب در ساخت ویلاها به کار رفته است.
قلعه مارکوه که در ۶ کیلومتری شرق شهر رامسر و سه کیلومتری ساحل دریا شهر کتالم واقع است، سال ۱۳۷۹ با شماره ۳۴۸۴ به عنوان یک اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. باستان شناسان بر اساس کاوشهایی که سال ۸۲ روی این قلعه انجام دادند، معتقدند که قدمت آن به دوره اسلامی و احتمالا قرن سوم هجری قمری بازمیگردد.
نظر شما