علیرضا خیابانی روز دوشنبه در حاشیه برگزاری نخستین رویداد شتاب ماهیان زینتی در کاشان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: صادرات ماهیان زینتی ایران بیشتر به کشورهای همسایه از جمله ترکیه، عراق، افغانستان و عمان و واردات نیز از کشورهای شرق آسیا بوده است.
وی بیان کرد: تاکنون نزدیک به ۳۳ هزار گونه ماهی در جهان شناسایی شده است که ۲ هزار و ۵۰۰ از این گونهها در تقسیمبندی ماهیان زینتی قرار گرفتهاند.
دبیر کارگروه ماهیان زینتی اتحادیه تولید و تجارت آبزیان کشور با اشاره به اینکه در واقع هفت و نیم درصد ماهیان شناخته در جهان در زمره ماهیان زینتی قرار دارند، اظهار داشت: این رقم جدای از صنعت آبزیان مانند نرمتنان، سختپوستان، بندپایان و حتی گیاهان آکواریومی است.
وی با بیان اینکه سهم ایران از ۲ هزار و ۵۰۰ گونه ماهیان زینتی که در جهان مبادله میشود، کمتر از ۲۰۰ گونه ماهی زینتی است، گفت: با توجه به اینکه ایران دارای تنوع گونههای بسیار بالای ماهیان زینتی است اما سهم صادرات ماهیان زینتی بومی در کشور صفر و فقط گونههای ماهیهای زینتی معمولی صادر میشود.
خیابانی با تاکید بر اینکه صنعت ماهیان زینتی و آکواریومی دارای صنعت حجم معادلاتی بسیار بالایی است، خاطرنشان کرد: اگرچه تولید ماهیان زینتی در ایران بسیار بالاست اما در بخش صادرات به عنوان یک خاستگاه، ایدهآل نیست.
وی، مار ماهی شاخدار در دریاچه پریشان استان فارس و ماهی سه خاره در حوزه خزر را از جمله گونههای بومی ماهیان زینتی ایران نام برد و افزود: کار روی این گونههای ماهیان زینتی بومی انجام نشده است.
دبیر کارگروه ماهیان زینتی اتحادیه تولید و تجارت آبزیان کشور، ماهیان زینتی را جزو یکی از صنعتهای پر رونق حیوانات خانگی برشمرد و خاطرنشان کرد: با توجه به رویکرد و سبک زندگی ایرانی اسلامی شرایط ایدهآلی برای نگهداری ماهیان زینتی در ایران وجود دارد.
وی با اشاره به شرایط دینی و مذهبی که برای نگهداری حیوانهای خانگی از جمله سگ و گربه وجود دارد، گفت: برای صنعت ماهیان زینتی و نگهداری آنها در خانه این شرایط وجود ندارد.
خیابانی با اشاره به وجود بیماریهای مشترک بین انسان و دام تصریح کرد: به ندرت بیماریهای مشترک از ماهی به انسان منتقل شده و اگر نمونهای هم رخ داده در برابر بیماریهایی که از جانوران دیگر به انسان منتقل میشود بسیار ناچیز است.
وی نداشتن بوی نامتعارف ماهیان زینتی مانند حیوانات خانگی دیگر و همچنین بیسر و صدا بودن این گونه ماهیان را به خصوص در آپارتمان نشینی از دیگر مزیتهای داشتن ماهیان زینتی در زندگی مردم، بیان کرد.
رویداد شتاب ماهیان زینتی با حضور ایدهپرداران، کارشناسان و جمعی از مدیران و مسوولان کاشان به صورت حضوری و مجازی در سالن همایشهای پارک علم و فناوری غیاثالدین جمشید به همت مرکز آموزشی علمی کاربردی خانه کارگر این شهرستان برگزار شد.
خلاقیت و نوآوری در تکثیر، روشهای نوین برای تامین غذاهای ماهی، روشهای درمانی جدید برای حل بیماری، بازاریابی و فروش ماهیان زینتی و نوآوری در فضای پرورش ماهی برای بهینه کردن مصرف آب، گرما و اکسیژنسازی، محورهای نخستین رویداد شتاب ماهیان زینتی در کاشان بود.
شهرستان کاشان با تولید و پرورش ۴۰ میلیون قطعه ماهی در سال رتبه نخست تولید ماهیان زینتی در کشور را به خود اختصاص داده است.
نظر شما