سرانجام پیک ششم کرونا به دنبال بیتوجهی نسبت به تزریق نوبت سوم واکسن و عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی موجب شد که ۲۴۷ شهر کشور قرمز شود. در این راستا تمام رسانههای داخلی در ۲۴ بهمن هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبههایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از این گزارشها رصد می شود.
واکسنگریزان، جانباختگان قطعی اُمیکرون
خبرگزاری فارس به گفت وگو با سید احمد طباطبایی، دبیر بورد ریه اطفال کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا پرداخت و نوشت: زمانی که بیماری ویروسی وارد بدن می شود، تمام اعضای بدن را ممکن است درگیر کند، دستگاه تنفسی فوقانی یکی از آن بخشهایی است که احتمال درگیری آن به کرونا بسیار بالا است. دستگاه تنفسی فوقانی شامل بینی، گلو و حلق در واریانت اُمیکرون بسیار در معرض خطر هستند و بیماران با علائمی مانند گلودرد، سوزش گلو، سرفههای شبیه به خروسک و گاهاً با علائم سردرد مواجه میشوند. خوشبختانه دستگاههای تحتانی شامل نای، نایژه و ریه کمتر در سویه امیکرون درگیر میشوند، به همین خاطر ممکن است میزان بستریها و طول بیماری کمتر باشد اما متأسفانه سرعت انتشار بسیار بالایی دارد. از جهت شدت درگیری، برگشت ناپذیری و بروز صدمات، کرونای دلتا بسیار قوی تر از بیماریهای دیگر بود، این در حالی است که عوارض اُمیکرون در حال حاضر نسبت به دیگر سویهها کمتر است، چرا که این واریانت به تازگی کشف شده و بسیاری از عوارض و علائم آن نامعلوم است و ممکن است در آینده شاهد پوسته اندازی این سویه باشیم.
خبرگزاری مهر به بازتاب سخنان یونس پناهی معاون وزیر بهداشت پرداخت و نوشت: از قبل هم پیش بینی شده بود که شیوع سویه امیکرون در مقیاس جهانی اتفاق خواهد افتاد و از همین رو، نباید توصیههای بهداشتی نادیده گرفته میشد. شاید در کنار بازگشایی مدارس و دانشگاهها، این تصور اشتباه شکل گرفت که افکار عمومی نسبت به رعایت پروتکلها بی اعتنا باشند. با توجه به سیاستهای کلان کشور برای ادامه زندگی عادی در کنار رعایت پروتکلها، شاید بی توجهی هم شد و علت آن هم این بود که فکر میکردند میزان مرگ و میر امیکرون کم است. همچنین، کند شدن روند تزریق دوز سوم واکسن کرونا، یکی دیگر از دلایل افزایش موارد ابتلاء به امیکرون است.
دانش آموزان، ناقلان جدی اُمیکرون
روزنامه رسالت در گزارشی نوشت: اُمیکرون شرایط سختی را برای کشور رقم زده، سویهای که تصور میشد مثل یک سرماخوردگی ساده باشد، به سمت انفجار پیش رفته و هر آن احتمال دارد، اوضاع از آنچه هست، وخیمتر شود. خوب به نقشه رنگبندی کرونا نگاه کنید، خبری از آن آبی خوشرنگ نیست و رنگ قرمز به ۲۴۷ شهر کشور پاشیده شده، ۱۱۲ شهر نیز به رنگ نارنجی و ۸۹ شهر به رنگ زرد درآمده است. اُمیکرون در مدتی کوتاه چنان بر کشورمان مسلط شده که پیشبینی میشود روزهای سختتری در پیش باشد. این سویه که قدرتنمایی تازهای از کروناست، نسبت به سویههای قبلی میزان ابتلای کودکان را ۲۰ درصد بیشتر کرده و اظهارات علیرضا ناطقیان، فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان و عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی ایران حکایت از آن دارد که موارد بستری کودکان حدود ۵۰تا ۶۰درصد افزایش یافته و روند افزایش موارد سرپایی کرونا در کودکان بهوضوح در شهر تهران بیشتر شده و موارد مثبت پی سی آر بهطور قابلتوجهی بالا رفته است که این نشان میدهد کرونا با سرعت زیادی در حال حرکت به سمت درگیری اطفال است.
براساس گفتههای این متخصص، کودکان بهویژه افراد زیر ۱۲سال در موج جدید بیشتر از همه درخطرند، پس علائمی همچون تب بالا، بیحالی، تهوع و استفراغ و در ادامه درگیری ناحیه حلق و حنجره بهصورت سرفههای خروسکی در آنها را باید جدی گرفت. اما هراسها و دغدغهها وقتی بیشتر میشود که معلمان از شهرهای مختلف کشور، وضعیت خطرناکی را به تصویر میکشند. آنها به ما میگویند که اغلب دانشآموزانشان، دچار آبریزش بینی شدهاند، مدام سرفه میکنند و عطسه میزنند و با حالی بد به کلاس درس مراجعه میکنند!
روزنامه همدلی در گزارشی به دیدگاههای موافق و مخالف تزریق واکسن به کودکان پرداخت و نوشت: نگرانیها عوارض و تبعات واکسیناسیون علیه کرونا همچنان ادامه دارد اما وقتی صحبت از گروههای سنی پایینتر به میان میآید این حساسیتها بیشتر هم میشود، پس از گذشت دو سال از شیوع کرونا در ایران و جهان موضوع واکسیناسیون کودکان نیز مطرحشده است موضوعی که برای پدر و مادرها نگرانیهایی را به همراه دارد. هفته پیش بود که محمد هاشمی سرپرست مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت، با هشدار ابتلای کودکان به سویه امیکرون کرونا، گفت ابتلای کودکان به امیکرون بسیار قابلتوجه است؛ بهطوریکه حداقل ۲۰درصد موارد بستری تنفسی اخیر، کودکان هستند. این گروه سنی هنوز در جریان دریافت اولین دوز واکسن هستند؛ بنابراین کودکان ایمنی کافی در برابر کووید ندارند و بر همین اساس رعایت موارد بهداشتی و بهویژه استفاده از ماسک در این گروه سنی از اهمیت به سزایی برخوردار است. کودکان کمتر از پنج سال نیز به دلیل عدم انجام واکسیناسیون در معرض خطر ابتلا به کووید ۱۹ و عوارض ناشی از آن قرار دارند. واکسنهایی که برای کودکان پنج سال به بالا در نظر گرفتهشده، واکسنهای سینوفارم چینی و پاستکووک ساخت مشترک انستیتوپاستور و کشور کوباست.
باوجودآنکه کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت ۲۰ بهمنماه گفته بود واکسنهای سینوفارم و پاستکووک با توجه به تأیید سازمان جهانی بهداشت برای کودکان استفاده خواهد شد اما هنوز این دو واکسن تأیید سازمان جهانی بهداشت را دریافت نکردهاند. پیش از کودکان کشورهای چین، امارات و بحرین با واکسن سینوفارم واکسینه شدهاند. چین ابتدا در ماه ژوئن، برای کودکان سه تا ۱۷ ساله مجوز اضطراری تزریق واکسن سینوواک را صادر کرد و سپس بر سینوفارم مهر تأیید زد. امارات هم اولین کشوری بود که در ماه اوت واکسیناسیون کودکان ۳ تا ۱۷ ساله خود را با واکسن سینوفارم شروع کرد. بحرین نیز اعلام کرده است که کودکان ۳ تا ۱۱ ساله خود را که بیماری زمینهای دارند با واکسن سینوفارم واکسینه میکند. در مورد تزریق واکسن پاستکووک نیز باید گفت کوبا این واکسن را به کودکان دو تا ۱۱ساله خود تزریق کرده است. مقامات بهداشتی کوبا میگویند این واکسنها خطری برای خردسالان نداشتهاند، هرچند هنوز اطلاعات مربوط به واکسنهای خود را در اختیار ناظران خارجی قرار ندادهاند. آمیتیس رمضانی، مدیر گروه تحقیقات بالینی انستیتو پاستور گفته آزمایشهای این واکسن بر روی کودکان ۲ تا ۱۸ساله در کوبا عوارضی «بسیار محدود و بیشتر موضعی» داشته است.
خبرگزاری ایلنا به گفت وگو با حمیدرضا عمادی رییس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی و عضو کمیته علمی کشوری پرداخت و نوشت: تعداد مراجعان درمانگاه به شدت زیاد شده است و تعداد افرادی که به صورت سرپایی رمدسیور دریافت کردهاند نیز بسیار افزایش یافته است. با وجود اینکه موارد بستری نسبت به ماههای گذشته سه برابر شده است، اما هنوز قابل مقایسه با زمان پیک دلتا نیست. در زمان پیک پنجم ۵۰ درصد بیمارستان را زیر بار کووید برده بودیم و ده بخش به بیماران کووید اختصاص داده شده بود، اما الان سه بخش به بستریهای کووید اختصاص دارد. امیدواریم موارد بستری در هفتههای آینده به شدت پیک پنجم نشود اما احتمالا هنوز در شاخه صعودی این پیک هستیم، در نتیجه هنوز به قله نرسیده ایم و در صورت رسیدن به قله موارد بستری از وضعیت فعلی بیشتر خواهد شد که نمیتوان از الان درباره میزان آن پیش بینی کرد. از صمیم قلب دعا میکنیم وضعیت بیمارستان مانند پیک قبلی نشود.
علایم این بیماری کمابیش فرقی با سویه قبلی نکرده است اما کسانی که بدحال هستند و آنها را بستری میکنیم عمدتا افرادی هستند که واکسن نزدهاند یا اگر هم زدهاند بیماریهای زمینهای داشتهاند. موارد ابتلای کودکان به طرز قابل توجهی نسبت به پیکهای قبل بیشتر شده است. شاید یکی از دلایلش این است که کودکان برخلاف افراد بالغ واکسن نزده اند. کودکان مانند اپیدمی ووهان که در اسفند ۹۸ بزرگسالان را درگیر کرد، در حال درگیر شدن هستند. افرادی که تنگی نفس، بیماری زمینه ای، آسم، بیماری قلبی، ریوی، فشار خون و دیابت دارند یا شیمی درمانی میکنند و افرادی که داروی تضعیف کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند، کسانی که پیوند داشتهاند و افرادی که سن بالا دارند، باید در صورت بروز علایم حتما به پزشک مراجعه کنند و بیماریشان را جدی بگیرند. اما در افراد جوان و افرادی که واکسن زدهاند بیماری شدید نخواهد شد و لزوم مراجعه پزشکی آنها به اندازه گروه پرخطری که ذکر شد نیست.
بسیاری از کسانی که واکسن نزدهاند وقتی از آنها میپرسیم علت آن چیست میگویند مقداری گلودرد داشتیم و یکی از اعضای خانوادهام بیمار شده بودند و گفتم صبر کنم، اما اینقدر صبر کردهاند که به بیماری دچار شدهاند و واکسن نزده اند. به همین دلیل میگوییم هرچه زودتر واکسن بزنید و تامل نکنید. البته بهترین زمان تزریق واکسن قبل از پیک بود. درحال حاضر که وارد پیک ششم شدهایم واکسیناسیون تاثیر چندانی بر بار مراجعات ندارد. ما از مردم میخواهیم که نکات بهداشتی را رعایت کنند اما متاسفانه نمیدانم وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم براساس چه شواهدی اینقدر اصرار داشتند که مدارس و دانشگاهها باز شود و شرایط فعلی نتیجه آن است. معمولا بیمارانی که به ما مراجعه میکنند میگویند در خانواده ما اولین فردی که بیمار شد یک کودک بود که به مدرسه میرفت و بعد بیماری در خانواده گسترش پیدا کرد. این اصرار بیمنطق وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم یکی از علل مهم شروع این پیک است.
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با بابک عشرتی اپیدمیولوژیست پرداخت و نوشت: اکنون در بازوی صعودی موج ششم کرونا هستیم، این صعود سرعت بالایی هم دارد. فکر میکنم حدود ۳ تا ۴ هفته آینده به همین شکل درگیری با بیماری وجود داشته باشد و تصورات این است که تا حدود یک ماه و نیم در قله پیک بمانیم. البته این موضوع در کشورهای مختلف متفاوت است، برخی مدت طولانیتری در قله ماندند و برخی سریعتر به روند نزولی رسیدهاند. ۴۰ روز قبل پیشبینی افزایش موارد را داشتیم و ممکن است از اواسط اسفندماه به قله پیک برسیم. الزاما نیاز نیست همه به این سویه از کرونا بیمار شوند، تا ایمنی جمعی حاصل شود. ایمنی جمعی یعنی کسانی که واکسن زدند و کسانی که بیمار شدند؛ اگر این شاخص به درصد قابل توجهی برسد، روند پیک کاهشی میشود.
تزریق واکسن موضوع بسیار پر اهمیتی است. در این بین رعایت دستورالعملها برایمان زمان میخرد تا پوشش واکسیناسیون بویژه دز سوم را افزایش دهیم و کادر درمان هم فرصت ارائه خدمات کافی به بیماران را داشته باشند تا به این ترتیب مرگ و میر ناشی از بیماری کاهش یابد. تزریق واکسن جلوی ابتلا به انواع شدید بیماری، بستری و مرگ را میگیرد. ابتلا به فرمهای خفیف بیماری چندان مشکلزا نیست. بیشتر مشکل با عدم تزریق واکسن و ابتلای شدید به امیکرون است که ادامه این روند ممکن است به افزایشی شدن روند مرگ و میر منتهی شود. نسبت ابتلا در این گروه سنی افزایش یافته است؛ اما خوشبختانه مرگ در این گروه سنی زیاد نیست. این نشان میدهد بچهها بیشتر ولی سبکتر به بیماری مبتلا میشوند. عمده نگرانی ما این است که کودکان میتوانند انتقال دهنده بیماری باشند چون بیعلامتی در آنها بیشتر است. وفاداری به رعایت دستورالعملهای بهداشتی بسیار راهگشا است؛ از طرفی اگر نوبت دز سوم واکسنمان رسیده است نباید زمان را از دست بدهیم و دنبال نوع خاصی از واکسن بگردیم. هر واکسنی که در دسترس باشد، بهترین واکسن است.
عوارض جانبی افزایش امیکرون
خبرگزاری ایسنا در گزارشی آورد: بر اساس مطالعات انجامشده در چندین مرکز پزشکی برجسته در ایالات متحده، ظاهرا ابتلا به عارضه "سندرم قلب شکسته" در بحبوحه همهگیری ویروس کرونا بهویژه در زنان در حال افزایش است. این سندرم که یک عارضه قلبی بالقوه کشنده ناشی از اضطراب است به دلیل همهگیری ویروس کرونا در حال افزایش است. به تازگی "مارک کی آیبرامسون" بیمار ۶۳ ساله به این عارضه قلبی با نام پزشکی «تاکوتسوبو کاردیومیوپاتی» مبتلا شده و تجربیاتش را با شبکه "ایبیسی نیوز" به اشتراک گذاشته است. احساس میکردم قلبم میخواهد از سینهام بیرون بزند. احساس میکردم که خون با سرعت کافی به قلبم نمیرسد. وی در ادامه افزود که پزشکانش از او پرسیدهاند آیا تحت استرس زیادی بوده است و خاطرنشان کردهاند که شریانهایش سالم به نظر میرسند. او در ادامه توضیح داد که به دلیل مشکلات ناشی از همهگیری، دچار اضطراب شدید بوده است. بله، کمی. سه ماه است در مرخصی اجباریام. کووید هنوز هم ادامه دارد.
میدانید، نمیتوانم برای انجام کارها بیرون بروم. تحت قرنطینه هستیم. پس بله، اضطراب و نگرانی زیادی داشتهام! به گفته متخصصان، این اختلال به دلیل تولید سیلی از هورمونهای ناشی از اضطراب شدید عاطفی یا جسمانی ایجاد میشود. این عارضه میتواند کشنده باشد، زیرا باعث میشود از کارایی قلب در پمپاژ خون کاسته شود. دکتر "نوئل بایری مرتز"، مدیر "مرکز قلب بخش باربارا استرایسند" (Barbra Streisand) در بیمارستان "سدارز-سینای" (Cedars-Sinai) لسآنجلس در مصاحبه با این شبکه گفت که برای تعیین اینکه آیا افزایش تعداد مبتلایان نتیجه مستقیم همهگیری است یا خیر، به تحقیقات بیشتری نیاز است. واقعا نمیدانم که تا چه اندازه میتوان کووید را عامل افزایش این پدیده دانست یا اینکه صرفا افزایش موارد تشخیص، به این نتیجه انجامیده است. اما بیماری قلبی قاتل اصلی زنان در همه سنین از جمله نوجوانان، زنان میانسال و زنان مسن است. این فقط بخشی از این عامل کشنده بزرگ است. پس واقعا مسئلهای است که باید به آن بپردازیم.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت: ابتلا به اُمیکرون، سویه کنونی کروناویروس ممکن است به عوارض عصبی و التهاب منجر شود. به نقل از نیوز، آندری ایسایف، بنیانگذار و مدیر اجرایی مرکز تحقیقاتی DNKOM روسیه اظهار کرد: کودکانی که به سویه اُمیکرون کرونا مبتلا میشوند ممکن است التهاب سیستمیک را تجربه کنند که برخلاف آنچه از این بیماری در گذشته انتظار داشتیم، است. سویه اُمیکرون کووید-۱۹ ممکن است به عوارض عصبی و کووید طولانیمدت در بزرگسالان و التهابات سیستمیک در کودکان منجرشود. باوجود روند بیماری سبکتر با سویه اُمیکرون لازم است بدانیم که اگر ویروس کرونا منجر به ذاتالریه و استفاده از تهویه مصنوعی ریه نشود احتمالا با عواقب دیگری همراه میشود. سابقا ابتلا به کووید منجر به اختلالات شدید سیستم عصبی ازجمله کووید طولانیمدت و کووید عصبی میشد این موارد ممکن است در صورت آلوده شدن با اُمیکرون نیز رخ دهد. ابتلا به اُمیکرون در کودکان نیز ممکن است موجب التهاب سیستمیک شود. علائمی مثل آبریزش بینی، سردرد، عطسه، سرفههای مداوم و گلودرد به عنوان علائم اصلی عفونت به اُمیکرون است و علائم دیگر نیز میتواند شامل تعریق شبانه، خستگی، بدن درد و تهوع باشد. اُمیکرون در کودکان نیز با علائمی ازجمله عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، تب، آبریزش بینی، گلودرد، بدن درد و سرفه همراه است.
روزنامه همشهری به گفت وگو با علی رستگاری، پزشک اورژانس بیمارستانهای تهران پرداخت و نوشت: با توجه به گستردگی ابتلا و حجم بالای مراجعات و کمبود امکانات پزشکی که با آن مواجهیم واقعا اگر کسی حداقل ۲ دوز واکسن کرونا را تزریق کرده است و سابقه بیماری زمینهای خاصی مخصوصا بیماریهای تنفسی ندارد در صورتی که دچار علائم شد واقعا نیاز نیست به پزشک مراجعه کند چون اولا درمانی ندارد ثانیا فقط موجب میشود اگر کسی به درمان خاصی نیاز داشته باشد بیشتر معطل شود. در شرایط اینچنینی باید فرد در خانه بماند چون واقعا هیچ درمان تاییدشدهای نیست. مصرف ویتامین، شستوشوی بینی و مجرای تنفسی با آبنمک یا سرم شستوشو، استراحت و از همه مهمتر قرنطینه کارهای مهمی است که باید فرد مبتلا انجام دهد بعد رفتهرفته با استراحت کردن حال بیمار بهبود پیدا میکند.
ممکن است فرد کمی اذیت شود و از گلودرد، آبریزش یا سردرد رنج ببرد ولی با صبر و تحمل میتواند این روزها را بگذراند چراکه اگر به دکتر هم مراجعه کند خیلی چیزی عوض نمیشود. پزشک هم علامتی درمان میکند مثلا اگر کسی بدندرد دارد مسکّن تجویز میکند که الحمدالله در همه خانههای ایرانی مسکّن پیدا میشود. بنابراین وقتی کسی این علائم را دید همین مسکّن و ویتامین را بخورد و در قرنطینه بماند و استراحت کند و حتیالامکان به پزشک مراجعه نکنند. هیچ جایی آنتیبیوتیک در درمان اُمیکرون تجویز نمیکنند. در بعضی موارد خاص ممکن است پزشک به دلیل تب بالا و ترشحات غلیظ مجبور شود آنتیبیوتیک تجویز کند که این هم شاید در زیر ۵۰ درصد موارد باشد. به طور کلی مریض نباید خودسرانه آنتیبیوتیک مصرف کند اگر دید علائمش خوب نمیشود یا تبش بالا رفته است باید به پزشک مراجعه کند. حتی بعضی از همکاران ما متاسفانه بدون شاهد علمی آنتیبیوتیک تجویز میکنند. در صورتی که میتوان برای درمان ترشحات پشت حلق یک شربت خلطآور یا حتی از شربتهای گیاهی که در داروخانهها وجود دارد استفاده شود که باعث تخلیه ترشحات میشود.
توقف تسهیلات کرونایی در دولت گذشته
روزنامه ایران به گفت وگو با سعید ممبینی رئیس اتاق اصناف ایران پرداخت و نوشت: تمام واحدهای صنفی به علت شیوع ویروس کرونا آسیب دیدند ولی برخی از رستههای صنفی مانند تالارها، پوشاک و کیف و کفش نسبت به سایر بخشها با بیشترین چالش مواجه شدند. چرا که نتوانستند در فصل مورد نظر کالاهای خود را به فروش برسانند. قرار بود این گروهها مورد حمایت قرار گیرند اما متأسفانه در دولت گذشته چنین اتفاقی نیفتاد و حال امیدواریم که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت سیزدهم بتواند به گروههای آسیب دیده کمک کند.
او با بیان اینکه پرداخت تسهیلات کرونایی به واحدهای صنفی در دولت گذشته متوقف شد، اظهار داشت: اول اینکه در زمان پرداخت این تسهیلات هم واحدهای صنفی نتوانستند از آنها منتفع شوند و همواره نقدهایی نسبت به تسهیلات کرونایی وجود داشت که یکی از آنها میزان سود بالای تسهیلات بود، دوم اینکه اصناف با توجه به شرایط آن زمان نسبت به بازپرداخت تسهیلات خود اطمینان نداشتند، بهعنوان مثال تالارهایی که تعطیل بودند چگونه میتوانستند بازپرداخت تسهیلات داشته باشند؟ و سوم اینکه بانکها مثل همیشه سنگاندازی میکردند و همین امر هم یک مانع جدی بر سر راه واحدهای صنفی بود.
با سیستم هوشمندی که توسط قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا ایجاد شده است، ما از محدود کردن به معنای تعطیلی تا حدود زیادی میتوانیم جلوگیری کنیم، منتها لازم است که اصناف سه دوز واکسن را زده باشند و پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. در این صورت امیدواریم که طی هفتههای آتی نیازی به متوقف کردن فعالیت کسب و کار واحدهای صنفی نباشد. طبق ضوابط پیشبینی شده ابتدا اخطار داده میشود و سپس واحد صنفی به مدت ۱۴ روز پلمب خواهد شد و اگر تکرار شود زمان پلمب افزایش بیشتری پیدا میکند.
حذف رنگ آبی از نقشه کرونایی کشور
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: تعداد شهرستانهای قرمز کرونایی کشور به ۲۴۷ مورد افزایش یافته و رنگ آبی از نقشه حذف شده است تا زنگ خطر جدی برای نظام سلامت باشد. مطابق اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، در شبانهروز منتهی به ۲۳ بهمن و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۸ هزار و ۵۹۸ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و ۲ هزار و ۷۸ نفر از آنها بستری شدند.
به این ترتیب مجموع بیماران «کووید-۱۹» در کشور به ۶ میلیون و ۷۸۰ هزار و ۴۵۳ نفر رسید. همچنین در طول این ۲۴ ساعت، متاسفانه ۱۳۳ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۳۳ هزار و ۵۷۰ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۲۸۱ هزار و ۲۷۴ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. این در حالی است که ۳ هزار و ۳۴۳ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. همچنین تاکنون ۴۵ میلیون و ۹۸۰ هزار و ۵۴۰ آزمایش تشخیص «کووید-۱۹» در کشور انجام شده است. در حال حاضر ۲۴۷ شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۱۲ شهرستان در وضعیت نارنجی و ۸۹ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند. درباره آخرین آمار رسمی واکسیناسیون نیز تاکنون مجموعا ۶۱ میلیون و ۴۷۷ هزار و ۲۶۳ نفر دوز اول، ۵۴ میلیون و ۷۷۲ هزار و ۲۴۴ نفر دوز دوم و ۲۰ میلیون و ۱۰۸ هزار و ۷۹۵ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۳۷ میلیون و ۳۳۴ هزار و ۳۰۲ مورد رسیده است. همچنین در شبانهروز اخیر، ۲۲۳ هزار و ۷۷۱ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
روزنامه اعتماد در گزارشی به نوسانات خطرناک آمارهای کرونا به دلیل کمبود تجهیزات تشخیصی و ضعف بیماریابی پرداخت و نوشت: مصوبات جلسه دیروز ستاد ملی مقابله با کرونا، آنهم در ایام صعود همهگیری کووید ۱۹ در کشور، بسیار سوالبرانگیز شد. دیروز و در حالی که طبق هشدار مسوولان وزارت بهداشت، در هفته سوم بهمنماه، زاویه شیب شیوع کرونا در کشور با رشد ۲۵۰ درصدی نسبت به یک یا دو ماه قبل، از ۲۰ الی ۴۰ درجه به ۱۴۰ الی ۱۵۰ درجه افزایش یافته، مجموع مصوبات دیروز ستاد ملی مقابله با کرونا در این خلاصه شد که «مهدهای کودک در شهرهای قرمز به مدت یک هفته تعطیل شود، دستگاههای اجرایی زمینه استفاده از دورکاری را برای مادران دارای فرزند زیر ۶ سال به مدت یک هفته فراهم کنند، مدت زمان مرخصی افراد مبتلا به سویه امیکرون، با گواهی رسمی پزشک یا ارایه تست مثبت PCR، ۵ روز باشد، وزارت کشور با همکاری دستگاههای مربوطه بر رعایت شیوهنامهها و مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا نظارت کامل داشته باشد.» غیر از این، جای خالی هرگونه تصمیم به محدودسازی، جریمه متخلفان پروتکلهای بهداشتی، دامن زدن شیوع بیماری با هر رفتار هنجارشکن منجر به تهدید سلامت عمومی جامعه از جمله برگزاری تجمعات و مراسم ملی و آیینی و مذهبی، بسیار پررنگ بود و به نظر میرسد تصمیم تیم جدید ستاد ملی مقابله با کرونا این است که با ایستادگی در مقابل هر توصیه و تصمیم و پیشنهاد به محدودیت اجتماعی و عمومی، زمینه ایمنی جمعی از طریق همهگیری بیماری را ایجاد کنند.
اینکه چنین تصمیمی چه حد به نفع جامعه خواهد بود البته معلوم نیست اما قطعا به نفع جیب دولت است چرا که اقبال نامیمون دولت دوازدهم این بود که در دو سال پایانی فعالیت دولت دوازدهم و در ایام خالی بودن جیب دولت، کووید ۱۹ هم ظهور کرد و تحمیل بار ۵ هزار میلیارد تومانی برای حمایتهای معیشتی از خسارتدیدگان کرونا و همچنین فراگیری رکود اقتصادی در کشور به دلیل تعطیلیهای گسترده به دنبال اعمال محدودیتهای صنفی برای گروههای چهارگانه شغلی، بخش کوچکی از بار سنگینی بود که از ابتدای سال ۱۳۹۹ بر دوش دولت تحمیل شد و البته دولت دوازدهم مانند تمام دولتهای جهان ناچار بود بخش مهمی از درآمد خود را برای درمان مبتلایان، بهسازی زیرساختهای سلامت که حالا به دلیل افزایش انفجاری تعداد مراجعان کرونازده، نیازمند ظرفیتهای جدید بستری بودند و همچنین، خرید و واردات واکسن و داروهای کرونا و تجهیزات مصرفی همراه و حاشیه، اختصاص دهد که قطعا این هزینههای پیشبینینشده، در ماههای آخر فعالیت یک دولت، ضربه مهلک محسوب میشود. دولت سیزدهم، با تجربه از آنچه مشاهده کرده بود، از این بابت مسیر دیگری در پیش گرفت.
روزنامه آرمان در گزارشی نوشت: طبق آخرین مصوبه دولت، فقط با تعطیلی مهدهای کودک در شهرهای قرمز، زنان در ادارات دور کار شدهاند. همچنین سینماها در جشنواره فیلم فجر بدون در نظر گرفتن آزمایشات و کارت واکسن، میزبان صدها هزار نفر در محیط سربسته بودند. در این شرایط، رئیسجمهور و رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا، تاکید دارد که «دستگاههای اجرایی بر برگــــزاری اجتماعات و مراسمها مگر در موارد ضروری اصرار نکنند.» این گفتـهها نشان از عمق سیاستگذاری دولتی درخصوص موضوع اُمیکرون و تاکید بیش از اندازه روی تزریق دُز سوم واکسن کرونا و بیان این نکتـــه که ریسک ابتلا به اُمیکرون در واکسن نزدهها بیشتر است، باعث شــده تا میانگین پروتکلهای بهداشتــی از قبیل استفاده از ماسک و انجام تهویه و حفظ فاصله فیزیکی با وجود آغاز پیک ششم کرونا با سویه به شدت مُسری اُمیکرون در کشور تنزل قابل توجهی پیدا کند. آنچه بیش از پیش شرایط کشور در روزهای کرونایی را متلاطم کرده، عدم رعایــــت پروتکلهای بهداشتی از سوی برخی از مردم است، میزان رعایت این پروتکلها در هفته منتهی به ۲۰ بهمن ماه۱۴۰۰(۱۳ تا ۲۰ بههمن ماه) حــدود ۵۷. ۷۱درصد است، با این آمـــار انتظار کاهش بستریها و مرگ و میرهای کرونایی را نخواهیم داشت! همچنین درباره درصد رعایت پروتکل واکسیناسیون در اماکن عمومی کشور از ۶ تا ۲۰ بههمن ماه، بالاترین درصد مربوط به فرودگاه با ۹۸/۱۵درصد و ۸۱/۷۰ درصد نیز کمترین رعایت پروتکل واکسیناسیون در پاساژها بوده است. در این شرایط تعـــداد موارد مثبت در کل کشور(سرپایــی، بستری، فوت) در هفته ۱۰۳ اپیدمی نشان میدهد که تعداد موارد بستری جدید ۱۴۳۹۲ در حالیکه هفته قبل، ۶۷۰۶ مورد بوده است. در هفته گذشته ۴۷۰ بیمار جانشان را از دست دادند که هفته قبل آن ۲۰۴ فـــوتی بوده است.
جمعبندی
ایران در حالی وارد پیک ششم کرونا شد که تاکنون بیش از ۷ میلیون تن واکسن نزدهاند. در این راستا رسانههای داخلی در عناوین گوناگون به انتشار اخبار شیوع سویه جدید کرونا با نام امیکرون در کشور پرداختند و به تبعات آن پرداختند، آنها ضمن تاکید رعایت پروتکلهای بهداشتی در خصوص موج جدید کرونا و افزایش مرگ و میر هشدار دادند و سهلانگاری در این زمینه را موجب افزایش موارد ابتلاء به کرونا دانستهاند. همچنین قرمز شدن شهرهای مختلف، دغدغههای والدین و ترس از حضور دانشآموزان در مدارس و دانشگاهها از دیگر موارد برجسته رسانههای صبح امروز به شمار میرود.
نظر شما